joi, 21 august 2014

De ce pleaca marile companii?



De ce pleaca marile companii?-14 august-2014

Un fenomen aparent bizar se petrece în rândurile firmelor străine implantate (şi) prin România. Dintre oficialii români, nimeni nu se înghesuie să aducă în atenţie acest fenomen, necum să-l analizeze şi să-i evalueze impactul. Se rămâne în aceeaşi abordare idioată a „mediului de afaceri prietenos” ca o garanţie a atractivităţii pentru investitorii străini, cheia fiind salariile mici. Or, în fenomenul menţionat, în timp ce câteva firme străine, nu multe, urmează tiparul extinzându-şi afacerile prin valorificarea salariilor mici de la faţa locului, altele, mereu mai multe, caută, în ciuda supraofertei de salarii mici la care pot apela, să plece din România, mascându-şi intenţiile de ieşire din piaţă cu diferite formule, îndeosebi legate de schimbări strategice la nivelul de asamblu al reţelelor internaţionale din care fac parte.

ENEL, gigantul italian din energie, pretinde că părăseşte afaceri în România de peste 1 miliard euro pentru că ar fi obligat la restrângeri globale de activitate generate de îndatorări vechi de dinaintea crizei. Lafarge, gigantul francez din industria cimentului, susţine că scoate la vânzare afaceri de sute de milioane de euro din România în legătură cu o fuziune la nivel global cu unul din rivalii săi europeni, Holcim. Mc Donald’s, gigantul american fără concurenţi printre giganţii de profil din lume, caută un francizat, căruia să-i lase contra cost şi chirie, afacerea de sute de milioane de dolari pentru a ieşi fizic de pe piaţa din România. Sunt numai câteva exemple. Au fost prezentate doar cele mai notabile. Şi n-au ajuns încă în spaţiul public intenţiile asemănătoare ale unor similari. Ce-i uneşte? 1) Dimensiunea pe piaţa de profil, dacă nu şi dimensiunea în sine! 2) Poziţiile oligopoliste (piaţă sigură tip monopolistic, adică fără concurenţi, practic neîmpărţită cu alţii sau cel mult împărţită cu un alt competitor). 3) Profiturile certe. Toate acestea alimentează nedumeririle!
La o analiză atentă însă, mai poate exista, în toate cele trei cazuri, un lucru în comun: o percepţie similară asupra perspectivei în România, anume perspectiva unei pieţe închise sau într-o creştere derizorie! ENEL se confruntă cu problema deja de doi ani: în contextul prăbuşirii consumului de energie primară în România, degeaba deţii monopol pe circa 40% din distribuţia de electricitate, cum are ENEL, căci profiturile, chiar dacă sigure, tot nu cresc. În cazul Lafarge este vorba de aceeaşi perspectivă, întrucât dinamismul economiei din România este doar în statistici şi nu în construcţiile rezidenţiale şi în infrastructură. Cu Mc Donald’s este şi mai simplu. O ţară în sărăcire nu poate oferi perspective, mai ales pentru giganţi! Pentru profituri mari nu sunt de ajuns salariile mici din propria activitate, ci mai trebuie şi piaţă la desfacere, adică dimpotrivă salarii mari. Şi poate mai e ceva. La ei acasă, toţi aceşti giganţi sunt obişnuiţi cu profituri de 8-10%. În colonia numită România au venit pentru profituri de 80%! Şi nu e vorba doar de o metaforă onomatopeică!
  Smaranda Dobrescu Sunt de acord cu concluziile lui Ilie Serbanescu, in special aceea ca orizontul de asteptare al acestor companii in ce priveste profitul este mult mai mare decat cel realizat si de aceea pleaca investitorii. De fapt mai sunt cateva elemente care concura la evaluarea profitabilitatii afacerii in Romania:
1. starea infrastructurii generale este slaba si incerta, prin infrastructura intelegand nu doar drumuri, cai de transport, cat mai ales cat de ieftin poate fi gestionata la noi o afacere cu legislatia existenta: predictibilitate,, aplicarea legislatiei, pretul comunicatiilor.
2. Lucratorii in mare majoritate sunt slab calificati, de cele mai multe ori angajatorii fiind obligati sa faca serioase cursuri de calificare, suficient de costisitoare pentru ca avantajul salariului mic sa mai se constituie intr-un avantaj comparativ, De altfel multi dintre lucratorii calificati lucreaza undeva prin Europa, iar in planul de profitabilitate al societatilor venite intra din ce in ce mai rar capitolul de cursuri de calificare.
Daca elementul forta de munca ieftina ar fi cel predominant atragator, atunci ar trebui sa avem parte de multime de relocalizari. Faptul ca acestea sunt destul de putine este un semn ca profitul actual are in vedere mult mai multe elemente care concura la realizarea competitivitatii. (De exemplu, lipsa soselelor si un transport greoi si nesigur< etc) Cei care parasesc tara se pare ca sunt mai constienti decat decidentii politici de perspectivele de evolutie ale economiei, caci nu doar PIB-ul si deficitul cu care defilam triumfator definesc. trendul economiei!

