sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Consecintele aprecierii francului elvetian



Consecintele aprecierii francului elvetian – 17 ianuarie 2015
Octavian Lupu
<<În urmă cu 2 decenii, George Soros s-a luptat cu Banca Angliei și a câștigat. Astăzi, SNB a atacat toate fondurile de investiții care erau short pe Franc și le-a distrus, după renunțarea la pragul 1.2>>
Ziua de 15 ianuarie 2015 devine una istorică în piața valutară internațională. Banca Centrala a Elvetiei renunta la pragul 1.2 și EURCHF ajunge la paritate
admiralmarkets.ro
  Alexandru Botu Concluzia articolului: "....Miscarile de ieri au fost fara precedent in piata valutara internationala, de-a dreptul ISTORICE. Principalele valute internationale in general nu variaza cu peste 10% intr-un an, insa francul s-a apreciat dupa anunt cu pana la 30% fata de Euro, stabilizandu-se in final la o apreciere de 15%. Practic cativa ani de tranzactionare au fost comprimati intr-o singura zi, pragul de 1.2 fiind stabilit in 2011. Avand in vedere ca in piata valutara se tranzactioneaza in marja, ieri au putut fi posibile si castiguri cu randamente de pana la 6000%. Cine a reusit sa anticipeze o astfel de miscare ar fi putut ieri castiga sume fabuloase pariind pe aprecierea francului, asa ca este posibil sa vedem in perioada urmatoare stiri cu $$$milionari peste noapte. "
Iata, deci, ca se poate face intr-o zi ceea ce, candva, presupunea cativa ani. Asta cand este vorba de rau, niciodata nu am auzit de astfel de "minuni" cand era vorba de bine.

  Prospectiv A-z .
Mai exista careva sa creada in piatza libera a monezilor nationale dupa ce acum 2 ani s-a dat in vileag cum se aranjau dela centru (Londra) tranzactiile pe forex si LIBOR? Asta in caz ca le-au scapat alte aranjamente (gen Plaza Accord, http://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_Accord).

OK, supersitiile vin cu un cost iar beneficiile nu se materializeaza intotdeauna. Raman la parerea mea, responsabilitatea aici este cu 2 prim ministri (Tariceanu & Boc) si un guvernator national (Isarescu). De fapt, Isarescu este cel mai responsabil (continuitate si longevitate), din moment ce a obtinut cu atatea costuri macro-stabilitatea, el trebuia sa vare leul pe gatul bancilor ce opereaza in Romania si in numele carora Romania s-a imprumutat in 2009.
  A.B   Cine zicea ca Board-ul Bancii Nationale Elvetiene este format doar din oameni care au lucrat si in America? In alta parte este suficient sa se fi "reciclat", pus la punct in America.
  Octavian Lupu Indiferent de domeniul de activitate, banii se fac cu monopoluri si aranjamente nu cu piata libera.
  A.B  Deci chestia cu piata care face legea este doar o amintire din vremurile de demult.
  Adrian H. Todea Exista "market makers" care au cel mai greu cuvant de spus. Exact asta se intampla acum.

Prospectiv A-z a distribuit postarea publicată de Cristian Sima.  – 15 ianuarie 2015
Moneda de refugiu in caz de razboi e francul elvetian. In caz de criza majora financiara e tot francul.Toti cei care si-au parcat banii in elvetia, rusi greci chinezi etc i-au schimbat in franci, de aceea SNB a incercat sa blocheze cursul la 1.2. Elvetia abia acum intelege ca e victima propriului sistem de a profita din ascunsul banilor negri. SNB a tot vindut franci si a cumparat euro la 1.2 acum pierde enorm si va duce economia elvetiana pe butuci. Cine sa mai vina aici la preturile astea?Poate doar miliardarii rusi.
Morala:Ma duc la 30 de km in italia sa-mi fac cumparaturile si plinul de benzina.Sa va dau exemple intre livigno si st moritz
1 kg muschi de vita 14 euro contra 100 chf, benzina 0,85 euro/l contra 1.55 chf…cine naiba sa mai cumpere de aici ceva?
  Nedeea Burca Da, dar nu este vorba de ceva intru totul nou. Acum cativa ani buni, sa tot fie vreo zece, am stat o perioada la Geneva si imi amintesc cum treceam "granita", in Franta, in special pentru carne, care era sensibil mai ieftina acolo.
  P.A-z .
O boala, contractata a doua oara nu devine mai usoara/suportabila. Dimpotriva.
Protest în fața BNR din cauza creşterii francului elvețian
cotidianul.ro
  P.A-z  .
Cine are dreptate? Pot fi lasati cetatenii sa se auto-reprezinte in fatza creditorilor sau protectia consumatorului trebuia sa functioneze? Daca statul s-ar fi bagat sa reglementeze imprumuturile in 2007-2010, ce ar fi spus cei care le-au contractat? Dincolo de acest ping-pong, cred ca prim ministrul de atunci (Tariceanu+Boc) si guvernatorul BNR (Isarescu) nu-s chiar fara pata.

