luni, 20 martie 2017

O propunere necesara

O propunere necesara – 23 februarie 2017
Gavrila Ch shared a link.
In sfarsit, o propunere necesara:


În Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, publicată recent pe site-ul instituţiei, Academia Română atrage atenția asupra situației tinerilor cu studii…

Preda Mihailescu Suna bine. Ar fi bine ca masura de compensatie pentru studiile primite sa fie dublata si de anumite masuri de incitare si incurajare, nu numai penalizarea cu retributia costului studiilor.

Alexandru Botu Cum sa fie obligati sa munceasca si unde cei care isi termina studiile si ajung direct someri (foarte multi), pentru ca nu-si gasesc loc de munca, nu conform pregatirii dobandite prin studiile urmate, dar nici in alte ocupatii pentru care nu era necesara acea pregatire? Pe santiere de tip Bumbesti-Livezeni, Canalul Dunare Marea-Neagra? Sunt si unele exceptii (medicii, de exemplu) a caror salarizare este mizerabila, pentru ca nu are legatura cu importanta sociala a activitatii lor, ci cu grilele uniformizatoare de salarizare. De ce ar trebui sa primeasca un salariu diferit de al medicului un procuror, un judecator s.a.?

Smaranda Dobrescu La facultatile noastre (cele cautate) exista un numar de locuri fara taxe, pentru cei intrati cu medie mare si un numar de locuri cu taxe (limitat) pentru ceilalti, sub o anumita medie de intrare. Taxa pentru acestia este echivalenta cu cheltuiala statului cu un student in timpul facultatii. La aceasta suma s-ar ridica rambursarea cheltuielilor cu facultatea. Ca medie, suma e in jur de 10 mii lei
In acelasi timp structura specialistilor e deficitara in aproape toate ramurile economiei. (Situatia din timpul anilor 2009-2014) s-a modificat, oferta de locuri de munca inalt calificate fiind in crestere.) Calificarea lucratorilor de pregatire medie e si ea deficitara si determina o optiune slaba a relocarilor in Romania. In scrierile noastre, PAz si cu mine am sustinut masura rambursarii cheltuielilor pentru cei care pleaca din tara ca o masura de corectitudine fata de statul roman. Ca efect, se asteapta desigur, ramanerea specialistilor tineri in tara. Oare nu de asta ne plangem mereu? Este sau nu o masura fair?

Alexandru Botu Doamna, cunosc aceasta abordare, nu am combatut-o, am spus ca, dupa parerea mea, alta ar fi solutia mai buna, desi ne ferim de ea pentru ca asa ni s-a impus de cei puternici, beneficiari ai fortei de munca inalt si performant calificate in ROMANIA. Vorbeam de obligatia pe care ar trebui sa o recunoasca statelor beneficiare ale acestei forte de munca de a plati catre tara furnizoare o cota din impozitul pe salariu colectat de la angajatul pregatit in alt stat catre statul care a facut efortul de a pregati specialistul. Sa luam un exemplu, la indemana. Un medic plecat din Romania prin Germania, Franta este platit cu peste 4000 de Euro/luna. La un impozit de 20%, 800 de Euro ajung la statul beneficiar. Daca acel stat ar trimite in Romania doar 200 Euro/lunar , in nici doi ani ar stinge cheltuielile facute de Romania ca sa pregateasca in 6 ani un medic.. Asta era propunerea mea...

Smaranda Dobrescu Alexandru Botu E o idee; Eu vad lucrurile asa: statul sau patronul care se bucura de munca unui roman format in Romania il plateste pe absolventul nostru corespunzator nevoilor angajatorului ui si capabilitatii acestuia . De cele mai multe ori angajatorul este privat. Impozitele adunate au capitole fixe de cheltuieli care acopera redistribuirea. De ce s-ar lipsi statul de venituri prognozate si destinate altor nevoi? Imi pare rau, dar asta este o problema a individului. Statul care beneficiaza de pregatirea lui il plateste mai bine decat ar face-o Romania. Acesta e avantajul absolventului.Plata catre statul roman s-atr putea face intr-un interval de timp convenabil. Masura nu are aspect financiar ci de descurajare in a parasi tara, si nu in ultimul rand de moralitate.

Anna Zelinski Nu aș vrea să sune ca un autodenunț, o situație similară a existat în familia mea. Selectat pt. un doctorat în Canada cu studiile plătite de Statul român, când mi-a spus că rămâne acolo, m-am speriat că trebuie să vând apartamentul să returnez cheltuielile. Mai târziu am înțeles că era o politică aparent ademenitoare, dar păguboasă pentru țară. Nu în ultimul rând pt. tineri, deoarece după ce sunt exploatați un nr. de ani când pot da randamentul maxim, cei mai puțin ... incisivi cu greu mai găsesc proiecte avantajoase. Deja se declară dezamăgit, însă nici aici nu cred ...

Smaranda Dobrescu Anna Zelinski, regret acest fapt de viata care probabil te marcheaza. Inca nu era introdusa aceasta idee cu rambursarea si nici nu stiu daca o vor introduce, fiind nepopulara. Dar, daca nu esti implicat si reflectezi, are ceva si practic si moral in ce o atesta.

