joi, 28 iulie 2016

In spatele declaratiilor

In spatele declaratiilor – 4 iulie 2016

Prospectiv A-z

Sa vedem ce e in spatele declaratiilor. As vrea sa cred ca elitele realizeaza excesele si schimba directia. Romanii ar trebui sa fie printre primii care sa simta diferenta...
__________________________

În loc să începem dezbateri despre modificări ale tratatelor sau despre reformele instituționale, ar trebui mai degrabă să progresăm rapid și pragmatic în probleme precum criza refugiaților, șomajul în rândul tinerilor, politica energetică comună și alte chestiuni concrete, a declarat ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, potrivit AFP.

"Nu este momentul potrivit pentru mari viziuni", consideră Schaeuble, cunoscut de mult timp prin susținerea sa pasionată față de proiectul european și care s-a declarat uluit de hotărârea britanicilor de a părăsi blocul comunitar.

"Situația este atât de gravă încât trebuie să încetăm să jucăm obișnuitele jocuri cu Europa și cu Bruxelles-ul. UE se află în fața unui test crucial, probabil cel mai important din istoria ei (...) Eu sunt în principiu pentru mai multă integrare în Europa. Dar nu este momentul potrivit. În fața demagogiei și euroscepticismului tot mai răspândite, Europa pur și simplu nu mai poate continua ca și până acum", a mai spus Schaeublee pentru publicația Welt am Sonntag.

"Sunt multe de făcut. Vremea predicilor politice despre Europa a trecut. Trebuie să acționăm, nu să ne mulțumim cu vorbe mari, să le arătăm cetățenilor europeni că Europa face o diferență", a conchis responsabilul german.

 

Prospectiv A-z .
Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, propune într-un articol ce va fi publicat luni de cotidianul Frankfurter Allgemeine înlocuirea actualei Comisii Europene (CE) cu un guvern european autentic, care să fie controlat de un parlament bicameral, consemnează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Conform propunerii avansate de Schulz, una dintre cele două camere ar urma să fie actualul Parlament European, iar cealaltă ar fi alcătuită din reprezentanți ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene.

Președintele PE își justifică inițiativa prin faptul că o asemenea schemă este cunoscută de cetățeni prin prisma experienței din propriile lor țări și astfel deciziile luate în interiorul UE ar deveni în opinia sa mai transparente.

Schulz mai consideră că în acest mod nemulțumirile cetățenilor nu vor mai fi îndreptate către Uniunea Europeană în ansamblul ei, întrucât li s-ar oferi posibilitatea să înlocuiască la urne guvernul european.

El menționează în articol că una dintre problemele UE în prezent este că cetățenii nu știu exact ce face această Uniune și uneori ea este acuzată de probleme care își au originea în deciziile luate de statele membre.

Schulz susține că prin propunerea sa nu cere 'mai multă Europă', ci o definire clară 'a ceea ce pot cetățenii să aștepte de la UE'.

Mihai Ion Turcu Ce ignora varful politic al UE este faptul ca statele UE in diversitatea lor nu sunt "integrate'. on sensul de a constitui o realitate omogena careia sa-i poate fi aplicata o administratie unitara si o legislatie unica.

 

Prospectiv A-z .
Adica cel putin niste germani la varf continua tot asa? Daca raspunsul este DA, e clar ca n-au vocatia constructiei dincolo de blidul de cartofi din fata ochilor!

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @ Germania stat national modern este la fel de noua ca si celelelate state natiune organizate dupa I RM.Antecedentul prusian tine de alta epoca si reprezenta un tip de stat care a esuat politic si militar.In plus este recent intregita si inca neintegrata dupa esecul catatrofal din II RM.Daca luam in discutie Sfantul Imperiu, acela a fost o confederatie europeana laxa, medievala, zguduita de reforma bisericii si concurenta intre Prusia si Austria habsburgica, facut praf de Franta, singurul stat national autentic, extern in conflict cu Imperiul Otoman si divergente inclusiv belicoase cu Rusia. Momentul de referinta german fiind cel bismarkian. Marile turbulente au implicat Anglia imperiala si SUA extraeuropeana, in declin ca importanta militara si politica fiind Franta.Europa natiunilor a fost solutia dictata de SUA.Desfiintarea coloniilor din anii 6o a schimbat statutul puterilor europene maritime. Un secol XIX si XX extrem de agitat. Intelegem ca exista o urgenta determinata de un pericol iminenta care "acum sau niciodata" ne obliga sa generam "Statul Europa"(occidentala). Cere este pericolul care ne obliga sa sacrificam o realitate recenta , statele natiune, functionale, pentru un stat mare care are sens doar daca va fi functional si puternic economic, militar si politic ? Daca se evoca globalizarea, ca un fel de maree fatala careia practic nu i se pot opune stavile solutia fiind o barca mare cu sanse mai bune de a pluti decat ce avem acuma, replica poate fi ca globalizarea poate fi blocata intarind toate suveranitatile chemate sa-si apere popoarele, adica substanta societatii umane, nu finantele globale, substanta globalizarii, cu incurcatele lor legi de functionare care intereseaza 1% din populatia globului. Acei 1% pot fi anulati batand din palme, daca este urgent si salvator pentru oamenire. Daca se invoca pericolul rusesc este vorba de un tigru de hartie intr-o imena rezervatie ruseasca. Nou absolut nu exista.Ce model german eficient propune Germania pentru ordinea germana pe care este in situatia de a o impune ( este ?)?Probabil modelul bismarkian, celelalte fiind modele de esec.