Gradinaru Gheorghe Cred ca in afara de considerente economice legate de tara noastre, expuse in postarile de deasupra,nu ar trebuii sa neglijam implicatiile politicii economice de sanctiunii impotriva Federatiei Ruse ale UE( toate cele trei compani au afaceri mult mai mari in Rusia)
Un Prospectiv  As re/aduce in atentie si un text al lui Raoul Weiss, care la momentul publicarii a creat o gama larga de reactii: http://blog.prospectiv.org/.../motivations-geopolitiques...

Un.P
http://paginadebanci.ro/bancile-straine-au-retras-cinci.../
Pentru băncile străine, România a fost o piaţă de desfacere a creditelor excelentă, mai ales în perioada boom-ului imobiliar.
România s-a bucurat atunci de capitalizare bancară dar banii au intrat în special în circuitul imobiliar şi retail.
Pentru sistemul bancar românesc a urmat apoi o perioadă de contracţie, caracterizată în prezent prin retragerea de capital din România.
Oficial, băncile-mamă au terminat capitalizarea şi îşi retrag fondurile înapoi.
Concret, subsidiarele sunt lăsate să ruleze exclusiv bani interni, adică depozite şi împrumuturi ieftine interbancare.
Din trimestrul 2 din 2013 până în trimestrul 1 din 2014, băncile străine au retras circa 5 miliarde de dolari din sistemul bancar românesc, conform Initiative Viena, sursa citată de bancherul.ro. Din regiune, doar Rusia are o sumă mai mare de circa 20 de miliarde, Polonia fiind ce-i drept, aproape de România, dar cu o populaţie şi o capitalizare cu mult mai mare.

Din sistemul bancar românesc s-au retras de către băncile străine cei mai mulţi bani din regiunea Europei Centrale şi de Est, excepţie făcând Rusia.
Cristi Pantelimon Se îndreaptă spre Ucraina...?
Chiar cu tenta anti-pontista mai noua a Cotidianului, unde-i adevarul? In bugetul fiecaruia.
Viorel Straoanu Moldova ...
S.D  Extragerea banilor de catre bancile straine din Romania nu este un fenomen specific Romaniei. Exista reguli zonale pentu Europa deEST elaborate de ECB la cererea UE.Aceasta masura concura la situatia grea a finantarii economiei, mai ales ca populatia in 2013 si-a retras mare parte din economii, dar nu face parte din motivatia specifica Romaniei expusa de Ilie Serbanescu.
"Prinse intre criza datoriilor din zona euro, obligatia de a atinge o rata de capitalizare de 9% pana in iunie 2012 sub coordonarea Autoritatii Bancare Europene (ABE) si reglementari in cadrul Basel III mult mai stricte, bancile vest europene sunt nevoite sa isi conserve capitalul si sa restranga cat mai mult posibil riscurile."
http://www.ziare.com/.../alt-semnal-privind-reducerea...

Alt semnal privind reducerea creditarii: bancile occidentale isi retrag banii


Prinse intre criza datoriilor din zona euro, obligatia de a atinge o rata de capitalizare de 9% pana in iunie 2012 sub coordonarea Autoritatii Bancare Europene (ABE) si reglementari in cadrul Basel III mult mai stricte, bancile vest europene sunt nevoite sa isi conserve capitalul si sa restranga cat mai mult posibil riscurile.

Potrivit reglementarilor Basel III, care urmeaza sa fie implementate pana in 2019, bancile trebuie sa mentina o rata de adecvare a capitalului de 7% din active, la care se adauga 2,5% in cazul bancilor mari.

De asemenea, bancile din Uniunea Europeana trebuie sa atinga un nivel temporar de 9% din activele ponderate la risc pana la jumatatea anului viitor, ceea ce inseamna ca in total acestea trebuie sa stranga pana la 160 de miliarde de euro, potrivit estimarilor ABE.

Modalitatile prin care bancile se vor alinia la noile cerinte vizeaza direct stabilitatea sistemului bancar est european, in conditiile in care bancile occidentale controleaza aproape trei sferturi din acesta.

UniCredit SpA, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si Societe Generale SA, principalele grupuri bancare din regiune, se afla sub pragul de capitalizare de 9% din activele ponderate la risc stabilit de ABE. In acelasi timp, bancile cu cea mai mare prezenta in Europa de Est, inclusiv in Romania, sunt si cele mai afectate.

Astfel, in trimestrul al treilea al acestui an, UniCredit SpA a inregistrat pierderi record, de 10,6 miliarde de euro, in timp ce Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde de euro in aceeasi perioada.

Pe de alta parte, multe din unitatile lor din Europa de Est necesita finantare substantiala, in conditiile in care raportul depozite/credite este, in general, subunitar.

Cum se incearca prevenirea retragerii fondurilor?

Inca de luna trecuta, Banca Europeana pentru Recontructie si Dezvoltare avertiza ca presiunile reprezentate de masurile de reglementare pentru bancile din zona euro in sensul cresterii ratei de capitalizare ar putea rezulta in mai putin sprijin pentru unitatile locale.

Avertismentul a fost reluat de directorul general al Fondului International Monetar (FMI), Christine Lagarde. Potrivit reprezentantului FMI, marile grupuri bancare vest europene, afectate de cresterea creditelor neperformante si de incetinirea cresterii economice, isi vor retrage capitalul din sucursalele est-europene.

Desi ABE recomanda ca noile reguli sa fie indeplinite prin reducerea bonusurilor si a dividendelor, bancile vor fi mai inclinate catre vinderea activelor si reducerea creditarii.

In plus, reprezentantii Erste Bank resping posibilitatea unei noi "Initiative de la Viena". Prin acordul convenit in ianuarie 2009, marile grupuri bancare cu operatiuni in Europa Centrala si de Est se angajau sa isi mentina expunerile si sa recapitalizeze unitatile in cadrul programelor de sprijin financiar ale UE si FMI. Totusi, conditiile macroeconomice in tarile vizate s-au schimbat de atunci, spun reprezentantii grupului care controleaza cea mai mare banca din Romania.

"In afara de reducerea expunerilor, consolidarea nivelului capitalizarii se poate face prin atragerea de capital nou. Aceasta poate fi realizata prin incorporarea profitului sau prin atragerea de investitori noi care, in ultima instanta, pot fi reprezetati si guvernele tarilor din care aceste institutii provin", a spus Vlad Muscalu, economist ING Bank, pentru Efin.ro

Procesul de dezintermediere, "deleveraging", este inevitabil, spune guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, si este nevoie de o schimbare a modelului de finantare, prin identificarea unor noi surse. Potrivit economistului ING Bank, comentariile par sa se refere la ajustarea modelului de operare incat activitatea de creditare sa se bazeze mai mult decat in prezent pe resurse autohtone.

"Pentru moment, probabilitatea de a vedea retragerea unor banci importante din Romania pare relativ redusa. Desigur, evolutiile recente din pietele financiare fac ca aceasta probabilitate sa fi crescut in ultima perioada. Totusi, pentru moment, cred ca este mai probabil ca bancile mame ale institutiilor de credit cu capital strain din Romania sa reduca finantarea acordata acestora.

V.S .....sa conserve capitalul si sa restringa riscurile.Altfel spus sa-si retraga banii din sucursale.Ca sa atinga procentul de capitalizare impus trebuie sa ofere dobinzi mici la depozite ceea ce au si facut si sa se ,,joace " cu rata dobinzii dupa algoritmi pe care clientii deja aflati in portofoliu nu-i pricep ,basca aplicarea de comisioane ilegale.Pt ca potentiali clienti nu se intrevad ,mai ales dupa noile reguli impuse de BNR.E un cerc vicios.Isi cesioneaza creantele unor recuperatori locali si ...go to west .



















