miercuri, 5 octombrie 2016

Printre motivele demisiei lui Ponta

Printre motivele demisiei lui Ponta – 22 august 2016


Smaranda Dobrescu
 

"Victor Ponta a explicat într-o emisiune televizată că printre motivele demisiei sale din funcţia de premier, în noiembrie 2015, s-a numărat şi faptul că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea l-ar fi informat că protestele masive de stradă provocate de tragedia din Colectiv ar fi urmat să degenereze într-un Maidan, ca în Ucraina."

 

 

Explicaţia lui Ponta pentru demisia după Colectiv: Oprea m-a informat că urma un Maidan ca în Ucraina

Detalii în Gândul

M.GANDUL.INFO

 

Smaranda Dobrescu La vremea respectiva, a doua zi asadar dupa prima seara a manifestatiei mi-am exprimat exact aceasta parere. Cu acea ocazie am "pierdut cativa prieteni"

 

Smaranda Dobrescu In caz ca mai sunt nelamuriti si rataciti in politica noastra deloc originala, deloc in afara principiilor sorosiste, as vrea sa ii linistesc, caci Nicusor Dan a declarat ca va sustine un guvern tehnocrat in frunte cu Dacian Ciolos. Unde sunt cei care sustineau ca Nicusor Dan e de stanga?
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21240457-nicusor-dan...

 

 

VIDEO Nicusor Dan: Dacian Ciolos, Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu au usile…

HOTNEWS.RO|BY HOTNEWS.RO

 

Doina Nicolescu Sa vedem cati romani poate atrage Nicusor!

 

Prospectiv A-z .
QED

 

Alexandru Botu Avand in vedere reusitele celor finantati de S, in curand vom asista la manifestari de vibranta mandrie si autoaclamare, ba si la purtarea unor uniforme care sa le permita sa se recunoasca intre ei fara parole ori semne discrete.

 

Prospectiv A-z .
Domnule Botu, astia se bat pentru 'dreptul' lor! Ptiu, era sa scriu 'dreapta'!

 

Smaranda Dobrescu Asa cum detinutii politici se recunosteau indiferent daca se vazusera sau nu vreodata, hipsterii se recunosc si ei..

 

Alexandru Botu De ce nu se recunosc intre ei oamenii normali?


Prospectiv A-z .
Pentru ca le lipseste un plan! A vrea doar sa traiesti mai bine nu-i un plan.

 

Alexandru Botu Bun, foarte bun, neiertator raspunsul Dumneavoastra, Domnule Prospectiv A-z!

 

Draghi Puterity Exact! Hope is not a strategy!

 

Alexandru Botu Cautam strategi si planificatori pentru oamenii normali?!

 

Mihai Ion Turcu Ce se intampla daca VVP la pupitrul Guvernului Romaniei anunta ca din informatiile pe care ca premier le detine demonstratiile din Bucuresti urmaresc sa .... si ca acesta fiind planul pune sub semnul intrebarii accidentalitatea de la Colectiv si ca autoritatile din subordinea guvernului, incluiv procuratura, va face cercetari pentru a descoperi adevarul privind incediul de la Colectiv, mergand apoi si in piata sau la balcon ul Universitatii pentru a tine un discurs "incendiar"?

 

Smaranda Dobrescu Dar nu a facut-o si macar atata merit i-l putem recunoaste. Gestul sau a derutat demonstrantii. In caz contrar, orice ar fi spus, lucrurile nu se stie cum ar fi denaturat.Ce spune acum, se poate accepta cu rezerva de rigoare. Ceea ce insa a remarcat mai tot bucuresteanul a fost o adunare atat de mare, determinata sa schimbe si Parlamentul (care in acea noapte avea creo 15 gardieni de paza, din intamplare). Ori nu Parlamentul nici Guvernul fusesera vinovati de incendiul respectiv. Aveau ei alte vinovatii pe suflet. .

 

Doina Nicolescu Era un bun inceput pentru maidan! Totusi cei care vroiau maidan nu cunosteau poporul roman. Noi nu suntem urmasii cazacilor.

 

Mihai Ion Turcu Dar avem un parlament si guverne care s-au abandonat prerogativele - cui ?

 

Smaranda Dobrescu Continui sa cred ca demisia guvernului a fost un gest de salvare in primul rand si mai putin de lasitate. Parlamentul insa... exact ca si dupa referendum. Imi amintesc de declaratia publica a lui Tariceanu privind invitatia facuta lui de catre Zgonea de a se duce la Ambasada SUA unde ii asteptau oameni de afaceri sa discute legea achizitiilor publice (daca nu gresesc titlul legii). Reflexul era bine instalat la presedintele Camerei...

 

Mihai Ion Turcu Exista o deosebire intre mamele si tatii de baieti in felul in care se raporteaza la feciorii lor.Deosebirea are valoare prin complementaritate de aceea in special baietii trebuie sa aiba si tata pentru ca mama au ca tot copilul, tatal putand fi absent sau nesemnificativ.Mamele-si iubesc copii pentru casunt ai lor si copii, pe baieti mai mult decat pe fete.I-i iubesc in sine si-i ocrotesc tendential in exces in special daca-i simt ca fiind fragili.Tatii nu-i iubesc pentru ce sunt ci pentru ce imagineaza ca ar trebui si putea fi in masura in care dau semne ca se integreaza in proiectul lor. Ca "tata" a lui VVP sunt jugnit, nu are "vana".


Smaranda Dobrescu :-) :-). Aveti dreptate. Se intampla cu copiii "adoptati" sa nu fie vanosi.

 

Alexandru Botu Judecatile serioase au rezultate bune daca opereaza cu date corecte si cu observatori si actori onesti. Ori in politica noastra nu am intalnit nici date curate si nici actori si operatori foarte onesti. Asa ca, doar privind de la distanta si analizand consecintele (raul cel mai mic) putem, in timp, sa spunem cine ne-a produs mai multe necazuri. Desi nu-mi vine sa cred, VVP a produs mai putin rau ca a plecat decat cei care au profitat de asta. Programat sau nu.

O cauza a nazismului?

O cauza a nazismului? – 22 august 2016


Dinica Roman
 

"Ernst Nolte, a German revisionist historian who broke academic taboos by equating Nazism with Bolshevism and who was denounced as an apologist for Hitler and even the Holocaust, died on Thursday in Berlin. He was 93.

His family told the daily newspaper Der Tagesspiegel that he had died in a hospital.

Professor Nolte, a respected scholar of fascism, provoked an ideological uproar in 1986 by suggesting in an essay that Nazisim had been a logical response in Germany to an "existential threat" posed by the Russian Revolution and its aftermath. He also argued that Hitler's extermination of Jews and other minorities was comparable to the mass murders engineered by Stalin in the Soviet Union, where victims were singled out by economic and social class as enemies of the Communist state.

"Did the 'Gulag Archipelago' not exist before Auschwitz?" Professor Nolte wrote in the newspaper Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Was Bolshevik 'class murder' not the logical and factual predecessor to the Nazi 'racial murder'?" he continued. "Did Auschwitz not, perhaps, originate in a past that would not pass away?""

 

 

Ernst Nolte, Historian Whose Views on Hitler Caused an Uproar, Dies at 93

Professor Nolte, a respected German scholar of fascism, suggested in a 1986 essay that Nazism had…

NYTIMES.COM|BY SAM ROBERTS

 

Rareș Jianu cum reușește NYT sa para obiectiv cu părtinire...

 

Prospectiv A-z .
Astept ziua cand cercetatorul roman se va apleca asupra episoadelor corespunzatoare din istoria Romaniei. Si Romania interbelica era in Criza capitalista (cu care n-avea nimic de-a face) si supusa instabilitatii dela Est... O asemenea abordare ar putea explica si cum a venit Antonescu la putere pe fondul abandonului centrului si estului european de catre garantii pacii interbelice.

 

Preda Mihailescu Daca citesti Suvorov, lucurile apar si mai dramatice: pana sa inceapa mustacila sa combat pericolul rosu, el a fost impins de la spate de insusi Stalin, care il numea "sparagtorul de gheata al revolutiei".