 

Prospectiv A-z .
Mihai Ion Turcu: " Nou absolut nu exista.Ce model german eficient propune Germania pentru ordinea germana pe care este in situatia de a o impune ( este ?)?Probabil modelul bismarkian, celelalte fiind modele de esec." 

O spun si ei soar doar dvs.?

In orice caz, cum ar arata modelul bismarckian aplicat suprastatului EUropean pentru romani, respectiv Romania?

In plus, ce va narui globalizarea, succesul sau insuccesul acesteia? Din interior sau de afara?

 

Mihai Ion Turcu Modelul bismarkian desfiinteaza "romanii" , "deutsche Ordnung",industriozitate, la care s-ar adauga obligatoriu o putere militara bismarkiana.Bismark a conceput si sistmul de pensii german.

 

Smaranda Dobrescu Un guvern european in locul Comisiei europene ar avea mai multa legitimitate decat o are Comisia in prezent. Dar mai departe se ocoleste sau chiar nu se pune in discutie federalizarea? Un Guvern unic cred ca presupune politici unice in domeniul fiscal, social, etc. Daca nu se schimba Tratatul care prevede vanzarea de terenuri, etc, etc, lucrurile care ne afecteaza cel mai mult nu se vor rezolva, Cum va fi tratat somajul diferit al tarilor, datoriile suverane, va fi transferata suveranitatea nationala la nivel superior, ce anume si in ce conditii, ce vor face bancile nationale, ce vor face tarile non-euro, etc. Cred ca e o solutis imposibila si ingrozitor de simplista aceea de a crea pur si simplu doar un guvern al UE. Partea cu vitezele multiple ramane o surpriza..


Mihai Ion Turcu Un stat "Europa"(de vest) anuleaz tot ce este exstat natiune. Vor ramane regiunile despre care tocmai se vorbeste acuma la televizor ( Ciolos), ca Landuri. Statul federal Europa va avea parlament si guvern , moneda unica,finante, aparare, politica externa, justitie, poliotie -federala plus regiuni cu autonomie locala limitata.

 

Smaranda Dobrescu De acord. Ce rost ar avea insa ca reforma si noutate doar un guvern daca acesta nu pregateste federalizarea? Ar ajuta el existenta confederatiei sau uniunii monetare?

 

Smaranda Dobrescu Ce ne-am face noi cu introducerea rapida a monedei unice si lipsa creditorului de ultima instanta, adica banca centrala ca finantator la nevoie al statului?

 

Mihai Ion Turcu Presiunea este spre un stat federal persoana juridica. Va fi reluata presiunea pentru constitutie europeana.

 

Prospectiv A-z .
Ghita Bizonu'
iulie 4, 2016 la 10:25 pm 

Eurotralala sau tampiti au fost tampiti sunt inca , tanapiti vor fi cat neamul omenesc ….

Germanii isi vor tara inapoi: „Nearly two-thirds, 62 percent of Germans want their government to reclaim some powers from the EU after the UK voted to leave, a survey by Emnid for N24 news channel found. The overwhelming majority of Germans are still in favour of membership."
https://euobserver.com/tickers/134149

Francezii isi vor tara inapoi: „A clear majority is opposed to "ever closer union" and wants powers returned to the French parliament, a finding that sits badly with the insistence by President Francois Hollande that "more Europe" is the answer to the EU's problems."

Olanda: „Although the Netherlands is a founder EU member and currently holds the EU presidency, a June poll showed 54 per cent of people want a referendum on EU membership, while 48 per cent would vote to leave and 45 per cent to remain. "
44% vor recapatarea unor puteri pt. guvernul national vs 24% pt. cedare de puteri.

Italienii isi vor tara inapoi: 39% vor recapatarea unor puteri pt. guvernul national vs 21% pt. cedare de puteri.
Aici de urmarit este partidul eurosceptic si antisistem Five Star Movement care nu doar ca a castigat capitala dar si 19 din cele 20 de primarii unde a participat.

Suedezii isi vor tara inapoi: 47% vor recapatarea unor puteri pt guvernul national vs 13% pt. cedare de puteri.

Austriecii, destul de probabililul cancelarul, care va fi ales si partidul sau de dreapta, vor sa organizeze un referendum pt. a iesi din UE daca Turcia este admisa.

Nu am sa ii insir pe toti dar:
„A median of 42% of Europeans across the ten countries surveyed say they want to reclaim some powers from Brussels, while just 19% favor greater centralization (27% prefer the status quo)."
„An example is EU President Donald Tusk, who warned last month that Brussels was "obsessed with the idea of instant and total integration" and that "we failed to notice that ordinary people, the citizens of Europe do not share our Euro-enthusiasm."

Sa incerci sa creezi o federatie cand majoritatea populatiei nu isi doreste acest lucru, mai ales cand nici macar nu reusesti sa depasesti 40%, este clar o utopie care nu poate rezista unui soc mai puternic „natural" sau declansat de cineva (sub 20% este inconstienta). (in ilaic citata furat)

Nu-i nimic! Unica solutie mai multa Europa

Most Germans want powers back from the EU

Nearly two-thirds, 62 percent of Germans want their government to reclaim some powers from the EU after the UK voted to leave, a survey by Emnid for N24 news channel found. The overwhelming majority of Germans are still in favour of membership. Almost 90 ...

EUOBSERVER.COM

Filoamericanismul

Filoamericanismul – 5 iulie 2016

Gheorghe Gradinaru shared Bogdan Duca's post.

