joi, 19 februarie 2015

Stefan Kovacs: Imposibila speranta



Imposibila speranta – 3 februarie 2015
Stefan Kovacs
Imposibila speranță
-------------------------
Și eu și probabil că mulți alții am crezut într-o lume mai bună. Nu cea comunistă- ci pur și simplu printr-o percepție mai bună - și mai altruistă- apropo de normalitatea anormală ca un grup de oameni care a ajuns mai sus, mai bine, mai cultivat să-i tragă în sus și pe restul. O civilizație- orice civilizație- trăiește și devine mai bună prin colaborare, nu prin ura sinceră față de gâții ancestorilor aproapelui.
Discutam ieri despre marea minciună servită lui Gorby și iepurașilor naivi din jurul său- apropo de ce frumoasă și de bună va fi lumea- după ce se termină cu răul de comunism. Am lecturat mai târziu- niște articole pe Der Spiegel- referitoare la Syriza și la modul în care e ea primită și privită în Germania. Ce-am constatat m-a făcut să-mi dau seama că politica asta de ură împotriva aproapelui- care credeam că a fost o particularitate a dlui. Băsescu și camarila- e ceva tipic pentru neo-democrația vestică. Cea care trăiește cu caviar dar se uită urât la tine și te arată cu degetul atunci când ronțăi o felie de pâine cu unt.
Cetățeanul german (și probabil că și restul din țările bogate) ignoră complet că el trăiește într-un sistem social și că fără acest sistem social- în condițiile actuale- probabil că ar exista un șomaj infernal plus complicațiile aferente. Aceste lucruri s-au mai văzut și în criza din anii 20 și o să se mai vadă atâta timp cât cineva nu înțelege că un sistem funcționează prin muncă și prin plus-producție și nu prin speculații de capital. De fapt și neo-conii autohtoni- începând cu Băsescu și terminând cu entuziaștii din M10 care vor să mănânce capitalism pe pâine atunci când ei au fost plătiți toată viața de la stat au cam lecturat pe post de romane de aventuri toată literatura economică idioată și acum țin lecții. Atunci când le arăți că nicăieri n-a funcționat sistemul- îți răspund cu citate din cărți și - așa cum fac nemții- cu necesitatea unor ”reforme structurale” . Care înseamnă concedieri, șomaj, salarii mai mici, nivel de trai mai scăzut. Și astfel ne întoarcem la ideile formulate la început- acolo unde într-o lume ideală cetățeanul german l-ar trage în sus și pe cetățeanul grec. Sau român. Problema e că atunci când stai și tremuri în turnul tău de fildeș și-i vezi pe restul ca niște risipitori care au curajul să mănânce- deja nu mai vorbim despre umanitate- ci despre orice altceva.
UE ar fi fost normal să plece de la ideea că unul din obiectivele principale- dacă nu obiectivul principal- este creșterea continuă a nivelului de trai pentru toată lumea din UE. Asta în condițiile în care nu-i consideri pe toți ceilalți ca și hoți- și pe tine ca singurul care muncește și realizează câștig. În Europa e nevoie și de Grecia, și de Spania și de România.
Ceea ce europenii se pare că n-au înțeles- este faptul că piața nu te ajută în acest sens. Și înainte de a promova diversitatea LGBT sau cea arabă- ar trebui promovată diversitatea Europeană naturală . Un muncitor grec nu va fi niciodată clona celui de la BMW- așa cum un țăran român nu va putea depăși un agricultor olandez.Atâta doar că toți aparțin acestei Europe unite- sau UE e doar un mit și fiecare ar trebui să se descurce pentru el.
