marți, 30 august 2016

De ce am luat un mega imprumut!?

De ce am luat un mega imprumut? – 27 iulie 2016


Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

Gheorghe Piperea

July 27

Nu am stiut niciodata motivele reale pentru care Romania a luat, in 2009, un mega - imprumut de la FMI si CE, de 20 de miliarde de euro. Nu am stiut nici de ce s-au luat 20 de mld si nu 10 mld (asa cum estima Stolojan in 2009) sau 5 mld (asa cum calculeaza, retroactiv, Lucian Isar). 
Exista o singura certitudine : dodanda. Pentru 20 de mld euro, am platit 600 de milioane de euro pe an cu titlu de dobanda. Pentru 10 mld, dobanda ar fi fost de doar 300 de milioane de euro pe an (estimarea ii apartine lui Stolojon; aplaudacii lui Isarescu sa caute pe net declaratii de prin toamna lui 2009 ale lui Stolo; sunt peste tot). Evident, pentru 5 mld, dobanda ar fi fost de 150 de milioane, adica de 4 ori mai putin. Diferenta in plus, de 450 de milioane de euro trebuie inmultita cu 4 (perioada de rambursare). Cifra rezultata : 1,8 mld euro, echivalenta cu costul cumulat al autostrazilor Bucuresti - Comarnic si Bucuresti - Sibiu. Cu costul a cel putin 6 spitale regionale. Cu mai mult de jumatate din bugetul apararii. Mai vreti? Ca sa va enervati si mai mult, cifra reprezinta 1,2% din PIB. Cat din PIB reprezentau "pierderile" riscate de bietele banci comerciale din Romania pe motiv de conversie a CHF la cursul istoric si pe motiv de lege DIP? Intre 0,6-0,8% din PIB, dupa calculele BNR, poate? Cine declama aceste cifre? Cine ar fi trebuit sa le suporte, "ca tot s-a inflamat"?
Este evident ca este necesara o interventie a Curtii de Conturi. Daca nu se va sesiza din oficiu, o vom sesiza noi. 
Dar chestiunea e mai delicata decat pare. 
Daca nu erau necesari decat 5 mld de euro, inseamna ca cineva a presat pentru cvadruplarea acestei sume. Cineva cu un interes. Cineva care a castigat din acest gest nebunesc de supra-indatorare a unei tari. 
Putem conjectura ca : 
-FMI avea nevoie in acei ani de afaceri cat mai mari pentru a demonstra ca merita sa supravietuiasca; plus bonusuri de succes; 
-BNR avea nevoie de multi bani pentru a-si face jocurile monetare; plus bonusuri de 10% din profitul anual, platibile angajatilor, dar mai ales sefimii BNR; sa nu uitam ca in oct 2008, cursul leu - euro era de 3,6, dar a sarit in mod spectaculos la 4,2 in data de 5 ian 2009, dupa care s-a inscris pe un "canal de evolutie" de 4,1-4,7, niciodata mai mic, niciodata mai mare; imprumutul de 20 mld nu a fost decat in proportie de o treime al Romaniei; restul (cca 13 mld euro) s-au dus direct in rezervele BNR; repet, nu stim si nu vom sti niciodata ce s-a intamplat cu acesti bani, in orice caz, nu pana la ridicarea imunitatii penale a sefimii BNR; 
-bancile comerciale aveau nevoie de reduceri masive ale rezervei minime obligatorii si de dobanzi comerciale de 3-4 ori mai mari decat dobanzile la depozite; cu 13 mld de euro suplimentari in rezerva BNR, suma provenita din imprumutul de 20 de mld, aceste tinte au fost usoare; dupa 2011, bancile - mama ale asa-zisului sistem bancar romanesc au scos din tara intre 5-10 mld euro anual; 
-pe traseul banci comerciale - BNR - FMI, autoritatile romane nu au avut niciodata posibilitatea (si nici intentia) sa emita reglementari si sa impuna practici corecte bancare, masuri de usurare a poverii consumatorilor sau reguli de liberare din sclavie a debitorilor la banci; din pozitia de mare creditor al Romaniei, FMI a condus tara prin veto; e drept ca, uneori, si-a asociat acestei prerogative de guvernator de provincie si CE - dar macar fata de astia din urma am fost de acord sa le cedam o parte din suveranitate. 
Singurele autoritati care, din cand in cand, au mai deranjat aceste planuri, au fost cele judiciare, atunci cand au dat cateva solutii favorabile consumatorilor. Dar si judecatorii au fost supusi intimidarilor, cursurilor de perfectionare la Sinaia (finantate de BNR si de Banca Mondiala, gazduite de BNR), dispretului si arogantei lobby-istilor bancari etc. 
Aici e nevoie ca alte institutii sa se sesizeze - DNA, DIICOT, SRI etc. Primele institutii pot fi sesizate si de noi, daca vor refuza sa se auto-sesizeze. 
Cine se baga?

