miercuri, 19 aprilie 2017

Cine incalca Constitutia?

Cine incalca Constitutia? – 19 martie 2017

PA-z shared Andrei Alexandru's post.

 

Andrei Alexandru

March 19

Băsescu a fost suspendat de Parlament de două ori, în 2007 și în 2012, și a fost demis de electorat în 2012. Tăriceanu a propus din nou, în 2014, cu vreo 6 luni înaintea alegerilor prezidențiale, inițierea procedurii de demitere a lui Băsescu pentru încălcarea repetată a Constituției, dar PSD nu s-a raliat demersului din cauza calendarului electoral. Că așa-i la noi, Constituția și Legea pot fi încălcate în funcție de oportunitățile politice. Bilanțul redactat de dl. Ghișe este binevenit, dar insuficient. Parlamentul și partidele care se laudă că militează pentru un stat de drept ar trebui să propună spre adoptare o Declarație a Parlamentului în care să identifice și să denunțe practicile odioase din regimul Băsescu. Mai mult, Parlamentul și partidele care se laudă că militează pentru un stat de drept ar trebui să redacteze o "Carte neagră" a regimului Iohannis, începând cu 2015 până în prezent, și pe care să o supună dezbaterii publice și parlamentare. Nu trebuie să-și facă cineva iluzii că se va întâmpla așa ceva, fiindcă, așa cum v-am spus, la noi primează calendarul politic și oportunitatea și nu respectul față de Constituție și Lege.

 

 

Ioan Ghișe, bilanţ incendiar al „Republicii procurorilor" și al regimului Băsescu EXCLUSIV – PSnews

PSNEWS.RO

Conflict nou Turcia-Olanda

Conflict nou Turcia- Olanda – 13 martie 2017

 

Dinica Roman shared a link.

Despre Olanda pe turceste, la comentarii despre Turcia peromaneste

"Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a anunțat că se va deplasa sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia"

www.cotidianul.ro

COTIDIANUL.RO

 

Dinica Roman Erdogan ,Eroul Turciei
+37
Erdogan este un cetatean turc cinstit , care a refuzat sa serveasca interesele neocolonialiste ale Olandei, Germaniei , Austriei in Turcia. Acest fapt a deranjat profund puterile europenne ca i n Turcia nu se poate gasi un presedinte slugarnic si umil gen Ciolannis , gata sa sacrifice interesele nationale ale Turciei pentru o poza de familie la Bruxelles. Dupa atatia presedinti ratati, lacomi si corupti , poate da Dumnezeu sa avem si noi in viitor, un presedinte gata sa moara pentru Romania, asa cum este presedintele Erdogan pentru Turcia , asa cum a fost Ceausescu pentru Romania, mai bine sa moara pentru tara decat sa tradeze pe cei multi saraci si cinstiti. Nu la ski, la tenis sau in America vesnic in vacanta. Erdogan este un demn urmas al fondatorului Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk , pe romaneste tatal turcilor, un conducator intelept , reformator si nationalist.

Lunetistu
+44
Cine-i Olanda , un ca-ca-t FOST , mare imperiu colonial care traeste inca in trecut . Un jeg , care ne tine pe loc cu MCV-ul si SCHENGHENUL , pentru ca nu vrem sa le dam portul Constanta . Niste ordinari , santajisti si in fimnal niste stfturi daca viata v-a decurge normal . Europa se zgiltiie din temeli dupa Brexit . Daca cu v-a schimba strategia , rusii si chinezii vor fi cistigatori . Europa , ca si America , vor esi din calcul iar noi , vom trece devla un stapin la altul .Aviz TFL-istilor din piata . Eu am trait si `89 si stiu ce inseamna debandada . Majoritatea nu inteleg ca Europa nu ne vrea , vrea doar bogatiile noastre , atitea cite au mai ramas ne furate . Vai mama noastra de timpiti care ridicam monumente celor care ne-au bombardat Bucurestiul in ww2 . Sintem mai timpiti ca nemtii care accepta distrugerea DREZDE-I .