Trăim într-o distopie numită teledemocraţie



Adrian Costea
[DAVID BEN ZION]: Diavolul este acela care ne bate la uşă!  [ARIEL DAN]: Ştiu, David. Dar ţara, lumea întreagă, îl vede sub chipul unui înger. Percepţia faptelor e mai presus decât faptele însele. Imaginile sunt cele care dictează politica...
adevarul.ro
 Un Prospectiv  Eram si eu printre cei care sustineau in 1998/9 ca internetul este un mijloc de democratizare. Intre timp mi-am dat seama ca ce s-a spus despre alegeri este adevarat si despre internet: daca acesta ar da puterea din mainile celor de sus, ar fi interzis.

Filmul 'Wag the Dog' este mult mai aproape de realitate decat si-ar inchipui cei care nu traiau evenimentele din a doua jumate a anilor 1990.

La final ai scris: "Concluzia mea de cetăţean simplu, care are inteligenţa necesară pentru a nu fi nici „băsist", şi nici „antenist", este următoarea: Vreau ca mediile de comunicare româneşti să constate şi să informeze în mod obiectiv publicul, nu să facă partizanat politic şi să încerce în acelaşi timp să mă convingă, uneori într-un mod chiar agresiv, că o anumită tabără deţine adevărul absolut."

Intrebarea mea este: Cat esti dispus sa platesti pentru mediile de comunicare? Te anunt ca intre timp, noi consumatorii, fosti cetateni, vrem totul gratis, in timp ce ei, oligarhii, platesc muzica.

P.S. Pentru completare, vezi si ce a scris Umberto Eco despre mediacratie. Nu de alta, dar are har.
Gradinaru Gheorghe Eu sunt dispus sa platesc in educatia consumatorului care sa stie ce sa ceara/impune mediilor de comunicare.
Viorel Straoanu Ce sa impui mediilor de comunicare ?! Scuzati-ma dar e o utopie.Iei ce ti se ofera si apoi alegi,discerni, intre ceea ce crezi ca-i bine si ce nu.
V.S  Oligarhii platesc muzica din doua motive,cel putin : au banii fostilor cetateni si deci isi permit si nu stiu alta metoda.Nici nu-si bat capul sa o afle de altfel.Eu unul nu ma simt vinovat ca ascult muzica gratis,ca in general doresc lucruri gratis.Le platesc cu virf si indesat ,stiut fiind ca chestiile ce par gratis sint foarte scumpe.
Adrian Costea Va multumesc pentru sugestia referitoare la lucrarea lui Umberto Eco. Chiar vreau sa vad si opinia lui. Opinia mea este, ca noi consumatorii, nu primim chiar totul gratis.
Un.P Domnule Costea, cand a fost ultima oara ca ai platit pentru un ziar? Dar pentru o revista de specialitate? Si pretul platit acoperea costurile?
A.C Platesc pentru revistele de specialitate care merita investitia. Cele care constata și informeaza.
Un.P Ei, deci ne apropiem! Revistele de specialitate sunt mai scumpe, iar pretul le creste cu cat specialitatea se apropie de stiinte exacte, cele aplicate fiind la varf. De ce? Acolo se spuna adevaruri, sponsori nu prea sunt, iar omul plateste pentru a) adevar si b) aplicabilitate.

In mass media, oligarhii si cei care fac reclama platesc pentru a ajunge cu un mesaj in atentia cititorilor. Unde mai e vorba de adevar aici?
A.C  In articol, am subliniat urmatoarea afirmatie, a lui Robert Dahl: „Cetăţenii au dreptul de a căuta surse de informare alternative şi independente, la alţi experţi, ziare sau reviste, televiziuni, etc. Mai mult decât atât, există surse de informare care nu sunt sub controlul guvernului sau al unui partid politic, iar aceste surse alternative sunt efectiv protejate prin lege"
Un.P Daca au dreptul si nu obligatia e ca aia: cetatenii au dreptul de vot, dar in democratii, jumate din cetateni nu voteaza. Aici e nevoie probabil de ce a scris Gradinaru Gheorghe, 'educatia consumatorului'.











Ucraina in NATO sau UE pericliteaza securitatea Rusiei



Ucraina in NATO sau UE pericliteaza securitatea Rusiei-16 august 2014
 
Nicolae Ţîbrigan   Dan ‪#‎Dungaciu: „Moscova vrea ca Ucraina să nu poată intra în cluburi de tip UE sau NATO care ar putea periclita securitatea Rusiei” - http://fumn.eu/dan-dungaciu-moscova-vrea-ca-ucraina-sa-nu-poata-intra-in-cluburi-de-tip-ue-sau-nato-care-ar-putea-periclita-securitatea-rusiei/ ‪#‎Rusia ‪#‎Ucraina ‪#‎NATO ‪#‎UniuneaEuropeană ‪#‎RadioEuropaLiberă
De Liliana Barbăroșie | Interviu publicat pe Radio Europa Liberă | 16.08.2014...
 Un Prospectiv Domnule, ne aduci vorbele lui Dan Dungaciu, cu care nu pot nici fi de acord, dar nici argumenta.

As sfatui pe reporterul Europei Libere si pe Dan Dungaciu sa se intalneasca cu niscaiva rusi la nivel inalt si sa iasa din jocul de-a ghicitoarea ("Europa Liberă: Vreau să vă cer acum o previziune: va reuşi Rusia ceea ce îşi doreşte? În articolul Dvs. vă exprimaţi într-un fel nedumerirea de ce „au acceptat”, cum ziceţi, Barack Obama şi Petro Poroşenko convoiul umanitar…"). Daca bugetele de calatorie sunt o problema, sa inceapa cu ambasadorul rus cel mai apropiat lor.
Nicolae Ţîbrigan Stimate Un Prospectiv, deşi nu sunt de acord cu afirmaţia dvs. tendenţioasă cu referire la „jocul de-a ghicitoarea”, țin să vă reamintesc faptul că, din păcate, suntem în plin război informaţional între Rusia şi Ucraina, iar poziţia domnului ambasador Malghinov nu va face altceva decât să denatureze adevărul din „ghicitoare” (dacă vrem să vedem poziția domnului ambasador al Federației Ruse nu e necesar să dicutăm cu E. S., ci putem doar urmări Russia Today sau Vocea Rusiei). Problema e NIMENI până acum nu dorește sau nu consideră oportună discuția despre apariția unui condominiu asupra statului ucrainean. Dați-mi vă rog o analiză care să pună întrebarea de analiză astfel? De acum părerile sunt împărțite și v-ași sfătui să vă informați mai mult pentru a veni cu argumente.
Gradinaru Gheorghe Si eu sunt de acord ca actiunile intreprinse de Federatia Rusa au ca obiectiv imediat " o formă de a opri, din perspectiva Rusiei, confruntarea care se petrece acum în estul Ucrainei, pentru că odată oprită în momentul în care separatiştii nu sunt scoşi din joc, separatiştii vor căpăta un loc la masa de negocieri la masa post-conflict".
Pe de alta parte a prezenta interesele Rusiei in rezolvare a conflictului ucrainian in paradigma "geopolitica pozitiva versus geopolitca negativa" din care se poate trage concluzia ca orice face Rusia este conectata la geopolitica negativa si respectiv actiunile Ucrainei +UE+NATO este apanajul politicii pozitive este in opinia mea contra-productiva.
Nu cred ca acest conflict se va putea rezolva, cat mai repede posibil, fara a lua in considerare interesele Rusiei sens in care acestea trebuiesc analizate asa cum sunt prezentate, in discutii oficiale, de actualii lideri rusi. O prelungire a conflictului, posibil pe termen lung sa duca la epuizarea economica a Rusiei dar va fi o victorie a la Pyrus si oricum costurile pentru Ukraina vor fi devastatoare.
Un.P
1) Daca suntem in razboi informational, sa incercam macar sa rezistam tentatiei de a fi idiotii utili ai vreunei tabere.
2) La un astfel de interviu, precum cel sugerat de mine, calitatea depinde mai ales de nivelul intrebarilor 'follow-up'.
3) Genul de intrebare citat de mine este de domeniul divinatiei. Cum adica "va reusi Rusia ceea ce-si doreste'? De unde sa stie careva ce-si doreste, in caz ca dorinta lui Putin/executivului/elitei coincide cu aceea a majoritati? Chiar asumand ca stim ce-si doreste, de unde stim cat sunt dispusi si unii si altii sa sacrifice/cedeze? Dupa aceea, acel careva mai trebuie sa stie si motivatia lui Obama & Porosenko.