Banii aruncați de europeni pe fereastră- cum ar fi pe geamul murdar al fondurilor structurale- n-au condus la nici un progres ”structural” sau de altă natură- tocmai pentru că s-a mers pe liberul arbitru. La câte miliarde s-au băgat până acuma în POSDRU- am fi putut avea o rețea de școli medii la nivelul german- dacă cineva ar fi spus de la început că respectivii bani sunt folosiți într-un mod unitar, pentru un obiectiv real- nu pentru educarea pinguinilor agricultori din Câmpia Bărăganului în tehnici manageriale moderne. Idem faimoasa infrastructură- dacă cineva (mă refer aici la cei care au dat banii) ar fi spus că toate fondurile se investesc într-o autrostradă care străbate România de la Nădlac și până-n Constanța- astăzi am putea și noi discuta de o normalitate. Zecile de domenii schiabile, telecabine construite unde și-a înțărcat dracul copiii și alte floricele care nu vor aduce niciodată investiția înapoi- ar trebui decontate în primul rând de la cei care au dat respectivele fonduri fără un scop precis- și apoi la cei care le-au luat și au construit prostii. Și aceste fonduri structurale sunt un alt mod de a-ți manifesta egoismul și lipsa de compasiune- pentru că la un moment dat- atunci când se va afla că sistemul educațional- de pildă- e mai prost decât în 1989- cineva va spune ”Dar noi v-am dat. Descurcați-vă, nu ne interesează” - și vom rămâne cu pinguinii cei manageri.
  Mihai Ion Turcu Cu ani in urma, am participat in locul rectoruui nostru care n-a avut dispozitia potrivita sa participe, la un instructaj al unor experti UE, despre cum trebuie sa intocmim proiecte eigibile pentru a optine bani europeni. Induiosat expertul sef, un oleandez, ne-a atentionat ca atuncea cand facem proiecte comune cu universitatile occidentale, banii care unt alocati Romaniei, ajung a partenenrii occidentali, experti in a si-i aduce in punga lor. Trebuie spus ca a finele catorva zile de intruire in tehnici birocratice, mpartiti in echipe, am acatuit ducmente pentru a solicita fonduri, si ca nici unul n-a fost apt sa treaca de prima bariera , strict functionareasca, spre a ajunge macar in discutia comisiei electoare, pecand de la nerespectarea unor precizarii cu litere marunte din subsol la culoarea diferiteor hartii..

  Prospectiv A-z .
Domnule Turcu, complicatiile astea birocratice sunt frunza de smochin care mascheaza goliciunea pungii. Daca ar intra bani in Romania, s-ar vedea in 2 timpi si 3 miscari ca toate ideile de stigmatizare in masa a romanilor sunt gresite. Daca se mai intarzie cu intrarea banilor, aceleasi idei se vor adeveri in cele din urma.

Romania fie intra DE FACTO in circuitul banilor, fie isi face propriul circuit pe care apoi e libera sa si-l cupleze unde vede cu ochii. Daca banii nu incep sa circule, in pofida ordinelor triajului pe care Isarescu le executa, in curand jocul de-a destructurarea Romaniei se va fi incheiat, iar cei care azi se cred elite bine puse vor ajunge scapatatii lumii.
  Preda Mihailescu  Fratele meu a facut si exeperiente relativ inverse: cu ajutorul unor buni prieteni din occident (ma fura dar imi mai lasa si mie, cum spunea bunicul - cred insa chiar ca interesul reciproc sa nu fi fost financiar ci de specialitate, in acest caz) a obtiunut unele proiecte (Erasmus?) ceva EU, de care eu nu as fi in stare in viata mea sa ma apropiu, dar am ajuns totusi sa obtin, tot prin perseverenta unor cunoscuti care au nevoie de mine. Altfel intr-adevar te blocheaza la o patratica prost completata. Mai este insa importanta si scurtarea numarului de intermediar pana la factori de minima decizie - cu cat esti mai aproape de acestia, cu atat primesti indicatii mai realiste. Toata lumea stie ca 90% din intrebari sunt de prisos, si intre cele importante jumatate sunt atat de neclare, ca daca nu iti spune nimeni fii atent acolo, vai de lume. Odata adusi insa banii de bine de rau pe uscat, mai este o alta problema cu repartitia muncii Dar asta este alt capitol. Si inca un alt capitol sunt anumite tipuri de subventii de cercetare EU, in care TREBUIE sa fie tari din diferite "categorii". Colegi de-ai mei povesteau cum pentru acel gen de proiecte, existau specialisti Portugezi, Greci si de alte nationalitati 'similare' care isi valorau existenta in aur - toti se luptau sa ii aibe in proiect, pentru a "internationaliza" proiectul dupa procentele de repartitie cerute de regulament. Sincer sa fiu, nu am auzit sa fie si romani acolo, dar povestea am auzit-o prin 2004-2005. Morala fabulei? Nici macar raul nu este rau-rau, este cenusiu antirabdator, cere perseverenta, rabdare si ceva coincidente. Caci in acest noian daca ar fi sa cauti un drum, fara sa fi auzit destule ... intamplari, nici nu stii ce sa intrebi!