Raluca Buturuga
+24
Situatia in care a ajuns Romania, o tara mediu dezvoltata pana in anul 1990, demonstreaza ca de fapt in UE se dicteaza de tarile dezvoltate economic in dauna celor mai putin dezvoltate urmarindu-se ca acestea din urma sa fie exploatate exact cum se facea cu tarile care erau colonii. Metodele sunt perverse si in noile colonii cum a devenit Romania se recurge la promovarea in posturile de conducerte a nulitatilor si a tradatorilor interesului national. Cum sa explici altfel cedarea petrolului si industriei petrochimice unor societati austriece, cedarea in intregime a industriei siderurgice si a aluminiului unor cercuri straine dubioase care au distrus aceasta industrie dupa ce au intrat in posesia ei? Cum a fost posibil sa dai francezilor industria cimentului si distributia apei si a gazelor si italienilor distributia energiei electrice? Cum a fost posibil ca presedintel tarii, premierul si ministrii precum si parlamentarii sa accepte distrugerea industriei tarii incepand cu fabricile de avioane, industria de masini grele, fabricile de tractoare, autocamioane si autobuze pana la industria locala? Pe cine au slujit acesti tradatori ajunsi in posturi de comanda in tara, pentru ca ei nu au slujit poporul roman care a fost nevoit sa emigreze in alte tari? Din pacate si acum, dupa 27 de ani de tradare a intereselor poporului roman, actiunea cercurilor tradatoare ajunse in posturi de comanda si in parlament continua iar poporul roman nu se trezeste pentru a da cu ei de pamant si a-i inlocui cu patrioti. Tre facuta curatzene totala an Romania. Jigodiile astea capitaliste sorosiste au distrus totul, mai effectiv comparat cu bomba atomica sau o catastrofa naturala gen Fukusima.

Bubulina
+34
Astea sunt doua natii care au obiceiuri pe dos de cand se stiu. E normal sa se concureze!

Like · Reply · March 13 at 3:49am


Dinica Roman si retur

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc și, în același timp, și-a exprimat speranța unei "dezescaladări" a crizei diplomatice dintre Haga și Ankara, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să își ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sâmbătă)", a declarat Mark Rutte duminică, luând cuvântul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda.

"Este o cerere absolut imposibilă și nebunească", a adăugat el.

În timp ce apeluri la un nou miting duminică seară circula pe rețelele sociale, prim-ministrul a făcut un apel la calm.

"Păstrați-vă calmul. Aici sunteți în Olanda, avem o viață minunată în societatea în care este integrată o mare parte a olandezilor de origine turcă", a afirmat el într-un mesaj adresat populației.


http://www.cotidianul.ro/premierul-olandez-fara-scuze.../

 

 

Premierul olandez: Fără scuze

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului…

COTIDIANUL.RO

 

Dinica Roman ISTANBUL — Turkey's quarrel with Europe worsened over the weekend after the Turkish president accused the Dutch government of Nazism, and Turkish politicians were barred or disinvited from events in two European countries, amid tensions ahead of a tight referendum on a new Turkish Constitution.

Having criticized German officials for barring their Turkish counterparts from campaign events this month, President Recep Tayyip Erdogan turned his ire on the Netherlands after the Dutch stopped the Turkish foreign minister from landing there for a rally on Saturday, and then escorted the Turkish family minister out of the country early on Sunday, citing risks to public order and security.

It was an unusually strong reaction from the Dutch, who have generally taken an open stance toward diverse points of view, but who are in the midst of an election campaign in which immigration and integration are major topics.

"When those incidents began, I said those are fascistic measures," Mr. Erdogan said in a speech on Sunday afternoon. "I said Nazism had risen from the dead. And then I added: I thought Nazism was over, but I was wrong."

