miercuri, 2 august 2017

"Franta ramane o mare putere diplomatica"-interviu cu Renaud Girard

"Franta ramane o mare putere diplomatica". Interviu cu Renaud Girard – 13 iulie 2017

Preda Mihailescu shared a link.

 

 

« La France demeure une grande puissance diplomatique », entretien avec Renaud Girard

 

Smaranda Dobrescu Plecand de la pragmatismul diplomatiei lui Churchill "si Hitler avait envahi l'Enfer, je m'allierais avec le Diable. »" in prima faza nu ai de ce sa nu-i dai dreptate. Atunci insa erau doua blocuri, doua aliante mari, Cea castigatoare avea sa patroneze 45 ani tarile libere ale perdantilor. Asadar, trebuie sa tinem seama ca acest criteriu de aliante impotriva inamicului principal va naste dupa transare noi si noi alte conflicte. Dar probabil ca lucrurile s-ar putea rezolva si fara extinderi..

 

PA-z .
Din punctul de vedere al lui Churchill si clicii lui, poate asa stateau lucrurile, dar asta nu face alianta cu diavolul cushera...

 

Smaranda Dobrescu "De Gaulle disait que « le rôle historique de la France était de réconcilier la Russie avec l'Europe, voire l'Amérique ». Dans son livre La France atlantiste, Hadrien Desuin explique quant à lui que « ce que la France a sans doute de meilleur à apporter au monde, c'est la résistance à l'hégémonie ». Vous-même dites enfin que loin de se résoudre à un monde unipolaire, notre pays doit jouer un rôle de médiation et d'équilibre. Tout cela n'est-il pas préjuger un peu de notre influence et de notre centralité, à l'heure où la France semble de moins en moins écoutée dans le monde ?"

Oare Franta nu este din ce in ce mai putin ascultata in lume tocmai din cauza ca nu a reusit sa -si afirne rolul de mediator aducator de echilibru din cauza colaborarii excesive cu hegemonica Germanie?

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ce mi se pare revelator pentru acest articol este faptul ca, in contra tuturor aparentelor, in Franta mai exista si activieaza o linie sanatoasa, instruita si inteligenta a gandirii strategice traditionale franceze. Linie care este practic contrarul a ceea ce vedem cel putin dela Szarko incoace, in conducerea tarii. Cine stie? Si Trump a castigat alegerile in primul rand pentru ca in mod evident, in toate serviciile (cele 17 https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-) ) ale Americii mai persista exponenti ai unei strategii Americane inteligente si realiste. In Franta avem deocamdata un Szarko cu noi tzoale - dar poate (Doamne - ajuta! ) in fundal, minti ca aceasta mai pot influentza politica Franceza.

Dar pentru a raspunde la intrebarea concreta "din cauza colaborarii excesive cu hegemonica Germanie?", parerea mea este ca aici se confunda cauza cu efectul, si anume in sensul urmator. Germania a fost tot mai mult, sub Merkel adusa pe linie Bilderiana, si Franta impreuna cu ea, ca vioara a doua. Deci apropierea intre ele este de fapt o consecventa a manipularii comune de terti.

 

PA-z .
Un text care spune mai multe adevaruri si plaseaza din nou Franta la centrul solutiei--cum se spune pe aici, wishful thinking. Intr-adevar, nicio mentiune despre interesul altora, mai ales al germanilor.

De exemplu, de ce-i triunghiul SUA-Rusia-China fundamental instabil, dar se stabilizeaza imediat ce i se adauga Franta?! 

Girard mai pare sa gandeasca Fanta ca vocea EUropei, o situatie la care francezii de rand au dat cu piciorul in 1968.

 

Preda Mihailescu Da - cam acolo este. Dar este bine, gasesc, ca exista si alte voci decat de macaroane si de luxemburgheri. Sau olandieni. Departarea de putere ii face ceva atavici - probabil ca asta este si adevaratul cerc vicios. Nulitatile la putere, si cei inteligenti indepartati de ea, fac lucrurile sa mearga cum merg.

 

Smaranda Dobrescu "Si aujourd'hui la France présente un intérêt faible pour Moscou, c'est parce que sous la Présidence de François Hollande (2012-2017), la France a adopté une politique néo-conservatrice : opposition à l'accord sur le nucléaire iranien, hostilité forcenée à Bachar el-Assad et surtout intransigeance face à la Russie. La France a joué pleinement le jeu des sanctions contre la Russie alors que cela pénalisait nos propres producteurs agricoles et industriels. Par exemple, la crise des agriculteurs français en 2015 est en grande partie due aux sanctions prises contre Moscou. Nos agriculteurs se sont retrouvés doublement étranglés : d'une part, ils ne pouvaient plus exporter en Russie, d'autre part, les agriculteurs allemands connaissaient le même problème et déversaient donc leurs marchandises sur le marché français au détriment de nos agriculteurs. Il était évident que dans de telles conditions la Russie ne pouvait que se désintéresser, à regret, de la France."

Am motive de speranta sa vad, azi de ziua nationala a Frantei etalate idei normale, sanatoase, pragmatice. Mi-ar fi placut sa aud si din partea noastra casanctiunile contra Rusiei cu care am fost de acord au prejudiciat producatorii nostri agricoli, in special in privinta produselor lactate.Perspectivele bune in general sunt insotite de colaborare si negocieri, nu de sanctiuni-bumerang

Globalizarea e buna doar cand profitam noi de ea..

Globalizarea e buna doar cand profitam noi de ea.. – 12 iulie 2017



Draghi Puterity shared a link.

Globalizarea e buna, insa doar cand profitam noi de ea https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ff6/2/16/1f609.png;)

Guvernul federal al Germaniei se pregateste sa isi foloseasca dreptul de veto impotriva achizitiilor chinezesti, pentru ca know-how-ul german sa nu ajunga in China.

 

 

Industrie 4.0: Bundesregierung plant Veto-Recht bei Übernahmen

Kuka, Aixtron, Grohmann – Die Bundesregierung bangt um seine Hidden Champions und plant ein Vetorecht gegen Übernahmepläne von außerhalb der EU. Damit soll…

ELEKTRONIKNET.DE

 

Ioan Sorin Leoveanu Si nici cel Chinez in Germania.

 

Draghi Puterity "Chinezii oricum stiu doar sa copieze" - asa graieste folclorul Guvernului Federal

P.S. Apropo, de Industrie 4.0 si IOT. Programez de ceva vreme un chip chinezesc de WiFi - ESP8266 al firmei Espressif. Costa putin peste 1$ si stie mult mai multe decat chipuri similare facute in occident care costa de 10 ori mai mult. Intre timp au scos si genratia urmatoare ESP32 care practic contine tot ce si-ar mai fi putut cineva dori pentru o aplicatie IOT. Daca in toate domeniile fac asa, ar trebui sa zicem bogdaproste ca ne mai cumpara din firme...

 

Ioan Sorin Leoveanu Apropo de chinezi, la baza dezvoltării lor stă cam tot ce este mai bun în fiecare domeniu de vîrf din lume. Cercetătorii si profesorii în marea lor majoritate sunt scoliti pe la cele mai bune universităti si laboratoare de cercetare din lume. Au pus umărul la greu Japonezii si Koreenii din sud. Nu stau ei în tehnologia germană de mult timp.

 

PA-z .
In alte cuvinte, Donald Trump are implicit dreptate si dpdv al Angelei Merkel...


PA-z .
http://www.cotidianul.ro/sa-facem-ce-spune-olanda-sau-ce.../

 

 

Să facem ce spune Olanda sau ce face Olanda?

Olanda este foarte interesată de mersul justiţiei în…

COTIDIANUL.RO

 

Bochis Borşanu Alexandru Silviu Nu citesc articolul că mi-e scârbă de Olanda. Olanda e amorală, dacă nu, chiar imorală. E liber la droguri, la homosexuali, nu au credință în Dumnezeu și sunt revanșarzi, dacă nu, chiar răi genetic. ...... O mizerie de țară !

Daca nu exista confirmarea

Daca nu exista confirmarea – 18 iulie 2017
 
Preda Mihailescu shared a link.
 

Daca nu exista in confirmarea ...

 

 

The Deep History of US, Britain's Never-Ending Cold War On Russia

Finian CUNNINGHAM: American-British collusion with Nazi Germany finds its modern-day manifestation in NATO collusion with the neo-Nazi regime in Ukraine…

STRATEGIC-CULTURE.ORG

 

 .
Adica se confirma incet, incet inca una din tezele *conspirationiste*?!

 

Preda Mihailescu Ceea ce face istoria o disciplina de care nu poti sa te ocupi serios pastrand orice ratiune lineara. Caci argumentele lui Suvorov, ca Stalin l-a construit pe Hitler in anii 20 ca sa ii combata pe "capitalisti", precum un spargator de gheata, sunt doar aparent incompatibile cu ideea unei contributii a americanilor si britishilor pentru a-l forma ca arma anti-comunista. Cati admiratori si mentori a avut totusi acest mustacios.

 

PA-z .
Nu stiam de teza "Stalin l-a construit pe Hitler in anii 20", dar stiu de aceea cum ca vorbitorii de inglish i-au construit explicit pe Lenin-Trotsky si implicit (cel putin pana la noi dezvaluiri) pe Hitler. 

Razboaiele Mondiale trebuiesc citite si in cheia solutiei centrului la criza capitalista. In felul asta, mesajul pacifist constant din discursul sovietilor capata alta semnificatie.

 

Preda Mihailescu  PA-z  Victor Suvorov, The Icebreaker. Este un general de informatii din armata rusa, care a studiat si a putut sustine teza aproape fara informatii clasificate, doar folosind stiri din ziare, din carti si memorii. Teza este foarte bine construita si greu de tagaduit. 

Si a pregatit atacul Germaniei tot timpul, cu eforturi imense - de aceea nu ii ramasase mult pentru aparare. Iar, en passant spus, parte din scenariul atacului era desmembrarea Romaniei, planificata cu Horthy. De aceea diktatul de la Viena a fost "acceptabil" pentru Romania, caci venea ca alternativa la un plan mai radical. Iar Aliatii nu ofereau nici o alternativa.

Tudose intoarce la Bruxelles foaia impozitarii

Tudose întoarce la Bruxelles foaia impozitării – 12 iulie 2017



Smaranda Dobrescu shared a link.
 

Intrucat impozitul pe cifra de afaceri dezavantajeaza in special pe cei pentru care fusese propusa,iar Excelenta Sa Klemm a intarit acest aspect, pentru motivul ca aceiasi potentiali deranjabili nu agreaza taxa de solidarizare, pe principiul "decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin", premierul a renuntat la modificarile de fiscalitate. Astept cu nerabdare sa vad daca impozitul progresiv pe venitul global nu este si acesta deranjabil. De ce nu face oare coalitia o mare adunare politica unitara cu toata dreapta romaneasca?

 

 

Tudose întoarce la Bruxelles foaia impozitării

Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus, România rămânând predictibilă în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal, a dat asigurări premierul Mihai Tudose la finalul întrevederii pe care a avut-o marţi cu liderii europeni, precizând că acest subiect a…

COTIDIANUL.RO

 

Draghi Puterity Inca unul care merge la Bruxelles zmeu, si se intoarce mielusel. Deja vu...

Smaranda Dobrescu In schimb JC Juncher ne face promisiuni pentru 2019 cu MCV!!

 

Draghi Puterity http://wishformer.com/wp-content/uploads/2017/01/donkey.png

 

Prospectiv A-z .
In conditiile astea, singura predictibilitate a sistemului financiar-fiscal din Romania e FALIMENTUL de tzara...

 

Eduard Virgiliu Nu prea mai exista oua in Romania ...

 

Draghi Puterity Ilie Serbanescu despre impozitul pe profit, pe cifre:

http://www.cotidianul.ro/mascarada-impozitarii.../

 

 

Mascarada impozitării profitului trebuie să înceteze!

În contrast cu minciuna din raportările sale financiare…

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Pornind de la acest neajuns semnalat foarte bine de Ilie Serbanescu putem spune fara sa exageram prea mult ca aceasta este cheia stagnarii tarii si imposibilitatii realizarii veniturilor bugetare care printre altele concura si la investitii si la coplati pentru fondurile europene, si la constructia de spitale, drumuri. Ca raspuns la incapacitatea (sau lipsa de vointa) a guvernelor tarii de a impune prin lege plata impozitului pe profit la cifra reala a acestuia - si nu redusa prin diverse adaugiri improprii in costuri, se va infiinta si FSDI care include actiunile statului la cele mai rentabile societati. Din spusele lui VV Ponta, parte din ele sunt deja cedate amical diverselor puteri....https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f6a/2/16/1f641.png:-(

 

Prospectiv A-z .
Tiaso
+39
Ce spun de multa vreme:evazionistii sunt marii hoti ai Romaniei.Populatiei i se ia fatza cu lupta cu coruptia (si aia in loc sa fie corecta si adevarata,este doar o vrajeala in care sefa dna isi ocroteste si ocoleste infractorii din propria familie,dar si din famiglia ei politica plus serveste pe stapanii lor externi, cu soros in frunte),populatiei i se abate atentia cu tzinte false cum ar fi "clasa politica corupta",generalizare cu care se ascund adevaratii si marii corupti dar si tradatori de tara aflati in clasa politica.Se fac balciuri cu "coruptii ataca dna,justitia etc".Este atacata masiv guvernarea ,care nu convine evazionistilor , de catre vuvuzelele presei de propaganda baso-iohanista cu tot felul de preziceri si profetii apocaliptice ,asta cu scopul ca hotii,prin slugile lor fomiste, sa abata atentia de la furtaciunea lor uriasa si zilnica,sa scape de schimbarea ce o vor guvernantii si sa deturneze atentia de la adevaratele probleme ale tarii care sunt tocmai ei ,marii evazionisti.


Mocanu
+33
Tot ce spune stimabilul Ilie Serbanescu e perfect adevarat... Eu as fi curios sa aflu cite din companiile cu capital strain sint de-adevaratelea cu capital strain si cite sint cu capital romanesc scos fraudulos din tzara, transferat in paradisuri fiscale (unde se si impoziteaza pe profit) si revenit in Romania... De ce spun asta? pt ca daca mafiotii romani n-ar avea nici-un interes din afacerile astea, n-ar lasa ei sa scape neimpozitate atitea companii straine. Cred ca s-ar impune o alta metodologie de calculare a profitului (nu dupa declaratiile anuale ca-n prezent), pt a putea avea o baza reala de calcul a impozitului pe profit. Daca eu, un simplu inginer, facut in iepoca di aur, am habar... nu am nicio indoiala ca adevaratii economisti ai tzarii vor gasi solutia. PS... cind vorbesc de adevarati economisti fac referire la semnatarul articolului si a altora ca el, nu la caricaturile care ne intoxica viata cu prostiile lor.


Baltazar
+33
Felicitari domnule Ilie Serbanescu,atat pentru analiza cat si pentru demascarea fraudelor fiscale folosind conceptul de impozit pe profitul declarat, care de regule este zero sau negativ. Cifra de afaceri nu poate fi dosita, pentru ca e legata de factura de plata. Succes guvernului. Speram ca si alte tari europene sa se orienteze catre noul sistem de impozitare, impreuna am rezista mai bine presiunilor slugilor hienelor corporatiste.

Ţăranul
+28
Domnule Şerbănescu , cum de cutezaţi să dislocaţi ţi să trimiteţi fix la wc-ul din piaţa Rahova creaţiile lui Hilde Brandl , Lucian Măndruţă , Moise Guran , Mănuţiu , Cîţu , Dancă , Biriș , Soviani ... , ridicaţi la rangul de gînditori ai naţiei de către un pricinos publicist de la Cotidianul croit pe lichidarea capitalului autohton ... , pe numele său de scenă , Cosmin Pam ? Cu siguranţă , opăriţii părerologi care conferă oricărei opinii sănătoase la cap , tente cu iz antinaţional şi parfum soroşist ... , vor sări ca şacalii şi vor înfiera cu mînie proletară curajul domniei vostre de a prezenta un adevăr simplu , observat şi de pe Lună , dar pe care foarte puţini au curajul să-l spună public ... ! Acela că , multinaţionalele au jefuit Romănia şi sunt tare şifonate că actualii guvernanţi , timid , încearcă să le taie robinetul ... ! Mă îndoiesc de reuşita acestora , mai cu seamă că astăzi , doi prim solişti ai corului de lălăitori la ordin ... , PSD-iştii Nicolicea şi o cumătră parlamentară Florea ... , au aplicat o lovitură în capul ameţit aparţinînd , fix partidului lor ... ! La Nicolicea , era de aşteptat să iasă ca şarpele la drumul mare ... , a mai făct-o ... !

 

Draghi Puterity Studiu de caz (lasand deoparte faptul ca aici francezii o iau in freza de la americani):

http://www.activenews.ro/.../Cum-zboara-banii-dn-Romania...


 

Cum zboară banii dn România. Caz școală: O multinaționala care mâna Cum zboara pa…


ACTIVENEWS.RO


Prospectiv A-z .

Era si timpul, desi, de ce-i tocmai acum timpul nu mai intreb. Rahatul a atins ventilatorul si incepe a zbura din toate partile.

 

Draghi Puterity Pai acum e timpul sa "make America great again". Deci nu mai jefuiesc toti Romania (francezii, austriecii, si altii), ci doar americanii. (doar asa ca ipoteza de lucru https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ff6/2/16/1f609.png;) )

 

New Strategy Center

New Strategy Center – 19 iulie 2017

Gheorghe Gradinaru shared a link.

 

 

Un echilibru (economic) fragil: Turcia, Rusia şi cealaltă hartă strategică

Urmărindu-se reciproc în stepele pontice, iar apoi peste marea cea închisă. Cu frică, cu admiraţie (reprimată), cu neîncredere sau invidie. Însă mereu pregătindu-se…

ADEVARUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Rusia si Turcia sunt tari cu interese contrarii dintotdeauna. Oricum ai intoarce-o, rusilor le-ar veni tare bine sa controleze ei stramtorile iar turcii sa fie unul dintre multele popoare stapanite de ei. Apropierea turceasca e conjuncturala: SUA a vrut sa il inlocuiasca pe Erdogan si acesta s-a refugiat in bratele rusilor, aparent.De fapt Rusia l-a avertizat pe Erdogan de inerenta lui arestare, dovada ca la venirea soldatilor Erdogan era deja in avion in curs de a-si penaliza "tradatorii".Deci, Rusia l-a ales pe Erdogan si nu invers. Dat fiind interesul american pentru Turcia in cadrul NATO, e de presupus ca Erdogan, temporar si poate parelnic aliat cu Rusia va fi inlocuit cu un presedinte proamerican.

 

Prospectiv A-z .
Sunt de acord cu estimarile prospectivei Smaranda Dobrescu la care as adauga recomandarea de a privi istoria relatiilor de schimb turco-ruse din 2000 incoace: http://adevarul.ro/.../18/596dd9e55ab6550cb83f6f17/627x0.png

Turcia isi permite sa finanteze un deficit comercial bilateral cu Rusia--mai jos se vede din alt grafic importul masiv de metale si minerale rusesti de catre Turcia. Asta pare sa indice o superioritate a Turciei in relatia bilaterala--exceptand cazul in care importurile sunt realizate de sucursale in Turcia ale unor firme EUropene. Autorii par sa indice o vulnerabilitate a Turciei, dar nu vad cum lucrurile ar mai putea fi asa dupa embargoul impus impotriva Rusiei.

https://external.fotp3-1.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQAKth67_6FOj9Bq&w=424&h=237&url=http%3A%2F%2Fadevarul.ro%2Fassets%2Fadevarul.ro%2FMRImage%2F2017%2F07%2F18%2F596dd9e55ab6550cb83f6f17%2F627x0.png&_nc_hash=AQByTNBJPEDdujqs

ADEVARUL.RO

 

Anna Zelinski Putin este suficient de inteligent și bun cunoscător al psihologiei popoarelor de care Rusia este interesată și știe f. bine că nu poate controla Turcia. Poate avea o relație amiabilă schimbând strategia după cum o cer împrejurările. Chiar dacă următorul președinte va simula că este proamerican, musulmanul nu va accepta hegemonia creștină decât dacă se află într-o situație complicată și asta are tot timpul o rezolvare.

SUMMITUL „INIȚIATIVEI CELOR TREI MĂRI” (BALTICĂ – ADRIATICĂ – NEAGRĂ) sau SUA vs U.E. CU ȘAH LA RUSIA

Via Gheorghe Gradinaru


Prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA
Universitatea Ecologică București/
Facultatea de Inginerie Managerială și a Mediului
Cadru didactic asociat al U.P.G. Ploiești
Membru titular DIS/CRIFST Academia Română
e-mail: r_17m@yahoo.com

Abstract/Rezumat: The Warsaw Summit "The Three Seas Initiative" of 06.07.2017 can enter into history as the 2nd MARSHALL Plan for Europe./Summitul de la Varșovia „Inițiativa celor Trei Mări" din 06.07 .2017 poate intra în istorie drept cel de-al II-lea Plan MARSHALL pentru Europa.
Keywords/Cuvinte cheie: "The Three Seas Initiative" (Baltic - Adriatic - Black) Summit, the Gdansk - Constanţa highway, the GPL, the Roterdam port, the Constanţa port/Summitul „Inițiativa celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră), autostrada Gdansk-Constanța, G.P.L, portul Roterdam, portul Constanța
1. UN NOU PLAN MARSHALL ÎN EUROPA DE EST.
Summitul „Inițiativa celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră), din 06 iulie 2017 de la Varșovia, Republica Polonă reuniune la care au participat șefi de stat și reprezentanți din 12 țări din Europa Centrală și de Est ( Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria), onorat de prezența, în calitate de invitat special, a Președintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald TRUMP, va intra in istorie și va fi considerat proiectul MARSHALL II pentru Europa de Est.
Conceput ca o modalitate de a oferi susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică și Neagră - în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului, summitul „Inițiativa celor Trei Mări" a oferit SUA, prin vocea celui mai înalt reprezentant al său, să vină cu inițiative care au dat șah și poate chiar șah mat locomotivelor U.E.(Germania-Franța-Benelux) , dar mai ales Rusiei.

2. PROPUNERILE LUI DONALD TRUMP- PREȘEDINTELE SUA
A. Livrarea de GPL țărilor din estul Europei.
B. Construirea unei autostrazi care să lege portul polonez Gdansk cu portul românesc Constanța.
C. Dezvoltarea comerțului maritim Asia-Europa. 
Efectele posibile și dorite de SUA ca urmare a Planului MARSHALL II.
A. Livrarea de GPL Europei de est.
1. Se știe că Rusia, prin gigantul GAZPROM, domină prin gazele livrate, piața energetică a statelor din UE.
2. Nu mai este nici un secret că Germania, cel mai important membru al UE, este alimentată cu gaze (printr-un gazoduct direct) de către Gazprom, unde fostul cancelar Gerhard SHRODER a fost/este angajat al concernului rus.
3. SUA, care prin dezvoltarea tehnologiilor de extracție a hidrocarburilor prin fracturare hidraulică a devenit din importator de țiței și gaze, un posibil mare exportator( în condițiile în care în urmâtorii ani se estimează o trecere de la energiile bazate pe combustibili fosili, poluanți, la energii nepoluante (regenerative)), către Europa(dominată de piața gazului rusesc), a unor cantități uriașe de GPL.
4. Se pune întrebarea firească: Este posibil așa ceva în acest moment?! Răspunsul este DA, din multe puncte de vedere și anume: Există infrastructura europeană( teminalul polonez de la SWINUJSCIE -devenit operațional in iunie 2016) și apariția recentei crize din QATAR, una dintre cele mai bogate țări din lume...( iunie 2017!!!)... 
Scurt comentariu, aspect scăpat analiștilor în geo-politică... Pe data de 29 iunie 2016, la un Simpozion organizat de revista Pulsul Geostrategic la Cercul Militar București, am prezentat o lucrare/referat despre "ROLUL COMPONENTEI ENERGETICE ÎN ECUAȚIA ECHILIBRULUI DE FORȚE NATO-RUSIA ÎN ZONA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE ȘI ORIENTUL MIJLOCIU". Afirmam atunci, la pagina 7 a articolului(aspect verificabil in revista mai-sus amintită) , următoarele: Și pentru că surprizele în domeniul energetic nu mai constituie o noutate, recent, pe 17 iunie 2016, POLONIA a anunțat primirea primului transport de GPL din QATAR.
Conform AFP, vineri 17.06.2016, la terminalul de gaze naturale lichefiate din Swinujscie (nord-vest) a sosit prima încarcatură comercială de gaz natural lichefiat, livrata de nava Al-Nuaman, aparținând Qatarului.
Al-Nuaman a adus in Polonia 206.000 metri cubi de gaz natural lichefiat, respectiv 126 milioane m3 de gaz natural nelichefiat, destinati companiei poloneze PGNiG.
Polonia lansează astfel, o provocare fară precedent Rusiei: independența față de Gazprom și posibilitatea de a devenit un important jucător regional in materie de gaze naturale, ceea ce va determina o recție pe măsură din partea Moscovei. Potrivit unui raport al centrului american de studii și analize CEPA, "Noul terminal constituie bunul cel mai prețios în infrastructura gaziferă a Poloniei și care este liberă de orice interferență rusească". Terminalul, cu o investiție inițială de 720 milioane euro, are o capacitate de 5 miliarde m3, cu mîrire la 7,5 miliarde m3. Departe de capacitățile Nord Stream 1 (55 mld m3) și ale proiectului Nord Stream 2 (55 mld m3), cel din urmă destinat Europei centrale si de sud, "Culoarul Nordului", odată terminat de Polonia, va da serioase bătăi de cap responsabililor de la Moscova.
Deja, Ukraina și-a manifestat dorința de a se conecta la terminalul polonez printr-un gazoduct iar alte state precum Austria, Ungaria și Cehia, dependente de gazul rusesc, s-ar putea orienta către această nouă alternativă. 
Se poate concluziona că în materie de geopolitică totul este relativ și actori mici care tac și fac, pot confirma proverbul românesc , despre "buturuga mică…"
ÎNTREBARE retorică… Să fi venit din senin actuala criză din QATAR, prezentată astfel de agențiile de presă...???!!! În iunie 2017, șapte state din lumea arabă au rupt relațiile diplomatice cu Qatarul, una dintre cele mai bogate țări din lume, pe care o acuză că susține terorismul, inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană.[1] Țările care au rupt legăturile cu Qatarul sunt Arabia Saudită, Bahrein, Egipt și Emiratele Arabe Unite, la care se adaugă Libia, Maldive și Yemen.
Răspunsul este clar:. Omenirea nu crede în lacrimi, nici dacă sunt americane…
Este limpede ca lumina zilei că SUA nu ratează ocazia de a veni în ajutorul POLONIEI și prin ea, în sprijinul EUROPEI de EST…
(Comentariile și reflecțiile nu sunt obligatorii pentru cititori…!!!) 
Cât despre afirmațiile domnului președinte K,W. JOHANIS referitoare la construcția unul terminal GPL la Constanța, consilierii Domniei Sale ar trebui să-l informeze că, în conformitate cu CONVENȚIA din 1936 de la MONTREUX privind strâmtoarea Bosfor-Dardanele proiectul nu este viabil, deocamdată.
B. Construirea autostrăzii GDANSK-CONSTANȚA

