sâmbătă, 25 iulie 2015

Un altfel de politica PSD fata de justitie

Un altfel de politica PSD fata de justitie – 24 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Aflat in asteptarea verdictului sau definitiv, presedintele interimar PSD taie elanul politicienilor sa mai discute hotararile justitiei caci aceasta e o putere independenta a statului care trebuie respectata si ascultata. In acelasi timp il sustine pe Ministrul Cazanciuc in pozitia sa. Adica, eu daca as mai fi fost membru de partid as fi oprita sa-mi spun public parerea despre cazul Rarinca sau al fetei-victima din Vaslui? Sau despre cererea DNA ca Parlamentul sa predea votul pe parlamentari si discutiile avute la o lege? Sau...
http://www.cotidianul.ro/dragnea-o-sa-am-o-atitudine-foart…/

 Delia Bogdan inca o deceptie...

 

 Corina Leșan S-a cam "cumințit" dl. Dragnea... Până în septembrie, când îl așteaptă decizia Înaltei Curți...!? Sau nelimitat, ca să devină președinte de partid?!

  Gabi Cretu Deciziile definitive ale justitiei se executa dar SE DISCUTA! Nu a descoperit nimeni puterea judecătorească infailibila. A noastra e atat de failibila incat platim zeci si sute de milioane pe decizii ale CEDO, care poate greși de asemenea! Orice reacție corecta e de dorit, nu de exclus. Campaniile aiurea, de intimidare, nu sunt bune. Dar ele nu stau la îndemâna politicienilor; presa e mai capabilă...

  Constantin Gheorghe Ca să schimbi ceva în legislație(că Parlamentul legiferează, place sau nu trinomului Coldea-Kovesi-Stanciu), discuți și deciziile justiției. Că ele spun dacă băieții și fetițele cu ciocan(sic!) au luat-o pe arătură. Pentru un șef de partid social democrat Dragnea a adoptat poziția perfectă! Și-a băgat picioarele în ea de social-democrație! emoticon tongue

G.C Aici e ca la diferenta dintre doctor si profesor. Boala doare, doctorul e plătit si luat in seama. Prostia, nu, sărmanul profesor e lihnit de foame. Justiția tine dosarele, reale sau inventate, obține reacțiile dorite. Parlamentul are teoretic capacitatea dar, pentru ca e sub atac si lupa, nu îndrăznește, ca nu are instrumentul...

D.B nu pot intelege care este legea care poate inchide gura cuiva, chiar politician fiind! din cate stiu eu, legea liberei exprimari nu stipuleaza ca oamenii politici nu au libertate de exprimare! cine ar mai dori sa devina om politic daca ar trebui sa fie mut in ceea ce priveste justitia? doar cei care au dorinta de a intra in politica pentru avantaje personale!

G.C  e chiar mai grav. S-a deturnat sensul unor institutii - in loc sa vegheze asupra magistraților - sa nu abuzeze, sa ia mita, sa servească alte interese - se ocupa de politicieni si declaratiile lor... De fapte, sa se ocupe, daca exista suspiciuni ca au încălcat legea. Dar de spus, eu spun orice consider corect. Dar e un risc de proasta interpretare...

 Mihai Ion Turcu "Pe burta baieti pana trece vijelia!" .... E greu de spus daca cineva din "marea politica" este preocupat de democratie, care se afirma dar nu se practica, democratia fiind in general plasata in vitrina, ramane sa se vada daca definitiv sau doar conjunctural. Ca tactician Dragnea este redutabil. Nu-i cereti si morala politica....

Idei controversate

Idei controversate – 23 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Idei controversate:
"Sortir de l'euro permettrait de retarder la conquête de notre marché du travail par la Chine."

Sortir de l'Euro suite !...Par Bernard Maris - frico-racing-passion moto

L'économiste Bernard MARIS* avait changé d'avis ! ... Il était pour la sortie de l'Euro ! L'économiste Bernard Maris professeur des universités à l'Institut d'études européennes de l'université Paris-VIII était membre...

frico-racing.com|De frico-racing

Octavian Lupu Sunt absolut de acord cu ceea ce scrie acest domn. Sper din toată inima ca ceea ce s-a întâmplat cu Grecia să fii tăiat definitiv apetitul Bruxelles - ului de a largi zona euro. Desigur a fi în afara zonei euro nu e suficient. Trebuie politici și politicieni care să transforme această situație într-un avantaj competitiv.

UE este doar un mecanism institutional..

UE este doar un mecanism institutional – 21 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Uniunea monetara de care apartinem, de care apartine si Grecia nu este o uniune ideologica. Adica ar fi, dar de jure nu prea ar fi..Si nu e nici o balanta de forte. Este un mecanism institutional. Cu cat grecii si altii vom intelege mai repede acest lucru cu atat ne va fi mai bine. Este un mecanism institutional, o uniune monetara, este un organism ierarhic care lucreaza in interesul marilor afaceri si in interesul catorva tari componente. Aceasta este de fapt EMU.
De fapt este o uniune monetara esuata din punct de vedere istoric si care cu cat angreneaza mai mult in integrare statele membre cu atat mai mult propriile popoare si societati au de suferit. Acesta este de fapt o concluzie de mult cunoscuta in istoria uniunilor monetare, dar de fiecare data oamenii refuza sa vada sau sa-si aminteasca. Poate daca startul ar fi fost realizarea unei uniuni politice cu reguli clare si mentinerea solidaritatii, uniunea monetara si economica ulterioare s-ar fi asezat pe alte concepte. Asa EMU s-a bazat pe frumoasele si utopicele vorbe privind "Europa egalilor"

Mihai Ion Turcu Principiul "egalitatii'se intemeiaza pe abstractii. real nu exista "'egalitate", putem observa doar o diminuare oarecate a departajarilor. In mod firesc cine exceleaza nu intelege sa se opreasca din ascensiune pentru ca cei surclasati sa recupereze distanta separatoare, si actioneaza in interes propriu din pozitia avantajoasa in care se afla. Nu insemneaza ca nu ar putea fi anjunsi si depasiti, dar cu alt efort si in conditii de oportunitate favorabila. Pentru Romania, in viitorul prognozabil, de ce trebuie sa incercam sa ne includem in zona EURO ?