 

Bogdan Duca

July 4 at 7:19pm

Sunt două tipuri de filo-americanism. 
Unul este filo-americanismul sincer, pe care, vă mărturisesc deschis, îl împărtăşesc şi eu, în nişte limite, desigur.
Americanii sunt un popor fain. Ce spun fain? Indubitabil sunt cel mai fain popor din epoca noastră.
Şi aş fi mega-ipocrit să spun contrariul atâta timp cât nu cunosc pantalon mai comod decât blugii, încălţăminte mai comodă decât adidaşii, sunt dependent de plăcere de Coca-Cola, îmi place un hamburger din ăla, făcut ca la Burger-King şi KFC-ul mi se pare o invenţie mai utilă decât elicopterul.
Îmi place cinematografia americană şi o prefer oricând celei europene. Creştinismul americanilor, un amestec fresh de Biblie, sinceritate şi pragmatism, mi se pare a fi şansa pentru întreaga credinţă creştină.
Dar.... pe cât îi iubesc pe americani la ei acasă sau vânzându-mi blugi, microsoft, office şi Coca Cola, mă apucă spaima când îi văd sărind în ajutorul meu sau al altcuiva.
De ce? Pentru că după ce că vin cu tot cu bombardierele, te mai şi părăsesc cănd ţi-e lumea mai dragă, spunându-ţi cu zâmbetul pe buze că "My job is done here. Good luck!" în timp ce ruinele încă fumegă în spatele tău, aliatul lor, iar dintre ele se ivesc chipurile nervoase ale duşmanilor tăi.
Nu mă credeţi? Vietnamul, Cambodgia, Afganistanul, Irakul, Siria, Somalia, Libia, Ucraina, sunt martori istorici ai nenorocului de a fi ajutat de americani. 
Când vin americanii să te ajute, te-ai.....
Ei bine, al doilea tip de filo-americani sunt foarte încântaţi de faptul că vin americanii, chiar dacă îi.... .
De ce? Pentru că filo-americanul român din această categorie are o logică foarte submisivă: mai bine să te ...americanii decât alţii.
El ştie din istorie că e aproape imposibil să nu te... chiar nimeni. A învăţat de la şcoală că primii care ne-au.... au fost romanii, apoi goţii, hunii, gepizii avarii, slavii, bulgarii, pecenegii, cumanii, tătarii, turcii, polonezii, iar ungurii, nemţii şi, desigur, ruşii.
Ca atare el adoptă logica puşcăriaşului drăguţ pe care colegii de celulă îl consideră "fată": să îşi găsească un protector mai mare şi să se...însoare.
Trecem peste faptul că această categorie de români sunt greu de suspectat că ar mai avea, sărmanii, vreo demnitate. Trecem şi peste faptul că memoria violurilor istorice e, de cele mai multe ori, mai puternică decât realitatea lor. 
Însă nu pot să nu remarc faptul că logica lor este străină de a tuturor ţărilor din jurul nostru, care au fost, sărmanele, multiplu violate şi ele în milenii de istorie, şi muuult mai rău decât noi. 
Toate au ales să trăiască mai departe şi să depăşească propriul complex istoric. Numai România nu...
În România relaţia cu americanii e o formă de submisivitate de la un capăt la altul. Acest filo-americanism submisiv vine din frica cumulată faţă de huni, gepizi, avari, ruşi şi extratereştri. Nu vrem să mai fim singuri în faţa istoriei aşa că ne predăm unora, pe care îi decretăm din oficiu buni şi sperăm să ne apere de relele care ....au fost şi poate vor fi.
Da. De relele care au fost. Acest tip de filo-americanism vine ca un răspuns la frica retroactivă de comunism şi de sovietici.
E înduioşător să vezi replica standard a acestor filo-americani: "De 70 de ani îi aşteptăm! Bine că au venit acum!"
Înfrângerea noastră în războiul mondial- unde am fost aliaţii lui Hitler, lucru pe care ne place să îl uităm- şi consecinţele acestei înfrângeri, sunt "răzbunate" retroactiv de ocupaţia militară americană, cel puţin în imaginaţia psihanalizabilă a acesto filo-americani.
Acest filo-americanism nu are nimic raţional şi nici măcar ceva pragmatic în el. E mai degrabă mistic: americanii aici, ne putem vindeca rănile trecutului. E ca în basme: Făt Frumos vine, paloşul său ne apără de balaur şi noi nu mai trebuie decât să ne comportăm ca o soţie iubitoare şi supusă pentru ca Făt Frumos să nu plece.
Numai că, istoria ultimilor 200 de ani ne-o arată, SUA preferă relaţiile scurte şi fără implicare sentimentală. Ne-au arătat-o chiar nouă şi în anii 45-47, când au fost americani pe aici şi au zâmbit frumos, l-au mângâiat pe regele Mihai pe cap felicitându-l, i-au făcut cadou şi o maşină, dar tot cu zâmbetul pe buze au explicat că sunt mişto românii, dar nu atât încât să se strice "combinaţia" cu ruşii din pricina asta.