http://www.cotidianul.ro/guvernului-i-se-cere-conversia.../
Asociaţia Consumatorilor de Servicii Financiare a...
cotidianul.ro
  P.A-z  .
(Via Cristian Sima)
"Emisiune la b1tv cu Cosea si Piperea despre franc.
Piperea vorbeste ca se stia ca francul va creste pentru ca se stia ca vine crashul subprime.Cosea spune ca toti bancherii trebuiau sa stie ca francul e tinut artificial la 1.2 si ca era normal ca sa-l lase liber sa creasca.
Daca toti bancherii stiau ca francul o sa creasca cum dracu niciun bancher presedinte de banca etc nu are depozite in franci elvetieni.Niciunul!!!!!!
Si solutia e sa faca statul ceva, sa le dea niste bani la amariti. Baaaiiii da de unde are statul bani, de la ceilalti, de ce trebuie sa plateasca populatia ca Ionescu si-a luat credit in franci.
Piperea spune ca francul nu e doar moneda exotica, ci e chiar toxica.Baaiiii piperea , tu esti toxic, francul exista inainte de a exista euro, leul sau marca. Francul e la monede Majors, nu la exotice.
Lumea nu e informata, nu are cultura financiara, pai cu cine sa aiba cu Piperea si cu Cosea. Piperea zice ca el nu a vazut un franc in viata lui.
Piperea a venit la mine in birou sa-i dau contractul juridic cu sibex.Era cu 5 colaboratoare de 25-26 de ani si mi le-a prezentat ca fiind toate doctor in drept si i-am zis: asa tinere si toate Gheorghe? si l-am dat afara. Apoi s-a dus la Predoiu sa se plinga si sa-l intrebe ce am vrut sa zic cu Gheorghe, ca pe el il cheama gheorghe:)))))))))))
Piperea si cu Cosea stiu si cum sa se consume romaneste, geniaaal, sa se inchida duminica supermarketurile si toate magazinele si atunci lumea se va duce la piata, sa ia de la piata produse romanesti, da la piata sunt rosii turcesti:)))))))
Auzi ce zice Cosea, daca o firma nu ar avea un buget de descurcat, adica de spaga, daca ar plati tot ce are la stat in maxim 90 de zile da faliment.
Cu piperea si Cosea nu mai face nimeni nimic in romania, toti se apuca de furat.
Eu cum dracu am existat fara sa dau nicio spaga si platind tot din 1997 pina in 2012?si daca nu erau din astia ca piperea si cosea si alti politicieni si avocati existam si azi.
Romanii sunt sclavii produselor din supermarketuri, miine o sa faca lumea scandal ca le baga strainii pe git rosiile turcesti. Auzi sa cumparam pasta de dinti romaneasca, ca aia din import e mai scumpa de 4 ori ca cea din anglia. Eu nu stiu acum, dar pasta de dinti romaneasca exista?"
  P.A-z  .
Uitandu-ne pe precedentul din alte tzari, puterea la Bucuresti a fost neglijenta. Mai e cineva responsabil in Romania?