1. O autostradă GDANSK-CONSTANȚA pune în mare dificultate portul ROTTERDAM iar susținătoarele sale , Germania, Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg, beneficiarele traseelor rutiere și c.f. ar înregistra mari pierderi financiare… Și iarăși vine întrebarea:. . De ce Ponta a fost(conform afirmațiilor publice ale lui Sebastian GHIȚĂ) stopat prin amenințare/șantaj de generalul SRI Florian COLDEA să nu construiască autoastrada Comarnic-Brașov care ar fi legat Muntenia de Transilvania și ar fi redus timpul de deplasare a vehiculelor către Constanța port iar cei interesați ar fi ales să meargă la Constanța și nu la Roterdam?…
2. Traseul autostrăzii nu este încă stabilit iar unii s-au grăbit trasând o linie directă Polonia-Ucraina-România…

Eu consider că traseul poate fi Polonia-Slovacia-Hungaria(Ucraina)-România… Pentru cei care înțeleg despre ce este vorba, comentariile sunt de prisos… Sau, ar putea fi construită o autostradă care, din Slovakia să se bifurce spre Constanța prin Ukraina și prin Hungaria…
3. O astfel de autostradă nu numai că asigură dezvoltarea relațiilor comerciale dintre țările est-europene dar ar asigura infrastructura necesară de deplasare rapidă a unităților NATO(SUA) dislocate în Polonia-România-Bulgaria, paralel cu RUSIA

C. Dezvoltarea rutei comerciale Asia-Europa.

1. Reconstrucția milenarului DRUM al MĂTĂSII pus la cale de China, India, Iran, Rusia,Turcia ș.a., nu este de neglijat pentru geostrategii americani, cu atât mai mult cu cât, intat în posesia SUA, portul Constanța va fi poarta de acces asiatică spre Europa.
2. Portul Constanța, intrat în vizorul SUA pentru preluare și gestionare are multe alte conotații politice, economice dar mai ales strategice în raport cu RUSIA , TURCIA și țările din Orientul Mijlociu.
3. Să nu uităm că în estul Mării Mediteraniene, a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale, LEVANTIN( Leviatan/monstrul din adâncuri) de cca 3,4 miliarde smc(standard metri cubi), disputat de Siria, Liban, Israel. Egipt și Cipru si unde, firme americane așteaptă semnalul de exploatare.
3.DIVERSE
- Nu este sigur că intențiile SUA exprimate la Summitul de la Varșovia pe 06.07.2017 vor prinde viață, având în vedere reacția dură și fermă a opiniei publice față de întâlnirea G20 de la Hamburg din 07 iulie 2017. 
- Dar nici nu trebuie trecută cu vederea o posibilă schimbare a strategiei SUA privind relocarea unor entități militare și tehnologice din TURCIA( devenit un partener mai puțin sigur al americanilor după puciul armat din vara anului 2016) în România, Bulgaria și alte state NATO est-europene.
- Singura certitudine după summitul „Inițiativei celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră) este că, producția de morcovi din Europa în vara/toamna anului 2017, ar putea atinge cote maxime.
07.07.2017- Ploiești, orele 17,00


Doina Nicolescu Cum este prezentata, intalnirea de la Varsovia deschide perspective bune. Dar dupa 27 de ani cand am fost pocaliti cu tot felul de lozinci (care ne-au saracit) nu mai sunt optimista. Suplimentar nu vad la ora actuala oameni capabili care sa negocieze in interesul Romaniei!

 

Dorin Dinescu Ne spune Dl Rizea si partile neplacute ale viitoarei aliante? Ne spune ca as creeaza artificial o tensiune cu Rusia, o piata imensa pe care o pierde Romania? Ne spune ca americanii ne vor aduce fracturarea catalitica pt extractia gazelor din Romania?  Ne spune ca asta inseamna ca apele de subsol devin inutilizabile din cauza fracturarii catalitice? Ne spune ca tot ce inseamna mediu devine poluat in zona extractiei?.....Ne spune dumnealui ca tot jocul asta American nu Este pt ca nu poate America sa doarma de grija noastra ci pt a forta Rusia sa cedeze presiunilor SUA? Nope, nu ne spune nimeni asta. Ne livreaza povesti frumoase care rareori aduc ceva bun pt romani

 

Dorin Dinescu Romania este independenta energetic daca dam afara din Tara toate sugativele straine. Am putea sa traim ca-n povesti daca nu am avea lichele la putere.