 

Filo-americanism

Sunt două tipuri de filo-americanism. Unul este filo-americanismul sincer, pe care, vă mărturisesc deschis, îl împărtăşesc şi eu, în nişte limite, desigur. Americanii sunt un popor fain. Ce spun fa…

BOGDANDUCA.WORDPRESS.COM

 

Smaranda Dobrescu Subtil si cu destul umor. Si eu apartin filoamericanismului de prima clasa si ma uit uneori in oglinda sa vad prin simetrie cum ne-ar vedea un american sincer filoroman : wow! Furnizori de mamaliga, mici, branza de oaie, manele si siruri nesfarsite la sarbatorile religioase. As renunta la experiment si m-as repezi la oglinda sa-i declar ca e o reductionista manipulatoare.. Ceea ce nu am inteles eu din acest text plin de invataminte este de ce ambele categorii de filoamericani romani reproseaza americanilor lipsa de stabilitate sentimentala: in primul caz ca"după ce că vin cu tot cu bombardierele, te mai şi părăsesc cănd ţi-e lumea mai dragă, spunându-ţi cu zâmbetul pe buze că "My job is done here. Good luck!", iar in al doilea caz :" SUA preferă relaţiile scurte şi fără implicare sentimentală. Ne-au arătat-o chiar nouă şi în anii 45-47, când au fost americani pe aici şi au zâmbit frumos, l-au mângâiat pe regele Mihai pe cap felicitându-l, i-au făcut cadou şi o maşină, dar tot cu zâmbetul pe buze au explicat că sunt mişto românii, dar nu atât încât să se strice "combinaţia" cu ruşii din pricina asta."
Oare stapanii cei rai din memoria noastra care ne-au iubit macar 45 ani ajungand in unele cazuri sa bata suta, ne-au facut mai fericiti? Oare la Ialta sau la Malta nu si-au dat mana altii care sa ne arate mai multa dragoste?

 

Prospectiv A-z .
Un text de 4 iulie. Dela un filo-american autodeclarat din Romania de azi.

Schimbare de paradigma?

Schimbare de paradigma? – 4 iulie 2016

Draghi Puterity shared RT's post.

Daca se confirma, asta cam miroase a schimbare de paradigma...

https://scontent.fotp3-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-1/p32x32/1512588_10152133649444411_848945449_n.png?oh=c86754e7917a9d322592c38597248652&oe=582AFD6F

 

 

Ankara could let Russia use its Incirlik airbase to fight ISIS – Turkish FM

The statement came from Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu during his interview with TRT channel.

RT.COM

 

Smaranda Dobrescu Jurnalele germane ce parere au?

Draghi Puterity Deocamdata nimic. 

Singura stire din ultima vreme legata de baza de la Incirlik era ca dupa faza cu rezolutia privind genocidul din Armenia adoptata de parlamentul german, turcii au refuzat sa primeasca ceva delegatie de nivel inalt care voia sa viziteze soldatii germani stationati acolo (nu, nu stiam nici eu ca Germania are soldati stationati in Turcia ;) ). Dupa care ministra apararii, von der Layen, a spus ca vrea ea personal sa viziteze baza de la Incirlik, ceea ce a si facut zilele trecute.

 

Smaranda Dobrescu Multumesc, Draghi, urmeaza fapte inedite...

 

Draghi Puterity Niste detalii interesante:

- se pare ca Germania avea in plan sa stationeze permanent Tornado-uri acolo si pana la 400 de soldati
- in aprilie s-a aprobat un buget de 65 milioane € pentru modernizarea bazei, bani de care urmau sa profite exclusiv firme turcesti (+ o optiune pentru inca 25 milioane).

- von der Layen nu a reusit sa deblocheze situatia in urma vizitei ei si a unei discutii cu ministrul turc al apararii

http://www.heise.de/tp/artikel/48/48723/1.html

 

Incirlik: Weiterhin keine Besuchserlaubnis für deutsche…

HEISE.DE|BY ELKE DANGELEIT

 

Smaranda Dobrescu Pentru un spectator din spatiu, lucrurile par sa devina un puzzle din ce in ce mai interesant..

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - e vorba de incercuirea Rusiei, IMHO

 

Smaranda Dobrescu hmmm...

 

Draghi Puterity Update - acum ca a inceput saptamana de lucru si la departamentiul de stat al SUA:

- Ce faci iepurasule?
- Ce sa fac? Curat pusca si vorbesc prostii! :D

https://www.rt.com/.../349430-cavusoglu-incirlik.../

 

Turkey ready to work with Russia in fight against ISIS, but no mention of Incirlik…

RT.COM

 

Prospectiv A-z .
Erdogan e pornit de ceva timp pe o cale fara intoarcere. Daca merge in pas cu lumea, Turcia poate catiga masiv. Altfel, Targoviste scrie pe el.

 

Draghi Puterity Vrei sa spui ca tocmai Cavusoglu... :


Prospectiv A-z .
In Turcia, la momentul asta, doar Erdogan conteaza. P'asta l-au bagat la inaintare pentru a putea s-o dea la intors in caz de...

Cert este ca in 2003 Turcia nu a permis SUA folosirea spatiului Turciei pentru a monta invazia in Irak. 

Vor mai fi lovituri in Turcia, se cauta Tokesi.

 

Draghi Puterity Prospectiv A-z - Good point, uitasem treaba din 2003! Desi pe atunci Erdogan era "doar" PM.



 

Costel Gilca Am citit tot pe rt ca vor coopera militar dar baza de la incirlik nu intra în calcul (pentru moment):)))

Anvergura capitalului romanesc

Anvergura capitalului romanesc – 30 iunie 2016
 
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

Gheorghe Piperea

June 30 at 11:14am

Sunt la Parlament la o dezbatere referitoare la exporturile Romaniei. 
Dl vice-premier Borc a spus o cifra care ne poate suscita o problematica nationala de lunga durata, mai ales in urmarea oportunitatii Brexit-ului (puteti sa puneti ghilimele cuvantului oportunitate, daca vreti). Doar 50 de firme cu capital romanesc au cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Restul sunt firme cu capital strain. Tot dl vice-premier a spus ca in 2015, Romania a avut exporturi de 55 miliarde de euro. 
Ca administrator judiciar al Oltchim, firma cu capital romanesc majoritar, dar aflata in insolventa, as putea sa ma mandresc : cifra de afaceri pe 2015 a Oltchim a fost de 165 de milioane de euro. Exportul a a fost de 125 de milioane de euro, insemnand mai mult de 70% din cifra de afaceri. In primul trimestru din 2016 am vandut de 28 de milioane de euro, din care 73% la export. Oltchim este, deci, una din cele 50 de firme enuntate. Probabil, una din cele 2-3 care exporta mai mult de 100 de milioane de euro anual. 
Ca cetatean roman un pic mai informat decat majoritatea concetatenilor mei ma intreb cat de inteleapta a fost politica economica a ultimilor 26 de ani - privatizare ca scop in sine si determinarea directa sau insidioasa a celor 4 milioane de imigranti romani sa isi gaseasca de lucru oriunde, cu exceptia locului lor de origine.
Poate incepeti sa va intrebati si voi.

Urmatoarea "lebada neagra" pentru economia mondiala

Urmatoarea „lebada neagra" pentru economia mondiala – 30 iunie 2016

June 30 at 11:54am

"The confidentiality shield has been lifted and finally the US Treasury revealed the amount of debt in the hands of the Kingdom: $120 billion, and it's reasonable to believe that at least a further $ 100 billion are discreetly held offshore. In the meantime, the US Senate has allowed the victims of 9/11 to sue the Saudi Kingdom for its eventual responsibility for the attacks. All these moves can be interpreted as a progressive cooling in the US-Saudi political relationship."

 

Saudi Arabia: The Next "Black Swan" For The Global Economy

Just two weeks ago, the Saudi government announced it will hit the international bond markets with a Dollar denominated issue.

SOCIALEUROPE.EU|BY MARCELLO MINENNA

 

Draghi Puterity Cu alte cuvinte, imprumuta-i pe americani ca sa aiba bani sa isi poarte razboaiale, si o sa-ti infiga pumnalul in spate. ;)

 

Smaranda Dobrescu "Black swan" sau, pe limba noastra, "Ghinion"

luni, 25 iulie 2016

La doua ore dupa Brexit

La doua ore dupa Brexit – 24 iunie 2016

Smaranda Dobrescu
 

Ce putem spune deocamdata despre Brexit? Cu toate banuielile de sorginte romaneasca asupra posibilelor fraude in favoarea ramanerii, nimeni nu a fraudat desi cele doua partide mari s-au pronuntat pentru ramanere si si-au expus mai spre final cu onestitate interesele economice pro-europene. Mai putem spune ca lira a scazutr rapid iar leul romanesc raportat la euro a sarit peste 4,55 .Secesiunea Scotiei, mai mult decat probabila si demararea procedurilor de aderare va aduce GB destule necazuri. Intre parerile romanilor impartite intre ideea disparitiei clasei de mijloc si a multinationalelor cu aceasta ocazie si ideea benefica a obligarii Uniunii Europene sa se reformeze in sfarsit, timpul va demonstra directia adoptata. Pana atunci este sigur ca unul din cei mai importanti contributori ai UE va disparea, acest mic"avantaj" fiind din plin compensat de pierderile datorate comertului liber cu UE care acopera cca 70% din totalul schimburilor cpmerciale ale GB. Efectul de dominou va trebui si el urmarit, avand in vedere si ultimele declaratii antieuropene manifestate la cel putin 5 tari din cadrul UE. Oare Bruxelles-ul va intelege ce se cuvinte din acest semnal penalizator?

 

Mihai Ion Turcu Bruxellesul trebuie facut sa inteleaga si bine face Ungaria, Polonia si matem ca nu va face Romania care are boala concventelor paguboase. Este vital sa reziste "confederatia " si sa fie amanta la calende "federatia". Urmeaza alegeri in SUA si in Germania, functie de acestea configurari ale relatiilor cu Rusia. Cand nu stie cineva ce se va intampla atitudinea precauta , pentru cineva ca noi, este recomandabila. Acum in mnod special focalizarea noastra trebuie sa priveasca coerenta interna.

 

Smaranda Dobrescu La noi atitudinea precauta a fost de fiecare data conformarea fata de propunerile Germaniei si majoritatilor din Consiliul European. Poate ca de data aceasta precautia sa presupuna si ceva intuitie a unui trend majoritar S-a retras nu doar o tara ci o populatie cu pondere mare la votul din Consiliul European.

..

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ Pentru noi retragerea MB este o pierdere. MB este atestat cea mai democratica putere europeana.Strategic noi avem nevoie de MB. Germania nu ne-a fost vreodata favorabila.

 

Prospectiv A-z .
Romanii pot fi siguri de un singur lucru: Romania nu conteaza pentru MB decat cel mult ca un instrument cu utilitate neglijabila. Ma bucur insa sa vad ca Axa Basescu nu se preda ;-)

 

Smaranda Dobrescu Nu s-ar potrivi niste ghilimele la -ma bucur?

 

Smaranda Dobrescu In axa Bucuresti-Londra Washington, nici Basescu nu mai crede de mult...

 

Smaranda Dobrescu .Veritabilul motor al UE, in special in plan economic era un joc al influentelor intre Germania, Franta si Regatul-Unit. Fara acesta din urma, care se putea constitui intre-un aliat de circumstanta, Berlinul se va regasi fata in fata cu Franta fara contrapondere veritabila. Convergenta pozitiilor dintre Franta si Germania va deveni cu atat mai necesara-iar influenta Parisului se va intari. . In acelasi timp Hollande se gaseste la un minim de popularitate in tara sa, ceea ce-i va diminua mult din dorinta si obiceiul (discutabil) de a fi de acord cu toate propunerile germane. Mai mult, ponderile in Consiliul European se vor modifica si la orizonr se intrevad posibile blocaje chiar daca nu din partea Romaniei.

