sâmbătă, 21 martie 2015

Gorbaciov: Moartea lui Nemtov, stratagema politica



Gorbaciov:  Moartea lui Nemtov, stratagema politica.... – 2 martie 2015
Prospectiv A-z
Gorbatchev: Le meurtre de Nemtsov est un stratagème politique pour semer le trouble en Russie |...
L’ex président soviétique Mikhaïl Gorbatchev a exprimé sa confiance que l’assassinat de Boris Nemtsov politicien vendredi soir, dans le centre de...
nouvelordremondial.cc

vox.com
  Mihai Ion Turcu La intrebarea "cui foloseste" cert raspunul nu este lui Putin.
  Preda Mihailescu "La intrebarea "cui foloseste" cert raspunul nu este lui Putin. " - Subscriu, testul verosimilitatii! Cand ei i-au inscenat accident de masina lui IG Maurer, acesta a crezut chiar ca a fost Ceausescu, si l-a lasat singur sa duca tara in debaclu. Atunci le-a folosit. Ar fi prea elementar sa fie loviti cu propriile arme ... dar ma opresc aici.
  Gavrila Ch ar fi grozav daca acea comisie de ancheta preia si asasinarea lui John Kennedy; cine stie peste cine poate da...caci despre cei cativa ministri sarbi din ultimii ani ai lui Milo nu-si mai bate nimeni capul, e prea simplu.
  G.Ch si a-propos de comisie, as vrea sa fie cat mai transparenta, cu tenta stravezie.
  Octavian Lupu Neinspirata declaratia lui Ponta:ce inseamna ca in Ucraina situatia e foarte rea: a fost vreun moment buna si n-am stiut noi? In al doilea rand ce inseamna faptul ca Romania este stabila? Vom vedea cat de stabila este Romania atinci cand SUA vor decide sa le dea arme defensive ucrainenilor: Merkel, si pe cale de consecinta, Iohannis, vor sustine aceasta masura sau vom avea un nou punct de clivaj PSD?PNL. Nu inteleg de ce atata tevatura cu acest domn Hellwig: noi nu avem nevoie de sefi SRI nici filogermani nici filoamericani si nici filorusi. Avem nevoie de un sef SRI filoroman. Unii vor spune ca acest lucru se subintelege. Pi buni? http://www.antena3.ro/.../ponta-trebuie-sa-fim-atenti...
Premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie...
antena3.ro
  Alexandru Botu Imi place ce ati zis, Domnule Octavian Lupu. Pi buni!
  A.B  Gorbaciov, un om candva insemnat, acum doar un om patat!

joi, 19 martie 2015

Dilema Nemtov



Dilema Nemtov – 1 martie 2015
Stefan Kovacs
Moartea dlui. Nemțov poate fi asemuită unei pietre aruncată într-o baltă. La prima impresie, respectiva piatră produce valuri. Un asasinat- în stil mafiot- produce o anumită spaimă/teroare în orice fel de capitală, indiferent de cine este victima și cine este responsabilul. Curios este faptul că respectiva victimă- care știa că va fi omorâtă (el a declarat) n-avea un minim de 1-2 gărzi de corp- mai ales că avea un status social ridicat și că Rusia e exact țara unde găsești gărzi de corp cu pregătire. Iarăși curios e că asasinatul a avut loc undeva în centru- când respectiva victimă- dacă se dorea mătrășirea ei- putea fi prinsă - sau dusă ”după colț”. Unde ar fi dispărut cu desăvârșire.
A executa un personaj gen Nemțov în plin centrul Moscovei înseamnă a crea un martir și o legendă. Nu știu cât va mai rămâne dl. Nemțov martir- dacă se va descoperi că a fost implicat în cine știe ce chestii dubioase- dar o anumită legendă va rămâne. Și ne reântoarcem la piatra aruncată în baltă. Peste o anumită perioadă de timp valurile se potolesc. Pe de altă parte dacă atinge cumva vreun proiectil neexplodat- piatra poate provoca o explozie. O fi cazul aici ? Vom vedea.
Pentru dl. Putin este o chestiune neplăcută. AȘa cum am mai spus aici- un om de genul lui Putin- și la puterea pe care o are- face să dispară oponenții. Un individ dispărut stârnește teama. Un individ omorât cu 4 gloanțe stârnește o anumită revoltă. Vrea cumva dl. Putin să profite de context (dl. Ernu făcea o aluzie fină la Stalin și la moartea lui Kirov) pentru a-și epura serviciile de securitate ? Vom vedea.
Revenind la istorie nu putem să nu facem o paralelă între acest eveniment și cazul Matteotti. Matteotti- deputat socialist și dușman al Ducelui a fost omorât în Iunie 1924- după un discurs în Parlament. Moartea sa l-a pus în încurcătură pe Mussolini- majoritatea istoricilor afirmă că acesta n-a fost implicat. Pe de altă parte- evenimente așteptate de anumite părți- cum era o grevă generală condusă de socialiști care să-l fi dat jos pe Mussolini nu s-au produs- așa că toată povestea a căzut în uitare- rămânând totuși ca o pată în cariera politică a lui Mussolini.
  Smaranda Dobrescu Nu e gluma, nici nu s-ar cuveni, dar remarc ca solidarizarea cu victima nu a avut caracterul de "Eu sunt Nemtov"

