luni, 16 octombrie 2017

Socialismul chinez este o amenintare fara precedent pentru capitalismul american


Dennis Etler shared a link.
US Trade Negotiator Robert Lighthizer admits that Chinese socialism is an unprecedented threat to the survival of US capitalism.
"The sheer scale of their coordinated effort to develop their economy, to subsidize, to create national champions, to force technology transfers and to distort markets in China and throughout the world is a threat to the world trading system that is unprecedented."


China's economic model represents an "unprecedented" threat to the world trading system that can't be addressed under current global rules, President…


The prospect for US economic growth is expected to be very sluggish for the foreseeable future. Roughly US 2.5% growth versus 6.5% of China. Reagan boosted growth by borrowing from Japan. But that source is no longer tappable. To stimulate growth, US could borrow from just two economies today: Germany or China. It is doubtful that Germany will oblige to bolster US economy while US is damaging EU economy with sanctions against Russia, The military alliance between Germany and US will remain firm, but the economic alliance is and will not. That leaves China. China owns 1.5 trillion of US treasury bonds and has generously bought some more in recent months. Why, then, is the US trying to insult China by calling it a trade aggressor? What kind of policy is this that takes with one hand and punches with the other?

Draghi Puterity Good morning, Mr. Phelps! 

Repudierea democratiei reprezentative



Iata si textul fastidios de astazi - aria de adresabilitate se largeste considerabil, la toti cei 30 de cititori ai mei.
Principalul curent in teoria economica actuala si in dreptul civil a devenit o adevarata celebrare a clasei ultra-bogatilor formata din rentieri si monopolisti, industria si simplii particulari fiind, practic, omisi din preocuparile main stream - ului politic si legislativ. In acest domeniu, democratia reprezentativa, aleasa, este din ce in ce mai dur repudiata, pe motivul invariabil al coruptiei (ecuatie din care, desigur, lipsesc cei care, avand bani si privilegii si asteptand mai multi bani si mai multe priviliegii, dau mita), preferinta mergand catre elite, tehnocrati, experti si birocrati, nealesi, care isi extrag beneficiile si motivatia existentei si a persistentei temporale din legatura juridica directa sau indirecta cu aceasa clasa de bogati rentieri, care ii platesc si ii sponzorizeaza, asigurandu-le si "stabilitatea" pe post. Prototipul acestui tehnocrat etern este, desigur, Manole, gubernatorul de peste 27 de ani al provinciei Romania. 
Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei, spune negru pe alb in cartea sa, Sfaristul alchimiei, ca statul de drept este menit a asigura proprietatea si executarea contractelor … 
Pentru tehnocratii nostri, un contract este un contract. Afirmatia nu este o simpla aliteratie, ci o zicere ferma si amenintatoare care sustine promordialitatea contractului fata de lege. Implicatia afirmatiei este aceea ca, de vreme ce debitorul a semnat, el trebuie, in orice conditii, chiar si in cazul unui contract viciat de clauze abuzive sau de nulitate, chiar si cu riscul de ruina proprie a debitorului, sa plateasca. 
Vocabularul de azi din tratatele de economie ale laureatilor premiilor Nobel si in publicatiile sau in analizele televiziunilor si radiourilor main stream este acel dublugandit din romanul lui Orwell, 1984. O piata libera, in termenii libertatii care este supunere, razboiului care este pace si ignorantei care este putere, inseamna o piata care permite liber overlorzilor sistemului (rentieri, monopolisti, finantisti) sa le impuna celorlalti orice cost, datorie sau sarcina. O piata libera este un teritoriu global, fara limite si suveranitate, libera de orice reglementare (mai ales cea nationala, atasata tarilor "mici", neimportante). 
Ca sa nu cadem in pacatul judecatilor prescurtate, vom retine ca notiunea de capitalism rentier, vizibil in virtutea inertiei in cazul marilor grupuri din IT (GAFA, adica Google, Apple, Facebook, Amazon, plus, in ultima vreme, Tesla), al BigPharma si al institutiilor de credit, precum si al marilor afaceri ereditare si oligarhice europene, acopera situatiile in care cei ce fac bani din nimic nu se pot "lauda" cu nimic substantial, progresiv, benefic planetei si mediului. E vorba de domeniile in care nu exista industrie (in sensul de activitate cu un produs util pentru comunitate), ci numai drepturi si privilegii. Nimeni nu ii opreste pe acesti rentieri (nici chiar amenzile de miliarde de euro) de la a impune orice preturi ale serviciilor lor, orice contracte legate, orice costuri (inclusiv cele cu amenzile contraventionale sau penale), comisioane si speze imprastiate in toate contractele celor care "cumpara" servicii de la ei, chit ca ar fi buni platnici, credinciosi in seriozitatea pe termen lung a rentierilor sau debitori "neperformanti". Nimeni nu ii impiedica sa achizitioneaze, beneficiind de levierul (multiplicatorul) enorm al profiturilor