Pe facebook
Discuții selectate dela
Grupul Prospectiv
pe
facebook
miercuri, 22 aprilie 2015
Adrian Costea
October 4, 2014
Distributismul- o a treia cale de dezvoltare economico-socială?
Cât timp va mai dura acest capitalism bazat pe creştere economică exponenţială? Răspunsul îl putem deduce din următoarea afirmaţie a realizatorilor documentarului
ADEVARUL.RO
Prospectiv A-z
.
Cam vedem pe pielea noastra de ce nu-i bun capitalismul in forma sa. Astept continuarea pentru a afla: "Voi reveni pe blog cu o postare ce va conţine 10 motive pentru care cred în viabilitatea modelului economic distributist."
Prospectiv A-z
.
Interesant, modelul distributist este cel al retelei. Grija mare sa nu va transporte metafora tehnologiei internetului prea departe!
Ca observatie, la modelul capitalismului de acum as reprezenta nodurile centrale ca fiind de o mie de ori mai groase decat restul.
http://adriancostea09.files.wordpress.com/2013/07/images.jpg
ADRIANCOSTEA09.FILES.WORDPRESS.COM
Smaranda Dobrescu
Cele trei figuri ce schiteaza relatiile in cele trei societati sunt clare si nu pot fi combinate intre ele, adica distributismul ar putea functiona sa zicem doar in afara capitalismului ca forma de societate. Rezulta ca este nevoie de un moment zero c
are sa stearga formele si relatiile de tip capitalist. Asta nu doar la noi in tara,ci in toata lumea, caci Romania nu ar putea fi o enclava care revine la parteneriate de gen cooperare sau schimburi in natura, inconjurata de forme de schimburi economice bazate pe parteneriate puternice, scutiri de vama, competitivitate si globalizare cat cuprinde. Ca sa nu devin utopica-in lipsa altor informatii- cred ca distributismul ar putea aduce societatile in secolul trecut printr-o revolutie globala sau, Doamne fereste, un cataclism! Adica la momentul ZERO!
Acum, D--le Adrian Costea, daca gasiti ca e important sa studiem viitorul in prezumtia acceptata de aproape toti ca economia si consumul nu pot creste nelimitat si capitalismul se va sfarsi mai devreme sau mai tarziu, de ce nu am studia Capitalismul social, aflat in atentia ideologilor din vest? Forme de cooperatie locale sunt bine venite in orice tip de societate.!
Adrian Costea
Foarte buna observatia referitoare la nodurile centrale . Doamna
Smaranda Dobrescu
, distributismul poate fi aplicat si adaptat la realitatile din teren. Poate coexista fara nicio problema cu capitalismul. El insusi este o forma de capitalism social.
Smaranda Dobrescu
Domnule Adrian Costea, Sunt de acord cu coexistenta .In acest caz graful al treilea este o combinatie din cele trei, intrucat capitalismul social presupune reglementari destul de importante din partea unui stat puternic..In special in mediul rural o re
tea de cooperative este necesara si foarte utila. Incercari de felul acesta s-au mai facut in anii 1999-2000, fara a li se da numele de distributism si a se potrivi descrierilor lui Chesterton. Se preconiza acordarea de microcredite pentru achizitionarea de animale, atelaje, masini unelte, lucruri necesare intretinerii prin munca proprie a familiei. Aceste microcredite se acordau prin banci populare si nu reprezentau sume mari. In rest se functiona in baza legii cooperatiei. Lucrurile s--au impotmolit cand bancile populare nu au primit autorizarea de functionare din partea BNR intrucat nu indeplineau calitatea de institutii financiare.
Asadar, tinand seama si de experienta avuta as indrazni sa spun ca nu putem avea o societate de tip distributiv in anul 2014, dar putem incuraja diferite forme de asociere acolo unde se doreste si mai ales, se potrivesc intentiile cu posibilitatile. Problema trebuie descalcita insa la nivelul bancii sau institutiei care va acorda credite.(Sa nu uitam ca pana si apa de irigatie costa!)
Adrian Tempelriddaren
Incercari distributiste au mai fost dupa Revolutie, oprite de o clasa politica iresponsabila
Octavian Lupu
Nu stiu daca distributismul reprezinta a treia cale. Dar sunt convins ca daca capitalismul nu gaseste o cale sa se reformeze din interior, atunci va aparea o treia cale spontana. Si atunci Dumnezeu cu mila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Postare mai nouă
Postare mai veche
Pagina de pornire
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu