sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Ioan Talpeş, despre planurile secrete de divizare teritorială a României



Prospectiv A-z   In ritmul acesta, poate aflam peste o suta de ani ce ni s-a intamplat... astazi.
La 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, unul dintre ”stăpânii inelelor” se decide să rupă tăcerea şi să vă prezinte planurile secrete existente la acel...
adevarul.ro
Preda Mihailescu  Am iubit intotdeauna pe optimisti. Dar macar lucrurile stand asa, haide sa aflam ca am aflat, nu? Uite cum se leaga discutia noastra despre Watts cu reaparitia dlui Talpes. Mie omul mi se pare ca vorbeste convingator. Si l-as intreba doua lucruri: ce v-a deranjat la Goma de ii pronuntati numele cu atat dezgust? Si ce parere aveti despre obiceiurile unor mineri din tara? Dincolo de asta trebuie sa redobandim exact ceea ce comunsimul ne-a privat: experienta dezbaterii deschise in care oameni ce exercita o functie influenta, nu mai sunt zei de neapropiat, si din acelas motiv, urati. Ci si sunt oameni cu putere, care au facut si rau dar poate si bine. Ne lipseste acest exercitiu. Sa ni-l dobandim!
Alexandru Botu Razboiul nevazut continua. Nu stim cum, cu ce mijloace si nici pe ce teme. Cu certitudine ca s-au castigat multe batalii si s-au pierdut altele.
A.B    Prospectiv A-z, peste 100 de ani vor fi disponibile doar mai multe pareri despre ce ni se intampla noua azi. Si acelea, atent selectate...
Gheorghe Gradinaru Reaparitia lui TI este strict legata de penuria de candidati "competenti" pentru pozitia de sef al Cancelariei Prezidentiale.
A.B  Asa sa fie, Domnule Gheorghe Gradinaru? Pai atunci le propun sa ii selecteze de pe FB.
G.G  Cand apare pe FB exista intentia iar comentariile starnite, alaturi de alte sondaje,stabilesc pozitia opiniei publice fata de persoana.
A.B  Nu am glumit ironic cu FB.
Viorel Straoanu Tocmai am vazut emisiunea.Oracolele de obicei prevestesc.In emisune Talpes avea discurs de oracol,atitudine,mimica,numai ca ne povestea ce a a fost si ce ar fi putut fi.Sincer m-am saturat de oaracolistii astia care ne spun ceea ce stim dar cu alte cuvinte.
P.M  Staoanu @ Stim ca putem sti - dar multi nu stiu totusi, dl Straoanu, sau nu vor sa stie.
Octavian Lupu Cred ca nu trebuie sa ne concentram asupra personajului, si nici neaparat asupra tot ceea ce spune. Intrebarile fundamentale sunt: a existat o astfel de ameninatare? Mai planeaza ea deasupra Romaniei? Cred ca la ambele se poate raspunde cu da. Eu sunt foarte ingrijorat de faptul ca Merkel a devenit aproape peste noapte o Mita Baston unionista precum si de "erorile" cartografice ale presei americane.
V.S  D-le Preda,odata ce-ai aflat ceva nu mai poti spune ,nu vreau sa stiu.Poti doar sa spui ,nu ma intereseaza.in alta ordine de idei ,ca sa parafrazez una din fericirile biblice,fericiti cei care nu stiu...caci acelora nu la va pute gura.Daca ma intelegeti ce vreau sa spun.
P.A-z .