The anti-Dutch remarks from Turkey inflamed tensions among the Turkish community in the Netherlands, who protested in Rotterdam until the early hours of Sunday, when they were dispersed by police officers wielding batons and water cannons. The police arrested 12 people, and seven were injured, including a policeman, whose hand was broken.

Though Turkish law technically bars the practice, Turkish ministers are touring Europe to persuade the Continent's sizable Turkish diaspora to vote yes to an expansion of Mr. Erdogan's powers, amid fears that the "no" campaign may hold the edge in the April referendum.

But this campaign has collided with closely fought local elections in the Netherlands and France, where right-wing politicians have sought political capital from stoking tensions with the Turks. The push for votes also comes at a time of increased European alarm over Turkey's democratic backslide and rising concerns over immigration and integration.

The Dutch government said it refused to allow the Turkish foreign minister's plane to land after the Turkish government publicly called on "Dutch nationals of Turkish origin to turn out in great numbers."

The two countries were negotiating over finding a smaller venue like the Turkish Consulate to hold the meeting, but "before these talks had been concluded," Turkey "publicly threatened the Netherlands with sanctions" making a "reasonable compromise" impossible, the Dutch Foreign Ministry said.

Elsewhere in Europe, the Danish prime minister, Lars Lokke Rasmussen, canceled a meeting with his Turkish counterpart, Binali Yildirim, in protest of Turkey's "rhetorical attacks."

In Sweden, a lawmaker from Mr. Erdogan's party, Mehdi Eker, rearranged a campaign event after the meeting's initial hosts backed out for safety reasons.

In France, two right-wing candidates, François Fillon and Marine Le Pen, criticized the decision to allow the Turkish foreign minister, Mevlut Cavusoglu, to proceed with a rally in France.

Switzerland and Austria have previously made it clear that Mr. Erdogan's campaign is unwelcome there.

...
https://www.nytimes.com/.../netherlands-recep-tayyip...

 

Dinica Roman Un anume T.W. Lydick scrie 
"I think Turkey realizes a sectarian Europe will never accept them. European and Western projection of their own religious prejudices onto Turkey has prevented their acceptance into the EU. Wilders only speaks openly about what all European Christians say privately. So, who can blame Erdogan for using this fact to eliminate a subversive CIA terrorist group that has infiltrated the government and plagued Turkey for 20 years. Europe and the West only accepts a weak and unstable Turkey as their poor servant. A strong Turkey with no IMF debt and with a sense of self-respect and pride in past contributions to worl history is unacceptable in the West. This is the real problem, as usual, European racism and sectarianism, not Turkey's."

O anume Mori Millet raspunde
"A sectarian Europe? Religious prejudices? I can tell you for a fact that Turkish people are culturally incompatible with Europeans. As someone living in Germany, being German and having had much experience with Turks and "Germans" of Turkish descent it's painfully clear. They do not wish to become a part of Europe and those living in European countries have no intent of being a part of their community. Quite the opposite is true, most Turks here even those born in Germany do not see themselves as Germans, they often happen to be anti-German in their sentiments. I see it almost every day. You couldn't ask for a more ungrateful and backstabbing group of people who at the same time make use of all the societal, social, cultural achievements of their host country. But as is often the case they see the fault in others not in themselves. It is painfully obvious that as a whole the Turkish community is both extremely arrogant and frankly ignorant. On top of that there's the issue that they happen to be Muslim, which is another factor making them incompatible. I think you can forget playing the "European racism" card. Turks will not be any less racist, but of course European and white racism is to blame for all that's wrong in the world. How convenient. And European sectarianism? What is that supposed to be? There's no such thing, unless you mean the EU. But the EU is not Europe and Europe is far more diverse politically than EU bureaucrats would make it look. By now the evidence should be sufficient that Turkey and Turkish people are not a fitting ally at all. And Turkish migrant communities in Europe are proving to be a huge problem and increasing danger. Speaking of sectarianism, you do know that Turkey is supporting the spread of Islam in Europe?"

