vineri, 6 iulie 2018

'We're doomed': Mayer Hillman on the climate reality no one else will dare mention

Smaranda Dobrescu shared a link.

May 27

""We've got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on."

 

 

THEGUARDIAN.COM

'We're doomed': Mayer Hillman on the climate reality no one else will dare mention

The 86-year-old social scientist says accepting the impending end of most life on Earth might be the very thing needed to help us prolong it

Eduard Virgiliu Deci solutia este sa ne iubim, sa citim si sa ascultam muzica ... si ca prin minune lucrurile o sa se schimbe in jurul nostru.

Intrebarea este: cat timp facem noi lucrurile astea cine o sa ne duca gunoiul si cine o sa ne dea de mancare?!?

 

Smaranda Dobrescu Eu cred ca el spune ca daca dorim sa valorizam acele lucruri frumoase, e bine sa ne oprim sa ardem combustibili fosili.. E vorba de schimbarea climei...Deci, alte tipuri de combustibil/energii.

 

Eduard Virgiliu Ecologistii astia spuneau acum 20 de ani ca in 2020 apa o sa acopere un sfert din pamant ... 
Deocamdata niciuna din previziunile lor nu s-a adeverit.
"Energia curata" pe care o tot vand astia ne costa dublu si nu a adus nici un avantaj. Lipsa de randament si poluarea suplimentara anuleaza orice beneficiu.

 

Smaranda Dobrescu Eduard Virgiliu Si in Atelier exista doua grupuri de gandire in privinta schimbarii climei si a aportului combustibililor fosili la acest aspect pe zi ce trece mai accentuat. Faptul ca Trump a denuntat acordul de la Paris, da apa la moara celor care nu considera poluarea si noxele respective ca vinovate de schimbarile climatice si imbolnavirile aparatului respirator. Daca nu credem in aceasta "poveste" atunci va trebui sa gasim alta, mai credibila. Cea cu razboiul climateric are si ea limitele ei..

De altfel Trump nu exclude revenirea SUA la prevederile acordului de la Paris.
https://www.agerpres.ro/.../trump-nu-exclude-in-teorie-o...
Manage

 

 

AGERPRES.RO

Trump nu exclude, în teorie, o revenire în Acordul de la Paris…

Petre Rizea Lucrurile ,in domeniul schimbarilor climatice ,nu au nici solutii imediate si nici miraculoase ...Daca e sa se produca schimbari,intr-un sens sau altul ,acestea vor veni de la sine ,pentru ca ,oricare alta rezolvare ,impusa de unii sau de altii,indiferent din care tabara ,va fi tributara interesului de grup ,al castei mai bine situate la un moment dat si nu va avea un caracter echitabil in veci .Iar daca e sa discutam de cauze majore de schimbare climatica ,sunt foarte putine glasuri dintre critici care sa aduca in discutie ,zborurile in spatiu ,mari consumatoare si distrugatoare de oxigen si ozon ,ce au atins o frecventa absolut nejustificata ,oricare ar fi motivatiile "stiintifice "...

 

Eduard Virgiliu Smaranda Dobrescu principalul motiv pentru care Trump s-a retras a fost faptul ca economia americana urma sa cheltuiasca 1-3 de trilioane de dolari si efectul era aproape zero.
Ce nu polua SUA urmau sa polueze India si China.
Poluarea nu poate fi rezolvata decat de tehnologie. Daca fortezi utilizarea de tehnologii care nu au atins maturitatea, poluarea o sa creasca.
Treaba asta se vede in Germania unde s-au cheltuit sume enorme pentru energie verde. Germania acum are un sistem instabil de energie electrica care cosuma si mai mult si polueaza si mai mult.

 

Smaranda Dobrescu Presedintele american a spus ca este dispus sa renegocieze intelegerea, propunere respinsa insa vehement de Germania, Franta si Italia, care si-au reafirmat, intr-o declaratie comuna, sprijinul pentru acord. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, i-a transmis insa ca Acordul nu este renegociabil. China si Rusia au anuntat ca isi vor respecta angajamentele asumate prin Acordul de la Paris, in ciuda retragerii SUA. America este a doua sursa de gaze cu efect de sera din lume, dupa China.. Hotararea finala a SUA o va lua probabil urmatorul presedinte, intrucat iesirea din acord efectiva are un termen de 4 ani. Produsele a caror tehnologie ar fi schimbata costa evident mai mult, dar masura eficientei economiilor si a castigurilor in globalizare nu poate fi comparata si evaluata in conditii de tehnologii vechi vs. noi. Si apoi, retragerea efectiva va costa SUA penalizari la exportul produselor cu noxe. Ce castigi pe mere, dai pe pere. Si mai mult, te asociezi, tu, SUA, Nicaraguei si Siriei, singurele tari ce nu au semnat acordul de la Paris.