estimate sau prezumate (EBITDA), orice concurent inovativ, orice inventie revolutionara si orice produs sau tehnologie care ar imbunatati, simplica si vindeca viata omului simplu si viata planetei. E bine de retinut ca, in privinta inventiilor si a tehnologiilor revolutionare, dupa ce sunt cumparate de la autori cu preturi care, la propriu, nu se pot refuza (nu numai pentru ca sunt ridicol de mari, ci si, mai ales, pentru ca refuzul de a vinde tranforma viata autorilor intr-o drama sau chiar tragedie), sunt asunse, pur si simplu, in SPV-uri dedicate pastrarii confidentiale, neatinse si, ulterior expirarii protectiei legale, neutralizarii inventiei sau tehnologiei revolutionare, pentru a nu afecta profitul enorm estimat din comercializarea produselor sau serviciilor proprii, deja intrate in desuetudine, dar beneficiare ale drepturilor de proprietate asupra brandurilor care, in sine, valoreaza miliarde de euro, intrucat evaluatorii bine platiti de rentieri au avut grija din timp sa lanseze aceste cifre pe piata, in asa fel incat, daca s-ar pune problema renuntarii la produsele desuete, daunatoare mediului sau pur si simplu nocive pentru om, automat s-ar ridica problema "pierderilor" cauzate brandului si "pietei libere". Este o complexitate auto-generata si este si un cerc vicios perpetuu, din care numai inteligenta emotionala si intuitia ne vor putea extrage. 
Pentru o tusa groasa de culoare, sa vedem cu "ajuta" BNR economia. 
BNR cumpara aur pentru rezerva si face ca Statul roman sa se imprumute la institutii internationale zeci de miliarde de euro, cu acelasi scop, dupa care constituie munti de rezerve intangibile pentru Statul roman si, deci, inutile. Toti acesti bani (si toate aceste valori), odata declarati intangibili, devin sterili, sunt neutralizati. Bertrand Russell spunea ca, daca o persoana, care are un venit de 100 de lire, economiseste 30 de lire, se cheama ca este prudenta caci, la nevoie, poate utiliza acele 30 de lire, care sunt tot banii sai. Dar nu este ca si cand acei bani ar fi inchisi intr-un seif, iar codul este imediat dat uitarii, caci acei bani din seif ar fi ca si cum nu ar fi. In legea societatilor comerciale exista reguli care impun constituirea de rezerve legale si reguli care permit constituirea de rezerve statutare, acestea fiind, ambele, extensii ale capitalului social, deci bani ai societatii. In cazuri exceptionale, acesti bani pot fi utilizati pentru necesitatile urgente de finantare a societatii (inclusiv, in anumite conditii, pentru majorarea capitalului social) sau, dupa caz, cand sumele adunate in rezerve depasesc limitele legale sau statutare, pentru restituirea catre actionari a surplusului. Dar, daca prin regulamentele BNR rezerva valutara si de aur a BNR este declarata intangibila, atunci acei bani si acele valori sunt sterili, neutri, nu folosesc la nimic util societatii. Mai precis, acei bani pe care ii economisim noi sau ii finantam noi nu ne servesc noua la nimic. Pentru ca, la o atenta analiza, se poate observa ca exista totusi cineva care beneficiaza masiv de pe urma acestor rezerve adunate in mod sarguincios de BNR, iar aceste beneficii curg inspre zona respectiva fara ca destinatarii sa faca vreun efort, fara sa miste un pai, fara sa aduca in societate o plusvaloare. Este vorba, ati ghicit, despre onorabilele banci. Intrucat au o influenta pozitiva asupra ratingului de tara, rezervele valutare si de aur mari sunt adunate exclusiv in favoarea bancilor, care pot imprumuta mai facil statul sau pot sa isi imbunatateasca indicele de solvabilitate pe seama statului, prin detinerea de titluri de stat in proportii suficiente pentru a steriliza propriile credite neperformante si fraude ascunse in masa mare de credite cesionate din cand in cand colectorilor de creante. De precizat ca, prin lege, institutiei denumite, in mod ciudat, Banca Nationala a Romaniei, ii este interzis sa imprumute Statul roman, desi Statul roman se imprumuta inclusiv la institutiile financiare internationala pentru a sustine si completa rezerva valutara a BNR, pe seama careia bancile imprumuta statul si isi cresc artificial solvabilitatea. 
Cel mai ridicol si iritant tip de renta financiara este acela in care (asa cum s-a intamplata anul acest, sub fostul guvern) statul se imprumuta la banci pentru a constitui garantii in favoarea bancilor in programe de ajutor de stat de tipul Prima casa.
Intreaga idee a capitalismului industrial, asa cum a fost el edificat la jumatatea sec XIX, a fost eliberarea de sistemul feudal al castelor, corporatiilor si rentelor. 
Cu exemplele de mai sus, multiplicate la infinit in lumea de azi, ne-am intors in timp, in perioada de dinainte de revolutia franceza. Totul in prezent este capitalism rentier, parazitar, corporatiile multi-nationale au propriile legi si sisteme de aparare, concentrand in mainile detinatorilor controlului asupra lor peste 99% din resursele planetei, restul avand "libertatea" de a munci (arbeit macht frei), ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat cu lumea in toti cei 200 de ani care au trecut de la revolutia industriala.