 

PA-z .
Dosarul turcesc este extrem de complicat. Turcia, ca si Romania, a fost impusa EUropei, numai ca fiind o entitate atat de mare si distincta, cu o constiinta a valorii de sine in spectaculoasa redezvoltare, n-a putut fi inghitita. Se tot incearca o bagare la apa a ambitiilor turcesti, astia se incapataneaza sa supravietuiasca--ultima data se pare cu ajutor rusesc.

Faptul ca un politician strain vine pe teritoriul altei tari sa faca politica electorala, indiferent pentru ce subiect, mi se pare o problema de suveranitate. Asaincat, chiar daca olandezii nu-s cei mai populari in Romania, vor si ei tainul de consolare post-imperiala, cred ca pozitia lor pe problema asta e principial corecta. 

Iata niste foi ale dosarului turcesc ce duc la Washongton, pe o alta cale decat cele banuite...

http://www.politico.com/.../donald-trump-turkey-lobbying...

 

 

Trump adviser linked to Turkish lobbying

A company tied to Erdogan's government hired retired general Michael Flynn's lobbying firm.

POLITICO.COM

 

PA-z .
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1830118860569833&id=100007152090607

 

Cristian Dogaru

March 15 · 

In mod cert inflamarea turco-olandeza nu ajuta partidul extremist olandez care pierde voturi in favoarea premierului care si-a demostrat "barbatia"...dar daca chiar asta s-a vrut?

Polonezii se opun realegerii lui Donald Tusk

Polonezii se opun realegerii lui Donald Tusk – 8 martie 2017

 

Dinica Roman shared a link.

Only one country in the European Union has publicly opposed the reappointment of Donald Tusk as president of the European Council: his own.

Mr. Tusk was Poland's prime minister for seven years, until 2014, when he was chosen to lead the European Council, which helps set the bloc's agenda. He was a driving force in last year's deal with Turkey to address the migration crisis, and he has coordinated the European Union's response to Britain's plan to withdraw.

But the right-wing government that took power in Poland in 2015 wants him out of the job. It has even suggested — without evidence — that he has betrayed his country.

 

 

Poland Opposes 2nd Term for Donald Tusk, an Ex-Premier, to Lead E.U. Council

Leaders of the bloc's 28 members will gather in Brussels this week for a meeting where Mr. Tusk's future will be discussed, but his own country wants him out.

NYTIMES.COM

 

Dinica Roman Ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a afirmat că țara sa va obstrucționa afacerile europene și "va juca dur" la Bruxelles, după alegerea lui Donald Tusk pentru un nou mandat la conducerea Consiliului European, transmite Reuters, citată de   Agerpres. "Trebuie spus deschis: politica UE s-a dovedit o politică a dublului standard și a înșelătoriei", a declarat șeful diplomației de la Varșovia.

Tabloidul Super Express a publicat sâmbătă comentarii ale lui Waszczykowski, ca reacție la votul liderilor Uniunii Europene pentru polonezul Tusk, care a fost contestat de țara sa de origine.

Potrivit ministrului de externe, Polonia va continua să participe la lucrările Consiliului European, pe care nu îl poate boicota: "Trebuie să fim conștienți că putem fi înșelați în orice moment", a explicat el.

"Evident, trebuie să reducem drastic nivelul încrederii noastre în UE. De asemenea, să începem să ducem o politică negativă", a mai spus Waszczykowski.

http://www.cotidianul.ro/polonia-declaratie-dura-la.../

 

Dinica Roman Politica Diktata De Bruxelles ?
+7
Romania trebuie sa inceapa urgent demersurile si negocierile de aderare pentru intrarea cu drepturi depline si egale in Grupul tarilor de la Visegrad.Este de o importanta vitala pentru siguranta nationala pentru independenta si suveranitatea Romaniei, pentru dezvoltarea economica si apararea tarii. Acum se va vedea cat de patriot sau cat de tradator este Ciolannis si serviciul sau de informatiii, care pare sa serveasca mai curand interesele economice ale Germaniei si Frantei decat siguranta nationala, de care nici macar nu se ocupa , atata timp cat nu divulga sursele de finantare ale mitingistilor de profesie, platitii de serviciile de spionaj straine, impotriva sigurantei nationale a ordinii publice, impotriva Romaniei.