  Stefan Kovacs E un pic mai greu să te identifici cu un oligarh fost apropiat al lui Putin și apoi anti-Putin. Care s-ar putea să fi fost omorât într-o reglare de conturi.
  S.K   Eu mă întreb- dacă un om care se simțea amenințat și avea un anumit grad de paranoia- nu și-ar fi dat seama că este urmărit. Pentru că n-a fost ucis nici în sediu- cum au fost crimele de la Charlie Hebdo- și nici măcar în apropierea casei- ci într-un punct X dintr-o mașină. Respectivul punct și respectiva mașină înseamnă că cineva îl urmărea și că i s-au transmis coordonatele către killeri.
  S.D  Faptul ca se organizeaza azi, chiar la ora asta un meeting la Moscova inseamna ca rusii respectivi il considera o victima, mai ales ca acum era seful opozitiei lui Putin. Faptul ca nu se identifica cu el , fostul oligarh de pe vremea lui Eltzin ci cu seful opozitiei, victima a nu se stie cui, este o reactie la politica lui Putin..
  S.D   "Kremlinul ştie că moartea lui Nemţov înaintea mitingului planificat pentru duminică ar putea avea repercusiuni şi ar putea genera şi mai multe proteste, comentează Stratfor, adăugând că este de urmărit amploarea protestelor de la 1 martie şi dacă Putin va putea menţine pacea. Aşa cum afirma Lenin, scopul terorismului este să creeze teroare. Moartea lui Nemţov a avut ca scop să creeze teroare. Întrebarea este cine vrea să o creeze, conchide Stratfor."
  Octavian Lupu Eu cred ca Nemtov a fost asasinat la ordinul FSB-ului, fara sa-i fi cerut neaparat aprobarea lui Putin. Fie pentru ca l-au considerat o amenintare prea mare pentru securitatea nationala ca sa-i mai tolereze activitatea, fie pentru a-l compromite pe Putin, despre care se vorbeste ca FSB-ul i-ar fi gasit un inlocuitor provenit tot din randurile sale. Cred ca trebuie sa renuntam la ideea ca Putin, cat el de dictator, controleaza chiar totul.
  Viorel Straoanu Zic unii ca defunctu' avea niste clinciuri cu niste ceceni pe baza de datorii neplatite si afaceri dubioase.

Interviu cu Generalul Stefan Guse



Interviu cu Generalul Stefan Guse – 1 martie 2015

Prospectiv A-z  via Gheorghe Gradinaru
Interviu cu generalul Ştefan Guşă
https://www.facebook.com/notes/851182928273149/
  Mihai Ion Turcu Este foarte bine ca deschideti discutia, s-a cam uitat.

  Prospectiv A-z .
Mai observ de aici darul politicii pe harta. SUA se pare ca a gandit preponderent cu harta in mana forma Europei post-1989. Asta a dus la niste erori--vezi Germania reunificata sau binomul Ungaria-Romania.


Sa ne gandim un pic la binom: Romaniei ii sunt ignorate (aproape) COMPLET valentele si aspiratiile pro-americane/occidentale, pana in ziua de azi, desi a platit cel putin din anii 1960 un pret mare pentru asta. Unguria este trecuta de partea celor buni si pastrata acolo dupa ce se ofera ca un cap de pod al rusilor in spatele cordonului baltico-polonezo-romanesc.

In America, aceste erori nu au aceleasi efecte ca in Romania, sa zicem; pe de alta parte, se observa in SUA un efect cumulativ al lucrului abordat grosier, iar astfel imi pot explica lantul de esecuri.

P.S. Atentie si la lucrul prost al hartii lasat de imperiul britanic in declin. Cinicii ar spune ca britanicii s-au asigurat ca vor lasa haos de oriunde s-au retras, dar una peste alta mi se pare o strategie rahatita, mai ales daca revine acum ca prospatura.
  Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z@ In SUA se gandeste 'planetar" si totdeauna in relatie cu interesele SUA la un moment dat. Cand SUA comit erori, ele sunt recunoscute si eventual corectate. Ungaria este nostrizata de Germania in special. Dupa catarofala infringere a ungurilor la Lechfeld, Sfantul Imperiu si Sfantul Scaun i-au integrat european pe unguri. Crestinarea a revenit episcopatului german.Religios ungurii sunt catolici si protestanti. In traditie culturala as spune, doar Transilvania este considerata parte a "Europei" si este considerata ungureasca. la nivelul populatiei generale multi sunt surprinsi sa afle ca in Transilvania exista si romani, surpiza temperata de proipaganda ungureasca in care li se spune ca este o imigratie trazie frauduloasa si o politica alui Nicolae Ceausescu de schimbare a componentei demografice a locului. Se mai adauga stereotipul plasarii Romaniei in Balcani cu intreaga incarcatura a "problemei balcanice" de dupa prabusirea Imperiului Otoman, de unde si asocierea noastra cu Bulgaria in toate conditionalizarile de integrare in sistemul UE. La Bucuresti exista un deliciu in mediile intelectuale prin a clama "balcanismul" ( "ce sa facem, suntem balcanici", "balcanismul nostru dambovitean", "farmecul balcanic" etc.) Cu adevarat "balcanic" este numai Bucurestiul. Nu gasesc ceva balcanic la Suceava sau la Bistrita. Prezent BOR se straduieste din rasputeri sa regrecizeze biserica. Romanii nu sunt nici greci nici rusi. De la intemeierea patriarhatului BOR se romanizase, acum se cauta calea intoarsa spre grecia. doar ca Grecia nu este Imperiul Roman de rasarit.
  P.A-z .
"Cand SUA comit erori, ele sunt recunoscute si eventual corectate."