Smaranda Dobrescu BCE nu este creditor de ultima instanta pentru datoriile suverane ale statelor membre
BNR nu este creditor de ultima instanta pentru acoperirea deficitului bugetului consolidat al statului
BNR este creditor de ultima instanta pentru bancile comerciale si cred ca si pentru CEC. 
In schimb, in cadrul unor imprumuturi FMI, exista conditia impunerii unor plafoane pentru preluarea datoriilor intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor. 
In bugetele de stat, cel putin ale anilor trecuti, exista rubrica de garantare a imprumuturilor sistemului privat.
Ce rolisor in creditarea din rezerve mai are BNR daca nici cele ale societatilor private nu le poate onora din rezerve?

Gary Cohn Is Giving Goldman Sachs Everything It Ever Wanted From the Trump Administration


Steve Bannon was in the room the day Donald Trump first fell for Gary Cohn. So were Reince Priebus, Jared Kushner, and Trump's pick for secretary of Treasury, Steve Mnuchin. It was the end of November, three weeks after Trump's improbable victory, and Cohn, then still the president of Goldman Sachs, was at Trump Tower presumably at the invitation of Kushner, with whom he was friendly. Cohn was there to offer his views about jobs and the economy. But, like the man he was there to meet, he was at heart a salesman.
On the campaign trail, Trump had spoken often about the importance of investing in infrastructure. Yet the president-elect had apparently failed to appreciate that the government would need to come up with hundreds of billions of dollars to fund his plans. Cohn, brash and bold, wired to attack any moneymaking opportunity, pitched a fix that would put Wall Street firms at the center: Private-industry partners could help infrastructure get fixed, saving the federal government from going deeper into debt. The way the moment was captured by the New York Times, among other publications, Trump was dumbfounded. "Is this true?" he asked. Was a trillion-dollar infrastructure plan likely to increase the deficit by a trillion dollars? Confronted by nodding heads, an unhappy president-elect said, "Why did I have to wait to have this guy tell me?"