http://www.cotidianul.ro/de-ce-ungurii-si-croatii-nu-se.../
Ziua de 15 ianuarie a amintit celor din Europa...
cotidianul.ro
  S.D  "If you ask me, the Swiss just made a big mistake. But frankly — francly? — the fate of Switzerland isn’t the important issue. What’s important, instead, is the demonstration of just how hard it is to fight the deflationary forces that are now afflicting much of the world — not just Europe and Japan, but quite possibly China too."-Paul Krugman
http://www.nytimes.com/.../paul-krugman-francs-fear-and...
Switzerland shows us how hard it is to fight the deflationary vortex that’s dragging down the world...
nytimes.com|De Paul Krugman
anabirchall.ro
  P.A-z .
Acum e cam tardiv de tarziu--un gram de preventie e mai bun decat o tona de propuneri post-factum. In plus, imi lipsesc detaliile acestei propuneri.
  D.P  Cica amanta' lu' "draga Stolo" a bagat betze in roate:

http://www.dcnews.ro/apreciere-franc-elve-ian-razboi-ana...
Aprecierea uriașă înregistrată de francul elvețian în...
dcnews.ro|De dcnews
  D.P  Initiativa legislativa a Anei Birchall e din februarie 2014!
  P.A-z  .
In afara de 'ghinion', cine-i responsabil acum, Draghi? S-o invata cineva minte sa nu se mai arunce perdeaua de fum a 'pietzei libere' in Romania?
  S.D   Ana Birchall a avut o idee buna, sau cineva din mediul bancar a banuit ca se poate ajunge aici si a rugat-o sa sustina initiativa. Doua sunt directiile in care se putea face ceva mai mult: 1. Sa fi rugat colegii din Guvern sa o preia ca o initiativa guvernamentala sau 2. Sa roage colegii din Comisia de Buget -Finante sa fie prezenti la discutare in comisie. In toate comisiile parlamentare PSD-UNPR-PC in cursul anului 2014 au avut majoritate. Mai exista si a treia cale si anume sa fi discutat din timp cu guvernatorul BNR. S-ar fi clarificat destule.
  P.A-z  .
Doamna Dobrescu ne spune ca cine n-are batrani sa-si cumpere; desigur, nu in atatea cuvinte. Sa ne mai miram in cazul asta ca se tot insista pe *modernizare* asimilata cu promovarea tinerilor necunoscuti (noua) la butoane?

Iata inca un chip care se zbate sa para al acestei modernizari: http://www.cotidianul.ro/cine-l-struneste-pe-zgonea-255037/
  P.A-z  .
(via Cristian Sima)
"Asta nu mai e gluma, e o propunere serioasa.Ce as face eu ca sa rezolv problema creditelor in franci. Nu e prea ortodox dar functioneaza.

Toate casele cumparate cu credite in franci valoreaza pe jumate pentru ca sunt luate in 2007. Toti debitorii in franci sa se duca la banca si sa le dea casa refuzind sa plateasca creditul, banca e obligata sa vinda casele, statul le cumpara si le da la aceleasi persoane cu credit in lei si o dobinda mai mare cu doua puncte decit dobinda la titlurile de stat pe 10 ani. Bancile marcheaza pierderea dar macar elibereaza provizioanele, deci au curatat bilantul, oamenii isi salveaza casa, statul cistiga si el 2% pentru ca banii necesar cumpararii ii ia din vinzarea titlurilor de stat pe 10 ani.ceva pierd si clientii, ce au dat pina acum dar recumpara casa la jumate, ceva pierd si bancile, deci s-a impartit echitabil. Bani de la buget nu se cheltuie si gata.Daca face ponta asta devine zeu pentru 350k de oameni, adica mai multi decit are azi printre fanii ramasi.Ahhh, si se revitalizeaza un pic, artificial si piata imobiliara.

cred ca niste avocati destepti gasesc si o forma pentru legea asta."

Ce pierde Sima din vedere este cat au platit oamenii deja la aceste case. Daca au fost mai harnici, schema nu mai functioneaza.
  P.A-z  .
Iata si contratenorul gandirii economice romanesti:

http://www.cotidianul.ro/solutiile-lui-daianu-in.../

Nota Bene: Contratenorul este urmasul lui Farinelli.
  Cornelius Scipio pe de o parte, ce atata taraboi: "The Economist apreciază că România nu va fi lovită, deoarece aici numărul celor cu credite în moneda elveţiană nu ar reprezenta un procent însemnat din totalul celor creditaţi.[...] Problema majoră se înregistrează în Polonia, unde 550.000 de familii au contractat credite în franci elveţieni. 37% din datoriile familiilor din Polonia sunt denominate în franci elveţieni." articol mai sus citat.... pe de alta parte, daca in justitie, necunoasterea legii nu te absolva de vina, de ce ar fi altfel in finante ? si cam cine ar trebui sa suporte pierderile (unei eventuale interventii pe jurisdictie a statului) si de ce (in baza carei moralitati) ? [atentie, bancile nu castiga nimic din povestea asta cu francul]. si in concluzie: de ce trebuie sa ne invinuim intre noi, cand este clar cine este vinovatul si impotriva caruia toata lumea trebuie sa ia masuri : http://www.abc.net.au/.../swiss-central-bank.../6020684
Switzerland's central bank shocked currency and...
abc.net.au
  D.P  Imi aduc (vag) aminte ca in momentul in care se discuta despre conversia creditelor in valuta a romanilor in lei unul dintre argumente a fost - nu putem face asa ceva, pentru ca asta a facut Orban in Ungaria, si uite, acum e paria.

Propunerea legislativa privind insolventa persoanelor fizice a intrat in dezbatere...
anabirchall.ro
  P.A-z  .
Draghi, iti multumesc mult pentru ca ma luminezi despre activitatea d-nei deputat, despre ale carei contributii ma tot intrebam pe fondul lipsei de activitate in sensul problemelor cu frackingul din circumscriptia sa.

Aflu astfel ca Ana Birchall a avut 2 propuneri legislative foarte oportune si 1) este un politician valoros 2) ma intreb de ce n-a fost inteleasa/sprijinita 3) ma gandesc la cele spuse de Smaranda apropos de moduri mai efective de a impinge legi.

In fine, Bush II, acum mai bine de o decada, inainte de a lasa bula imobiliara sa creasca in SUA pentru a amana si agrava deznodamantul, a anulat legile ce protejau consumatorul impotriva creditarii speculative. Motivarea era desigur pe ideea ca piatza stie mai bine etc. Din toate aceste confruntari dintre speculanti si cei multi, nu stiu cum se face, *piatza* se da sistematic cu speculantii.
  D.P  Probabil intr-un an electoral lumea are alte prioritati. Si apoi, cand e de munca, adica trebuie clarificate detalii tehnice, de genul cu sau fara garantii care implica posturi in buget, sau cum sa faci legia sa nu apara tot felul de posibile discriminari sau sa nu se abuzeze de ea, nu cred ca se inghesuie lumea la fel ca si cand se poate face capital politic ieftin cu populisme.
  D.P  Oricum legi cum sunt cele ale insolventei persoanelor fizice ii enerveaza nu doar pe bancheri, ci si pe recuperatori, avocati, si alti oportunisti care se trezesc fara obiectul muncii.
  P.A-z  .
Pacat, dna deputat facea parte din partidul senior al coalitiei la putere. Daca nu se pot inscrie asemenea puncte nici cand esti nominal la putere...
  D.P  Din cate am auzit treaba s-a blocat cand Ana Birchall a propus ca respectiva conversie sa fie facuta fara costuri sau garantii pt./de stat, iar atunci au iesit la iveala toti cei care nu doreau asta. Inclusiv unele surprize. Unii care acum pozeaza in ingrijorati si cer tot felul de lucruri.

Ar mai putea exista chiar si acum o solutie care ar putea rezolva problema pentru, sa zicem, 80% dintre datornici, dar sa nu anticipam prea mult.
  P.A-z  .
Poti conta pe (cripto-)liberali oricand e vorba sa dai o mana de ajutor hipercapitalismului. Ca doar orice cripto-birocrat al statului se vede un JP Morgan/Bill Gates pedepsit de parinti cu nasterea sa in Romania.