 

Mihai Ion Turcu Germania este mai libera acuma privind relatiile sale cu Rusia.SUA va trebui s-o lase mai mulare cu Statele Unite ale Europei, care nu va exista vreodata.

 

Smaranda Dobrescu Ajungem de la o problema de volum de comert si interdependente economice afectate, la probleme geostrategice si de recunoasterea starii de fapt a europenilor: Cine sunt amici, cine sunt inamici? In tot acest timp angajamentele nu pot fi incalcate peste noapte. Si asta de unde credeam ca Brexit sau oricare alt Exit nu inseamna nimic altceva decat un posibil dar putin probabil efect de dominou...

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Eu sper in mai mult realism si inteligenta la Bruxelles.

 

Alexandru Botu Domnule Profesor Mihai Ion Turcu credeti ca cei de la Bruxelles sunt mai breji decat cei de la Bucuresti? Daca ereau, preveneau.

 

Smaranda Dobrescu Am ascultat speechul presedintelui nostru fata de hotararea Brexit. Vorbea dupa prima intalnire cu Guvernatorul BNR si cu liderii partidelor politice. I-a anuntat ca se va duce la proxima sedinta a Consiliului European si la intoarcere ii va reconvoca si le va spune ce s-a hotarat. Eu recunosc ca de fiecare data am sperat ca traseul de comuniucare este invers: Se consulta Parlamentul sau reprezentantii alesi dupa care parerea se exprima la Bruxelles. Greseli de-ale mele de interpretare a notiunilor de suveranitate si democratie!!!

 

Smaranda Dobrescu Azi Marine Le Pen a cerut organizarea unui referendum Frexit iar olandezii au amintit de aceeasi cerere mai veche a lor..

 

Smaranda Dobrescu Ascultand diferiti vorbitori la posturile noastre de televiziune mi s-a parut ca vorbele frumoase la adresa UE sunt mai temperate dupa Brexit. A propos, doar parlamentul britanic valideaza rezultatul referendumului! Doua sunt in general ideile vehiculate de vorbitori:
1. Pe o perioada de 25 ani Uniunea Europeana si-a propus sa extraga resursele din tarile periferice si sa le transforme in piete de desfacere. Dupa indeplinirea acestui deziderat, apetitul pentru coeziune va lua sfarsit (cam rautacioasa si lipsita de avantajul uniunii monetare, aceasta idee!)
2. Este momentul refacerii Tratatului, punerii sale pe o baza politica, cu alte cuvinte o integrare mai mare, o conducere constitutionala si guvernamentala unica. Asadar, doua idei la poli opusi.

 

Doina Nicolescu Este logic ca UE trebuie sa se reformeze, dar nu cred ca au capacitatea! Dealtfel nici nu cred ca ii vor lasa multinationalele. Pentru Romania va fii mi rau! Cei care raman in UE trebuie sa sustina golul lasat si noi nu protestam niciodata! Oricum si UK si Germania in UE era ca 2 sabii intr-o teaca! Acum d-na Merkel poate comanda linistita!

 

Smaranda Dobrescu Un punct de vedere: "Uniunea Europeană se restrânge teritorial, in loc de extindere („proces ireversibil"?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o intoarcere cu decenii in urmă. De la ambitia de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană si sub presiunea unor compromisuri si mai mari cu Rusia."
https://nastase.wordpress.com/.../brexit-doar-dimensiune.../

Brexit – doar dimensiune emotională?

Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie in domeniu) : statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener speci…

NASTASE.WORDPRESS.COM

 

Dinica Roman Jeffrey Laubach scria undeva pe facebook
5 hrs · 
If the Brexit vote hasn't caught your eye, you are clearly not paying attention to the things that you should. We, in America, are in a very precarious position right now with an upcoming election in which everyone, and I mean everyone, fears the outcome. Looking at the two apparent front-runners, there are no good choices. It is almost certain that unless things change very dramatically at the Democratic convention, Donald Trump will be our next president.
Why? What millions of Hillary supporters just don't seem to get is that there is a palpable anger in America, much the same as in Britain, against the establishment. Americans, all Americans, are fed up with being lied to and ignored by establishment politicians who, once they are in office, pursue the same monolithic agenda of serving the interests of the rich, at the expense of the rest of us.
Millions of Americans have absolutely no stake in more costly wars in the Middle East, or trade deals that are clearly designed to just benefit rich corporations. We want to have our own needs taken care of. Some see those needs defined by a desire to keep illegal immigrants out. Many Americans fear that we are losing our country, our culture, and our livelihoods to foreigners who, in their eyes, will never truly be "real" Americans. Others of us want nothing less than a revolutionary change in our nation's priorities: Universal health care, affordable college education, real action on climate change, a ban on fracking, decriminalization of marijuana, campaign finance reform, real gun control - I can go on and on, but what it all comes down to is really having our voices heard.
Ordinary Americans want democracy, not oligarchy. We want a say in how our country is run. What our goals are. For myself, I don't want any more innocent blood on our hands. Since 9/11, our government has pursued ruthless policies that have only resulted in millions of lives destroyed, nations in collapse, and an exponential increase in worldwide terrorism. Millions of war refugees, and terrorists among them, are now flocking to Europe and North America because of criminal policies that our own government has supported, and continues to support. As a result, we all now live in a national security state that routinely violates our constitutional rights with mass surveillance.
We live in a country where Edward Snowden is now a fugitive, living in Russia, because he told us the truth, and Dick Cheney, who lied us into a war that's cost us trillions of dollars and untold human misery, walks free without any fear of justice. There is so much that is so wrong with our nation, I cannot even begin to scratch the surface, but the only conclusion that any person of sound mind can come to is that we need and demand REAL change. And one way or another, real change IS coming.