 

  S.D  Ar fi un non sens sa-i ceri unei tari careia ii merge bine in UE sa incetineasca viteza ca sa astepte codasii plutonului. Care este criteriul dupa care se face clasamentul? Competitivitatea, caci Europa functioneaza cat poate ea de bine in procesul globalizarii. Asadar ca sa fie o intrecere corecta nu poti alinia la start tari cu performante economice atat de diferite. Un start corect ar fi insemnat ca in momentul primei largiti a UE sa se fi facut un efort comun al tarilor avansate sa puna la dispozitie noilor competitoare fonduri R&D pentru a se apropia nivelele tehnologice. Deasemenea salariile ar fi trebuit sa fie bazate cam pe aceeasi productivitate, pentru ca competitia sa fie onesta. Nu a fost asa. Germania a avut un start avantajos, lucru pentru care nu poate fi blamata. Acesta s-a transformat in timp in exportul cel mai intins din Europa si somajul corespunzator din celelalte tari care au devenit incet-incet piete de desfacere. In acest moment (poate gresesc, sau expun rationamentul cam simplist) o minima masura necesara ar fi aceea de a permite tarilor mai putin dezvoltate sa poata sa angajeze cheltuieli mai mari pentru investitii pe baza admiterii unui deficit bugetar mai mare. Ori, aici e marea greseala: Germania are deficitul cel mai mare admis iar noi si bulgarii, doar 1%, cat sa ne platim pensiile. Nimic pentru dezvoltare. De aderare la euro, dupa parerea mea nici nu poate fi vorba deocamdata.

 

  Preda Mihailescu Pricipiul fals al egalitatii este deschizator de drumuri la multe crime contemporane. Si la reducerea facultatilor de reactie logice ale oamenilor. Cand ceri "egalitate totala" pentru homosexuali - care exact este valoarea relatiei de echivalenta "egal"? Si la fel in mai toate contextele sociale. Folosind cuvinte gresite, ce trezesc asteptari gresite si irealizabile - spatiul de discutie al realului se reduce. Nu de egalitate - de respect si intelegere ar fi vorba, de solidaritate si sustinere poate. Dar nu de egalitate.

In respect si intelegere insa - niste tari care au profitat de o dezvoltare mult mai prelunga (si de aceea, azi, mai rapida!) ar intelege conditiile de evolutie diverse ale altor tari - si nu le-ar mai ingenunchea in plus cu conditii de totala distrugere a resurselor si posibilitatilor de autoaparare ... in numele unei "egalitati", tocmai!

S.D  Nici tarile comuniste nu aveau pretentii de egalitate in performante; aveau insa un sistem teoretic cel putin prin care standardizau tehnologiile, fiecare avand drept scop atingerea cu mijloace proprii a acelui standard. De exemplu, la una din sedintele CAER la care am participat din partea romana am propus ca retelele energetice de un anumit tip sa folosesca o retea locala de tip Ethernet cu anumiti parametri. Solutia noastra a fost acceptata, pacat ca nu a mai sosit si momentul adevarului, adica punerea in practica a solutiei, din cauza de desfiintare . Nici intr-o uniune monetara nu se poate spera la egalitate. Se poate insa intui ca un hiatus mare tegnologic intre statele membre va crea somaj si va transforma tarile mai putin performante in piete de desfacere.

Gabi Cretu Competitivitatea e o alegere, ideologica, asa cum sunt si celelate altegeri. Iar Principiul constitututiv al UE nu este competitivitatea!!! Să nu considerăm că situația de facto are bază de jure. Nu are. Este o aberație. Cât despre EMU. da, a fost ca și cum s-ar face întâi plafonul, duă care pereții, dar cu interdicție să se facă și fundamentul (avem 28 de sisteme sociale într-o piață unică...).

  S.D  Nici nu am spus ca principiul constitutiv al UE ar fi competititivitatea. Am spus ca criteriul de clasament al performantelor este competitivitatea.

 G.C  Era doar o subliniere a faptului că UE își trădează propria esență; cel puțin una la care ajunsese înainte de marele val neoliberal. emoticon smile Altfel, ai mare dreptate cu EMU. E ca Turnul din Pisa dar a depășit înclinația care poate să o țină în picioare... emoticon frown

 

  Constantin Gheorghe Criteriu care ar funcționa dacă am avea 28 de state membre cu structuri industriale și agricole identice. Cum nu sunt, nici competitivitatea nu mai indică mare lucru.

  S.D  Daca competitivitatea a monopolizat practic exportul european in favoarea Germaniei, inca reprezinta ceva. Tocmai lipsa de dezvoltare uniforma a tarilor membre lasa loc tarii cu startul tehnologic si de salarii cel mai bun, sa preia pozitia de lider.

  G.C  17 dintre cele mai competitive 30 de state ale lumii sunt membre ale UE... Ideea ar fi că suntem ca societate într-o competiție cu celelalte societăți... Și trebuie să-i batem, chiar cu condiția să ajungem muritori de foame din cauza flexibilizării pieței muncii... In plus, inamicul este reprezentat de companiile europene delocalizate in tări neeuropene... Păcăleală curată...