  M.I.T  La respectivul instructaj participau numai universitati. Ma gandesc la ministrul Iolomiteanu, si intructajele a care participa domnia sa....
  M.I.T  Pe vremuri in Sibiu erau 6 persoane apte sa proiecteze si sa duca pina a raport o cercetare socioogica de anvergura. Acei 6, prinre care ma numaram, faceau toate cercetarie cerute in judetul Sibiu de care stapinire. La un moment dat lucram sub ocrotirea unei activiste a Comitetuui Judetean PCR,l icentiata in sociologie a Univ. Stefan Gheorghiu. Tovarasa ne-a informat ca este socioog, ca nu stie mai nimic in materie dar noi sa-i spunem ce ne trebuie si ea ne va facilita munca. Decent. Impicita aveam a face cu sefa, secretara cu propaganda din CJS. O tovarasa, de meserie muncitoare textilista, i se spunea "Zira". Intr-o discutie foarte inima, stiind ca unt psihoog si ucrez a spitalul de psihiatrie, mi-a spus ca are o muca de raspundere foarte dificila in sensul in resortul condus de ea trebuie sa decida in probeme de invatamant, spitale, cutura, tiparituri, justitie, etc. dar ca a ajuns la o modaitate foarte inteleapta de protectie de sine. "Tovarasu ce nu inteleg tai".
  P.M  Mihai Ion Turcu @ Sunt convins - cele mentionate de mine urmareau numai sa indice faptul ca hatisul birocratic al proiectelor EU este coplesitor peste tot, si desigur si mai mult in Romania - si ca numai prin legaturi de intrajutorare cointeresata poate fi concret strapuns. Cursurile sunt o picatura pe plita incinsa - nu inutile, dar scopul concret este identificarea unor posibile si reale colaborari care sa poata ajuta la strapungerea acestui hatis ...