 

Dinica Roman http://johnpilger.com/.../why-the-british-said-no-to-europe

 

Why the British said no to Europe

Why the British said no to Europe

JOHNPILGER.COM|BY BRANDFOUR DESIGN COMMUNICATIONS

 

Dinica Roman Left's case for Brexit

The left's case against the EU was frequently articulated by Tony Benn, a Labour minister in the 1960s and 1970s. At an Oxford Union debate in 2013, a year before he died, Benn observed: "The way that Europe has developed is that the bankers and multi-national corporations have got very powerful positions and, if you come in on their terms, they will tell you what you can and can't do – and that is unacceptable.

"My view about the European Union has always been, not that I am hostile to foreigners but that I'm in favor of democracy. … I think they are building an empire there."

Nearly 40 years earlier, in 1975, during a similar referendum on leaving what was then called the EEC, Benn pointed out that what was at stake was Britain's parliamentary democracy. It alone "offered us the prospect of peaceful change; reduced the risk of civil strife; and bound us together by creating a national framework of consent for all the laws under which we were governed."

His warning about "civil strife" now sounds eerily prophetic: the referendum campaign descended into the ugliest public political feuding in living memory.

For Bennites and the progressive left, internationalism is a vital component of the collective struggle for the rights of workers and the poor. The stronger workers are everywhere, they less easily they can be exploited by the rich through divide-and-rule policies.

Globalisation, on the other hand, is premised on a different and very narrow kind of internationalism: one that protects the rights of the super-rich to drive down wages and workers' rights by demanding the free movement of labor, while giving this economic elite the freedom to hide away their own profits in remote tax-havens.

Globalisation, in other words, switched the battlefield of the class struggle from the nation state to the whole globe. It allowed the trans-national economic elite to stride the world taking advantage of every loophole they could find in the weakest nations' laws and forcing other nations to follow suit. Meanwhile, the working and middle classes found themselves defenseless, largely trapped in their national and regional ghettoes, and turned against each other in a global free market.

- See more at: http://mondoweiss.net/2016/06/should-disturbed-brexit/...

 

Israel should be deeply disturbed by the Brexit vote

MONDOWEISS.NET

 

Smaranda Dobrescu "If the the EU starts to unravel, and US neoliberal hegemony weakens, Israel will be in trouble. It will be in desperate need of a new guarantor, one prepared to support a country that polls repeatedly show is mistrusted around the world."

Putem face vreo corelatie cu urmatoarea stire?
http://moderndiplomacy.eu/index.php?option=com_k2...

 

Russia and Israel improving relations: A geostrategic analysis

MODERNDIPLOMACY.EU|BY GIANCARLO ELIA VALORI

 

Draghi Puterity Mi-ai luat linkul din tastatura, Smaranda :)

 

Draghi Puterity Iata ca dupa Boris, si Nigel spune "dupa mine potopul!"

http://www.dcnews.ro/anun-bomba-nigel-farage-demisioneaza...

 

Anunț bombă: Nigel Farage demisionează după Brexit

DCNEWS.RO|BY DCNEWS

 

Smaranda Dobrescu Dupa demonstratiile de ieri de la Londra, cred ca face cel mai cuminte lucru..

 

Prospectiv A-z .
Adica e mai sanatos sa spui implicit ca n-ai stiut ce ai facut si sa demisionezi decat sa te faca astia responsabil pentru actiunile tale? Ce mai dramoleta monteaza si britanicii astia... Cu geometrie variabila, ca numai asa iti dai seama ca-i treaba britanica.

 

Smaranda Dobrescu Cred ca niciunul nu a anticipat reactia britanicilor in mod corect. Nu s-au gandit ca si acolo exista o prapastie intre generatii...

 

Prospectiv A-z .
Au anticipat alright, Smaranda, numai ca n-au obtinut ce si-au dorit dela UE. 

Asta imi aduce aminte de versiunea oficiala cum ca nimeni n-a anticipat colapsul URSS. De fapt, imi pare acum ca a fost o tranzitie negociata, pe care sovietii au scapat-o curand de sub mana. Ce naiba era de prezis?

Ce nu stiu acum este daca miza desprinderii a fost dreptul britanicilor la specula pe continent si/sau TTIPul...

 

Smaranda Dobrescu In urma prospectiunilor intense, o vom deslusi noi..

 

Draghi Puterity Pe aici sunt tot mai multe semne ca o sa declare Brexitul o greseala, si o sa continue "business as usual". Cei care se bucurasera de Brexit (si din UK, si din UE) indiferent din ce motive, incep sa fie trecuti pe linie moarta, sau sa fie atacati prin "presa mainstream". V-am spus eu ca mamica e un soldat credincios al NWO-ului...

 

Smaranda Dobrescu mamica ta nu poate sa ramana nesustinuta de frumosii bavarezi.

 

Smaranda Dobrescu Am studiar mai demult sistemele de sanatate existente, in principal 3. Beveridge cred ca se cheama in GB. Bazat pe impozite si taxe, nu pe contributii si asigurari. Fata mea se plimba acum pe acolo si a incercat-o si pe ea o raceala. Avea asigurare, tot. Ei, afla ca ne-am minunat si nu contenim sa o facem sa aflam ca s-a dus la doua clinici, i-au dat medicamente, nu i-au cerut nici carnet de sanatate, nici bani, nu au intrebat-o nici daca e din alta tara. E totul gratis, prompt si exceptional de corecti si atenti medicii. Uite si un lucru bun al britilor In rest or mai fi avand si ei un parc sau doua.. :-)

 

Draghi Puterity Mamica, pe moment, merge (ca de obicei) pe tactica "cainii latra, caravana trece". Probabil urmeaza in curand un pumnal infipt in spatele francezilor.