  S.D  Eu cred ca salariul minim-minimorum pe care-l avem noi nu mai constituie un avantaj pentru delocalizari. Odata pentru ca in Asia sau Africa se gasesc oferte si mai convenabile de salarii Legi cadru ale muncii permisive, fie ca la noi sunt si multe alte inconveniente legate sau nu de forta de munca. (infrastructura rutiera si de comunicatii slaba, legislatie instabila, lipsa cursurilor de formare profesionala care pana la urma obliga patronul relocalizat sa-si mareasca costurile cu calificarea, etc) . Continui sa cred ca trebuie sa ne axam si pe progres tegnologic, sa nu mai batem atata moneda pe salarii mici. Acestea nu fac altceva decat sa creasca emigratia si sa intre tara intr-un ciclu perfid privind calificarea fortei de munca.

Mihai Ion Turcu Tarile UE nu pot avea politici protectioniste nici au libertate in structurarea propriilor bugete ( atribut de suveranitate) dar au responsabilitati de state suverane (!?). Din cate inteleg, nu cine stie cat de bine, faptul ca Romania are moneda nationala este un avantaj.

Grexit, unica strategie..

Grexit, unica strategie.. – 20 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Un interviu uimitor, un adevarat lider care are o idee si un plan de aplicat. Un lider potential care si-a dat seama ca acordul cu Grecia este facut in primul rand in sprijinul oligarhiei din Grecia. Explicatii de ce acordul e recesionist, de ce are caracter colonial, de ce reluarea ideii de faliment pe datorie si exit este mult mai castigatoare decat indatorarea pe generatii si vinderea insulelor si siturilor arheologice-comori ale umanitatii.
Costas Lapavistas este profesor de economie la Universitatea din Londra de Studii Orientale si Africane. Preda economia politica a finantelor si e prezent regulat cu contributii in Guardian.
Cititi, sau ascultati va rog, nu neaparat sa fiti de acord, dar ca sa va intalniti cu un tip care stie ce vorbeste.

Lapavitsas Calls for Exit as the Only Strategy for Greek People

In an intense speech in Athens, Costas Lapavitsas says the Syriza plan was to achieve radical change within the Eurozone - and that's impossible.

therealnews.com|De The Real News Network

Octavian Lupu Excelenta remarca lui Lapavistas ca Uniunea Monetara e mai putin un construct ideologic si mai mult unul institutional, birocratic in slujba marei finante. la fel ca si Troica care a negociat cu Grecia: un organism ad-hoc cu propriile reguli transnationale. De aceea responsabilii UE nu sunt scandalizati de posibilitatea existentei unor tribunale transnationale de drept privat care sa apere interesle corporatiilor cand acestea intra in coliziune cu interesele nationale al statelor, asa cum se prevede in TTIP. De asemeni remarc faptul ca Lapavistas a inteles, spre deosebire de Tsipras, ca mandatul pe care poporul grec l-a incredintat Syriza nu poate fi realizat decat in afara zonei Euro. Consistent speech-ul lui Lapavistas. Multe lucruri interesante. Cititi transcriptul.

"Daca as fi fost in Parlamentul Grec, as fi stat langa Varoufakis"

„Daca as fi fost in Parlamentul Grec as fi stat langa Varoufakis" – 20 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

"I think that the challenges of exit would be substantial, and the question of how to proceed is for the Greek government and the Greek Parliament to make. That's clear. If I were in it, I would be standing where Yanis Varoufakis is standing now.

Syriza Was In A Lose-Lose Situation

James Galbraith explains why Syriza was in a lose-lose situation in its negotiations and why the Eurozone might not survive in the long run.

socialeurope.eu|De James K. Galbraith

  Yvonne Frankenfeld Draga Smaranda, urmaresc cu admiratie angajamentul tau politic, mai ales ca pot vedea cam cum gindeste Romania. Personal nu voiam sa mai comentez nimic, caci totusi perspectivele de a vedea intre Est si West sunt foarte diferite. Eu pot comenta numai cu bunul meu simt omenesc si din perspectiva a ceea ce noi, aici, traim si, din pacate...platim, nu numai cu bani, ci si cu a indura tot felul de insulte politice la adresa Germaniei, a politicii Merkel-Schäuble etc. Am citit cu atentie acest interveiw, cu dictionarul in mina, am cerut sfatul lui Miriam, care poseda limba engleza excelent, si de aceea imi permit totusi sa comentez. Este corect tot ce spune James Gathbrath, dar absolut miop si unilateral. In primul rind este absolut subiectiv, ca prieten politic al lui Varoufakis! Aparte de acest lucru,nu ofera nici o alta solutie. Nu pomeneste nici un moment CAUZA falimentului politic grecesc, datorat de zeci de ani unei politici de stinga falsa, dominata de ideologie si coruptie. Regimul Tzipras are o mostenire grea, fara indoiala, dar nu a fost de la bun inceput intentionat sa schimbe ceva, nu a venit cu nici o propunere si buna vointa de a recunoaste realitatea si de a o schimba, a cerut niumai credite, fara nici o garantie si fara a accepta anumite conditii. Regret, dar totul a fost absolut diletant si lipsit de simtul unei realitati.Nici un stat european nu a cerut asemenea sume imense, fara sa accepte ca este legitim ca sa accepte conditiile creditorilor. Poate ca aceasta Troica Europeana, care a fost pusa la punct de regimul actual grecesc scurt si concis,tocmai cind ar fi inceput sa functioneze, a exagerat. Poporul grecesc a avut, are si va avea inca mult de suferit inca, pentru ca situatia este dezastruoasa, de fapt de multi ani. Este mult prea simplu si absolut nedrept in asemenea categorii de a gindi si afirma ca Europa, si in special Germania, sunt de vina pentru ca ar fi provocat aceasta situatie in dorinta de a umili sau, si mai rau, de a santaja guvernul Tzipras-Varoufakis! Poporul grec a fost amagit cu promisiuni politice si populiste, care nu puteau sa fie realizate in situatia actuala a Greciei,in loc sa fie informat corect asupra situatiei adevarate, in loc de a cauta solutii viabile pentru a iesi din criza, ca de pilda a creea o suprastructura viabila, cu servicii sociale, cu asigurari de sanatate, cu impozite indreptatite, a reduce un aparat birocratic inutil de imens, cu privilegii si dominat de nepotism,cu schimbarea virstei de pensionare, de a explica ca este anacronic ca virsta de pensionare sa fie sub 60 de ani, etc...Cred ca tu stii mai bine aceste lucruri... Grecia se afla intr-o situatie dezastruoasa datorata politicii proprii si nu din cauza Europei!