  M.I.T   Preda Mihaiescu, am inteles. Decizia noastra dupa aceasta experienta a fost sa destinam personal care sa se ocupe numai de asemenea admnistrari de hartii. Personal am sfarsit prin a ma supara pe Ambasada Germana, m-am retras si din asociatia de prietenie germano-romana din Sibiu, fiind membru fondator, legat de o experienta birocratica. Fiul meu mezin a absolvit facultatea de restaurare-conservare , prima promotie, sef de promotie. Universitatea din Sibiu, care avea un fe de ambasador german pentru relatiile noastre privilegiate cu Germania, plus consuatul din Sibiu, propunea burse de studii in Germania. Oferta includea si studii in acest domeniu, inicata fiind o facutate de profil din Drezda. Tocmai se afla in restaurare bombardatul dom din Drezda. Am facut dosarul cu toate cele amanuntit indicate. Actele in sine au costat un mil. lei vechi. Dosarele trecute prin delegatu geramn, consulat, ajungeau la Bucuresti la atasatul cultural unde erau aprobate sau respinse, cu mentiunea ca respingerea nu trebuie motivata. Am primit o instiintare cum ca dosaru este respins pentru ca este incomplet, respectiv lipseste copia dupa una din diplomele de studii, si mai includea observatia potrivit careia se asteapta de catre ofertantul burseor ca solicitantul sa stie citi instructiunile pe care sa le si respecte, in plus anunta sententios ca restaurarea conservarea nu este domeniu academic, deci solicitarea nu se incadra oricum in oferta. Am telefonat doamnei atasat pe care am informat-o exact despre oferta lor, adaugand ca ne asteptam ca atunci cand fac oferte sa stie ce ofera, apoi ca pot dovedi cu acte notariale ce documente am trimis, dosarul fiind complet, ca nu erau obigati sa explice refuzul, dar daca l-au explicat si anume printr-un neadevar, consider faptul ca fiind o jignire, si ca pretind inapoierea dosarului care cuprinde acte personale in copii legalizate notaria ( cceea ce anuntau ca nu se obliga sa faca in caz de respindere a cererii), si ca am imputernicit un avocat sa se ocupe de acest lucru, cerand data si ora exacta la care sa se produca aceasta recuperare de bunuri documentare personale etc, si ca pretind ca dosarul sa fie inapoiat complet potrivit opisului. Am fost absolut intepat ceea ce-mi reueste fara mare efort. Avocatul imputernicit a ridicat dosarul, evident complet. Am aflat pe urma ca aprobau numai cererile de burse pentru studii germanistice, restul cererilor fiind automat respinse. Am declinat toate invitatiile academice in SUA din momentul in care s-au pretins amprente digitale pentru eliberarea vizei. Americanii intra in Romania fara viza si fara "analize la zi" .....
Marian Galben Inainte de a fi bine...din pacate ne va fi tuturor greu spre extrem de greu.....

Joseph Stiglitz: Europa si austeritatea au falimentat Grecia



Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Octavian Lupu
Ceea ce mi-a atras atentia in acest articol este o idee simpla dar unilateral interpretata: responsabilitatea pentru contractele de credit incheiate. Apologetii sistemului (inclusiv Muguras Isarescu) ii indica raspunzatori pe lumpeni proletarii care vor sa achizioneze frigidere cu buletinul, mama lor de nenorociti, nerealizand faptul ca fragilizeaza sistemul financiar. Ca si cum contractul de credit nu ar fi un contract unilateral, creat si impus de o singura parte care se presupune ca e partea profesionista si care stie cel mai bine care sunt riscurile implicate pentru ambele parti si care nu are dreptul, dupa ce criza a inceput, sa se prezinte ca o virgina violata la coltul strazii. "After all, such debts are contracts – that is, voluntary agreements – so creditors are just as responsible for them as debtors. In fact, creditors arguably are more responsible: typically, they are sophisticated financial institutions, whereas borrowers frequently are far less attuned to market vicissitudes and the risks associated with different contractual arrangements. Indeed, we know that US banks actually preyed on their borrowers, taking advantage of their lack of financial sophistication.''
The famed economist on the Greek elections and why the world desperately needs a new debt-restructuring strategy
slnm.us
  Smaranda Dobrescu Economistii astia keynesieni vor deveni curand la fel de huliti de neoliberali precum este fosta/actuala stanga.

  Ionel Iani Velciov Creditele in sine nu sunt nici rele nici bune, conteaza destinatia lor! Din acest pdv putem aprecia acceptabil, sau nu, un anumit nivel de indatorare si un anumit cost al lui (taxe, dobanzi) ....
  Octavian Lupu Nu a spus nimeni ca activitatea de creditare trebuie desfiintata. Trebuie "desfiintata" doar tendinta marcata a bancherilor de a da imprumuturi doar cu gandul la profiturile si bonusurile pe termen scurt. Pentru ca dupa aceea vine, nu-i asa, bailout-ul unde platim cu totii atat pentru lacomia bancilor cat si a celor care vor sa-si creasca in mod artificial nivelul de trai sub impulsul marelui zeu al consumului.