P.S. Draghi, sunt putin incurcat aici, cine din PSD s-a opus si de ce exact?
  D.P  Asteptam stenogramele
  S.D  Ca sa se rezolve problema pentru o parte din cei imprumutati, singura solutie ar fi, gandesc eu in scris, ca un anumit plafon al imprumutului de la care... sa fie crescut..Asta poate fi in sarcina Guvernului.. Si nu ar fi afectat statul, cum e si normal.
P.A-z
"Ministrul de Finanțe Darius Vâlcov s-a întâlnit, vineri seară, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pentru discuţii privind creșterea accelerată a francului elvețian.
La finalul întâlnirii, ministrul a avansat două posibile soluţii: lărgirea plafonului pentru cei eligibili pentru reeșalonarea creditelor sau posibilitatea ca fiecare bancă în parte să vină cu un program care să anihileze aprecierea francului.
„Există o soluție la această problemă. Această soluție există din iulie anul trecut”, a spus Darius Vâlcov, făcând referire la ordonanța care prevede rescadențarea creditelor pentru persoanele cu venituri mici, astfel încât acestea să plătească o rată mai mică timp de doi ani, iar apoi, când rata crește, statul să suporte o parte din costuri prin scutiri pe impozitul pe venit.
„Această ordonanță merge în Parlament și va putea acest cadru să fie lărgit, ca să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadențare. Pentru primii doi ani va scădea rata foarte mult, apoi o parte din cheltuieli va fi preluată de către stat”, a spus ministrul Vâlcov.
În ceea ce priveşte varianta ca băncile să reducă dobânzile pentru creditele în franci elvețieni, ministrul a subliniat că, până în acest moment, o singură bancă a aceeptat.
„Suntem într-o economie liberă, trebuie să intervenim ca guvern, dar nu în dauna acestor agenți privați, bănci, trebuie să discutăm cu aceștia și să găsim soluții concrete. Va exista săptămâna viitoare o întâlnire cu fiecare din bănci, sunt 6 bănci, împreună cu BNR să găsim soluții cât mai bune”, a mai spus ministrul."
  S.D  Nu cred ca statul e corect sa preia parte din riscul asumat printr-un contract de tip privat.
  S.D  Varianta cu rescadentarea ar trebui sa fie insotita si de transferarea in lei a creditului. Altfel surpriza statului poate fi si mai paguboasa peste un sir de ani.Prognozele sunt de intarire in continuarea a monedei elvetiene si de stagnare a euro si a leului.
D.P  "Amendarea OUG nr. 46/ 2014 privind re-scadenţarea creditelor prin majorarea plafonului de la 2200 lei brut la 2500 lei net este un prim pas pentru ajutorarea a peste 80% dintre cei care au credite în franci elveţieni”.
Member of Romanian Parliament, Chamber of DeputiesHigh Representative of the Prime Minister for...
  C.S  totul se intampla cu un motiv..... http://9gag.com/gag/a4900LZ?ref=fbp
  D.P   Ma gandeam doar ce ar fi facut toate grupurile afectate negativ de o lege de genul conversiei creditelor in valuta (bancile, recuperatorii, avocatii, s.a.m.d.) daca aceasta ar fi fost fortata in Parlament si nu i s-ar fi acordat timpul necesar "dezbaterii publice". Sau daca nu era "beton" din p.d.v. tehnic. Eu cred ca in secunda a doua dupa intrarea in vigoare, aceste grupuri ar fi atacat-o la Curtea Constitutionala. Iar cum CC-ul nostru da in ultima vreme mai mult hotarari care pana la urma convin doar neoliberalilor, iar presedintele nostru considera ca cetatenii cu probleme "au avut ghinion"... e un pic ca si mersul pe sarma.

In rest sunt si eu de acord ca trebuie aplicat cu consecventza "briciul lui Hanlon": Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
  P.A-z  .
Draghi, daca cei care se dau loviti acum au lucrat numai in CHF pe creditul respectiv, a-i forta acum sa rescrie creditul in RON la o alta rata decat cea a pietii echivaleaza intr-adevar cu a-i forta sa accepte o pierdere--asta in mod evident nu-i cazul avocatilor, recuperatorilor si celorlalti.