 

  S.D  Draga Yvonne, parerile noastre politice oarecum diferite nu au reusit sa stearga ceea ce in mod profund ne apropie. Mai mult, eu nici nu incerc sa te conving ca as detine adevarul. Avem perceptii diferite caci fiecare din noi stim cat de implicat e omul de rand sa munceasca bine pentru el si familia lui. Eu, noi aici poate ca citim foarte multe publicatii straine, intrucat manipularea presei noastre e toxica si urmareste clivajul adanc din societate. Citesc publicatii ale dreptei si ale stangii,citesc presa americana, si restul, ce se vede poti spune ca e doar rezultatul perceptiei mele corecte sau gresite. emoticon smile

 

  Y.F  Da draga mea, exact ca si mine! De aceea e bine sa schimbam pareri! Polemica practicata cu stil si fara o emotionalitate patimasa poate fi un act de cultura politica, necesara in vremurile noastre.Scumpa mea Smaranda, ne cunoastem de atita vreme, tin atit de mult la tine, la voi, la prietenia noastra, incit nu voi lasa niciodata ceva care sa existe intre noi, care sa tulbure aceasta prietenie de o viata! Cu atit mai mult nu ceva care tine de Politica!!!

  S.D  Asa vom face Yvonne! Calitatea umana este un lucru intrinsec, nu ne-am format-o la vreo scoala politica sau citind articole manipulatorii. Apoi, eu recunosc ca din fostii mei colegi de facultate sunt printre foarte putinii, daca nu chiar singura care gandesc diferit si apreciez altfel lucrurile. Sunt o minoritate emoticon smile. Uneori, cer sa mi se acorde beneficiul omului din sistem, iesit benevol din sistem din cauza putreziciunii acestuia. In virtutea acestui lucru mi-ar placea sa mi se acorde ceva credit, acela al cunoasterii. Daca nu se poate, caci fiecare are personalitatea si perceptia sa, nu incerc sa intorc pe nimeni din drumul sau. Voi incerca sa raspund odata la problemele ridicate de tine mai sus. Daca insa voi avea senzatia ca te pot scandaliza, nu o voi face. Ne ajunge ca lumea nu este chiar locul pe care l-am visat ca sa ne rapim si bucuria unui prieten...

Y.F  Calitatea de a cunoaste nu ti-o contesta nimeni, Smaranda! Dimpotriva! Si ceea ce spui despre a fi "omul din sistem, care a iesit din cauza putreziciunii acestuia", numai pentru acest lucru, direct si sincer exprimat, te iubesc si respect cu atit mai mult! Nu evorba de a fi scandalizat sau nu, ci de a discuta o problema politica si de a ncerca a-i privi toate fatetele. tovmai o multidudine de pareri, chiar daca sunt contrare si deosebite, aceasta multitudine poate ajuta si conduce la o imagine completa.

  Y.F  Imi cer scuze pentru lungimea comentarului, ar fi multe de spus, de a schimba pareri, caci traim in realitati diferite si ne vedem prea rar, din pacate....poate ca vom sta cindva fata in fata si vom discuta direct! imi doresc asa ceva!

  Miriam Frankenfeld In my opinion this is not a very good article. First of all he is not being neutral at all but very one-sided and second of all, he cannot but have this opinion if he is indeed friends with Varoufakis. Also, nowhere does he mention what went wrong in Greece. When reading his article one might be lead to believing that it's Europe versus Greece when in fact Europe has been trying to help Greece for the past 5 (!) years, yet nothing much was done. To me, personally, it feels like Greece is trying to have their cake and eat it too, which is not possible. I mean, sure I can try to go to a bank, ask them for a loan and then go back when it's due and say: Oh, by the way, I did nothing to collect the sum that I owe you and am broke and now believe you should relieve me of my debt. A bit unrealistic.

  M.F  Sorry, I hope I am not being too blunt.

 

 M.F  Also what kind of a basis is that for negotiation and discussion if everything is taken personally. It's not personal, it's business!

S.D  Dear Miriam, without any doubt, Greece, it`s leaders did in the past a lot of errors in order to attempt this situation. First of all the lock of pension reform and the military hugh expenditures,which put the Greeks in the position to take lot of credits. It`s true that they were encouraged to procede like this by those interested to sell old military technique. M.Galbraith is speaking now in this article only about the way of international institutions have imposed the actual solution. Despite the late conclusion of IMF, GB, DSK, even M.Schauble and all the Nobel awarded economists, all of them recognising the lock of sustenability of such a debt reported to the Greece GNP, the european creditors took the worst solution for Greece. All of us are wondering how could be possible, in how many generations could a country pay a such amount of money? Please, Miriam, if you have enough time, read the up article (interview) recommanded by me ,in fact a very interesting , technical, not at all political approach. A nice afternoon, my dear!

  Cornelius Frankenfeld Si aici in Germania, cu toate ca unii nu prea vor sa creada, sunt oameni care muncesc, care ies la pensie la 65 de ani si trebuie sa munceasca si dupa pensie pentru a traii, sunt oameni care sunt bolnavi si trebuie sa cumpere medicamente, care platesc impozite si nu au privilegii ca unii care scriu carti sau articole in ziare. Nu crede-ti in tot de scrie in ziare: un articol a lui Dr. Marlboro spunea ca fumatul este sanatos!!!