  Preda Mihailescu Toata lumea stie ca regele este gol, dar cumpara ochelari de cal! Cand au vandut timp de 5 ani in deplina constiinta subprime bonds, pana s-a dat finanta lumii cu fundul de pamant, nimeni nu a strigat "they lived beyond their measures" pentru ca era prea clar de unde venise problema. La Grecia - si in alte locuri - se striga, pentru ca se stie ca populatia are nevoie de ventile, si i se acorda ventilele. Asta este o latura putin mai perversa.
  O.L   Daca vorbim de datoria suverana a Greciei aceasta nu va fi platita nici daca prim ministru al Greciei va fi Shauble. Cred ca aceasta datorie se incadreaza foarte bine conceptului de debit odios sau ilegitim. Singura solutie este "tunderea" ei pana aproape de 0, sau chiar doua numere sub piele cum se spunea in armata. Sa o plateasca plutocratii greci din banii ascunsi prin off-shore-uri. Pentru ca familiile lor au condus alternativ Grecia.
  P.M   Octavian Lupu @ Un adevar neplacut, asupra caruia m-au informat mai multi prieteni Greci, este ca tara a fost condusa, cum spuneti, de cateva zeci de familii care, in marea lor majoritate, s-au imbogatit subit in timpul razboiului ca si colaboratori in timpul ocupatiei. Avand in vedere ca numai in Elevetia se estimeaza 1.5 datoria Germaniei, in bani iliciti ai unor cetateni Germani, lupta cu off shoreurile Grecilor, desi se discuta mereu iarasi, ar fi un precedent neplacut pentru multi. Cand te gandesti ca Merkel a fost redusa sa cumpere la piata neagra CD uri cu niste amarate de nume...

Planul americanilor cu Romania



Planul americanilor cu Romania – 5 februarie  2015
Octavian Lupu
Nu-mi dau seama de unde are jurnalistul aceste informatii (probabil SRI) dar daca asa stau lucrurile nu cred ca ar fi un lucru rau pentru Romania. Paralela cu Coreea de sud mi se pare interesanta si in acelasi timp amuzanta: pentru ca daca la nivel politic si social Ceausescu isi alesese ca model Coreea de Nord, in ceea ce priveste partea economica, modelul era Coreea de Sud. In documentele de partid ale vremii se vorbeste de faptul ca Romania socialista ar trebui sa atinga nivelul de PIB/locuitor al Coreei de Sud din nu stiu ce an. Adica Ceausescu dorea sa atinga performanta acestui stat capitalist cu mijloacele unei economii centralizate de comanda. Daca privim mai atent istoria Coreei de Sud vom vedea ca acest vis al dictatorului nu era chiar lipsit de consistenta. Pentru ca realizarile economiei sud-coreene s-au datorat interventiei masive in economie a statului. In ceea ce priveste coruptia ea a fost redusa probabil la nivel micro. Pentru ca la nivel macro, Coreea de Sud a continuat sa fie zguduita, la anumite intervale, de scandaluri de coruptie la nivel inalt, fiind un proces care probabil va continua. Coruptia fiind sistemica nu ai cum sa o starpesti ci doar sa o tii pe cat posibil sub control. Desigur trebuie sa intelegem ca daca acest ipotetic plan american se va realiza, independenta, suveranitatea, cat o mai avem, neamestecul in "treburili" interne, etc vor ramane doar apanajul discursului ceausist si al epocii de dinainte de 1989. Dar asa cum spune o zicala "nu poti sa faci omleta fara sa spargi ouale". Aceasta replica i-a fost data si lui Panait Istrati, la vremea aceea comunist convins, de catre un comisar sovietic pe cand se afla in vizita de documentare in Rusia sovietica. Mai exact aceasta zicere i-a fost spusa lui Panait Istrate pe cand vizita un Gulag. La care scriitorul a replicat:"pai eu nu vad decat oua sparte".