 

Prospectiv A-z .
Mustacila a fost impins mai ales de Vest. Ca si in ziua de azi, fiecare cauta pe altul care sa se arunce in cap in locul lui. Cred ca asta se cauta inclusiv printre noii aliati NATO in Est... Ceausescu in 1968 a dat impresia ca s-ar fi aruncat in cap. Premiantii dupa 1990 chiar au aruncat Romania in cap.

Minciuna ca atitudine

Minciuna ca atitudine – 21 august 2016


Stefan Kovacs

Cum ne minte mass-media de calitate și noi vrem să fim mințiți
-----------------------------------------------------------------------------------
Acum un an era copilul mort. Aranjat artistic pentru fotograful care se găsea întâmplător pe o plajă oarecare, la ora 6 dimineața. Săracii refugiați cum își sacrificau ei familiile ca să scape de monstrul de Assad tocmai în Germania. Altundeva nu puteau iar faptul că riscau viața unor copii pe niște bărci cu care la noi nu te-ai fi dat pe un iaz nu conta. 
După care a venit xenofoba de unguroaică, mama lui Atilla și regina hunilor. Aia care a fost surprinsă tot întâmplător de către un distins jurnalist de la o televiziune germană aflat evident întâmplător acolo- cum dădea ea cu ură într-un sărac refugiat (dovedit până la urmă a fi terorist cu acte în regulă și cu poze de la execuții - în cealaltă existență- ca să zicem așa).
Anul ăsta e copilul rănit. Care a fost scos de sub dărâmături de "binevoitori" și în loc să fie șters, curățat, dezinfectat- e supus unor camere fotografice (parcă era o chestie de deontologie la un moment dat să nu fotografiezi copii răniți sau morți) cât mai multe- și unde aflăm după că fotograful e iarăși un islamist cu ceva ștate vechi în Nusra. Pentru că probabil că există "idioți" care se întreabă de ce naiba organizațiile umanitare plus iubitorii de libertate care luptă contra lui Assad nu scot copiii din zona de conflict- se dă și mesajul concluziv- că ar trebui să fie declarate zone interzise zborului zonele unde se află fanaticii teroriști- să se bucure și ei când mai dau foc la unii sau le mai taie capetele. 
Nu mai există mass-media. Există "trebuie să crezi pentru că așa-ți spunem noi, na un copil mort de-aici" media care primește un mesaj de la cine trebuie și se conformează. 
România, țara lui Dracula unde se vând Kalashnikov-uri la colț de stradă. Așa-zisa știre apare când trebuie, unde trebuie și rămâne.Ca și cea cu corupția. Corrupție monstruoasă- că așa spune Macovei. România- țara unde penalii vor să-l dea jos prin lovitură de stat (așa se zice la referendum) pe președintele cel ales. Președintele între timp e trecut și el tot la penali- dar "știrea" rămâne. Așa cum rămân și poveștile cu copiii morți sau răniți. Nu se va duce occidentalul să vadă care e situația reală din România sau Siria. Nu, are acolo ONG-ul cutărescu care sună bine- ceva cu libertate și democrație neapărat în titlu. "Freedom House" de exemplu- ce poate fi mai curat ?
Poți să nu crezi tu Telegraph-ul ? Poți să nu crezi Guardian-ul- care e de stânga (cum se subliniază totdeauna) ? Poți să nu crezi fotograful independent care se afla la momentul potrivit întâmplător în locația necesară ? Poți tu să nu crezi ONG-ul ? 
Vrei să le crezi ? Trebuie. Pentru că această propagandă nerușinată și mincinoasă nu e gândită pentru un oarecare uvrier care habar n-are și vede și el ceva la știri- e gândită pentru tine, omule implicat și cu pretenții intelectuale. E gândită pentru tine care militezi pentru democrație, cauze ecologiste și super-libertarism. E gândită pentru tine să te înmoaie la lingurică, să devii imediat sensibil și afectat. Să mergi repede la gară cu ce ai prin frigider să-i întâmpini pe imigranții care-ți vor viola copilul peste vreo 3 luni sau te vor măcelări cu toporul în tren peste 6. 
Nu le crezi ? Ha. Ești un plutocrat de-a lui Trump sau omul rușilor. Sau și una și alta. Ăia de condamnau "cu mânie partinică" sunt mici copii pe lângă ce se întâmplă astăzi dacă nu ai păreri așa cum ți le dau ei. Pentru că ei spun neapărat adevărul. 
S-a dus naibii tot respectul pentru presa occidentală. Aia care surprindea durerile în conflictul din Vietnam, din Laos sau Cambodgia. Aia care lua Pulitzer-ul cu articole adevărate. Nu mai există.