At Goldman Sachs, Gary Cohn nearly wrecked the economy. As Trump's top economic adviser, he's dismantling the rules put in place after the financial crisis.

Prospectiv A-z .
Plutocrati din toata lumea, uniti-va! Flamanzii bat din picior.

http://www.lesinrocks.com/.../monique-pincon-charlot.../



Smaranda Dobrescu In afara de discursul despre Macron merita retinuta si ideea filosofului german Axel Honneth,conform careia, socialismul anuntat peste tot ca fiind terminat, contine inca o scanteie vie cu conditia de a fi replasat in cadrul unei teorii sociale noi.
Cine, dintre fidelii rataciti inca in ideea socialismului mai crede inca in virtutile socialismului? Cine mai stie azi sa defineasca contururile unor idei si ale unei miscari nascute in urma cu o suta de ani, in legatura directa cu modernizarea industriala? Daca in lume, unele partide politice ce-si spun socialiste participa la jocul electoral, recunosc toate ca logica intelectuala asupra careia s-au oprit este prea schimbatoare si nesigura ca sa poata sa permita un viitor viabil unor idei uzate din nefericire. Despre stergerea acestei idei simultan cu o posibila relansare ideologica se ocupa Axel Honneth in eseul sau "Ideea socialismului"SE poate ghici ca convongerile socialiste ale autorului se regasesc in aceasta incercare de analiza, atat arheologica cat si prospectiva.



Treasury Secretary Steven Mnuchin asked the White…

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter – 17 septembrie 2017

 
 
Ovidiu Stoica shared a link.

September 17 at 2:25pm

Articol de Iulian Bretonescu in Social Matter despre Romania post-comunista : nostalgia culturala (nu economica), regretul pentru pierderea independentei si mandriei nationale, efectul distructiv al "economiei de piata" in absenta institutiilor culturale (traditionale si legale) care sa o reglementeze, colonizarea economica occidentala, etc.

 

 

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter

My wife recalls going with her little sister to stand in line for bread in the waning years of the Ceausescu regime in Romania. Clutching her family's ration card in hand, they would go to the dispensary and join the queue of ladies with scarves tied over their heads, waiting for the bread truck to…

SOCIALMATTER.NET

 

Prospectiv A-z .
Ma intreb de ce Bretonescu trebuie sa aduca aminte de situatie prin prisma amintirilor sotiei. Apoi, jalea anilor 1980 este rezultatul presiunilor economice facute de hegemonii momentului. Ce inseamna aceste 2 observatii:
1) Empiricul lui Bretonescu n-are putere de generalizare;
2) Capacitatea lui de a observa fenomene la scara mai mare este redusa.

Sa gandim la urmatoarele: Romanii au putut in vechiul regim sa-si castige independenta culturala si mandria nationala abia dupa ce si-au luat tara dela sovieti--initial cu Dej, apoi cu primii 10-15 ani lui Ceausescu. Romanii dupa 1989 au inceput sa piarda rapid acea independenta culturala si mandrie nationala odata cu intrarea in orbita de hegemonie occidentala.

Daca Bretonescu era pe bune, el ar fi remarcat ca unul din efectele orbitarii la hegemon distruge cultura si mandria nationala. Dpdv economic, lucrurile sunt un pic mai complicate. Sunt de acord cu ideea avansata si de Bretonescu despre lipsa inovatiei in regimurile din orbita sovietica. Ce se uita sau nu se stie insa este succesul social-democratiilor scandinave, din mai toate punctele de vedere--daca avem oameni care inteleg, de exemplu, Suedia printre noi, pot spune.

P.S. Ce cauta acea poza sovietica la capul articolului, Bretonescu nu sesizeaza ironia? Daca ar fi sa aleg o poza reprezentativa pentru mandria romanilor, aceea ar fi fost cu adunarea din Piata Palatului din 1968, dupa invazia sovietica in Cehoslovacia... sau vizita lui de Gaulle/Nixon in Romania.

Je suis Gazeta Matematica



Sergiu Moroianu: Je suis Gazeta Matematică
Generații întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni au făcut primii pași spre știință cu Gazeta Matematică alături.