"Reaparitia lui TI este strict legata de penuria de candidati "competenti" pentru pozitia de sef al Cancelariei Prezidentiale." Interesanta teza, domnule GG. Numai mentionarea numelui Talpes in asociatie cu ceva/cineva produce genul de reactie care ar re/mobiliza soft-revolutia facebook mai ceva decat chestiunea votului diasporei... Cred ca faceti aluzie literara la un scurt-circuit/impamantare
P.M  Octavian Lupu @ Amenintarea exista la modul absolut, si in primul rand pentru ca nu suntem capabili sa ne percem de la o distanta. Dincolo de erori cartografice voite si repetate, atacul la imaginea Romaniei este devastator si a inceput in anii '80. Period, Watts are dreptate, am trait-o pe propria piele, toate denigrarile care au devenit lieu commun, in anii '70 nu se cunosteau. Si noi realizam ca tolerarea, adica starea neputincioasa in fata acestor minciuni si denigrari sunt o dauna aproape comparabila cu pierderea teritoriului national - caci este teritoriul ideal!
V.S  D-le Lupu ,am trait cu aceasta amenintare,am invatat de ea la scoala si o simt in coninuare.N-a disparut niciodata si nu va dispare atit timp cit nu vom avea unde trebuie o sira spinarii verticala si in prelungirea ei un pumn care sa dea in masa.Din cind in cind luati cu Biance si Bahmutence,alegeri,DNA, am uitat de amenintare dar n-a disparut vreodata.
O.L  M-am gandit ca ar fi util sa postez comentariul meu pe acelasi subiect de pe wall-ul d-lui Draghi Puterity Cati isi mai aduc aminte de Declaratia de la Budapesta? Nici macar cei din generatia mea. Pe mine ma socheaza faptul ca pe foarte multe canale suntem indemnati sa ne unim cu fratii nostrii moldoveni? Ce interes o fi avand Germania in acest sens? Parerea mea este ca se pune ceva la cale care implica si Transilvania sau parte din ea. Mi-aduc aminte ca pe vremea lui Snegur unii dintre cei mai activi promotori ai reunificarii cu Moldova de peste Prut erau ungurii de pe ambele maluri ale Tisei. Ei porneau de la ideea ca in cazul unirii Romaniei cu Moldova, ideea de stat unitar roman nu va mai putea fi sustinuta, cu tot ceea ce decurgea de aici. In ceea ce priveste co-nationalii nostrii maghiari mi-am adus aminte cuvintele unui mare poet roman: pe noi nu ne deranjeaza faptul ca au venit altii ci impresia lor ca noi am venit. In acest context merita citite si speculatiile de site-ul de mai jos care par cel putin plauzibile.http://www.comunitarism.ro/.../164-ce-i-a-spus-merkel-lui...
Ce i-a spus Merkel lui PontaMotivele reale ale vizitei lui Victor Ponta la BerlinCOMUNITARISM.RO
comunitarism.ro
P.M  Declaratia din primavara lui 1989? Unde l-au ametit si pe Rege, si pe Ion Vianu?
P.A-z .
Domnule Lupu, aici sunt 2 teze: Aceea aparent inca in vigoare, cel putin dela Iliescu & Nastase dela inceput de ani 1990 VERSUS Aceea sustinuta de Adrian Severin. Axul problemei dpdv al dreptului international pare a fi Tratatul de Pace dela Paris din 1947--cu ajutorul caruia dl. Petre Opris contrazice teza d-lui Radu Golban despre datoria Germaniei fatza de Romania. Am incercat sa aduc subiectul acestui Tratat in dezbatere prospectiva, dar fara succes...
P.A-z .
Pe de alta parte, Ioan Talpes pune lucrurile intr-un puzzle care ne-ar aseza pe noi romanii in fatza unui fapt quasi-implinit, pe care numai Dumnezeu in cer si Iliescu&co pe pamant stiu cum am facut sa-l amanam...

Scadenta e probabil amanata acum de riscurile asumate de Viktor Orban, numai ca asta n-absolva romanii de la a-si juca corect putinele carti!