 

Smaranda Dobrescu Excelent! Poti sa nu-l crezi pe ministrul Ghinea ca nu stie inca daca va candida pe listele Parlamentului, intrucat fiind o echipa, vor face toti ce va hotari premierul?. Care premier a spus ca anul acesta nu va candida si nu se va implica in politica. Poti sa nu-l crezi?

 

Prospectiv A-z .
"S-a dus naibii tot respectul pentru presa occidentală. Aia care surprindea durerile în conflictul din Vietnam, din Laos sau Cambodgia. Aia care lua Pulitzer-ul cu articole adevărate. Nu mai există."

Gasiti timp pentru a urmari acest interviu. Oameni de calitate au ramas si in mass media occidentala, numai ca noi ar trebui sa-i cultivam pe acestia cel putin tot atat de mult ca pe stele.

https://www.facebook.com/groups/AtelierGP/permalink/1198059266924319/

 

Dinica Roman to Atelier *Grupul Prospectiv*


"O cultura mai intai comite suicid, dupa care ucide alta cultura"

 

 

Chris Hedges: A voice against collective narcissism - Scheer Intelligence on…

KCRW.COM

 

Stefan Kovacs Presupun că da. Întrebarea e totuși- ce referențiale poți să-ți mai iei ? Pe vremea lui Ceaușescu și destui ani după aveam ca referențial cele 2 reviste - Newsweek mai ales- și Time. O perioadă am avut International Herald Tribune. Cam prin 2005 au început falimentele ciudate, merger-urile inexplicabile- iar de vreo 2-3 ani deja așa-zisă corectitudine politică a pus stăpânire cam pe toată presa occidentală. Anul trecut am avut exemplul unor televiziuni pe care le credeam serioase- ZDF-ul și celelalte. Ce e cel mai îngrozitor e că deja au început să facă materiale ca pentru idioți- cum e cel cu copilul șocat urcat în mașină. Cine stă să se uite mai bine și e mai cârcotaș își pune niște semne de întrebare- altfel te atinge.

 

Prospectiv A-z .
Hedges a fost un timp sef de birou al NYTimes in Orientul Mijlociu si Jugoslavia. Dupa care n-a mai fost pana cand poate fi regasit pe facebook/internet. Adica inteleg ce spuneti cu consolidarea mass media si obliterarea vocilor independente. Dar un "cârcotaș [care] își pune niște semne de întrebare" poate gasi destule raspunsuri pe net.

 

Doina Nicolescu Sunt ingrozita cum pot fii manipulati oamenii!

 

Smaranda Dobrescu Un posibil exemplu de intoxicare: 
"Oare de ce suntem ocoliti la intalnirile cancelarului german cu reprezentanti ai tarilor Visegrad incepand de maine? Nu suntem nici in alte formule invitati la consultari. Din cauza concediilor celor doi conducatori romani, sau suntem deja considerati in alta zona ?"
http://www.stiripesurse.ro/angela-merkel-exclude-romania...

 

 

Angela Merkel EXCLUDE România de la masa negocierilor: lovitură pentru Iohannis

STIRIPESURSE.RO

Schimbare geopolitica la Marea Neagra

Schimbare geopolitica la Marea Neagra – 5 august 2016

 
Alexandru Cosmin Codreanu
 

Mi se pare ca pe acest grup nu s-a discutat mai deloc schimbarea brusca geopolitica de la Marea Neagra.

In caz ca le-ati ratat, va recomand 2 articole mai vechi, insa foarte interesante, dedicate schimbarii de atitudine a Turciei:
- 
http://adrianseverin.com/turcia-incotro/

- http://www.rfi.ro/politica-88520-flancul-sud-estic-al-nato-…

 

 

Turcia încotro? - Adrian Severin

1.     Indiferent cine a organizat puciul de la Ankara, ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia poartă numele de terorism de stat – adică folosirea de către autoritatea publică a fricii ca mijloc de guvernare.   Ce va urma? Răspunsul nu este foarte greu de dat.   Urmează instalarea unui regim bazat p...

2.     ADRIANSEVERIN.COM

Prospectiv A-z.
S-a discutat aici:
https://www.facebook.com/.../permalink/1177197685677144/

 

Alexandru Cosmin Codreanu Scuze. Sunt nou pe grup. Pentru a evita incarcarea grupului cu topicuri redundante puteti sterge aceasta postare

 

Smaranda Dobrescu Bine ai revenit, Alexandru!

 

Alexandru Cosmin Codreanu Mi-au lipsit mult conversațiile de pe acest grup. Sper să putem reface atmosfera de mai demult :)

 

Preda Mihailescu Vorbind de toleranta altor confesiuni, in schimbul fidelitatii fata de stat, masura a fost aratata de curand, cand cu ocazia condamnarii genocidul din1916 de catre Germania, mai marele bisericii Armenesti a fost pus in situatia sa apara la televiziune, si sa explice in engleza cum de fapt nu a fost genocid, a fost un act de razboi, si sarmanii turci de fapt ar fi vrut sa isi arate dragostea fata de armeni, dar au gresit putin masura. Intre el si un sef - de asociatia scriitorilor sau de biserica, sau de academie sau ce va fi fost - sub comunism, nu era nici o diferenta: la fel de umiliti, speriati si prefacuti laudau puterea. Deci, sa nu ne imbatam cu cuvinte, pretul este aproape imposibil de platit.

 

Draghi Puterity Si iata cat de repede a ajuns Turcia pe "axa raului". Germania (proxy-ul principal al SUA din Europa) acuza Turcia (de data aceasta public) ca sustine terorismul.

http://www.spiegel.de/.../deutschland-und-die-tuerkei...

 

 

Deutschland und die Türkei: Über Terror spricht man nicht - SPIEGEL ONLINE

SPIEGEL.DE|BY SPIEGEL ONLINE, HAMBURG, GERMANY

 

Draghi Puterity For the record, SRS despre vizita lui Biden in Turcia:

http://inpolitics.ro/desant-american-in-turcia_18434126.html

 

 

Desant american în Turcia

Vicepreședintele Joe Biden merge la Erdogan. În spatele amabilităților diplomatce, stă un adevăr crud. Este…

INPOLITICS.RO

 

Prospectiv A-z .
Nu mi-a venit sa cred cine a semnat acest articol, nimeni altul decat SRS. Daca am o problema cu textul asta este genul de analiza facuta de pe buza paharului--adica vezi si discuti numai despre ultima picatura care a umplut paharul, fara idee de ce s-a intamplat in pahar pana atunci.

Ca un general francez are alte idei decat NATO e o chestiune franceza mai veche decat De Gaulle. Un comentator roman demn de atentie s-ar gandi la pozitia Romaniei intr-o schema eurasiatica si ar evalua-o in comparatie cu pozitia curenta in schema euroatlantica. 

Biden va incerca sa-i imbrobodeasca pe turci pentru a nu i se puna in carca administratiei Obama pierderea Turciei. Dupa aceea, noua adminstratie va spune ca usturoi n-a mancat samd. Dar pe turci nu-i intreaba nimeni caci lumina la Bucuresti vine doar dela licurici, chiar si cand sursa e o tara vecina.

 

Smaranda Dobrescu NATO sau UE au sanse sa se desfiinteze si fara analiza comparativa a vreunui analist cu mailuri din triaje. Daca se va intampla asa ceva, noi trebuie sa avem variante pregatite pentru cat mai multe solutii posibile. Trebuie evident sa avem in vedere siguranta nationala, evitarea conflictelor si mentinerea granitelor, contextul economic cel mai favorabil si faptul ca logica binara ne ajuta doar cand lumea este bipolara. Oare in situatia asta suntem?