Statele Unite ale Americii îşi consolidează prezenţa în România, în contextul agresivităţii...
stiripesurse.ro
  Cristi Pantelimon Când auzim de "contextul agresivităţii Rusiei" ştim că e un articol dictat şi ştim şi de cine. Totul e aşa roz...

  Smaranda Dobrescu M.Gittenstein face parte din planul acesta generos?
  S.D  Am fost odata la un training undeva departe, o trupa de romani, una de sud-coreeni.Deoarece conduceam delegatia romana si eram si interesata de subiect, am stat tintuita cu mana pe sus la tot programul. Langa mine, locurile delegatiei romane erau goale in timp ce sud-coreeni prelungeau programul prin puzderia de intrebari si discutii antamate. Asa am procedat si mai departe:Noi ne-am pastrat locurile libere de interes, ei au ajuns cativa kilometri mai departe..
  Octavian Lupu Am remarcat ca ori de cate ori licuriciul ne face o oferta, noi prospectivii devenim brusc nervosi si neincrezatori. Totusi tinand cont de faptul ca nu suntem niste trestii ganditoare, dar niste salcii plangator/ganditoare tot om fi ma intreb si va intreb care ar putea fi alternativele? Si cand spun alternative ma refer la cele cu grad de aplicabilitate mare nu doar exercitii de imaginatie. In ceea ce ma priveste eu cred ca nu putem si nici nu ar fi de dorit sa schimbam ceva la ora actuala ci doar sa incercam sa extragem maximum de avantaje din situatia data.
  Fogarassy Paul Deci auzim si vesti bune Problema mea este sa nu ne transforme in producator si exportator de hidrocarburi. Noua de abea ne ajunge productia interna si mai avem nevoie si de import. Daca vom fi obligati sa exportam din solidaritate, atunci noi ce castigam ?! ah, da ... ne vor admite in Schengen poate ...
  O.L   S-ar putea sa zica voi le exportati pe ale voastre si cumparati de la noi ca-s mai ieftine, pardon mai scumpe, dar sunt made in the USA..
  F.P   Asa va fi Octavian, dar "ale lor" vor fi extrase de la noi si vor fi de sist; adica cu un consum de apa enorm (apa noastra), plus contaminarea acviferelor (tot ale noastre)
  Cornelius Scipio dle Octavian Lupu despre ce oferta vorbim ? nu e nici o oferta, astea sunt filme sf din imaginatia autorului. am asteptat americanii 50 + alti 25 de ani dupa 89 si degeaba - la cat se ridica investitiile americane in RO ? art. e un non sens, adica arunci cu bani intr-o tara peste care se va "napusti un razboi devastator"....si mai faci si un rezervor de gaze pe malul marii ca sa ti-l faca praf rusii din prima. sa fim seriosi.
  C.P   Zăhărelul cu "oferta" ascunde o altă idee, mai profundă. Iată contextul: http://www.theguardian.com/.../putin-stopped-ukraine...
theguardian.com|De Timothy Garton Ash
  C.P  Apropos, şi Ucraina este ajutată din plin, chiar în aceste momente!
  S.D   Daca ar fi sa ma pozitionez alternativ in postura de salcie plangatoare si trestie ganditoare as evalua istoria relatiilor noastre din ultimii 70 ani si m-as intalni in concluzii cu Cornelius Scipio.
  O.L  D-na Smaranda Dobrescu, d-le Cornelius Scipio, noi aici nu discutam decat niste ipoteze iar de fapt tema in discutie este daca merita sa acceptam o implicare militara si economica a SUA in Romania contra unei cedari si mai mari de suveranitate (oricum mai e foarte putina pe fundul paharului). De inflamat va merita sa ne inflamam, si nu numai pe facebook, cand o astfel de ipotetica oferta va veni de la Departamentul de stat. Ma gandesc ca s-ar putea sa ne ceara sa o puna pe Victorita Nuland ministru de interne.