 

Dinica Roman http://www.activenews.ro/.../Interviu-Gheorghe-Piperea...

 

 

Interviu Gheorghe Piperea: Aștept un Guvern cu angajament NAȚIONAL, demn…

ACTIVENEWS.RO

 

Dinica Roman De la pagina d-lui Piperea



Ioana Muresan Nu sunteti santajabil, coruptibil? Sunteti sanatos? Sunteti real, Domnule Gheorghe Piperea?



Gheorghe Piperea Ioana Muresan - La dracu', da, sunt real. Un cosmar real pt Isarescu et co

 

Doina Nicolescu Domnul Gheorghe Pipera este un om valoros si cu sira spinarii dreapta.

 

Mihai Ion Turcu Din pacate omul de rand, din care fac parte, intelege nu sofisticaria financiara, drept care este greu de moblizitat. Ce asteapta Dinica Roman este greu de orevaut ca se va intampla iminent. Ce vedem ca preocupa acuma partidele si presa este o combinatorica fumata in care doua partide balama sa poata duce la o guvernare hibrida fara sare si piper. Toate aceste partide in diferite combinatii au guvernat prost. Un partid nou, prin natura democratiei reprezentative si alegerilor specifice abea daca va ajunge in parlament, admitand ca acel partid va fi cel asteptat de Domnul Dinica Roman si nu numai.Cat de incalecate sunt toate ale noastre de interesatii de jaf in Romania, simtim. Iata mai concesionam un zacamant de aur, iata ne pregatim sa vindem santierul naval Mangalia , iata ne spune frumos SUA ca trebuie sa admitem exforarile de gaze de sist etc cat despre paduri, trebuie sa fie taiate pentru ca au prea multi ursi....

 

Smaranda Dobrescu Cata amaraciune, cati omuleti furiosi ar fi acum necesari..

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Asta cu ursii nu am auzit-o niciodata! As spune ca este un banc românesc tipic. Daca nu m-as teme ca ar putea sa fie adevar curat ...

 

Mihai Ion Turcu L-am inventat eu pe loc.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Ah - slava Domnului! Un moment m-am gandit ca ar putea fi adevarat. Traiesc de prea mult timp intre elvetieni si nemti :-(

Mihai Ion Turcu La un simposion la care participam in Germania, intr-o discutie infomala am facut o scurta consideratiune despre "umorul germanilor". "Care umor ?" a inrebat un german.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Un paroxism de umor german in aceasta intrebare. De fapt au genul lor specific de understatement, cei care au ceva humor - si mi se pare ca cei din Nord au mai mult!


Smaranda Dobrescu In privinta celor 20 milioane si a dobanzilor platite, D-l Isar a facut aseara la A3 o demonstratie care chiar daca nu era foarte completa ca sa poata fi simpla, in schimb a fost suficienta pentru ca institutiile in drept sa se sesizeze. Am merita si noi, cei care ani de zile am facut presupuneri in legatura cu folosirea banilor si ne-am pus mintea la contributie, sa ne luminam..

 

Smaranda Dobrescu La intrebarea daca D-l Piperea ar accepta sa faca parte dintr-un guvern Ciolos, acesta a dat indirect un raspuns negativ intrucat a descris guvernul asteptat, cu totul diferit de ce a facut Ciolos din guvernul la indemana. Dupa parerea mea ar fi fost necesara inca o intrebare in acest moment de tipul: "Ati avea pregatit un program coerent daca a r fi sa va implicati in vreuna din primele doua demnitati ale statului? " Daca apare un om de talia D-lui Piperea romanul ar trebui sa miroasa cam pe unde trebuie pozitionat si folosit.

 

Mihai Ion Turcu Ar trebui....

Niciun comentariu: