O analiza a dosarului turc – 21 iulie 2016
Draghi Puterity
O analiza de exceptie a "dosarului turc"
Trenduri economice: Între haosul Orientului zglobiu şi ordinea Occidentului bolnav
O analiza a dosarului turc – 21 iulie 2016
O analiza de exceptie a "dosarului turc"
Trenduri economice: Între haosul Orientului zglobiu şi ordinea Occidentului bolnav
BCE achizitioneaza obligatiuni emise de corporatii – 28 iulie 2016
"In ziarul Bursa de luni, dl Calin Rechea spunea ca un numar de 15-20 de mari corporatii europene au beneficiat masiv de programul de quantitative easing (emisie de bani suplimentari fata de masa monetara naturala, bani aruncati din elicopter in ograda beneficiarilor) al Bancii Centrale Europene. Cu acesti bani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de corporatii ca Glencore (care, in acest fel, s-a salvat de la un faliment iminent, generat de scaderea abrupta a pretului titaiului, dar si de fraude masive ale managementului) sau Volkswagen AG ("titulara" ne-onorabila a scandalului Dieselgate de anul trecut, cel cu falsificarea testelor de emisii de oxizi de azot ale motoarelor diesel VW). Avand in vedere ca Bayer nu a cumparat cu bani cash Monsanto, ci printr-o operatiune de tip Leverage By Out (LBO), adica prin emisie de obligatiuni si credit bancar, sunt convins ca si Bayer a beneficiat de banii aruncati din elicopter de dl Draghi, seful BCE. Iar suma implicata este cca 40 de mld euro. Puteau sa fie si 80 de mld - nu era nicio problema de finantare, caci programul de quantitive easing (QE) al BC este de 1.2000 de mld. Daca cineva ar fi intentionat sa concureze cu Bayer, spre exemplu, daca rivala americana a Monsanto, ma refer la Du Pont, ar fi vrut sa cumpere, nu ar fi avut nicio sansa. E minunata concurenta asta, nu? La fel si jocul cererii si ofertei, "mana invizibila" de care vorbea Adam Smith. O placere sa inveti la scoala despre ele. Doar ca, in viata (care e complicata si are multe aspecte, ca in Filantropica), ele exista doar pentru catei, nu si pentru hiper-dulai. Eu, spre exemplu, la Oltchim, nu am putut sa ma imprumut nici macar 15 mil de lei la CEC sau la Eximbank, pe motiv ca ar fi fost ajutor de stat ... "
O discutie cu un amic de adineauri mi-a reamintit o stire de saptamana trecuta, pe care am omis-o. Ca, de altfel, toata lumea.
Concernul german Bayer (medicamente) a cumparat concernul american Monsanto (agricultura bazata in special pe seminte de plante modificate genetic, ierbicide, fungicide etc.).
Bayer + Monsanto = love.
Farmacie + agricultura = love.
Toate teoriile conspirationiste din ultimii 100 de ani se adeveresc. Agricultura industriala e farmacie. Mancam din ce in ce mai mult plastic, hibrizi si monstruleti rezultati din rearanjarea chimica a moleculelor in interiorul semintelor. Si, totusi, ne mai miram de cresterea numarului de cazuri de cancer. Si de rezistenta microbilor la mai toate antibioticele si vaccinurile ramase pe piata.
I. G. Farben, concernul german interbelic din care s-a desprins Bayer, si care a fost principalul finantator al Germaniei naziste in cel de-al doilea razboi mondial (istoria, ocultata de main stream-ul jurnalistic si de stiinta canonica, de premiu Nobel, ne arata ca I. G. Farben a fost chiar instigatorul si beneficiarul acestui razboi - principala sa fabrica germana era la doi pasi de Auschvitz, iar in fabirca era utilizata munca fortata a dusmanilor rasei ariene) a avut un plan - iar planul aproape ca e gata. Cu banii nostri.
Va surpinde?
Nu am terminat mirarile si nici surprizele.
In ziarul Bursa de luni, dl Calin Rechea spunea ca un numar de 15-20 de mari corporatii europene au beneficiat masiv de programul de quantitative easing (emisie de bani suplimentari fata de masa monetara naturala, bani aruncati din elicopter in ograda beneficiarilor) al Bancii Centrale Europene. Cu acesti bani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de corporatii ca Glencore (care, in acest fel, s-a salvat de la un faliment iminent, generat de scaderea abrupta a pretului titaiului, dar si de fraude masive ale managementului) sau Volkswagen AG ("titulara" ne-onorabila a scandalului Dieselgate de anul trecut, cel cu falsificarea testelor de emisii de oxizi de azot ale motoarelor diesel VW). Avand in vedere ca Bayer nu a cumparat cu bani cash Monsanto, ci printr-o operatiune de tip Leverage By Out (LBO), adica prin emisie de obligatiuni si credit bancar, sunt convins ca si Bayer a beneficiat de banii aruncati din elicopter de dl Draghi, seful BCE. Iar suma implicata este cca 40 de mld euro. Puteau sa fie si 80 de mld - nu era nicio problema de finantare, caci programul de quantitive easing (QE) al BC este de 1.2000 de mld. Daca cineva ar fi intentionat sa concureze cu Bayer, spre exemplu, daca rivala americana a Monsanto, ma refer la Du Pont, ar fi vrut sa cumpere, nu ar fi avut nicio sansa. E minunata concurenta asta, nu? La fel si jocul cererii si ofertei, "mana invizibila" de care vorbea Adam Smith. O placere sa inveti la scoala despre ele. Doar ca, in viata (care e complicata si are multe aspecte, ca in Filantropica), ele exista doar pentru catei, nu si pentru hiper-dulai. Eu, spre exemplu, la Oltchim, nu am putut sa ma imprumut nici macar 15 mil de lei la CEC sau la Eximbank, pe motiv ca ar fi fost ajutor de stat ...
In alta ordine de idei, inteleg de la amicul cu care am discutat la telefon de dimineata ca in actionariatul Monsanto se regaseste onorabilul Bill Gates, patronul ultra-notoriului Microsoft, firma care a dat numele unui dosar de coruptie aflat in ograda DNA-ului romanesc. Or, ce stim noi despre dl Bill Gates? Ca, printre altele, a declarat ca o poluatie de maxim 10% din ce actuala ar fi optima pentru Pamant. Cam asta scrie si pe pietrele din Georgia (Georgia Stones). Ca tre sa fim doar 500 de milioane, nu mai multi. Fata de aceasta cifra, globalistii, neo-liberalii si hipsterii ar putea avea frisoane : cine o sa mai manance tot ce vor fi produs Monsanto si Du Pont? cine o sa mai munceasca pentru ei si pentru ceilalti overlorzi? cine o sa se mai imprumute la banci pentru a sustine cu noi datorii criza de supra-indatorare?
PS Despre chestia cu 10% am scris in Parakletos (CH Beck, 2015). Despre Georgia Stones am scris aici, pe aceasta pagina, in urma cu vreo trei saptamani. Dar puteti gasi amanunte si pe wikipedia.
"Sunt oameni în România care pot să depună mărturie alături de mine că atunci când am vrut să semnăm Comarnic-Braşov ne-a zis cineva puternic - direct la DNA ajungeţi dacă faceţi Comarnic-Braşov. Domnul Băsescu ne-a zis public şi un alt domn ne-a zis în particular. Şi Boc a încercat, dacă ţineţi minte. Am încercat şi eu cu 60% în Parlament şi ministrul meu mi-a zis "ne bagă în puşcărie dacă facem Comarnic-Braşov","
De ce deranjeaza atat de mult autostrada asta? Trebuie sa ramana Transilvania rupta de Bucuresti? Sau trebuie sa sifoneze bani "cine trebuie"? Interesele cui le reprezinta DNA-ul?
Ponta, mărturisire șoc: "Direct la DNA ajungeți"
Fostul premier Victor Ponta a declarat că a fost avertizat de un om puternic în privinţa contractului Comarnic - Braşov.
DCNEWS.RO|BY DCNEWS
Tara gresita – 27 iulie 2016
Țara greșită
----------------
Am citit un articol al unui vajnic argeșean- apropo de cât de nenorocită e țara asta- care ar fi devenit un stat asistențial și unde cetățenii onești și plătitori de taxe nu se pot plimba pe autostrăzi moderne pentru că 16% din PIB merg pe ajutor social.
Nașpa. Acum hai să vedem o chestiune. Cine e beneficiar de ajutor social ?
Să ne gândim la acest experiment fabulos de inginerie socială unde majoritatea populației active rămâne fără lucru pe principiul "lasă că vine investitorul și o să-ți dea el până nu mai poți". N-a venit. Și nici nu va mai veni- acel "mare" flux de investitori morți după dragul României s-a cam terminat pe vremea când Palmolive-ul și-a închis fabrica din București- fosta Stela. Așa că la supa săracului au ajuns muncitori, funcționari, oameni cu studii superioare- pentru simplul fapt că nimeni nu s-a gândit cu capul ăla de sus ce o să se facă cu atâta populație lăsată pe drumuri. Și pentru că, din păcate, nici nu poți să-i omori repede cu cianură.
E o problemă cu oamenii ăștia ? Categoric că e. Sunt oameni între 30-50 de ani neinteresanți pentru stat- marea majoritate cu calificări de dinainte de 90. Generațiile de după 90 intrate în câmpiile nesfârșite ale muncii împărtășesc și ele aceeași soartă- pentru că statul- de la Petrică Roman și până la actualul Cioloș n-are nici cea mai vagă idee despre dezvoltarea sa viitoare.
Oamenii despre care vorbim- au muncit toată viața lor și vor să muncească. Problema e că nu prea au unde și o problemă și mai mare este atitudinea laisez-fairistă a statului român față de ăia mulții fie de la stat fie de la privat- adică angajații. Pe care domnul patron poate să-i angajeze- dacă se lasă- și să muncească pe boabe de orez la capătul unei bârne-nu contează.
Evident că dacă ți-e foame și n-ai de unde câștiga- poți muri de foame (din păcate această dorință a guvernărilor post-decembriste nu funcționează eficient- așa cum am mai spus- fără cianură) sau întinzi mâna.
Vorba clasicului rus- ce e de făcut ? Atâta vreme cât statul va rămâne la ideea fixă că vine investitorul și că nu e treaba statului- nimic. Lucrurile vor merge din rău în mai rău- pentru că noile generații n-au nici măcar atâta etică cât aveau oamenii lui 90- și nici nu le putem cere să o aibă. Idem pregătire- și aici picăm în altă dilemă candidiană- pentru ce naiba să pregătești oamenii când n-ai economie și n-ai perspectivă nici măcar pentru 2 ani- nu mai zic de 5-10 ? De vândut s-a cam vândut tot ce a fost- și dacă am terminat de vândut s-ar putea să fim invitați politicos să ne cărăm naibii de-aici că nu mai e statul nostru .
Când statul se va dezmetici- și-și va pune problema creării unor mici făbricuțe- unde să poată angaja el într-o anumită siguranță- făbricuțe care să genereze pentru început un profit social și după aceea o economie cu trasabilitate și predictibilitate pe termen mediu și lung- s-ar putea să constate că nu mai are cu ce, nu mai are unde și nu mai are cum- pentru că a votat legat la ochi și cu buzunarele desfăcute să fie buddy-buddy cu alții care au fost și vor fi în continuare mai dezvoltați.