L-aş întreba pe domnul profesor Pop, actualmente ministru al educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens.
Radu Gologan, fost câştigîtor al Concursului Rezovitorilor Gazetei în 1971

Dana Fantu S-a interzis?!
De ce oare nu mă miră. La ce ne trebuie nouă minţi luminate?

Gheorghe Gradinaru S-a dat raspuns ca nu este interzisa

Prospectiv A-z .
Nu iesea fum fara foc, insa as vrea sa cred ca s-au inspaimantat de reactii sau a fost un gest iresponsabili al catorva trepadusi.

Smaranda Dobrescu De ce sa nu admitem varianta cea mai la indemana: cineva a uitat sa actualizeze protocolul?

Prospectiv A-z .
Poate pentru ca am invatat, din experienta, ca mai raul e programat in Romania, nu-i accidental.

Draghi Puterity Nu uita de "briciul lui Hanlon", PAz: "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"

Prospectiv A-z .
Capitalismul ne vrea prosti si indatorati.

Dana Fantu A doua decurge legic din prima.

Smaranda Dobrescu Radu Gologan cu echipa lui de olimpici internationali a adus tarii mai multa faima decat rezervele (ba sunt - ba nu sunt) de aur. In minister sunt si multi care asteapta ordinul de mai sus. Ori ministerasul nostru nu le poate cuprinde chiar pe toate.

Fogarassy Paul OK, am înțeles că au interzis Gazeta Matematică, dar atunci înseamnă că și la ora de religie e interzisă Biblia .. iar la ora de educație sexuală e interzisă Kamasutra ! Acum să văd după care plângeți mai tare https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-)

Smaranda Dobrescu Nu, i-au dat drumul inapoi. Intrebarea ar fi:https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f1e/2/16/1f60a.png😊 in aceste conditii la care din orele de matematica, religie sau educatie sexuala va duceti?

Draghi Puterity Ar trebui sa-l puna pe Bivolaru ministru al educatiei. Kamasutra ar fi astfel permisa, la ora de religie. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ff0/2/16/1f603.png:D

arbitrajul intre puteri este SINGURA aparare a celor mici in fata rapacitatii celor mari

Politica Greciei vis a vis China face prima pagina la NYTimes. Pana la urma, arbitrajul intre puteri este SINGURA aparare a celor mici in fata rapacitatii celor mari. Asta trebuia sa ne fie clar de pe timpul lui Ceausescu, desi niste 'telectuali se tot zbat de +27 de ani sa minimalizeze jocul la mai multe capete si roadele sale pentru Romania acelor ani.
Discutam aici de cum Visegradul da peste nas olandezilor si francezilor in timp ce Romania se incarca dupa fiecare vizita cu datorii si mai apasatoare. Vax albina! Ar fi mai productiv de discutat cum Ponta si-a furat-o imediat dupa vizita in China sau cum KWJ a ajuns presedinte si Ciolos prim ministru.
Revenind la Grecia, ar fi foarte interesant de vazut cum Tsipras si ai sai navigheaza cu China, ca alternativa la ce popunea Varoufakis--coprospectiva Gabriela Craciunescu, poate ne puteti imbogati perspectiva cu observatii din teren. Ceva imi spune ca grecii, dupa ce au trimis la plimbare dinastiile politice (de Stanga si Dreapta), au avut totusi cu ce sa le inlocuiasca...
In incheiere nu pot decat sa ma fac ecoul optiunii Severin dela sondajul din capul paginii si sa intreb: De ce vor aliantii sa ne piarda? Sau nu ar fi nicio pierdere?
Chinese investments in Greece are beginning to pay off, not only economically, but also by providing Beijing with a seemingly reliable ally in Brussels.
NYTIMES.COM
Prospectiv A-z


 
Comments
Gabriela Craciunescu Interesant articol. Tot ce ştiu eu din teren este că chinezii îşi cumpără case, apartamente, proprietăţi în Grecia, în fiecare an mai mult decât în cel precedent, că se mută sate întregi de chinezi aici dar nu se vede cu ochiul liber, o ştiu doar cei de la birourile de avocatură ce întocmesc actele de vânzare cumpărare. Aşa am aflat şi eu de la o conaţională ce lucrează la un astfel de birou. Ea era cam îngrijorată de situaţie deoarece o vede zilnic de câţiva ani. Grecii nu par aşa de îngrijoraţi de 'invazia' chinezilor. O să treacă şi asta zic ei.