Eu zic, ar trebui sa fie o discutie mai larga din care sa aflam ce si cum. De exemplu, cati sunt in ce situatie: speculanti sau casa in care traiesc, valaore de piata a casei apreciata sau nu, cate plati s-au facut pana acum etc. Sa aflam mai multe si despre banci. Dupa care sa aflam cine e responsabil--BNR, PDL etc.

O *rezolvare* fara a afla cele de mai sus este echivalent cu a mai ajuta odata pe speculanti si ai lor idioti utili. E adevarat, ma intreb cati mai sunt capabili in Parlamentul Romaniei de o asemenea ancheta/analiza. Una peste alta, cred ca vom asista la un comertz de banalitati reciclate sacrosanct in urma caruia datoria publica a Romaniei va creste. Amin!
  C.S O problema e foarte simpla: nu trebuie facut nimic. avocatii sa se certe in instante cu bancile si asta e: contract privat, vointa partilor, "pierzi sau castigi, negustor te numesti". orice interventie a statului inseamna ca alti fraieri (de data asta extrem de multi in comparatie cu cei 75 mii) vor da pomeni unora care s-au crezut mai inteligenti ca ceilalti la momentul respectiv (fie ca vorbim de banci, fie ca vorbim de clienti/ambele parti si-au asumat riscuri mai mari decat puteau duce, ficare gandindu-se care pe care face). atat si nimic mai mult.
  P.A-z  . Cornelius Scipio: Exprimati, intr-adevar, optiunea *simpla*. Numai ca-mi vine in gand observatia ca lumea nu e pura si doar rar simpla.
  P.A-z  .
Radu Golban - Pagina Oficiala
  "Aprecierea francului elveţian nu are voie să se transforme într-o acţiune de subvenţionare a băncilor străine din România. Falimentul lor ar fi chiar mană cerească pentru bugetul statului. Ne-am lua înapoi toate activele ipotecate colonialiştilor, explicându-le care sunt riscurile liberalismului pe care l-am învăţat de la ei timp de două decenii şi jumătate."

http://www.cotidianul.ro/francul-pe-val-bucuria.../
  C.S   Prospectiv A-z pacatul lumii ca nu e simpla si se iroseste in inutilitati. poate tocmai de aceea ar trebui sa-l luam in serios pe Confucius: "Life is really simple, but we insist on making it complicated." - Confucius
PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a...
cotidianul.ro
P.A-z  .
Cristian Sima
"Ce spunea Mugur isarescu in 2011:
27 Octombrie 2011
"Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea.
Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finantarile in valuta este o mare eroare", a spus guvernatorul BNR
Ce o fi insemnind mixaj? De acum incolo orice credit trebuie luat in lei, euro, franci si dolari, cite 25% din toate.Asta e singura metoda ca fiecare roman sa fie lovit cel putin 25% de fiecare devalorizare a leului fata de fiecare moneda:)))))))Apoi vine statul si acopera pierderile.
Deviza BNR:imprumutati-va, imprumutati-va, imprumutati-va, in orice moneda numai imprumutati-va!:)))))))"