Anna Zelinski Mulțumesc.

Alexandru Botu Smaranda Dobrescu Eu am discutat cu cativa dintre cei care au parasit tara si au zis ca au facut-o nu pentru bani neaparat, ci pentru ca nu se puteau realiza (adica nu puteau folosi ceea ce invatasera) in Romania (nu erau locuri de munca sau erau in mo...See More

Smaranda Dobrescu Alexandru, dupa cum sustii tu problema par a fi doua scoli de gandire in aceasta speta. Intr-un studiu SD & fCh de la inceputul lui 2015 cazusem pe urmatoarele concluzii:
"1. Absolvirea unei facultăţi nu mai este o miză pentru tineri. Cei care totuşi o fac, în majoritate vor încerca să părăsească ţara spre direcţii mai ofertante. Statul pierde sume uriaşe cu şcolarizarea acestor tineri educaţi, sume care de cele mai multe ori nici nu le va recupera vreodată, nici nu va beneficia de aportul acestor absolvenţi-decât în număr redus- la ridicarea competenţelor profesionale ale pieţei muncii necesare progresului tehnologic şi competiţional al ţării în ansamblu. România va intra cu atât mai accelerat pe spirala morţii care înseamnă descalificarea şi pierderea performanţelor concurenţiale. Domeniile în care ţara va mai avea producţie vor fi cele cu valoare adăugată mică.

2.Învăţământul superior ridicat în ani de zile la performanţe notabile va slăbi numeric şi calitativ, în paralel cu invadarea imigranţilor români pe pieţe ale muncii europene sau americane.
3 Nivelul pentru educaţie, învăţătură şi cercetare va scădea accentuat în rândul copiilor şi tinerilor, mărindu-se inegalităţile social-economice de la nivelul societăţii a cărei coeziune socială va fi din ce în ce mai şubredă."

Era o pledoarie pentru marirea salariului minim si a reintroducerii contractelor colective de munca la nivel de tara.

Alexandru Botu Smaranda Dobrescu rezulta, oricum, ca rolul esential in ecuatie, si care se comporta ca mana moarta, este al statului

Cu rata-n gura!

Cu rata-n gura! – 22 februarie 2017


Dinica Roman shared a link.

Cu ratza'n gura!

 

 

AM PRINS-O PE KOVESI – Iata protocolul PICCJ – SRI! Are numarul 003064 din 4.02.2009 si a fost semnat cand Procuror General era Laura Kovesi. In baza lui DNA si SRI au instrumentat ilegal, in parteneriat, dosare penale. Ofiterii SRI cereau...

LUJU.RO

 

Preda Mihailescu Ne va spune ca este soricel si nu ratza, si de aceea dansa este pisica buuna.

 

Dinica Roman De ce a mintit despre legaturile institutionale DNA-SRI?

 

Preda Mihailescu Dinica Roman @ Ei doamne, cand toti minte, te molipsesti, fara sa iti dai seama. Mai plagiezi putin, chiar daca din fire esti harnic si onest, ca asta este influenta nociva a mediului. Nu intelegeti, dl Roman, sacrificiul dansei!

 

Dinica Roman http://m.cotidianul.ro/parchetul-general-nu-vrea-sa.../

 

 

Parchetul General nu vrea să primească plîngerea penală împotriva Codruţei Kovesi

M.COTIDIANUL.RO

 

Preda Mihailescu Este interesant, ca nu au nevoie sa explice DE CE nu primesc aceasta plangere? Ca asa vor ei!?

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/ObservareAbsorver/photos/a.1714801268760719.1073741828.1709260422648137/1855870131320498/?type=3&hc_ref=NEWSFEED

 

Observar e AbsorverLike Page

February 13 · 

"Uma justiça obesa, mórbida, sendo carregada por um povo miserável, magro, e de olhos fundos." 
Escultura sensacional do dinamarquês Jens Galschiot.

Observar e Absorver

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/paul.hitter.3/posts/10211565623233252

 

Paul Hitter

February 23 at 1:36pm · 

Codru-i frate cu Romanul. Codruta-i frate cu Ambasadorii.

Raport CE despre inegalitati

Raport CE despre inegalitati – 22 februarie 2017

 

Draghi Puterity shared a link.

February 22 at 4:57pm

In timp ce tefeleii nostrii se tem ca am putea aluneca prea spre stanga...

 

 

Raport CE: România, unul dintre cele mai niveluri de inegalitate a veniturilor

România are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană, iar aceasta este în creștere, se arată într-un raport de țară publicat…

DCNEWS.RO

 

Smaranda Dobrescu CE are dreptate sa calculeze, cum pare sa fi facut inegalitatile dupa formula GINI. Daca ar fi calculat dupa formula Piketty, care nu pare inca adoptata de OECD i-ar fi iesit inegalitati ca si nesemnificative. Profitul raportat la crestere (Piketty) este mic avand in vedere pe de o parte eficienta slaba a capitalului in economie, si ordinul de marime relativ redus al capitalului investit anual in economie raportat la populatie. Piketty nu si-a imaginat ca intr-o tara sunt aproape jumatate din oamenii de varsta activa fara o slujba, fara venituri. De aceea e corect ca UE a avut in vedere calitatea vietii populatiei si nu doar cresterea economica.