 
Manage
Prospectiv A-z .
Pretul caselor in toate orasele mari ale lumii este umflat de asiatici--in special chinezi. 


Eu (ma) intrebam cum ii percep grecii obsinuiti pe cei 2 protagonisti: Tsipras vs. Varoufakis. Noi aici l-am tot discutat pe Varoufakis, aproape elogios. Observ acum ca are si Tsipras un joc al lui. Sunt amandoimla fel de patrioti si competenti sau....?

 
Manage
Gabriela Craciunescu Greu de perceput dacă Tsipras sau Varoufakis sunt într-un fel sau altul. Mai e şi doamna Zoe Konstantopoulou ca al treilea element al triadei. Ce pot să spun e că Syriza a fost votată şi de grecii din dreapta, monarhişti şi alţii ca ei. Românii cu drept de vot de aici aproape toţi au votat contra din motive de 'jos comunismul' şi ruşi. S-o spun p-a dreaptă, la începuturi nu m-a atras Syriza, dar mi-au plăcut Varoufakis şi Zoe; Tsipras, mai puţin. Grecii, depinde pe cine întrebi. Sigur nu au fost încântaţi de persoane sau personalităţi din Syriza, ci de principiile şi valorile pe care le susţineau: democraţie şi celelalte. Nu s-a format un cult al personalităţilor sau al salvatorilor, li se părea normal ca acele principii să fie susţinute de cei ce îi reprezintă. 'Elita' împreună cu mas-media ei au fost de o josnicie fără seamăn şi ca rezultat canalele media nu au mai fost ascultate sau urmărite de populaţie. Se urmăreau şi comentau între ei. Acum grecii sunt dezamăgiţi de rezultat sau de turnura pe care au luat-o lucrurile. Eu le-am găsit justificări syrizeilor că nu aveau ce face în condiţiile date, prietenii români de aici mă întreabă dacă îi mai susţin, în sensul de 'ţi-am zis eu.' Grecii nu se încurcă cu dacă şi cu parcă, nu sunt aşa de 'intelectuali' ca ai noştri. Le-a plăcut curajul lui Varoufakis şi 'nebunia' Zoei, nu ştiu dacă cineva l-a plăcut strict pe Tsipras, (ziceau că nu prea îl duce mintea - dar prost să fii, noroc să ai -, că n-a muncit o zi în viaţa lui, că a fost instruit să fie politician de profesie), au avut speranţe doar că triada ce o forma cu ceilalţi doi va putea pune problema cum trebuie şi rezolva ceva. Aparent, nu numai că nu s-a rezolvat, ba chiar pare mai rău, noi taxe şi tăieri de salarii, pensii. Ce nu e aparent e posibil să fie descris în articolul ăsta dar cred că nu se scrie nimic în mainstream media dacă nu există o agendă a cuiva, ceva. Deh, ca tot românul suspicios.

 


Anna Zelinski Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești. Cât încă mai sunt resurse și le pot exploata în condițiile dictate de ei își stăpânesc resentimentele în fața duplicității și nu numai.

 
Manage
Preda Mihailescu Cand am fost in China, avea loc o prima intalnire a "Ligii Culturilor Vechi" - sub egida Greciei si a Chinei, avand ca figuranti Egiptul parca si cam atata. Nu Japonia sau India, pasamite Italia, sau Iran. 

Deja in urma 10 si 8 ani, la conferinte de matematica si economie, in mod ostentativ laudatiile erau politice si nu matematice, mergand in primul rand la Chinez, apoi la Rus, si apoi la matematicieni.

 
Manage
Prospectiv A-z .
India ar fi putut figura cu brio. Chiar si Iranul... Dar politica sau interesul cum sugereaza d-na Zelinski mai sus face si desface firescul.