Domnule Ţîbrigan, observati ca la sfarsit de saptamana, noi mai titram chestii ca fiind 'de uichend' si lumea intelege ca-i vorba de destindere. La un subiect ca cel ucrainean, poate cel mai fierbinte al momentului, trebuie rigoare. Stiu ca in peisajul comunicarii romanesti publice este loc de intors carul cu busteni de munte, dar noi tocmai asta incercam sa indreptam.
N.T  Stimabile Un Prospectiv, aveți deosebitul dar de a banaliza orice postare de-a mea, deși este vorba de un interviu mai mult sau mai puțin obiectiv. Poate că dacă ați percepe lucrurile așa cum au fost postate: interviu, analiză, raport, policy memo etc., ați putea ajunge la concluziile de rigoare. Din păcate, constat că pentru dvs., la fel ca și pentru marea majoritate a românilor, contează cine spune ceva, ci nu mesajul în sine. E un handicap pe care nu cred că va putea fi depășit. Am sperat că acest grup este unul destinat disputei de idei, însă am ajuns la concluzia că nu reprezintă altceva decât un can-can „prospectiv” (cu ghilimelele de rigoare). O zi bună!
Un.P Domnule Ţîbrigan, sunt nume in discursul public romanesc, Slava Domnului!, care prospecteaza bine mersi si in afara Grupului. Sa va dau totusi unul al unui membru al Grupului care a expus si discutat cu noi pe larg despre tot felul de subiecte, inclusiv Ucraina: Adrian Severin.

Daca tot postam din Dungaciu dar n-avem cu cine discuta/argumenta, care-i castigul? Intr-adevar, eu mai sus am ridicat niste probleme cu acest interviu, iar intermediarul vorbeste putin zeflemior despre nustiuce handicap.

Consider ca dl. Dungaciu, cel putin in interventiile sale publice, evolueaza aidoma unui elefant balerin. Nu, nu-l iau la misto, caci elefantul stie multe, dar in cazul domniei sale, si-a ales gresit sportul.
Smaranda Dobrescu In seara aceasta la ora 22 la emisiunea "Jocuri de putere" a lui Rares Bogdan la Realitatea va fi o emisiune despre Ucraina, Rusia, etc. Printre invitati, D- nii Adrian Severin si Dan Dungaciu
Un.P As fi explorat mai mult deschiderile lui Cozmin Gusa. Mai cu seama in cheia sugerata de Radu Golban--bani si scadente, desi nimeni n-a luat in calcul posibilitatea unui default rusesc.

Remarc de asemenea altitudinea intelectuala a interventiei lui Adrian Severin cand avertiza ca in conditiile unui vest decandent, vor fi costuri odata cu escaladarea militara, care-s proportionale cu expunerea.

E interesant sa observam ca vectorii discutiei sunt trasati de cei neinstitutionalizati la acest moment.

Dl. Aurescu a gratios. Ucraina n-are nicio sansa in termenii in care a devenit ACCIDENTAL un stat independent.
Viorel Straoanu Accidental?!
Un.P Cum altfel?
V.S  Lituania,Estonia,Letonia inseamna ca au ,,beneficiat " si ele de aceeasi intimplare ?
V.S ...de accident ?
Un.P Nu vad legatura, acelea; ca si Rep. Moldova care totusi nu-i mentionata in acelasi context de fauritorii adevarului, balticele facusera obiectul Pactului Hitler-Stalin/Ribbentrop-Molotov.

Viorel, ai talentul sa-ti derutezi audienta cu participari atat de inegale. Mai multa grija, altfel incepe lumea sa va numere.
Un.P  In fotografie sunt ministrii de externe Fabius, Klimkin, Steinmeier si Lavrov.
Oops!, dela negocieri lipseste... polacul. ...
V.S  1.Poate nu sint explicit ,deci : cum a devenit Ucraina accidental stat independent ? Eu ma gindeam ca accidentul s-ar fi putut numi dezmembrarea URSS,atunci cind alaturi de Ucraina si tarile numite de mine au devenit independente.2.Sint la rindul meu derutat ...participari inegale...ne ( ma ) numara lumea.
Un.P  O fi si dezmembrarea URSS... Cred ca accidentul a fost Boris Eltin. Daca presedinte la rusi era altul, nu cred ca s-ar fi admis o Ucraina independenta in acele granite. Macar ca se umbla la improprietarirea tot accidentala facuta de Hrusciov...

In plus, ce anume decat un accident poate fi evenimentul care pune cateva populatii in situatia unui razboi civil la 20 de ani dupa ce le-ai pus impreuna?