miercuri, 28 ianuarie 2015

Germania pune piciorul in prag datornicilor



Germania pune piciorul in prag datornicilor – 11 ianuarie 2015
Smaranda Dobrescu
Germania hotaraste: "Europa nu are cum să reuşească dacă nu se stabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro".
"O ţară cu probleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate".
Daca conexam cele doua pareri rezulta ca din start o tara membra daca nu are dreptul sa se retraga din UE are suveranitatea cedata indiferent daca are datorii sau nu. Aceasta idee "atragatoare" ar fi trebuit stipulata in Tratat.
http://www.zf.ro/…/germania-pune-piciorul-in-prag-tarile-cu…
Într-o ieşire aspră, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble a susţinut sancţionarea ţărilor "problemă" din uniunea monetară, nu cu excluderea lor, ci...
zf.ro
Octavian Lupu Pai noi ne-am pierdut suveranitatea si fara a avea datorii. Mai bine ne-am imprumuta la greu, s-o ducem si noi o bucata de timp bine. Dupa aceea, felul in care (mai) reusesc sa-si recupereze banii nu mai e treaba noastra.
  Smaranda Dobrescu Asta cu potopul o stiu guvernele de mult..
  Draghi Puterity O solutie alternativa nu ar fi ca totate tarile zonei Euro sa aiba exact aceleasi cote de impozitare si sisteme sociale, cu un plus temporar pentru cei ramasi in urma?
  Prospectiv A-z .
De acord cu ce sugereaza Schauble, numai ca e incomplet. Ce inseamna Uniunea Europeana din urmatoarea formulare: "O ţară cu probleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene"? Aceea care si-a abdicat toate responsabilitatile de armonizare pentru gugustiuci ca Romania?
...
Acest domn nu doar are o problema, crede ca toti avem o problema. A noastra ar fi de intelegere.
  S.D  Draghi, ma gandesc ca acelasi sistem de impozitare ar face ca tarile europene dezvoltate sa nu mai relocalozeze parti din industrie in Europa, adica in tarile cu salarii mici actuale si impozit pe profit mic sau inexistent si s-ar duce in Africa, Asia de S-E, etc. Somajul Europei industrializate si automatizate ar creste .Alocarea tarilor ramase tehnologic in urma a unor fonduri fara rambursare de tip Marshal pentru R&D ar fi o solutie mai buna cred, ca sa le aduca la un grad de competitivitate comparabil . In rest, elementul concurential al fiscalitatii poate nu e rau sa mai persiste o vreme. pana la armonizarea si generalizarea zonei euro.
  Costel Gilca Nu am inteles exact. Cat anume sa se mai piarda din suveranitate?
Dincolo de asta cred ca are in cap federalizarea UE. Acel pas care nu a fost facut si care a fost refuzat de irlandezi si francezi.
  S.D   De exemplu sa li se ia dreptul la vot tarilor care nu respecta conditiile de crestere si deficit..
  D.P   Si Frantza si Germania s-au aflat in situatia de a avea un deficit mai mare decat cel permis in zona Euro, si nu s-a intamplat nimic.
  Costel Gilca Sunt prevazute sancțiuni în tratatul de la Lisabona. Va referiti la dreptul de vot în PE? Pai asta ar cam însemna eliberarea acelor tari de subb dominația marilor puteri europene.
Probabil ca se gandeste dimpotriva, la existante unor Regulamente europene care sa vizeze afacerile interne ale tarilor respective in special in ceea ce priveste bugetul de stat.
  C.G  Zic si eu!
  S.D   Nu in PE. Cred ca in Comisie. Iata ce spune jurnalul:
"când a fost lansat primul plan de salvare a Greciei de 110 mld. euro, în vreme ce membrii eurozonei analizau situaţia,
reprezentanţii acestei ţări au aşteptat la uşă sfârşitul

discuţiilor fără să fie primiţi înăuntru."
  Craw Claudiu Uraaaa!!!
  Mihai Ion Turcu Este siplu. practic si ieftin. Anexam teritorii fara razboi, in care facem ce ne este noua util, colonialism german intracontinental (Hintergartean) plus marea aroganta germanica data pe fata. Este vorba de zona EURO (deocamdata) care stim ca a fost construita pe marca germana. Rationamentul este de tip camataresc. Timpu I : pentru integrarea europeana reala trebuie sa fiti parte a zonei euro sii in spatiul Schengen (UE de facto) trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii standard pentrru care aveti imediata nevoie de bani,( mai multi decat puteti in fapt inapoia in termenu stabilit de creditor). bani pe care vi-i imprumutam in conditiie noastre si sub controlu nostru asupra bugetelor si economiei. Investiti banii imprumutati in ce vrem noi si noi vrem ca banii investiti sa ne revina noua sau sa fie in interesul nostru. Timpul II: constatam ca nu mai sunteti solvabii indiferent ce credeti ca puteti face, drept care pierdeti suveranitatea si intrati sub guvernarea noastra (UE) ca suverani.
  S.D   Cu exceptia Greciei, se pare ca noi suntem tara care avand sau nu nevoi evidente ne-am imprumutat in cuantumul cel mai mare.Mai departe, pana la rambursarea banilor Troicii, nici nu doresc sa mai fac presupuneri. Sper doar in recolte bune si vreme prietenoasa romanului.