 

Anna Zelinski Unde nu există voință, nu există nici putință.

 

Prospectiv A-z .
"susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică și Neagră - în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului, summitul „Inițiativa celor Trei Mări" a oferit SUA, prin vocea celui mai înalt reprezentant al său, să vină cu inițiative care au dat șah și poate chiar șah mat locomotivelor U.E.(Germania-Franța-Benelux) , dar mai ales Rusiei."

Poate ar trebui sa se spuna ca sustinerea politica nu va fi de ajuns. Mai mult, daca va continua pe linia Kovesi-DNA, sustinrea politica va fi un cui in talpa. Ei stiu asta, noi stim asta, cine pe cine mai duce?!

 

Ioan Sorin Leoveanu Este foarte bine că problema apărării Europei a fost pusă transant si se face în sfîrsit cordonul de securitate si în Estul Europei. Securitatea energetică este si ea o miză importantă, mai ales că altă variantă rapidă în afara gazului rusesc nu a existat pînă de curînd. Problemele din Quatar tin mai mult de lumea arabă dar fluxurile de refugiați le suportă Europa, asa că s-au sesizat tările arabe care nu vor soarta Siriei si a Iracului si nici schimbări de populatii. Cine pierde, cine cîstigă încă nu se stie pentru că interesele sunt foarte mari si dezvoltarea unei zone atît de mari nu depinde numai de transporturi moderne si comert. Industria trebuie să poată tine pasul cu nivelul concurentei iar noi, chiar asta am pierdut pe drum. Altfel, cele două porturi vor fi unite printr-o autostradă cît mai scurtă, cred că la originea ideii au fost strategii NATO. Ce va fi pentru noi, depinde de cei care au gîndit strategiile de apărare. Nu cred că Obama si democratii ar fi pornit un astfel de proiect.

marți, 1 august 2017

NEOATLANTISMUL DINTRE MĂRI

Nu știu cât de mult s-a amestecat Rusia în alegerea Președintelui Donald Trump. Probabil mai puțin decât S.U.A. în alegerea Președintelui Boris Elțin. Și cu siguranță mai puțin decât Germania în alegerea Președintelui Iohannis. Cert este însă că binecuvântarea Summit-ului celor trei mări, de la Varș...
adrianseverin.com
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Toate informatiile, vechi in principiu si noi in structura sunt motive de reflectare si de analiza. Dar ce facem cu fraza de final? Sa speram ca dorinta presedintelui de a exista un al doilea mandat va determina prin orice mijloace optiunea normala...
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu O incercare temerara de coordonare Balcanica a avut loc si in anii '70 si tot la initiativa Romaneasca - atunci era Jugoslavia si Grecia, Albania si Bulgaria - tari deci in lagare diverse, plus cele trei rara avis ale sistemului comunist. Mergea bine. Din cate am auzit, la o sedinta - rusa neputand fii limgua franca pentru toti participantii, Averov nevorbind rusa - reprezentantul Serbiei a propus limba romana, remarcand ca singurul care nu era Aroman din toti cinci ... era Romanul, Miron Constantinescu.

Dar initiativa a esuat la presiunea Rusiei. Este deci foarte logica ca aceasta initiativa Pangolos sa fie replica ruseasca la antecedenta initiativa Romana.
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
" În perioada scursă între redactarea acestui text și trimiterea lui spre publicare (aproximativ 10 zile), am primit informația că pe culoarele reuniunii de la Varșovia au circulat și niște hărți. Pe una dintre ele frontiera estică a teritoriului dintre cele trei mări trece pe undeva pe la Oradea " Cineva dezinformeaza SAU zeul geografiei rade in nas romanilor, care se poarta de parca geografia ar fi fost izgonita din panteonul politicii.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Dar Trump a mentionat Romania, singurul aliat mentionat explicit in discurs in afara de Polonezi. Si Romania era invitata, ba chiar se zice ca ar fi reusit sa obtina gazduirea intalnirii de la anul viitor. Deci ceva nu este consistent. Oricum. atata timp cat marea Neagra este una dintre cele trei mari, excluderea Romaniei este relativ dificila...
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
Romania e cam varza pe dinauntru. Pe ciolan carpatic. Daca SUA vrea ceva serios, vom asista la schimbari palpabile--d'alea in bine nu de felul porumbului Pioneer...