P.M  Lupu @ Cateva observatii disparate. A. Niste neica nimeni, orice altceva decat patrioti, s-au trezit dela o vreme sa insiste pe Maramuresul transcarpatic. Ungureanu se lauda, Diaconescu care ii face pe Aromani "minoritate in Romania", se lauda cu atentia pentru acele sate Maramuresene. De ce? Pai iata, Orban este foarte interesat de Maghiarii din aceeasi zona, sa inceapa romanii vuiete... B. Deja de peste 30 de ani se manifesta un interes deosebit in cercuri selecte Ungare ... pentru Basarabia. Sunt laudati pentru ce vrei si ce nu vrei, am auzit laude si pentru maghiara impecabila pe care o vorbesc unii basarabeni. Are loc o activitate febrila pe tangenta aceea. Cum se leaga toate acestea nu imi este clar, dar in acelas timp consider ca este important sa stim ce vrem, caci uneltirile externe se pot interpreta in atatea feluri! Cand stii ce vrei, revendici clar, in limitele corecte, si vezi atunci adevarul ...
P.M  "Scadenta e probabil amanata acum de riscurile asumate de Viktor Orban, numai ca asta n-absolva romanii de la a-si juca corect putinele carti!" - eu ma intreb ce cataclisme naturale mai sunt necesare pentru ca Ungurii sa se trezeasca si sa realizeze ce aliat posibil si valoros au in noi, cand lasa in urma anumite inclinatii in care nostalgia si revansa nu se pot desparti. Daca s-ar privi trecutul si prezentul in fata, ar fi foarte posibil si prolific. Ma tem insa ca pe aceste teritorii ratiunea nu este stapana ...
P.M  PS - desigur si noi avem diverse bagaje de lasat in urma, tot din categoria 'frici mascate'.
Smaranda Dobrescu O harta -proiectie a Europei de peste 10-15 ani facuta in Rusia care a circulat pe FB in urma cu cateva luni arata o Romanie largita frumos spre rasarit si ciuntita mult in centru si vest.
O legenda de asemenea prezenta in mediul virtual spune ca discutia din luna mai dintre Merkel si Ponta ar fi putut sa ridice optiunea in fata romanilor: Exploatarea Rosia Montana sau Transilvania.
Le incadrez pe ambele in categoria: trezeste-te, ai visat urat!
O.L  D-na Dobrescu va reamintesc ca in decursul istoriei Romaniei multe cosmaruri, prost interpretate s-au "adeverit" in realitate. Stiti prea bine ca istoria omenirii nu a fost si nu este alcatuita primordial din acte si gesturi rationale. Cand vine vorba de politica externa, si nu numai, sa fii putin paranoic nu strica de loc. Daca imi permiteti o analogie, un jurnalist auto francez le recomanda participantilor la trafic, pentru a evita pe cat posibil accidentele, sa-i considere pe toti ceilalti soferi nebuni adica impredictibili. Spuneti-mi si mie cine s-ar fi gandit vreodata, inainte de 1990, ca NATO va ataca Serbia si o va dezmembra. De asemenea cine s-ar fi gandit ca Rusia va invada Ukraina si isi va realipi Crimeea? Exemplele pot continua. Si Serbia si Ukraina s-au trezit si au constatat ca nu au visat urat iar cosmarul este real. Atitudinea asta pur romaneasca ca lasa dom'le ca nu-i dracu chiar asa de negru ne-a adus si ne aduce multe deservicii. Mai ales atunci cand scapi de dracu si dai peste ta-su.
S.D  Si daca ar fi asa si ne-am arata ca strategi vizionari, inasprirea conflictelor dintre populatia de etnie maghiara si romanii din Transilvania nu ar zori evenimentul tragic? Sau sperantele ce ar renaste in pieptul a jumatate din populatia unionista a Republicii Moldova ar folosi actualei lor situatii incurcate? Si apoi, daca nu as avea si eu o astfel de ingrijorare, as mai posta eu zvonuri belicoase?