  S.D  Si pe Gittenstein la SRI!
  O.L  Eu cred ca Gittenstein se va multumi cu o benzinarie, doua sa aiba din ce trai la batranete. Daca-l pun la SRI il "colduiesc" baietii una doua.
  F.P l Putem discuta cat vrem; daca s-a hotarat pentru noi ceva, vom afla cand va fi prea tarziu. Intre timp ne vom inflama pe cu totul alte subiecte, ca sa nu ramanem cu energia neconsumata.
  Prospectiv A-z .
Cei care iau Coreea de Sud ca model intr-o astfel de paradigma, sa gandeasca bine nu numai la acea DMZ de azi, la o aruncatura de piatra de Seoul, cat la fratricidul Razboi Corean http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_War.

Se poate spune ca cine nu risca nu castiga, dar riscurile si castigurile trebuiesc cunoscute si analizate. Altfel, pe planuri incomplet specificate, se poate imagina un scenariu de escaladare...

Apropos de castiguri, a mai trebuit o generatie dela Razboiul Corean pana la inceperea procesului de emancipare (care nu facea parte din planul initial), iar roadele au inceput sa apara abia candva in anii 1990.
The Korean War (in South Korea: Hangeul: 한국전쟁,...
en.wikipedia.org
  Todosiciuc Bogdan Adrian Citind prima fraza din articolul cu "Putin must be stopped" ~ "Vladimir Putin is the Slobodan Milošević of the former Soviet Union: as bad, but bigger." imi vin in minte vorbele lui Emir Kusturica: "Milosevic's fundamental mistake was that he thought there were 250 million Serbs, and that he didn't have a couple of nuclear bombs in his pocket." Putin in schimb le are (armele nucleare). E periculos sa-l identifici pe Putin cu Milosevici si am mai vazut folosindu-se acest concept pentru a incita.
  P.A-z  .
Todosiciuc Bogdan Adrian: Trebuie vazut cine-i autorul, Timothy Garton Ash, un trompetist al imperiului anglo-saxon pentru care centrul n-are nicio responsabilitate.
  Gheorghe Gradinaru In opinia mea articolul, cu un caracter pur propagandistic, este interesant doar in masura in care ideea enuntata-implicare economico-militara americana de substanta-ar releva faptul ca SUA au inteles ca parteneriatul strategic presupune si actiuni de tip "plan marshal" pt Romania.Insa de la un articol cu prezentare de intentii la fapte este cale lunga.
  G.G   Legat de singurul precedent Coreea de Sud cred ca este o "metafora" deoarece conditiile implicarii SUA in Coreea de Sud sunt complet diferite de cele care privesc tara noastra( una din ele si cea mai importanta: intre cele doua state coreene nu exista un tratat de pace iar trupele americane stationate acolo un un statut deosebit- in caz de razboi comandantul sef al trupelor americane devine comandantul fortelor aliate SUA -Coreea de Sud angrenate in lupte) si diferentele pot continua
  S.K  Singura problemă e că Coreea de Sud e oarecum ocupată de americani. Fără prezența armatei americane am discuta acum de o Coree de Nord mare. Și pe de altă parte- drepturile omului au fost foooarte mult timp o glumă bună acolo...
  S.D  Mass media a confirmat sfios si pozitiv infiintarea unui comandament NATO in Romania. Fara sa explice semnificatiile si urmarile posibile. Chiar si noua ne vine a glumi pe seama aparentei generozitati adresata noua prin stire, oprindu-ne in diverse posibilitati legate de export de hidrocarburi, exploatare de gaze de sist, etc. Corecte de altfel.