AntiUE Convins @ Politica Diktata De Bruxelles ?
+1
Da-i Doamne romanului mintea de pe urma ! Si o spun la modul general, pentru noi toti ! Daca in '89, in loc sa ne imbulzim ca oile catre un "Occident" cu sclipici de poleiala (UE, urmarile le-am vazut si le simtim zilnic) si catre o organizatie militara care ne face din ce in ce mai mult sa ne gindim cum sa ne scriem testamentul (daca o mai avea rost ...), am fi aderat la acest grup, care (avind deja creat suportul economic, comercial, diplomatic, etc al fostului CAER si chiar structura militara a Tratatului de la Varsovia, FARA fostul URSS), cred ca alta ar fi fost situatia acum, cu o alianta de state "tampon" intre Est si Vest ... Ca simplu exemplu, Elvetiei ii merge rau ?

Victor
+22
Desigur...seful diplomatiei poloneze "a pus degetul pe rana" :..."politica Europei s-a dovedit o politica a dublui standard si a inselatoriei" ; in opinia mea Waszczykowsky... are dreptate... Mi-as dori ca ,guvernul tarii mele Romania, sa-si apere interesele nationale cu orice pret!

Florin
+19
Imi pare rau ca nu putem sa importam niste polonezi, 400 pentru parlament, vreo 30 pentru guvern, vreo 500 pentru DNA, vreo 15 000 - 20 000 pentru SRI

BulaB
+12
Cred ca dupa aceasta declaratie nu-l mai asteapa olandezii cu lalele in mana pe aeroport.Are dreptate,doua viteze de integrare,tratarea unor tari ca fiind din lumea a treia,exploatarea la sange a unor tari spre folosul altora,etc. Europa, pe marginea gropii dar nealesii de la Bruxel viseaza mai departe la o mare europa...suna familiar? In urma cu 70 ani era un neamt cu mustata,acum este o baba cu mustata care vor/vroiau acelasi lucru si sfarsitul nu este greu de imaginat.Ce este ata de greu de inteles in acest ghiveci european? Daca toate tarile au aceleasi beneficii si obligatii totul ar fi corect,dar NU,unele tari ( Germania) vor totul iar altele sunt sclavii pe viata a a celor care va bate la cap despre litate etc.Mai bine romanilor,schimbati macazul si uitati-va spre est ca rezultatele integrarii europene + NATO nu v-au adus nimic pozitiv.Parerea mea...

 

PA-z .
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1803150400011106&set=a.1416397242019759.1073741829.100009484907272&type=3

 

Iulian Capsali

March 18 · 

„Cei care cred că Vestul este plin de unchiaşi buni care au grijă de interesele tale, nu ar trebui să se implice în politică"

Jaroslaw Kaczynski, despre faptul că opoziţia poloneză doreşte ca ţara să adopte moneda euro.


· 


Adrian Nastase se pronunta asupra politicii actuale

Adrian Nastase se pronunta asupra politicii actuale – 16 martie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

Cu toate oponentele romanilor, justificate sau nu, Adrian Nastase s-a prezentat de curand ca un lider politic greu de contestat, macar prin modul in care si-a pregatit tehnic prestatia la televiziune

adriannastase.ro

ADRIANNASTASE.RO

 

Rizea-manea Marius Nu am vazut-o ,mi-a scapat ....

 

Rizea-manea Marius Din artticol nu inteleg ce inseamna "în timp ce veniturile (salarii, pensii etc.) sunt, față de media UE, la un nivel mult mai redus; venitul net anual al unei familii cu doi copii, în care ambii soți muncesc, este de 000 euro la nivelul UE, în timp ce în România nivelul este de 5 ori mai mic (10.000 euro), în condițiile în care productivitatea muncii este la jumătate din media europeană; " .

 

Smaranda Dobrescu Venitul net anual al familiei cu doi copii in UE este de 50 mii euro, iar al nostru de 10 mii de euro. Productivitatea noastra te-ai astepta sa fie in consecinta de 5 ori mai mica ca sa justifice asa un salariu mic. Ea este insa doar de doua ori mai mica, ceea ce denota ca salariul romanilor nu reflecta starea de fapt. Daca un german sau un francez au 8 euro salariul minim pe ora, al nostru ar trebui sa fie de 4 euro. . Si este de 1,6 euro pe luna. (am explicat datele D-lui Nastase)

 

Rizea-manea Marius ASa am dedus si eu dar speram ca am gresit ....https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/fa5/1.5/16/1f642.png:)

 

Preda Mihailescu "Venitul net anual al familiei cu doi copii in UE este de 50 mii euro, iar al nostru de 10 mii de euro." - Cine publica asemenea statistici? Ma foarte foarte foarte indoiesc. Cu atat mai mult ca se vorbeste de venit NET - daca ar spune brut, poate era mai aproape de adevar. Cred ca in Germanii nu mai mult de 20% beneficiaza de un asemenea venit net - car inseamna totusi pest 4000 de Euro pe luna.

 

Rareș Jianu https://youtu.be/eAF253FeMvU

 

 

Sinteza Zilei:Interviu cu Adrian Nastase!-Partea I

YOUTUBE.COM

 

Smaranda Dobrescu Multumesc!


Dinica Roman Si mai importanta, partea a doua: https://youtu.be/qwFSl52peFs

Sinteza Zilei:Interviu cu Adrian Nastase!-Partea a II-a

Emisiunea din data de:13.03.2017-Partea II

YOUTUBE.COM

 

PA-z .
Adrian Nastase straluceste. Mai ales in contrast cu elita terna de ceva vreme. Sper ca odata va fi intrebat serios unde (s-)a gresit, iar domnia sa va avea toate resursele necesare pentru un raspuns complet.

Mai multe contracte de munca

Mai multe contracte de munca – 10 martie 2017

Smaranda Dobrescu shared a link.
O situatie oferita de Inspectia Muncii demonstreaza ca numarul contractelor de munca noi incheiate la nivel de tara in primele doua luni ale anului a crescut , parasind relativa stagnare din anii trecuti. Nu avem decat sa ne bucuram daca ramanem pe acest trend.




Smaranda Dobrescu In urma cu doi ani cand am elaborat impreuna cu PAz studiul privind salariul minim pe economie, ajunsesem la o concluzie greu de acceptat atunci de unii decidenti: Salariul minim pana la o anumita valoare daca creste nu doar ca nu afecteaza gradul de ocupare, dar chiar il stimuleaza. In crize in special si daca depaseste o anumita valoare determinata empiric,. somajul poate creste. Acum insa, suntem departe de acea valoare, chiar daca teoria e contestata de neoliberalii romani. Practica insa, iata ca o atesta.
http://blog.prospectiv.org/.../salariul-minim-pe-economie...



Dinica Roman "Categoria"munca la gri", destul de răspândită la noi are în vedere plata unui SMEC de către patron şi acordarea unor beneficii suplimentare sub forma unor facilităţi (bonuri de masă, telefon, abonamente, prime, etc) în compensare, susţinute din profiturile patronului. O socoteală simplă va determina fiecare patron în situaţia asta să constate că introducând toate bonusurile în salariu îl costa cam la fel cu mărirea SMEC, fără a disponibiliza din lucrători. Efectul va fi o fiscalizare corectă prin fiscalizarea beneficiilor angajatului, mărirea puterii sale de cumpărare, respectiv îmbunătăţirea veniturilor la bugetul statului. Cresc în acest fel inclusiv şansele ca lucrătorul să fie fidelizat într-o măsură mai mare, iar în timp angajatorul să aibe interesul în creşterea productivităţii muncii acestuia."