  M.F  Dear Smaranda, thank you for your reply. I did read the article (interview) and it is true that the deal they got is very harsh. Pointing the finger at others, however, is not helping anyone. I am wondering though how much they really tried to make it work. They are not the only country who received huge amounts of money, yet the only one who does not want chance and, by my impression, does not do enough to change things. It worked for Spain and Ireland...

Preda Mihailescu Miriam Frankenfeld @ Respectfully, please do not beleave so easily the image spread by main stream media - like in times of war, they are far away from the golden middle and are strongly engaged in spreading biased images if not lies.
You can try to read the opinion of Varoufakis about what they tried to do and what was allowed (or not) http://www.newstatesman.com/.../yanis-varoufakis-full.... You may allways raise doubts if this is the 100% truth - well the other side cannot be it either

Yanis Varoufakis full transcript: our battle to save Greece

The full transcript of the former Greek Finance...

newstatesman.com

Mihai Ion Turcu Agitatia la suprafata politicii in materie financiara nu prea are legatura cu realitatea politic-financiara in care existam.

  Y.F  si care ar fi aceasta realitate?

  S.D  Cred ca D-l Profesor dorea sa se refere la faptul ca agitatia politica-financiara-subiect cald la noi- aparut urmare a refuzului Presedintelui de a promulga Codul fiscal nu are tangente cu stabilitatea/instabilitatea euro si cu masurile luate de creditorii Greciei. Scuze, daca ma insel.

 

Y.F  Daca asta inseamna si tu nu te inseli, nu pot decit confirma ca asa este.

Grecia vinde activele de valoare

Grecia vinde activele de valoare.. – 20 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Vulturii cei mari fac cercuri deasupra Greciei evaluand de sus in modul lor hulpav profiturile cele mai mari..

Grecia ar putea vinde mai multe active de valoare

Grecia ar putea vinde mai multe active de valoare

cotidianul.ro

  Delia Bogdan prea multi si de prea mult timp au asteptat, cu limba scoasa si salivand, aceasta "ocazie fericita" (nu-mi place cuv. oportunitate) pentru ei, dar trista pentru greci!

 

  Mihai Ion Turcu Care sunt recoamdarile prudentiale pentru Romania ?

  S.D  Fara imprumuturi externe mai ales in perioade de deflatie.; renegocierea pe cat posibil a Compactului fiscal la care Romania a aderat fara consultare populara; aderarea la euro-daca va mai exista EMU- intr-un interval de timp in care exista o convergenta reala cu parametrii economici ai altor state si exista o crestere sanatoasa care sa poata prelua fluctuatiile de capital; renuntarea la atitudini politicianiste, impotriva inereselor tarii de catre partide si presedinte., etc.

D.B  multe si grele! cred ca cel mai greu de realizat este renuntarea la atitudinile politicianiste...cand oare vom mai avea adevarati politicieni, oameni de stat puternici, care sa poata face politica nationala cu adevarat?!

Atitudine non-ideologica

Atitudine non-ideologica – 19 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Ce-ar fi daca PNL-istilor care-si neaga ideologia liberala refuzand relaxarea fiscala, "singutul motor de crestere" cum au denumit-o doua decenii si mai bine,le--am adresa epitetul de "stangisti" si pe cale de consecinta, comunisti, intrand in automatismul lor de gandire?
Ca sa fiu corecta daca ma gandesc la doctrinele declarate as mentiona ca stanga care doreste stat social urmare a unei fiscalitati oportune ar fi trebuit sa treaca la impozitarea progresiva imediat dupa ce s-au despartit de liberali. Venituri bugetare mai mari, echitate vizibila in societate, mai putine inegalitati de venituri, asta trebuia obtinut. Tot stanga vine acum , in fata posibilei rediscutari a Codului fiscal cu argumentul mediului de afaceri care nu-si poate planifica afacerile.
Chiar daca partidele isi neaga vocatia, nu ar fi tocmai o tragedie; cand in Romania s-a actionat altfel decat conjunctural? Ar fi tragic ca romanul dupa ce si-a putut cumpara cateva alimente in plus sau a inceput sa-si faca ceva planuri sa i se ia aceasta infima reparatie.
Prefer sa nu-mi amintesc de promisiunile din campania prezidentiala din toamna cand KJW vorbea de taxe mai mici.

  Mihai Ion Turcu Doamna, in loc sa se discute tehnic despre un instrument tehnic, menit sa asigure bugetul si sa nu secatuiasca contribuabilii, lasand si bani pentru invetitii private, faca tot suntem economie "capitalista", domanii acestia se ocupa de viitoarele alegeri si emana dicursuri politianiste in care nu crede careva cu scaun la cap.Daca Codul fiscal ar fi fost propus de Iohannis ar fi trebuit neaparat respins de majoritatea parlamentara. Am certitudinea ca majoritatea parlamentarilor inteleg zero dintrr-un cod fiscal, insisi fiind niste ex bugetari, submediocru platiti toata viata lor de statul socialist care se ingrijea de toate fara replinci posibile.

 

 S.D Un bun inceput in reforma clasei politice daca o dorim ar fi ca fiecare sa-si defineasca identitatea si sa-si respecte promisiunile cu care s-au prezentat in alegeri. Programele electorale daca ar fi facute de specialisti si nu de politicieni animati de spiritul populist de la cap la picioare, ar fi un bun castigat. Altfel nu avem niciun drept sa ne plangem de incalcarile de suveranitate ale UE, daca programele politice castigatoare nu sunt respectate de politicienii autohtoni.