Dar de ce nu am merge mai departe sa ne amintim cuvintele mereu incitante ale lui George Friedman: "„Statele Unite intenționează să aducă vehicule blindate americane, artilerie și alte mijloace militare în statele baltice, Polonia și România„" Şi ca să fie şi mai clar, privind cine va pierde vieţi omeneşti, acesta continuă: „Probabilitatea declanşării unor operaţiuni militare cu armate regulate în această regiune este foarte mare, dar nu neapărat vor implica trupele americane. Se poate răspândi la țările baltice, România, în multe alte țări. Asa că, să lase în trecut războiul – nu este la fel de ușor pe cât pare pentru Europa.”
A mai declarat Friedman si care ar fi cazul in care ar putea interveni armata americana, dar prefer sa uit..

Si atunci, daca tot exista o astfel de perspectiva, de ce singura ocupatie a presei si a opiniei publice continua sa fie legata de dezvaluirile Elenei Udrea?. Chiar credem ca ele vor fi urmate de o reala curatenie politica?
  P.A-z  .
Din logica interna a complexului militaro-industrial
1. The privatization of war: The U.S. military’s recourse to private contractorshas strengthened the profit motive for war-making and prolonged wars as well. Unlike the citizen-soldiers of past eras, the mobilized warrior corporations of America’s new mercenary moment — the Halliburton/KBRs (nearly $40 billion in contracts for the Iraq War alone), the DynCorps ($4.1 billion to train 150,000 Iraqi police), and the Blackwater/Xe/Academis ($1.3 billion in Iraq, along with boatloads of controversy) — have no incentive to demobilize. Like most corporations, their business model is based on profit through growth, and growth is most rapid when wars and preparations for more of them are the favored options in Washington.
“Freedom isn’t free”, as a popular conservative bumper sticker puts it, and neither is war. My father liked the saying, “He who pays the piper calls the tune,” and today’s mercenary corporations have been calling for a lot of military marches piping in $138 billion in contracts for Iraq alone, according to the Financial Times. And if you think that the privatization of war must at least reduce government waste, think again: the Commission on Wartime Contracting in Iraq and Afghanistan estimated in 2011 that fraud, waste, and abuse accounted for up to $60 billion of the money spent in Iraq alone.
To corral American-style war, the mercenaries must be defanged or deflated. European rulers learned this the hard way during the Thirty Years’ War of the seventeenth century. At that time, powerful mercenary captains like Albrecht von Wallenstein ran amok. Only Wallenstein’s assassination and the assertion of near absolutist powers by monarchs bent on curbing war before they went bankrupt finally brought the mercenaries to heel, a victory as hard won as it was essential to Europe’s survival and eventual expansion. (Europeans then exported their wars to foreign shores, but that’s another story.)
...
6. Defining the world as a global battlefield: In fortress America, all realms have by now become battle spheres. Not only much of the planet, the seas, air, and space, as well as the country’s borders and its increasingly up-armored police forces, but the world of thought, the insides of our minds. Think of the 17intertwined intelligence outfits in “the U.S. Intelligence Community” and their ongoing “surge” for information dominance across every mode of human communication, as well as the surveillance of everything. And don’t forget the national security state’s leading role in making cyberwar a reality. (Indeed, Washington launched the first cyberwar in history by deploying the Stuxnet computer worm against Iran.)
Think of all this as a global matrix that rests on war, empowering disaster capitalism and the corporate complexes that have formed around the Pentagon, the Department of Homeland Security, and that intelligence community. A militarized matrix doesn’t blink at $1.45 trillion dollars devoted to the F-35, a single under-performing jet fighter, nor at projections of $355 billion over the next decade for “modernizing” the U.S. nuclear arsenal, weapons that Barack Obama vowed to abolish in 2009.
http://mondediplo.com/openpage/war-is-the-new-normal
William J. Astore, a retired lieutenant colonel (USAF), is a TomDispatch regular. His D.Phil. is in Modern History from the University of Oxford. He’s just plain tired of war and would like to see the next politician braying for it be deployed with a rifle to the front lines of battle. He edits the blog The Contrary Perspective.
It was launched immediately after the 9/11 attacks,...
mondediplo.com