P.M  Grijile sunt spre primenire dna Dobrescu! Am observat ca exista agitatori cu profil de actiune foarte comunist, care au ca scop atâtarea conflictelor etnice cu orice pret. Exista chiar unul pe adevarul care isi da aere de profesor de jurnalism in America, arunca fraza in spaniola si engleza, si este intepat, cu aluri care aduc aminte (voit?) de Tismaneanu. Si omul asta si-a pus ca scop hulirea tuturor romanilor in limbaj de ultim nivel, batjocorirea marilor personalitati si ridicarea in slavi a Austro-Ungariei, samd. Este un unicat - prin excese doar. Insa in mod evident sunt mai multi, scosi dintr-o pepiniera. Si eu ma bat acolo sa incurajez Unguri normali, si sa domolesc reactii romanesti de inteles dar nu de agreat. Este multa facatura, da. Astea sunt incercari de a cobora nivelul pentru ca sa devina ratiunea disfunctionala - hotul care bate umarul drept sa lucreze la buzunarul stang, etc. Chinezul spune "Singurul mestesug impotriva raului sunt pasi decisi in directia binelui"... cred ca asta este, si in acest context.
O.L  D-na Dobrescu Sincer sa fiu nu am inteles ce legatura are raspunsul dvs cu ceea ce am postat eu. Nu am spus nici un moment ca trebuie sa ne luam de gat cu ungurii si nici ca ar trebui sa ne grabim sa ne unim cu Moldova. Ceea ce am vrut sa spun este ca trebuie sa fim pregatiti cat de cat pentru orice alternativa. Politica noastra externa a fost intodeauna una reactiva, am reactionat la evenimente nu le-am creat. Istoria datorita "intelepciunii" liderilor politici se repeta dar intodeauna la un alt nivel.
P.M  Lupu @ Se pare insa tocmai ca ni se pregateste o echipa de diplomati mai mare "cinstea", din cate reiese dintr-un articol alaturat. Doamne ajuta - diplomatia Romaneasca sa se renasca.
S.D  Asa am si inteles. Adica in fata nu vedem doar norisori suavi. Ce am raspuns eu se refera la faptul ca o exprimare lucida este normala la un nivel al societatii si periculoasa la altul.Si asa conflictele din societate se diversifica pe zi ce trece si aduna din ce in ce mai multi oponenti radicali.
Draghi Puterity For the record - Declaratia de la Budapesta la care se referea si Talpes, declaratie cu care la acea vreme fusese de acord si Regle Mihai:

http://www.civicmedia.ro/document-1989-declaratia-de-la.../

In 2014, Klaus Iohannis apela tot la "ardelenii mei"...
civicmedia.ro
P.M  Puterity @ "declaratie cu care la acea vreme fusese de acord si Regle Mihai:" - cred ca in clar text se citeste "fusese imbrobodit si Regele Mihai" - corespunzand mai mult realitatii. Nu stiu daca pune pe Rege intr-o lumina mai buna sau mai rea, dar cred ca a fost ametit ca si inca doi trei alti semnatari,.
D.P  S-a distantat ulterior Regele Mihai de aceasta declaratie?
P.M  Puterity @ Inteleg - nu s-a distantat nici de urmasii primiti. Asa gandeam... Aveti dreptate, o distantare fformala ar fi avut un efect trasnet, si el nu avea nmic de pierdut! Cine mai sunt sfatuitorii sai?
P.M  Pe de alta parte textul este apa de ploaie, este PE DEPLIN indeplinit. Singura sa hiba este insistenta pe Transilvania, fara a mentiona Romania. Dar cum vorbeste clar de respectarea granitelor, se poate raspunde: aveti partide etnice, aveti scoala si Universitati - deci declaratia a fost pe deplin indeplinita, rugam pe semnatari, 25 de ani mai tarziu sa consemne acest lucru in mod la fel de public si NECONDITIONAT. Asta ar fi o replica - dl Ion Vianu ar putea sa se ocupe...
Azi, la Târgu Mureş, Kelemen Hunor, liderul UDMR, formaţiune politică membră în toate formulele de...
adevarul.ro