Recunoasterea e ieftina, corectarea imposibila, domnule Turcu. Se recunoaste greseala din Vietnam, nu insa si cele din 2003 incoace.

Eu am scris, "In America, aceste erori nu au aceleasi efecte ca in Romania, sa zicem;" Romania a fost trecuta la cei rai dela sfarsitul anilor 1970, de unde nu s-a emancipat. O greseala care dureaza atatea zeci de ani? Intr-adevar, pentru SUA e aproape imperceptibila, pentru Romania, de mai multe ori, mai era putin si devenea fatala...

Amestecarea romanilor cu balcanii si transarea problemei pe criterii religioase mi se par explicatii incomplete. Cum am spus si la nota d-lui Gradinaru, responsabilitatea pica acum pe romani sa ne organizam mai bine. Daca tot ii dam cu vicisitudinile n-o sa mai apucam dreptatea cereasca. Daca intrevedeti o solutie la problema balcanitatii si/sau religiei, sunt ochi si urechi; desi cred ca tot in spatiul romanesc, de catre romani, vor trebuie rezolvate si acestea.

P.S. Lamuriti-ma va rog ce ati intentionat sa spuneti cand ati scris "nostrizata" in textul dvs. Va multumesc.
  S.D   Tendintele despre care vorbeste D-l Turcu exista, sunt sustinute de intelectuali in majoritate si vor sa dea impresia de lipsa de identitate, si specific Romaniei. Iata ce sustine Andrei Plesu in urma cu cateva zile:
"pe măsură ce ideea specificului sîrbesc, bulgăresc, românesc e luată ca temă de cercetare, „specificul” local dispare, pentru a face loc unui specific balcanic global."Tot D-lui considera ca incertitudinii geografice de pozitionare i se adauga si incertitudinile de orientare. El considera raportat la est-vest ca Romania este si-si, este intre,nu este nici-nici, are simultan pasiuni pentriu vechi si nou, penduleaza intre un occident insuficient asimilat si un rasarit refulat.
Daca asociem aceste idei cu cele ale lui Lucian Boia, am putea sa credem ca fiind atat de incerti si nespecifici este aproape legic sa fim luati sub aripa unora cu mai multa personalitate?
  M.I.T   Prospectiv A-z@ "nostrizare' ar fi actul de a face "al nostru" ceva ce este al altora, nu in sens de furt ci in sens de asumare."Problema balcanica" astfel numita, este un episod politic. La consumarea aceluia Regatul Romaniei nu facea parte din "problema balcanica".Dificultatea de solutionare a "problemei balcanice" ca problema politica, se mentine si astazi. Romania dimpotriva, este un stat coerent si stabil. Dificultatea rezolvarii problemei a fost pusa si pe specificul populatiilor in cauza, nevricoase si fudule. Romanii sunt rabdatori si nearoganti.Daca ne mutam in plan cultural, exista influenta balcanica explicata prin proximitate, si prin institutii balcanice care au avut influenta directa asupra unora din unele zone ale tarii (Spre exemplu episcopatul ca institutie si prin seria de ierarhi balcanici numiti de Patriarhia Ecumenica in Tarile Romane, plus inchinarea manastirilor si aducerea de calugari greci in manastiorile inchinate. Cultura cretina greaca este cu totul remarcabila, in momentul "nostrizarii" ei de catre romani, nu exista un produs cultural autohton posibil de comparat.Toate bisericile ortodoxe sunt ortodoxe (dogmatic si liturgic) dar se deosebesc in expreesie adecvat spiritului locului si evolutiei istorice locale, dar si felului de a fi al clericilor si mirenilor, se adecveaza.BOR se occidentalizase , pictura, muzica, manifestarea pietatii. Din motive explicabile, se recunoaste un efort de reluare a modelului bisericii grecesti, care esdte "biserica de stat' cum aspira Patriarhul Daniel sa impuna constitutional BOR. Probabil ethosul religios de la Athos este de mare valoare mistica, dar este vorba de un ethos monastic, intr-o republica monahala. In optica seculara si laica este excesiv si anacronic.Biserica crestina in Europa are in general o problema pe care bisericile, catolica si protestante incearca s-o depaseasca prin adaptare continua la realitate nu prin fuga inapoi. Aspiratia clericala de a "indumnezei' si "inbiserici" poporul, este legitima, trebuie sa se si poata realiza. In caz de neconcordante pot exista rejectii.