Octavian Lupu Eu cred ca Angelika i-a atras atentia lui Klaus ca o politica fiscala relaxata care, potential mai poate da si rezultate, pica foarte prost in contextul crizei grecesti. Schauble ar putea vedea asta ca pe o lipsa de respect. Si asa cancelara urecheata de americani si dom' ministru au acum relatii tensionate. Felceri precum Schauble priceputi doar la taiat nu se gasesc pe toate drumurile.

  S.D  Emoticon care jumate rade, jumate plange, nu exista?

  Sorin Faur În acest moment/context, mie mi se părea mai valoros dpdv politic consensul reuşit la elaborarea, apoi la votarea noului Cod. În nici un caz de dragul unanimităţilor, ci doar ca un semnal de sperată încheiere a unei prea lungi perioade de polarizare excesivă a societăţii în ansamblul său. Dar, bine c-a reparat Domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis acest impardonabil accident! emoticon frown

S.D  Din victorie in victorie a reparatiilor!

Transparenta SIE maghiar

Transparenta SIE maghiar – 19 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Am putea crede ca ungurii ne vor devansa in privinta interceptarilor? Oricum datorita transparentei aratate de SIE al lor in rapoartele din Parlamentul Ungar, mai aflam si noi ce interese se intalnesc pe teritotiul nostru...

Spionajul ungar: SUA ar putea fi în spatele acțiunilor României vizând etnici maghiari

Reorganizarea spionajului civil al Ungariei a luat sfârșit, iar acum vine rândul Biroului pentru Apărarea Constituției, contraspionajul de la Budapesta, scrie...

cotidianul.ro

  Mihai Ion Turcu Ungaria cultiva rationamentul paranoic din pozitia de vitima agresoare.

 

 Octavian Lupu Ceea ce mi se pare mie remarcabil este faptul ca nu exista un total blackout vis-a-vis de activitatea serviciilor ca la noi, si ca anumite informatii, mai mult sau mai putin credibile ajung si la platitorii de taxe. Oricum eu cred ca sunt mult mai bine implantati in Romania decat lasa ei sa se inteleaga. Sigur, pe moment este bine ca serviciile americane colaboreaza in principal cu noi dar asta este si o vulnerabilitate daca interesele le-o vor cere sa-si schimbe tactica si strategia. Ma gandesc la ceva in sensul asta si anume la o informatie foarte putin mediatizata si anume faptul ca Obama i-a multumit lui Putin pentru incheierea deal-ului iranian. Dupa care Putin a trecut la ocuparea unor teritorii georgiene. Desigur Occidentul a protestat, simtitor cum i-l stim.

  M.I.T  Strategic Ungaria nu prezinta interes. Americanii protejeaza banii lor, investiti sau de castigat. In aparare sunt investiti si se castiga multi bani. Am fost preveniti ca "apararea costa", ne va costa.

  S.D  Am fost preveniti si ca democratia costa, dar remarcam ca nu exista atata lichiditate in Europa noastra ca sa putem cumpara cata democratie avem nevoie, cata ni s-a vanturat pe post de drog/valoare europeana.

 

  M.I.T  Am convenit ca democratia occidentala este in criza.

  S.D  Drept! Urmarile crizei de democratie occidentala, vaste si neasteptate nu ar fi echivalente si de aceeasi natura cu lipsa cheltuielilor de aparare? Istoria ma obliga sa fac analogii nedorite.

  M.I.T  Avertismentul oficioas al SUA privind costul apararii cred ca avea in vedere mai mult decat cheltuielile militare. Partea militara este o pragmatica simpla. O buna organizare dotare militara (un instrument) serveste indiferent ce fel de sistem politic. Democratia este un principiu. Cam toate democratiile au esuat odata cu extinderea teritoriilor si populatiei aflate sub autoritatea statului, incepind cu democratoa ateniana.

marți, 21 iulie 2015

Discursul lui Costas Lapavitsas

Discursul lui Costas Lapavitsas – 20 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Un interviu uimitor, un adevarat lider care are o idee si un plan de aplicat. Un lider potential care si-a dat seama ca acordul cu Grecia este facut in primul rand in sprijinul oligarhiei din Grecia. Explicatii de ce acordul e recesionist, de ce are caracter colonial, de ce reluarea ideii de faliment pe datorie si exit este mult mai castigatoare decat indatorarea pe generatii si vinderea insulelor si siturilor arheologice-comori ale umanitatii.
Costas Lapavistas este profesor de economie la Universitatea din Londra de Studii Orientale si Africane. Preda economia politica a finantelor si e prezent regulat cu contributii in Guardian.
Cititi, sau ascultati va rog, nu neaparat sa fiti de acord, dar ca sa va intalniti cu un tip care stie ce vorbeste.

 

Lapavitsas Calls for Exit as the Only Strategy for Greek People

In an intense speech in Athens, Costas Lapavitsas says the Syriza plan was to achieve radical change within the Eurozone - and that's impossible.

therealnews.com|De The Real News Network

Octavian Lupu Excelenta remarca lui Lapavistas ca Uniunea Monetara e mai putin un construct ideologic si mai mult unul institutional, birocratic in slujba marei finante. la fel ca si Troica care a negociat cu Grecia: un organism ad-hoc cu propriile reguli transnationale. De aceea responsabilii UE nu sunt scandalizati de posibilitatea existentei unor tribunale transnationale de drept privat care sa apere interesle corporatiilor cand acestea intra in coliziune cu interesele nationale al statelor, asa cum se prevede in TTIP. De asemeni remarc faptul ca Lapavistas a inteles, spre deosebire de Tsipras, ca mandatul pe care poporul grec l-a incredintat Syriza nu poate fi realizat decat in afara zonei Euro. Consistent speech-ul lui Lapavistas. Multe lucruri interesante. Cititi transcriptul.

"Daca as fi fost in Parlamentul Grec, as fi stat langa Varoufakis..."