 

Petre Rizea ATATA TIMP CAT AMERICA ARE CONTROLUL, ACCEPTAT BENEVOL DE TOATE STATELE VESTICE INDUSTRIALIZATE ,ASUPRA PIETELOR DE DESFACERE SI COMERTULUI CU TEHNOLOGII,DESPRE CE VORBIM AICI ???

 

Smaranda Dobrescu Pai nu mai vorbim decat in momentul in care Trump ca reveni asupra hotararii sale.

 

Prospectiv A-z .
Hillman e destul de realist sa nici macar nu spere intr-o schimbare--care la nivel personal sau chiar national n-are suficient efect nici in cazul uneia din primele economii ale lumii (UK).

La sfarsitul articolului apare si mai clara sursa problemei timpului nostru: CAPITALISMUL: 

Can civilisation prolong its life until the end of this century? "It depends on what we are prepared to do." He fears it will be a long time before we take proportionate action to stop climatic calamity. "Standing in the way is capitalism. Can you imagine the global airline industry being dismantled when hundreds of new runways are being built right now all over the world? It's almost as if we're deliberately attempting to defy nature. We're doing the reverse of what we should be doing, with everybody's silent acquiescence, and nobody's batting an eyelid."


Despre pensiile private

Despre fondurile private de pensii – 28 mai 2018

 

Flavius Chircu shared a post.

May 26

 

Dan Diaconu

May 25

Întrucât tefelimea e în continuare revoluţionară şi, spălată pe creier de propaganda administratorilor de fonduri private, m-am gândit să pun pe masă ceva cifre, astfel încât să le mai răspândesc fluturii din cap. Şi, cum tocmai ce în februarie s-au împlinit zece ani de pensii private, putem să luăm ca etalon datele pe care le-am primit cu această ocazie.

Unul dintre indicatorii esenţiali pentru analiza noastră este suma acumulată de participantul mediu la schema de pensii private. Aceasta este de 5944 lei. Presupunând că azi ar fi ziua în care ai ieşit la pensie, după ce ai fi contribuit 40 de ani, ai avea la dispoziţie 23 776 lei. Întrebarea care se pune imediat este cam cât ai de gând să trăieşti? Dacă te limitezi la zece ani, ai dat lovitura: vei avea la dispoziţie imensa sumă de aproape 200 RON pe lună(198,1, mai precis). Dacă în schimb ţi-e dragă viaţa şi te gândeşti s-o mai duci douăzeci de ani, iaca ce tocmai te-ai pricopsit cu imensa sumă de 100 RON/lună). Nu-ţi ajung nici de întreţinere, astfel încât ar cam trebui să-ţi iei adio de la mâncare sau medicamente. Dar eşti, „pă sistem privat", ce mama naibii?

Probabil te gândeşti că n-ai fi tocmai tu „cetăţeanul mediu" şi pârlit care, în zece ani a strâns nici 6 000 lei. Doar eşti tefelist, ce naiba! O altă statistică a pieţei ne spune însă altceva, anume că 10% dintre participanţii în sistem deţin peste 40% din activele fondului privat de pensii. Nu-i nimic nou, pe lume există bogaţi şi săraci, însă ceva îmi spune că, indiferent cât de tefelist ai fi şi oricât de bine te-ai simţi în pielea ta, există 90% şanse să faci parte din masa celor mulţi, care împart cei 60% din sistem. Adică undeva sub medie, deci nu faci nici măcar amărâţii ăia de 6000 lei în zece ani.

Chiar dacă faci parte dintre cei bogaţi, un alt element referitor la performanţa administrării fondurilor tale ar trebui să-ţi dea serios de gândit. Din cei 5944 lei, suma depusă de participant a fost de 4801 lei, iar restul de 1143 lei reprezintă „câştigul" sau plusul adus de administrator. În termeni procentuali, participantul la sistem a câştigat 23.8%. E o sumă impresionantă, nu-i aşa? Comparaţi-o însă cu inflaţia din cei zece ani care a păpat cumulat 33% din suma depusă. Cu alte cuvinte, în cei zece ani de participare la minunata schemă privata, în termeni reali ai pierdut o nimica toată de 9.2%.

Aşa cum spuneam în articolul anterior, menţinerea valorii banului într-un context ultra volatil precum cel în care trăim este extrem de greu. Mă rog, cifrele chioare ne arată că nici „super-specialiştii" fondurilor n-au făcut mare lucru, iar strategia lor de conservare a valorii a fost una perdantă. Dacă în loc de a pune bani în contul băieţilor deştepţi ai fi cumpărat metal preţios sau altceva mai puţin volatil, la momentul actual ai fi avut o rată a randamentului mult superioară celei pe care ţi-o oferă administratorii pensiei tale.

Un alt comentariu primit, izvorât evident din propagandă băloasă al cărei centru se află pe undeva pe la UM Digi 24, a fost că „decât să-mi ia PSD-ul banii, mai bine-i bag la fondul privat de pensie". E într-adevăr o opinie „solid" argumentată. Privind însă cifrele la rece, constat că ceea ce dă PSD-ul prin titlurile de stat, acoperă cât de cât inflaţia, în timp ce ceea ce dă propaganda se prăbuşeşte. Ca să fiu mai explicit, în timp ce în 2017 randamentul mediu al obligaţiunilor de stat la un an a fost de 1.74%, pe care dacă-l raportăm la inflaţia oficială de 1,3% obţinem un câştig real pozitiv de 0,44%, acţiunile DIGI, pe care fondurile de pensii le-au cumpărat într-o veselie fără nicio analiză(doar era ordin pe unitate), au scăzut(raportat la data de ieri) cu 23.25%!!! Astfel încât tefeliştii - să mă scuze cei mai pudibonzi - ar cam trebui să pupe în cur PSD-ul în general şi pe Dragnea în special deoarece sunt singurii care-au contribuit pozitiv la bunăstarea lor, acoperind cât de cât dezastrul produs de investiţia în acţiunile emise de ăia care-i îndoctrinează zi de zi.

Mari concluzii nu-s de tras. Ca participant captiv la sistemul obligatoriu de pensii private n-aş avea decât o singură dorinţă: ori să mi se ofere posibilitatea să-mi gestionez singur participaţiile, ori ca statul să constituie un fond care să investească tot ce strâng, într-o strategie automată, în titluri de stat şi fără comisioane de administrare. Simt c-ar fi ceva mult mai transparent şi mult mai sigur. Şi mai simt ceva, anume că ăia care se vor retrage primii vor fi cei care gândesc şi care caută un randament real pentru pensia lor, adică o mare parte dintre cei 10% care, la ora actuală, sunt vacile de muls ale administratorilor de fonduri. Şi-atunci să vezi poezie!

 

Eduard Virgiliu Atata timp cat fondurile de investitii care administreaza fondurile nu au un randament mai mare decat statul pilonul 2 nu-si are rostul.

Este doar o escrocherie prin care niste firme internationale mai castiga niste comisioane fara sa faca nimic.

 

Smaranda Dobrescu Statul , gestionarul sistemului public nu poate avea randament, caci banii nu sunt investiti, Tot ce se colecteaza intr-o luna se distribuie actualilor pensionari. Nu randamentele trebuie comparate . Din pacate momentul adevarului va veni foarte tarziu cand la momentul pensionarii suma celor doua pensii ar trebui sa fie mai mare decat pensia intreaga ce ar fi fost obtinuta din sistemul public. Toate datele actuale infirma aceasta supozitie.

 

Eduard Virgiliu Se poate calcula un randament aproximativ pe perioada de 10 ani in care a functionat pilonul 2.

Daca echivalezi cresterea punctului de pensie cu randamentul banilor din pilonul 2 se poate vedea ca pilonul 2 nu a adus nici un avantaj.

 

Smaranda Dobrescu Am raspuns cu explicatii obisnuite de ce nu poate fi rentabil pilonul II si FB-ul mi-a transmis ca mi-a blocat comentariul. Pe wallul meu, plin de fotografii, m-a pus sa sterg doua postari, caci una nu-mi apartinea (era redata cu autoruol ei) si alta , niste picturi, ca nu am trecut pretul de vanzare. A devenit FB-il casa de licitatie, face comert?

 

Smaranda Dobrescu Un raspuns nu m-a lasat FB sa il postez, iar al doilea prin care explicam ce face aici si pe wallul meu, a disparut. Cred ca pana in prezent nu am cunoscut ce inseamna cenzura!

 

Eduard Virgiliu Smaranda Dobrescu se pare ca FB s-a indragostit de pilonul 2 de pensii https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

Prospectiv A-z .
De amorul artei, s-ar putea aproxima chiar si *rentabilitatea* pilonului de pensii de stat; de exemplu, daca se considera nivelul dobanzii pe care statul o plateste pentru a se imprumuta de pe piata de capital...

Numai ca ne dam seama ca se poate degenera in artificii contabile (ceea ce economiile centrului fac de zeci bune de ani) si niste aia se vor gasi mereu sa o dea la intors.

Noi tot incercam sa rationam logic cu un cancer societal avansat, similar aceluia de sfarsit de ani 1980 in Blocul Sovietic. S-a privatizat excesiv de mult, totul a devenit o capusarie ordinara care duhneste dela distanta.

 

Smaranda Dobrescu Nevoile nu sunt chiar identificabile. Bugetul consolidat completeaza luna de luna cand e nevoie veniturile bugetului de pensii. Cand ajunge bugetul consolidat in insuficienta de plata din n motive, se imprumuta pe piata de capital, caci bancile noastre ii dau bani cu dobanzi mult mai mari...

 

Prospectiv A-z .
Ideea cea mai logica ar fi sa te imprumuti dela sistemul de pensii, caci piata de capital tot din pensii isi ia parte din bani pentru a imprumuta statele. Ai elimina intermediarul.

Ideal, te imprumuti pentru a investi sustenabil. Dar suntem atat de departe de acest ideal ca poti intelege de ce se merge pe peticeala, de pe azi pe maine. Si mai departe, intelegi de ce cei mici pica primii si dur nu pentru ca-s cei mai vinovati, ci pentru ca sunt fara aparare.

 

Smaranda Dobrescu E suficient sa faci propunerea asta normala, caci primele plati in pilonul II incep peste 10 ani ca, tefelistii urla ca din gura de sarpe ca Dragnea le mananca banii lor. Evidenta ramane. Operatia nu e simpla, caci activele sunt de fapt hartii care trebuie vandute pe o piata ca sa se transforme in bani. Oricand vei avea impresia, tu guvern ca nu ai prins perioada optima de schimb.

 

Prospectiv A-z .
Nu-s dentistul fetelistilor. Si oricum, nu ei au facut o pruna, ei au fost plimbati ca la paradele lui Ceausescu. Iata unul din responsabili:

„M-a durut destul de tare când a ieşit Iohannis cu lista cu baronii, în 2014, şi eu trebuia să îi apăr, deşi eram de acord cu Iohannis", a spus Victor Ponta în cadrul unei conferințe de presă.

https://www.dcnews.ro/mircea-badea-despre-sinuciderea-lui...


Pensii de stat=hotie - Marginalia, ...

Buciu Petre shared a link.

May 23

Un bugetar de lux care traieste regeste din banii statului se plange, in piesa asta, ca statul ii fura banii si ca pensiile private sunt singura optiune morala pentru a scapa de "hotie". Eventual, sa se aboleasca pensia de stat si statul social, aceste "hotii" care ne "fura" banii noua, oamenii care "muncim", aia "cinstitii". Eu nu stiu cum Dumnezeu pot asemenea personaje expirate, parca teleportate din 1850 in prezent, sa fie atat de respectate si luate in serios. Burghezul Papahagi declara practic razboi de clasa, caci doar "lupta" nu se mai cheama de multa vreme. Parca am trai intr-o versiune burgheza a regimului orwellian descris in "1984". Totul seamana, doar stapanii au alta culoare politica.

 

 

MARGINALIAETC.RO

Pensii de stat = hoție – [ Marginalia ] etc.

[ Adrian Papahagi ] May 23, 2018 Economie Pensii de stat = hoție Întreg sistemul de pensii gestionate de stat e o hoție și o minciună: 1. fiindcă nu plătim pentru noi, ci pentru alții. E ca și cum, la fiecare cumpărătură la magazin, ne-ar obliga să donăm o parte din ce-am cumpărat cel...

 

Smaranda Dobrescu Dupa prima fraza am pus mana sa scriu. La a doua am renuntat caci niciun cuvant din postare nu e corect. Autorul habar nu are cum functioneaza un sistem public de pensii. Asa o porcarie infantilo-pretioasa-habarnista nu am citit in viata mea.

 

Buciu Petre Vi se pare ca astia stiu ceva ? Ca fac vreodata efort sa inteleaga serios despre ce-si dau cu parerea ? Ei sunt doar cu sloganele si ei stiu ca statul ii "fura". Fobia oricarui burghez radical ...ca statul pune mana pe averea lui. Altceva nimic. Nu analiza, nu investigatie, nu dezbatere de concepte...doar diatribe din astea si declaratii de razboi.

Smaranda Dobrescu Nici macar nu-i da prin cap ca pensia administrata privat urmareste riscuri de tot felul, cel mai important fiind cel al comisioanelor uriase luate de neoliberalii administratori. Inflatia si deflatia tot acea pensie o afecteaza, nu pe cea publica, etc, etc

 

Andrei Mocearov Este o atmosferă generala care permite ca asemenea dementi sa se exprime in termenii ăștia, sfidand cu un cinism suprem orice formă de solidaritate umana.

 

Buciu Petre Solidaritatea treaca-mearga, o mai putem explica prin faptul ca traim vremuri nihiliste populate de psihopati si indiferenti. Dar e ridicol si din punct de vedere pragmatic/economic ce spune el. Pensia publica raspunde mai bine unor riscuri decat privatul. Iar defectele ei, de asemenea nu sunt evitate de privat daca e sa-i impunem un management de risc acceptabil. Indivizii astia probabil ar vrea pensie privata ca fond de investitii. Mult succes le doresc cu asa ceva, in conditiile in care capitalismul financiar da rateurile pe care le da.

Giugal Aurelian Punct lovit. Cu oamenii ca voi aș vrea să plec la drum.

 

Roxana Antohi Din pacate acesti habarnisti nu sunt pusi la punct pentru aberatiile lor Si asa mai apar si alti habarnisti si debiteaza prosti

 

Buciu Petre Acesti habarnisti sunt promovati de alti "habarnisti", dar "habarnisti" din aia precum Aligica (ca Marginalia e platforma lui noua) decorati de sistem, slugi docile si loiale intereselor celor puternici. "Habarnisti" care ar trebui sa stie, avand in vedere profesia lor, ce enormitate jenanta spune Papahagi. Dar au prins atata tupeu si se cred atat de mari incat nu se mai jeneaza de nimic.

Smaranda Dobrescu Habarnistii acestia pentru ca sunt inchisi la orice argument ar merita sa li se aplice proiectul optional vanturat prin presa: cine doreste sa ramana la pilonul II sa mearga mai departe pe legea respectiva, cine doreste sa revina la pilonul I sa i se considere anii de pilon I ca ani de contributie la sistemul public si in final sa-si ia pensia intreaga. Dar nu e corect fata de habarnisti. Mai bine si-ar batea capul guvernantii sa explice in asa fel situatia incat sa depaseasca cliseele cu care e plin capul incapatanatilor. E vorba totusi de familia lor, nu doar de ei!

 

Roxana Antohi Acum la Antena 3 s-a vorbit de Domnul Fota care il acuza pe Eminescu ca era impotriva ideilor ocdentale Deci un nou esantion de habarnist A scris un articol in Dilema

 

Smaranda Dobrescu Si-a pierdut patronul si se uita zambind candid catre Aligica& comp.

 

Rareș Jianuhttps://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/621429161542385Manage

 

Dan Diaconu

May 24

La ora actuală, începând cu prostul naţional, trecând apoi prin influencerii guranişti, cartienişti, etc. şi terminând cu ultimul tefelist, subiectul la modă este cel al pensiilor, mai precis al „luptei" prostovănimii pentru ceea ce se numeşte „pensie privată".

În mai multe articole(unul recent îl puteţi citi aici: https://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/602213103463991), am explicat că, în realitate, pensia privată este o şmecherie care nu face altceva decât să împingă nişte bani ai statului în buzunare private. Dar să încercăm să privim dincolo de personaje pentru a înţelege de ce calea tefelistă este greşită şi de ce totul se va întoarce, până la urmă, fix împotriva prostovanilor care mestecă nişte slogane fără a înţelege despre ce e vorba.

Sistemul pensiilor de stat e un sistem bazat pe extinderea unui sistem natural - în care copiii au grijă de părinţi atunci când aceştia nu mai sunt în putere - la nivel de stat. Tradus, pentru asigurarea pensiilor bătrânilor, contribuie cei care sunt activi, printr-o contribuţie proporţională cu salariul încasat. Aşadar, un prim aspect al sistemului pensiilor de stat este acela că acest sistem nu este unul „de acumulare", ci unul „de solidaritate". E bine să înţelegem acest aspect deoarece de aici pornesc toate confuziile speculate de ticăloşii din spatele sloganelor chioare.

Aşadar, prin pensiile de stat nu strângem bani pentru pensie, ci contribuim din solidaritate între generaţii la pensia celor care, la rândul lor au contribuit la pensia înaintaşilor lor. Disperarea - care vine nu de la tefelişti, ci, culmea, de la cei cu care se luptă acerb tefeliştii, anume decreţeii - apare atunci când unui val demografic major îi urmează un gol demografic. În cazul nostru e vorba, aşa cum am amintit, de decreţeii lui Ceauşescu care se tem că, după ieşirea lor masivă la pensie, „golul demografic" al generaţiei următoare nu va rezista „plăţii facturii pensiilor". Este o teamă justificată, însă aceasta nu se combate cu făcături propagandistice, ci cu logică. E bine ca fiecare să ştie că nivelul pensiei este, până la urmă, un indicator al nivelului general al bunăstării unei ţări. În cazul în care ţara funcţionează bine, se găsesc bani pentru pensii, în caz contrar nu. E ca în orice familie: în cazul în care au copii care se descurcă bine, părinţii pot fi liniştiţi că nu vor fi lăsaţi de izbelişte la bătrâneţe. În caz contrar, e mai complicat.

Fix la fel e şi cu pensiile de stat. Decreţeii au fost cei care l-au omorât pe Ceauşescu, cel căruia, dacă e să fim corecţi, îi datorau propria existenţă. Mai mult, s-au ridicat vehement, asemeni tefeliştilor actuali, împotriva principiilor acestuia, unul esenţial fiind rata natalităţii. Golul demografic este cauzat fix de comportamentul lor, aşadar factura o vor plăti tot ei. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, e cât se poate de clar că generaţia decreţeilor nu va avea o bătrâneţe foarte uşoară. Cel puţin acestea sunt premisele. Există însă şi o speranţă: în cazul în care România îşi va croi un destin economic solid, se va putea trece cu uşurinţă peste provocarea pensionării valului decreţeilor. Mai mult, trebuie înţeles că o mare parte a decreţeilor nu-şi vor încasa pensia de aici, ci de prin statele UE prin care-au lucrat, astfel încât stresul sistemului naţional de pensii nu va fi atât de mare precum cel prognozat de trompetele propagandiste.

Partea hilară începe însă abia de-aici. Preluând pe nemestecate temerile decreţeilor, tefeliştii îşi cam sapă singuri groapa. Cu cât criticile la adresa sistemului public de pensii sunt mai mari, cu atât creşte presiunea asupra înlocuirii acestuia. Ce înseamnă înlocuire? Înseamnă trecerea de la un sistem bazat pe solidaritate intergeneraţională la unul bazat pe acumulare. Adică, în loc să ţi se plătească pensia de către generaţia actuală, ea ţi se va plăti din ce ai strâns de-a lungul vieţii. Este însă „dorinţa" de care, din prostie, generaţia tefelistă s-ar putea să aibă parte. Şi-o să vă explic în continuare de ce nu e bine pentru ei.

Banul nu e o unitate stabilă. Cu trecerea timpului valoarea sa este mâncată de inflaţie. A-ţi păstra banii prin acumulare este o provocare care necesită experienţă. Pe această „experienţă" se bazează fondurile de pensii, cele care au ca şi specializare „conservarea" valorii depunerilor efectuate de către contributori. Însă această „expertiză" vine la pachet cu un preţ, anume comisionul de administrare pe care-l plăteşti din propriul buzunar. Nimeni însă, într-un sistem pur privat, nu-ţi poate garanta că administratorul fondurilor tale de pensii nu e un prostovan care-ţi plasează banii aiurea şi-i pierde. S-a văzut asta în ultima criză din SUA, unde mulţi au rămas cu buza umflată fix în prag de pensionare, fiind lăsaţi să se descurce cum pot. E unul dintre riscurile majore ale sistemului pur privat de pensii. În cazul statului, chiar şi-n vremuri dificile, se găsesc bani sau soluţii pentru plata pensiilor. Cel puţin, până acum, nu s-au văzut state rămase întregi care să nu-şi asume plata pensiilor.

O altă necunoscută este durata vieţii fiecăruia. Poţi trăi mai puţin decât media, neîncasând mare lucru din pensie sau poţi trăi foarte mult. În cazul pensiei private ţi se spune limpede: ăştia-s banii tăi, cu ei te descurci. Ai trăit mai mult decât ai strâns, Dumnezeu cu mila! În cazul sistemului public, cel puţin această grijă nu există.

Sunt doar câteva elemente care arată că sistemul public de pensii nu e chiar dracu' gol, ci un sistem oarecum natural de gestionare a îmbătrânirii. Este, în acelaşi timp, un sistem care nu-ţi dă bătăi de cap şi al cărui scop nu e profitul unora pe spatele.

Un alt sistem similar celui de pensii este cel public de sănătate. La fel, acesta se bazează pe solidaritate: contribuie toţi pentru întreţinerea celor care-s bolnavi. Aceasta are ca avantaj esenţial faptul că, atunci când un bolnav necesită un tratament extrem de scump, probabilitatea de a se găsi banii necesari e mai mare. Până la urmă nimeni nu vrea să fie bolnav, astfel încât n-ar trebui să-ţi doreşti să-ţi cheltui contribuţia la sănătate. Lucrurile stau relativ normal acolo unde sănătatea este o afacere de stat. Când însă intră pe fir componenta privată, totul se transformă în dezastru. De ce, e simplu de înţeles: dorinţa de profit duce la existenţa excluderilor şi a condiţiilor scrise cu litere mărunte. Asiguratului nu-i este permis decât un număr limitat de intervenţii, iar în cazul în care, chiar şi accidental, nu este asigurat, e lăsat de izbelişte.

Ca o răzbunare hazlie a istoriei, s-ar putea ca fix generaţia cea mai vehementă, anume tefeliştii, să încaseze direct în barbă cele două experimente nefaste, cu efecte devastatoare asupra lor. E o altă punere în scenă a zicerii „ai grijă ce-ţi doreşti pentru că s-ar putea să se îndeplinească".

 

Buciu Petre 1. Argumentele cu solidaritatea nu tin la astia. Mai degraba ti-i pui in cap, pentru ca ei considera solidaritatea asta o forma de furt. Au ramas cu traumele burgheze. 

2. Foarte multa lume uita sa spuna ca pilonul II are toate defectele (potentiale si actuale) ale pilonului I, dar nu are si toate avantajele. Declinul demogratic afecteaza la fel de tare si pilonul II, pentru ca toata acumularea lui e pe baza de titluri de stat, platite, evident de stat. Daca demografia o ia la vale, statul va trebui sa creasca birurile pe munca (ca doar n-o va face pe capital) pentru ca pilonul II sa aiba acumulare. Altminteri e foarte bine scris, Dan Diaconu are un stil provocator :))





Interviul interzis in presa romaneasca

Interviul interzis in presa romaneasca – 20 mai 2018

 

Gheorghe Gradinaru shared a link.

May 20

În această conversație îmi asum un rol de jurnalist cu tendințe de avocat al diavolului, provocându-l pe dizidentul Mihai Șerban să răspundă la subiecte sensibile.

Interviul relevă o realitate suprimată de mass media și instruiește cititorul în arta retoricii moderne prin răspunsurile la întrebări puse semi-agresiv.

Natura democrației din U.E., metisajul și marea înlocuire, emigrarea românilor, perioada ceaușistă, cum a revoluționat Dan Puric românismul, jurnaliștii ca niște trupe de ocupare mintală ș.a., sunt câteva dintre chestiunile atinse mai jos.

Fără falsă modestie, vă prezint cel mai exploziv interviu din presa românească; provocator, agitator, brutal de sincer, incisiv, grozav și adevărat, un interviu incorect politic:""

 

 

INCORECTPOLITIC.COM

EXPLOZIV ȘI EXCLUSIV: Interviul INTERZIS în Presa Românească - Incorect Politic

"Nu mai putem vorbi de pluralitate politică, simple amăgiri pentru naivi. După fapte și realități, observăm că spectrul politic reprezentativ este compromis, neputincios, vândut și lucrează concertat împotriva interesului național, împotriva interesului popular.

 

Eva Feilinger Nu- l cunosc pe domnul Mihai Serban . Un lucru pot sa spun cu certitudine , orice om cu o minte cat de cat rationala nu se poate sa nu se fi gandit macar odata in anii care au trecut de caderea regimului comunist , la problemele puse in dezbazere in articolul de mai sus https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f8d/1.5/16/1f914.png🤔https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f5d/1.5/16/1f60f.png😏https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f65/1.5/16/1f620.png😠

 

Prospectiv A-z .
Trebuia scris si un asemenea text. 