 

Mihai Ion Turcu Intermarium care facea din Romania o piesa importanta nu are suportul Germaniei si Frantei. Este in fapt un concept militar-politic american menit exact sa impiedice o noua alianta Germania-Rusia. Romania nu sta pe picoare pentru ca si le taie. Pentru Germania Romania este in plus in UE. Daca atuncea ca Hintergarten, a avut totdeauna aceasta viziune. Nu stim care va fi politica americana. Strategic ar trebui sa devenim piesa de rezistenta americana ceea ce ne va costa daca nu intelegem importanta noastra daca vom intra in planul strategic american, importanta care teoretic permite negocieri.Romania poate construi o flota militara (americana) sub pavilion romanesc. Trebuie doar sa nu vindem porturile si santierele navale, cum exista tendinte ( iresponsabile) in spatiile guvernamentale si loby . Anglia stapaneste poarta atlantica a Mediteranei, mediterana care scade din valoare daca proiectul Rusiei de a controla si poarta spre Marea Neagra prin Turcia, reuseste. Anglia este aliat traditional cu SUA si teoretic in relatie speciala cu Canada si Australia. In Europa avem nevoie de o relatie solida cu Anglia.

 

Prospectiv A-z .
"In Europa avem nevoie de o relatie solida cu Anglia." SkyNews!

Domnule Turcu, sunte multe 'trebuie' care stau pe picioare de furnica in cele ce scrieti.

 

Ioan Sorin Leoveanu Nu cred ca modul in care Turcia incearca sa raspunda la criza araba este cel mai bun mod. Din cite se observa in acea zona este un butoi de pulbere pe linga care Erdogan si partidul sau umbla cu luminarea aprinsa. Este foarte posibil ca instabilitatea din Siria sa se extinda rapid in zona de sud a Turciei si nimeni sa nu mai poata ajuta la stingerea incendiului. Cine urmareste asa ceva si cui va folosi fragmentarea Turciei, Siriei, Iracului si destabilizarea nordului Iranului ar putea sa fie intrebarea care sa conduca la raspunsul dorit. Atunci vom vedea daca se urmareste si cresterea importantei Romaniei in flancul Sud-Estic al NATO sau poate ca SUA ar fi mai interesate de aceasta. Oricum, criza refugiatilor si modul in care Turcia a incercat sa o rezolve a creat premisele si sperantele unor populatii din zona spre autodeterminare, iar metoda adoptata pare sa fie cea a fortei armelor. Din punctul meu de vedere, pentru Europa securitatea militara costa, iar aceste costuri nu pot fi impinse la nesfirsit pe umerii armatei Americane prin amenintarea ca in caz contrar Europa s-ar orienta spre Rusia. Nu vad cum ar accepta Rusii asa ceva fara sa preia conducerea UE ? Cred ca unii generali francezi folosesc prea mult hormonii atunci cind dau interviuri sau verifica pur si simplu tendintele din opinia publica. NATO nu putea fi desfiintat in anii '90 pentru ca Europa raminea fara aparare iar armata Franceza nu cred ca putea sa o asigure singura, Franta nu este Israel.

 

Mihai Ion Turcu Situatie fluida prost gestionata pana acuma. Cand americanii spun ca securitatea (prin puterea lor) costa se refera nu numai la costul militar si si la costuri economice. Im ce ne priveste se subliniaza contributia la autonomia energetica( a Europei), ceea ce se traduce prin exploatarea gazelor de sist. Cum doar noi consideram Romania stabila in granitele ei, observam un interes combinat si sporit pentru lichidarea rezervelor minerale din teritoriul actual al Romaniei (pentru ca nu este definitivat cine ce teritorii va stapani in viitorul apropiat).Cam toate statele marginale (Visegrad) se preocupa de consolidarea existentei lor ca stat.Ce am crezut ca ne asiguram aderand la UE si NATO nu mai este la fel de sigur, acesta urmand sa fie obiectiv prioritar.