"Daca as fi fost in Parlamentul Grec, as fi stat langa Varoufakis.." – 20 iulie
Smaranda Dobrescu

"I think that the challenges of exit would be substantial, and the question of how to proceed is for the Greek government and the Greek Parliament to make. That's clear. If I were in it, I would be standing where Yanis Varoufakis is standing now."

Syriza Was In A Lose-Lose Situation

James Galbraith explains why Syriza was in a lose-lose situation in its negotiations and why the Eurozone might not survive in the long run.

socialeurope.eu|De James K. Galbraith

  Yvonne Frankenfeld Draga Smaranda, urmaresc cu admiratie angajamentul tau politic, mai ales ca pot vedea cam cum gindeste Romania. Personal nu voiam sa mai comentez nimic, caci totusi perspectivele de a vedea intre Est si West sunt foarte diferite. Eu pot comenta numai cu bunul meu simt omenesc si din perspectiva a ceea ce noi, aici, traim si, din pacate...platim, nu numai cu bani, ci si cu a indura tot felul de insulte politice la adresa Germaniei, a politicii Merkel-Schäuble etc. Am citit cu atentie acest interveiw, cu dictionarul in mina, am cerut sfatul lui Miriam, care poseda limba engleza excelent, si de aceea imi permit totusi sa comentez. Este corect tot ce spune James Gathbrath, dar absolut miop si unilateral. In primul rind este absolut subiectiv, ca prieten politic al lui Varoufakis! Aparte de acest lucru,nu ofera nici o alta solutie. Nu pomeneste nici un moment CAUZA falimentului politic grecesc, datorat de zeci de ani unei politici de stinga falsa, dominata de ideologie si coruptie. Regimul Tzipras are o mostenire grea, fara indoiala, dar nu a fost de la bun inceput intentionat sa schimbe ceva, nu a venit cu nici o propunere si buna vointa de a recunoaste realitatea si de a o schimba, a cerut niumai credite, fara nici o garantie si fara a accepta anumite conditii. Regret, dar totul a fost absolut diletant si lipsit de simtul unei realitati.Nici un stat european nu a cerut asemenea sume imense, fara sa accepte ca este legitim ca sa accepte conditiile creditorilor. Poate ca aceasta Troica Europeana, care a fost pusa la punct de regimul actual grecesc scurt si concis,tocmai cind ar fi inceput sa functioneze, a exagerat. Poporul grecesc a avut, are si va avea inca mult de suferit inca, pentru ca situatia este dezastruoasa, de fapt de multi ani. Este mult prea simplu si absolut nedrept in asemenea categorii de a gindi si afirma ca Europa, si in special Germania, sunt de vina pentru ca ar fi provocat aceasta situatie in dorinta de a umili sau, si mai rau, de a santaja guvernul Tzipras-Varoufakis! Poporul grec a fost amagit cu promisiuni politice si populiste, care nu puteau sa fie realizate in situatia actuala a Greciei,in loc sa fie informat corect asupra situatiei adevarate, in loc de a cauta solutii viabile pentru a iesi din criza, ca de pilda a creea o suprastructura viabila, cu servicii sociale, cu asigurari de sanatate, cu impozite indreptatite, a reduce un aparat birocratic inutil de imens, cu privilegii si dominat de nepotism,cu schimbarea virstei de pensionare, de a explica ca este anacronic ca virsta de pensionare sa fie sub 60 de ani, etc...Cred ca tu stii mai bine aceste lucruri... Grecia se afla intr-o situatie dezastruoasa datorata politicii proprii si nu din cauza Europei!

 

  S.D  Draga Yvonne, parerile noastre politice oarecum diferite nu au reusit sa stearga ceea ce in mod profund ne apropie. Mai mult, eu nici nu incerc sa te conving ca as detine adevarul. Avem perceptii diferite caci fiecare din noi stim cat de implicat e omul de rand sa munceasca bine pentru el si familia lui. Eu, noi aici poate ca citim foarte multe publicatii straine, intrucat manipularea presei noastre e toxica si urmareste clivajul adanc din societate. Citesc publicatii ale dreptei si ale stangii,citesc presa americana, si restul, ce se vede poti spune ca e doar rezultatul perceptiei mele corecte sau gresite. emoticon smile

 

  Y.F  Da draga mea, exact ca si mine! De aceea e bine sa schimbam pareri! Polemica practicata cu stil si fara o emotionalitate patimasa poate fi un act de cultura politica, necesara in vremurile noastre.Scumpa mea Smaranda, ne cunoastem de atita vreme, tin atit de mult la tine, la voi, la prietenia noastra, incit nu voi lasa niciodata ceva care sa existe intre noi, care sa tulbure aceasta prietenie de o viata! Cu atit mai mult nu ceva care tine de Politica!!!

  S.D  Asa vom face Yvonne! Calitatea umana este un lucru intrinsec, nu ne-am format-o la vreo scoala politica sau citind articole manipulatorii. Apoi, eu recunosc ca din fostii mei colegi de facultate sunt printre foarte putinii, daca nu chiar singura care gandesc diferit si apreciez altfel lucrurile. Sunt o minoritate emoticon smile. Uneori, cer sa mi se acorde beneficiul omului din sistem, iesit benevol din sistem din cauza putreziciunii acestuia. In virtutea acestui lucru mi-ar placea sa mi se acorde ceva credit, acela al cunoasterii. Daca nu se poate, caci fiecare are personalitatea si perceptia sa, nu incerc sa intorc pe nimeni din drumul sau. Voi incerca sa raspund odata la problemele ridicate de tine mai sus. Daca insa voi avea senzatia ca te pot scandaliza, nu o voi face. Ne ajunge ca lumea nu este chiar locul pe care l-am visat ca sa ne rapim si bucuria unui prieten...