Doua idei mi-au atrs atentia:

1) "S.C. – După părerea dvs., grupul Vișegrád este pro-rus?

M.S. – Grupul Vișegrád formează o antiteză sănătoasă și demnă de respect în fața agendei marxiste impusă de U.E. Dar este la fel de adevărat că fără sprijinul neoficial al Rusiei, nucleul de rezistență format din acest grup ar fi anihilat în 24 de ore după modelul Iugoslaviei în aplauzele occidentalilor care, cel mai probabil, ar striga că democrația a învins, Ura!, Ura! etc."

Adica rusii au acel cuvant de spus, constituind de fapt si/sau de drept al doilea Triaj. De fapt, ar insemna ca elitele pro-sovietice s-au perpetuat/transformat. De drept, ar insemna ca la Malta s-au pus niste chestiuni in scris--ceea ce nu s-ar fi facut despre extinderea NATO...

2) "Conștiința reacționară a Neamului Românesc se află în exil."

2

 

Prospectiv A-z .
https://www.facebook.com/TheEconomist/posts/10156578183674060

 

Smaranda Dobrescu In interviul exploziv si exclusiv, sunt cateva lucruri pe care le gasesc si eu corecte, in special cele care tin de epoca Ceausescu, de inceputurile capitalismului romanesc. 
In rest, raman sa ma gandesc de unde au aparut unele idei si cui sunt adresate
1.D-l Serban nu da nicio sansa regasirii tarii in identitatea sa normala in structura sa actuala. Daca va reveni D-lui si diaspora plecata de la revolutie pana in prezent in tara, va reusi sa salveze Romania. Milioanele de romani din diaspora au dovedit insa la mai toate alegerile noastre ca agreaza mersul tarii sub Basescu, sub Johannis. De ce ar schimba ceva?
2. "S.C. – Unele voci din diaspora, o să-l amintim doar pe Paul Goma, vorbesc despre un plan de înlocuire a populației din România. În ce constă această înlocuire?

M.S. – Înlocuirea despre care a vorbit Paul Goma este o problemă strict românească și face referire la înlocuirea poporului român cu populația actuală a Israelului. De partea cealaltă, în Occident se vorbește despre „Marea înlocuire" și este o problemă abordată de intelectualii din Vest. În Franța, Renaud Camus a demonstrat că „Marea înlocuire" nu este un concept ideologic, ci o realitate palpabilă și este, probabil, cel mai mare șoc civilizațional pe care l-a cunoscut Franța și, mai pe larg, Occidentul"

Ideea cu inlocuirea populatiei actuale a tarii cu cea din israel, pusa pe tapet de cei doi, e mult peste puterea mea de intelegere. Cui foloseste, sau mai degraba e nevoie de reanimarea unui sentiment antisemit pe care il credeam disparut?
3. Daca grupul V4 este inerent sprijinit de Rusia, altfel ar fi fost spulberat de mult, de ce pretinde D-l Serban ca acolo ne e locul? 
Si sunt inca multe nelamuriri...


Prospectiv A-z .
Unul din numele mentionate in articol, Stephen Smith:
https://youtu.be/RFeii1BNJoI
Manage

 

 

YOUTUBE.COM

Africa's 'Scramble for Europe': Stephen Smith

 

Prospectiv A-z .
https://youtu.be/CQ7EwuMRNKE
Manage

 

 

YOUTUBE.COM

Stephen Smith : "Nous ne voulons pas être un continent…

 

Prospectiv A-z .
https://www.breizh-info.com/.../africanisation-de-leurope...
Manage

 

 

BREIZH-INFO.COM

Africanisation de l'Europe. Stephen Smith est-il un…

Prospectiv A-z .
Alt nume, Renaud Camus, autorul francez al tezei *Marea inlocuire* https://en.wikipedia.org/wiki/Renaud_Camus
Manage

 

 

EN.WIKIPEDIA.ORG

Renaud Camus - Wikipedia

 

Prospectiv A-z .
Dela acesta, wikipedia trimite aici:https://en.wikipedia.org/wiki/Eurabia

"Eurabia is a political neologism, a portmanteau of Europe and Arabia, used to describe a conspiracy theory of globalist elements, allegedly led by French and Arab powers, to Islamise and Arabise Europe, thereby weakening its existing culture and undermining a previous alignment with the U.S. and Israel."
Manage

 

 

EN.WIKIPEDIA.ORG

Eurabia - Wikipedia