 

Prospectiv A-z .
Recent, coprospectivul Preda Mihailescu spunea cum ca un german de varf ar fi fost auzit ca porcariile facute in Grecia aveau ca destinatar... Franta. M-am intrebat public atunci daca germanul acela putea fi crezut. 

Acum citesc "Probabil urmeaza in curand un pumnal infipt in spatele francezilor," si gandesc ca poate acel german lovea dincolo de greci cu acea piatra a austeritatii. Caz in care ce se intampla pe strada in Franta este o reactie la..., intretinuta chiar de...?

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Uite titlul momentului din Der Spiegel, cea mai citita si citata revista germana:

"Germanii vor mai mult stat social, insa nu vor sa plateasca pentru el"....

 

 Smaranda Dobrescu Si ce se alege din trinomul de glorie Germania-Franta-UK? Brexitul intradevar nu a fost prevazut nici controlat de germani? Ca doar nu vor face reguli sarantocilor doar cu Italia clownereasca!


Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Parerea mea e ca "aripa transatlantica" din jurul lui Merkel incearca acum sa revina la situatia dianinte de Brexit. Chiar cu riscul sacrificarii Frantei, care intotdeauna mi s-a parut adevarata rivala a Germaniei in UE, in ciuda numeroaselor declaratii contrare. Italia nu a contat niciodata prea mult, decat prin prisma datoriilor externe la bancile prietenilor mamicii. Care prieteni, cred eu, au avut destul timp sa creeze cadrul legal pentru a pasa riscurile altor fraieri (incluzand aici si poporul german pe care il paste un "bail in" de nu-i adevarat...).

 

Smaranda Dobrescu Eu cred ca ar fi de ajuns daca se face impozitare progresiva pe de o parte si daca nu se apuca sa scada CAS-ul in ani electorali. Cel mai complicat mi se pare la sanatate caci ea costa din ce in ce mai mult iar sistemul Bismark are o birocratie foarte costisitoare in ce priveste administrarea. Aud ca un varstnic intr-o casa de sanatate ar avea nevoie de 1200-1400 euro lunar, suma care depaseste pensia medie, cred. Deci eu sustin ca daca se mai taie putin din pretentiile fabricantilor de medicamente deja se poate intrezari o bucatica de stat social.

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - aici e o vorba, si anume ca 80% din cheltuielile de sanatate cu varstnicii au loc in ultimele trei luni de viatza. 

Exista impozitare progresiva, cu un maxim de 45% daca retin bine. Se pot deduce insa destul de multe lucruri din impozit.

 

Smaranda Dobrescu 46 nu e putin, dar nordicii cand au dat de greu dupa razboi mergeau cu 60. Acum si-au revenit . E cam cinica vorba care circula pe la voi cu ultimele trei luni...Gandeste-te ce stat social putem oferi noi cu 16% pe salariu si pe profit. Dar pe profit renuntam ca sa-l poata repatria in siguranta multinationalele. Si macovistiii considera ca avem cele mai mari taxe. Cele sociale sunt de 18 % maxim pe angajat.

 

Draghi Puterity Alte taxe din Germania, pe langa impozitul pe venit, sunt (aprox):

- 9.5% pt. pensii
- 7.5% pt. asigurarea medicala
- 1.5% somaj
- 1.25% pentru ingrijirea la varste inaintate

asta e partea angajatului. Si angajatorul plateste inca o data atat.

 

Smaranda Dobrescu Nu mai e somaj si sanatate?

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - am apsat prea repede pe enter :D

 

Draghi Puterity Si mai exista, taxa de solidaritate, introdusa dupa unirea cu DDR-ul 5.5% si impozitul datorat bisericilor. Cred ca acum le-am enumerat pe toate.

 

Smaranda Dobrescu dar taxa pentru risc si accident? Sau e doar in seama angajatorului?


Draghi Puterity Nu stiu de asa ceva. Exista desigur multe asigurari private, dar ele nu sunt obligatorii. 

Si desigur si alte accize (cred) pe langa TVA (pt. alcool, tutun, combustibil, etc.)

 

Smaranda Dobrescu Taxa pentru risc si accident e o taxa publica din care se platesc invaliditatile din munca, platita doar de patron care are in sarcina sanatatea si securitatea in munca.

 

Draghi Puterity Inca ceva, taxele sociale, sunt plafonate la o suma maxima, absoluta. De ex. incepand de la un salariu de cca 50K€ pe an, nu mai creste suma absoluta platita pentru asigurara de sanatate si somaj. La acest nivewl asigurarea de sanatate devine facultativa, ceea ce are ca efect ca casele de asigurari ofera conditii mult mai avantajoase de asigurare. Adica daca ai multi bani, poti economisi la asigurare (exista si un "catch" in toata povestea asta, cand cei asigurati privat ajung la pensie, si trebuie sa plateasca toata asigurarea, nu doar jumate ca si ceilalti).

Pe la un salariu de 80k€ pe an se plafoneaza si contributia pt. pensie.

 

Draghi Puterity Nu stiu exact care sunt taxele pe care patronul trebuie sa le plateasca in plus. Ce stiu e ca mai toti isi fac asigurari facultative pt. incendii, calamitati, furt, intreruperea productiei, s.a.m.d.