Y.F  Calitatea de a cunoaste nu ti-o contesta nimeni, Smaranda! Dimpotriva! Si ceea ce spui despre a fi "omul din sistem, care a iesit din cauza putreziciunii acestuia", numai pentru acest lucru, direct si sincer exprimat, te iubesc si respect cu atit mai mult! Nu evorba de a fi scandalizat sau nu, ci de a discuta o problema politica si de a ncerca a-i privi toate fatetele. tocmai o multidudine de pareri, chiar daca sunt contrare si deosebite, aceasta multitudine poate ajuta si conduce la o imagine completa.

Y.F  Imi cer scuze pentru lungimea comentarului, ar fi multe de spus, de a schimba pareri, caci traim in realitati diferite si ne vedem prea rar, din pacate....poate ca vom sta cindva fata in fata si vom discuta direct! imi doresc asa ceva!

  Miriam Frankenfeld In my opinion this is not a very good article. First of all he is not being neutral at all but very one-sided and second of all, he cannot but have this opinion if he is indeed friends with Varoufakis. Also, nowhere does he mention what went wrong in Greece. When reading his article one might be lead to believing that it's Europe versus Greece when in fact Europe has been trying to help Greece for the past 5 (!) years, yet nothing much was done. To me, personally, it feels like Greece is trying to have their cake and eat it too, which is not possible. I mean, sure I can try to go to a bank, ask them for a loan and then go back when it's due and say: Oh, by the way, I did nothing to collect the sum that I owe you and am broke and now believe you should relieve me of my debt. A bit unrealistic.

  M.F  Sorry, I hope I am not being too blunt.

 

  M.F  Also what kind of a basis is that for negotiation and discussion if everything is taken personally. It's not personal, it's business!

S.D  Dear Miriam, without any doubt, Greece, it`s leaders did in the past a lot of errors in order to attempt this situation. First of all the lock of pension reform and the military hugh expenditures,which put the Greeks in the position to take lot of credits. It`s true that they were encouraged to procede like this by those interested to sell old military technique. M.Galbraith is speaking now in this article only about the way of international institutions have imposed the actual solution. Despite the late conclusion of IMF, GB, DSK, even M.Schauble and all the Nobel awarded economists, all of them recognising the lock of sustenability of such a debt reported to the Greece GNP, the european creditors took the worst solution for Greece. All of us are wondering how could be possible, in how many generations could a country pay a such amount of money? Please, Miriam, if you have enough time, read the up article (interview) recommanded by me ,in fact a very interesting , technical, not at all political approach. A nice afternoon, my dear!

Cornelius Frankenfeld Si aici in Germania, cu toate ca unii nu prea vor sa creada, sunt oameni care muncesc, care ies la pensie la 65 de ani si trebuie sa munceasca si dupa pensie pentru a traii, sunt oameni care sunt bolnavi si trebuie sa cumpere medicamente, care platesc impozite si nu au privilegii ca unii care scriu carti sau articole in ziare. Nu crede-ti in tot de scrie in ziare: un articol a lui Dr. Marlboro spunea ca fumatul este sanatos!!!

  M.F  Dear Smaranda, thank you for your reply. I did read the article (interview) and it is true that the deal they got is very harsh. Pointing the finger at others, however, is not helping anyone. I am wondering though how much they really tried to make it work. They are not the only country who received huge amounts of money, yet the only one who does not want chance and, by my impression, does not do enough to change things. It worked for Spain and Ireland...

Preda Mihailescu Miriam Frankenfeld @ Respectfully, please do not beleave so easily the image spread by main stream media - like in times of war, they are far away from the golden middle and are strongly engaged in spreading biased images if not lies.
You can try to read the opinion of Varoufakis about what they tried to do and what was allowed (or not) http://www.newstatesman.com/.../yanis-varoufakis-full.... You may allways raise doubts if this is the 100% truth - well the other side cannot be it either.

Yanis Varoufakis full transcript: our battle to save Greece

The full transcript of the former Greek Finance...

newstatesman.com

Mihai Ion Turcu Agitatia la suprafata politicii in materie financiara nu prea are legatura cu realitatea politic-financiara in care existam.

  Y.F  si care ar fi aceasta realitate?

  S.D  Cred ca D-l Profesor dorea sa se refere la faptul ca agitatia politica-financiara-subiect cald la noi- aparut urmare a refuzului Presedintelui de a promulga Codul fiscal nu are tangente cu stabilitatea/instabilitatea euro si cu masurile luate de creditorii Greciei. Scuze, daca ma insel.

Y.F  Daca asta inseamna si tu nu te inseli, nu pot decit confirma ca asa este.

Precum vulturii...

Precum vulturii.. – 20 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Vulturii cei mari fac cercuri deasupra Greciei evaluand de sus in modul lor hulpav profiturile cele mai mari..

Grecia ar putea vinde mai multe active de valoare

Grecia ar putea vinde mai multe active de valoare

  Delia Bogdan prea multi si de prea mult timp au asteptat, cu limba scoasa si salivand, aceasta "ocazie fericita" (nu-mi place cuv. oportunitate) pentru ei, dar trista pentru greci!

 

  Mihai Ion Turcu Care sunt recoamdarile prudentiale pentru Romania ?

  S.D  Fara imprumuturi externe mai ales in perioade de deflatie.; renegocierea pe cat posibil a Compactului fiscal la care Romania a aderat fara consultare populara; aderarea la euro-daca va mai exista EMU- intr-un interval de timp in care exista o convergenta reala cu parametrii economici ai altor state si exista o crestere sanatoasa care sa poata prelua fluctuatiile de capital; renuntarea la atitudini politicianiste, impotriva inereselor tarii de catre partide si presedinte., etc.

  D.B  multe si grele! cred ca cel mai greu de realizat este renuntarea la atitudinile politicianiste...cand oare vom mai avea adevarati politicieni, oameni de stat puternici, care sa poata face politica nationala cu adevarat?!

...........................................................................................................................................