Smaranda Dobrescu E foarte adevarat ca vor fi efecte pozitive privind munca la gri. Cred ca lucratorii salariati acum la negru sau la gri vor fi multumiti sa nu mai primeasca telefon, bonuri de vacanta, prime, dar sa li se plateasca asigurarile. De aceea cartesc patronii acum ca pe de o parte e nevoie de forta de munca si pe de alta parte nu le vine sa le plateasca contributiile sociale. Vor recurge obligati la cea mai normala atitudine: plus valoarea dintr-un an se va imparti mai echitabil intre patron si lucratori. Vor creste fondul de salarii dar va creste si productivitatea muncii prin fidelizare deocamdata. Daca vor mai pierde inca un procent din profit pentru R&D, peste un an productivitatea va mai creste inca..

PA-z .
Este un prim efect, oarecum prevazut si de noi (Smaranda Dobrescu si cu mine). Situatia trebuie monitorizata si gestionata, nu poate fi lasata pe pilot automat in conditiile in care tot noi aratam relatia neliniara dintre astfel de masuri si efecte.

Dinica Roman "În România forța de muncă este subplătită, iar capitalul este supraplătit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul național brut n.r.), iar forța de muncă ia aproape 40%. Să ne întrebăm de ce se întâmplă lucrul acesta? Lucrul acesta se întâmplă pent ru că întreprinzătorul străin și/sau român își face planurile cu toate măsurile pe care le are de plătit, cu drumuri care iau mai mult timp și înseamnă cheltuieli, cu producție care înseamnă cheltuieli, cu cadrul legislativ care înseamnă avocați, juriști și așa mai departe, toate astea se varsă în salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017".

În opinia acestuia, trebuie să lovim "alte popice cu bila noastră" și anume să rezolvăm problemele legate de infrastructură, de producție sau cele de justiție, potrivit Agerpres.

"Noi în România trebuie să învățăm că, dacă vrem să vorbim despre salarii, trebuie să lovim alte popice cu bila noastră, și anume să rezolvăm cu drumurile, cu infrastructura, cu producția, justiția și așa mai departe. Până când vom face aceste lucruri, nu avem decât să stăm aici, să facem conferințe, să ne lăudăm ce ne merge capitalul", a mai arătat economistul BNR.

Subiectul a fost abordat recent și de către Institutul de Cercecetare a Calității Vieții, într-o perspectivă mai degrabă sociologică,decât economică.

Dacă în România un leu din trei lei valoare nou adăugată în firmă ajunge la salariați sub formă de salarii, restul fiind profitul acționarilor, în celelate țări UE proporția este inversă. Salariile dețin o pondere de două treimi din valoarea nou adăugată, este concluzia Raportului Social al Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

Responsabilitatea salariilor mici din România este pusă în mod fals pe umerii salariaților, anume prin invocarea productivității mici a acestora, spun cercetătorii ICCV în studiul menționat. "Explicația standard în discursul public actual este centrată pe formularea confuză a nivelului scăzut al productivității muncii. Formularea pune responsabilitatea pe umerii salariatului", afirmă ei.

Cauzele sunt altele:

prăbușirea sferelor cu munci cu valoare ridicată (dezindustrializarea),

tehnologia depășită în multe domenii și în special, management deficitar.

factorul politic: întreaga tranziție a fost dominată de politica salariului mic. Un nivel redus al salariilor a fost considerat a fi un factor cu efect pozitiv asupra creșterii economice: atrage investiții, mai ales din străinătate.

Un alt factor este marginalizarea poziției sindicatelor, fapt care a permis "creșterea producției prin sacrificarea muncii". Salariul minim este, în România, de mai mult de cinci ori mai mic decât în țările europene avansate (16,5% ), dar și la jumătate din nivelul celorlalte 8 țări europene în tranziție (52,7 %), spune raportul.

Există o politică "pro-profit" care, complementar cu prăbușirea capacității de negociere a angajaților, explică situația actuală a raportul dintre muncă și profit. Potrivit ICCV, ponderea profitului în totalul valorii nou create în 2014 era de 62,2% și 37,8% a salariilor. Prin comparație, UE18 are 40,9% profit la 59% salarii, iar UE 8 are 39% profit la 61% salarii. Distribuția este inversă.


Noi partide pe scena politica

Noi partide pe scena politica – 17 martie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

Daca considerati ca dreapta in Romania nu este reprezentata corespunzator(!), va aduc doua vesti bune https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/fa5/1.5/16/1f642.png:-)
: S-a infiintat Partidul Multinationalelor si a aparut platforma politica Democraţia va #rezista – Platforma Demos. Ambele isi au radacinile in manifestarile societatii civile din ultimele luni, diferenta este insa ca miscarea politica #resist se considera a fi de stanga democratica (diferita de PSD) si se angajeaza ca democratia va rezista. Frumos spus, bine gandit. De ce insa in timpul campaniei electorale acest Demos l-a sustinut pe Nicusor Dan si al lui USR, si are printre initiatori si simpatizanti binecunoscuti liberali notorii?

Sa vedem care si-l va asuma pe Ciolos? Cel de dreapta sau '"
cel de stanga"?

Evenimentele se petrec pe fundalul televiziunilor care vorbesc de o intelegere premier-presedinte pe problema anticipatelor. 
Evident, nu trebuie sa creditam toate noutatile, dar le putim si analiza.

 

 

Multinaționala, cel mai nou partid politic din România | Radu Tudor

Între multele noutăți pe care le-a adus experimentul Piața Victoriei, unul mi se pare important cu adevărat: s-a creat un nou partid politic în România – Partidul…

RADU-TUDOR.RO

Smaranda Dobrescu http://platforma-demos.ro/.../02/12/democratia-va-rezista/

 

 

Democraţia va #rezista

(scroll down for the English version) Credit foto: Vlad Petri Democrația va #rezista. Declarația de la București. …

PLATFORMA-DEMOS.RO

 

Smaranda Dobrescu "Programul PSD pare să fi afectat interesele unor multinaţionale. Nu vorbim aici despre participarea corporatiștilor la miting – uneori cu tabel de prezență – ci pur și simplu despre simbioza ce ar trebui să existe între o țară și giganții mondiali care lucrează pe teritoriul ei. Există state în Europa care au reușit să facă din multinaționale adevărați aliați. Există și regiuni, cum sunt România sau Bulgaria, unde, iată, multinaționale încep să fie etichetate drept dușmanul poporului."
Sigur ca asa e normal sa vorbeasca un om de afaceri. Ceea ce sugereaza Chiriac este ca politica fiscala si salariala sa fie facuta de guvern cu multinationalele, altfel vor mai fi manifestatii. Eu spun ca multinationalele impreuna cu toate firmele romanesti intr-o structura institutionalizata de tip patronat si impreuna cu sindicatele , alaturi de guvern intr-un sistem tripartit trebuie sa vorbeasca despre salarii. Altfel nu va fi pace in tara asta. Iar daca multinationalele nu vor plati impozit, atunci tara se poate dezvolta mai bine singura, oferind slujbe din capital autohton si din investitii romanesti. in grija fondului suveran. Incet, incet..

 

Smaranda Dobrescu O parere despre bazinul romanilor revoltati de politicienii castigatori in alegeri care naste noile partide si miscari politice:
http://www.cotidianul.ro/o-alta-perspectiva-asupra.../

 

 

O altă perspectivă asupra demonstrațiilor din Piața Victoriei

COTIDIANUL.RO