"Tatucul of-shore urilor"

"Tatucul off-shore urilor" – 22 februarie 2017

 

Dinica Roman shared Daniel Catalin Zamfir's post.

Daniel Catalin Zamfir 
 Il mai țineți minte pe "tătucul off-shore urilor? Era Secretar de Stat in guvernul tehnocrat și trebuia să asigure o colectare mai buna a veniturilor la buget dar era și consultant fiscal și posesor de off-shore și-i învața pe "băieții deștepți" cum să plătească cat mai puțin impozit la stat.Tare, nu?
Acum a sărit că ars și mă balacareste că am îndrăznit să propun adoptarea în regim de urgenta a Legii de implementare a Directivei 2016/1164,care obliga companiile multinaționale, și nu numai, să plătească impozitul pe profit in Romania. Supărare mare pe dom' ministru că-i luam pâinea de la gură ...

 

Smaranda Dobrescu Faptul ca specialistul in off shore-uri e suparat nu are nicio importanta. Nu stiu insa de ce fiind directiva numai buna de adoptat prin lege, PSD declara prin seful Comisiei de Finante ca au in lucru o lege cu acest subiect, care in vedere si o scadere a fiscalitatii. Cred ca aici se incurca ghemul. E posibil ca aceasta lege de obligativitate a platii impozitului de profit in tara in care acesta s-a inregistrat, sa vina la pachet cu vreo dispozitie privind eliminarea sau scaderea unor parti de contributii sociale aferente angajatorilor. Poate doar asa se pot potoli multinationalele. Dificil, caci o discriminare negativa a firmelor mai mici romanesti nu ar fi cea mai buna solutie..

Proverbe romanesti

Proverbe romanesti – 18 februarie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared Petre Caluian's post.

Cu proverbele romanesti in epoci salbatice e greu sa te descurci..

 

Petre Caluian

February 18

Capul plecat, sabia nu-l taie (proverb românesc)
Capul plecat, merită tăiat (proverb turcesc)
Istoria ne-a aratat cine a avut dreptate.

 

 

Un ministru polonez îl pune la punct pe vicepreședintele CE: Vă rugăm să ne dați voie să ne respectăm propria Constituție, nu viziunea…

ACTIVENEWS.RO


Dinica Roman https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.311926051092.193946.298090296092/10154883799581093/?type=3&hc_ref=NEWSFEED

 

Orbán Viktor in Visegrád.

 

Smaranda Dobrescu Care o fi miza jocului?

 

Doina Nicolescu Dar in Polonia presedintele si primministru nu sunt in razboi, ei lucreaza pentru tara!

 

Smaranda Dobrescu Prim-ministrul a accentuat faptul că Europa este importantă pentru Polonia, dar a menţionat că suveranitatea cu privire la chestiunile interne ar trebui respectată. „Suntem parte a Europei unite", a spus ea, adăugând: „Vrem să credem că Polonia este o ţară liberă. Nu am dominat niciodată tribunalul. Disputa despre Curtea Constituţională este politică, nu juridică. Este o problemă internă şi Polonia trebuie să o rezolve pe cont propriu".
http://www.cotidianul.ro/prim-ministrul-poloniei-catre.../

 

 

Prim-ministrul Poloniei către UE: Vom continua schimbările

COTIDIANUL.RO

 

Dinica Roman Intr-un discurs sustinut, luni 20 februarie 2017, Calin Popescu Tariceanu a acuzat vanatoarea de vrajitoare declansata de cativa ani, aratand cum primari au fost defilati pe la parchete, umiliti public, pentru ca in final sa fie declarati nevinovati. Tariceanu considera ca ceea ce s-a intamplat a fost o actiune de distrugere a elitelor romanesti, iar in momentul de fata avem de-a face cu o intreaga gargara pe coruptie, desi nimeni nu vorbeste despre cauzele coruptiei.
Iata declaratia lui Calin Popescu Tariceanu:

„Conditii de viata asa cum oamenii in mod normal isi doresc, nu inseamna ca sunt bani aruncati. Din contra, au fost bani investiti cu folos si ma bucur ca am putut sa fac asa si va spun ca si in viitor, cat va depinde de stiloul meu sa aloc bani pentru comunitatile locale o voi face fara niciun fel de ezitare. Asadar, nu numai ca puteti conta pe mine, dar suntem cu totii aici, cei de fata, o echipa unita care intelegem foarte bine dezvoltarea, necesitatea dezvoltarii acestei tari si a zonei rurale. si aici ma refer, bineinteles, la presedintele Camerei, domnul Dragnea, la primul-ministru si membrii cabinetului care sunt de fata. Cu totii ne dorim sa facem mai mult. Ne dorim insa sa avem si climatul politic necesar in care cu totii sa ne concentram pe aceste lucruri foarte importante pentru cetatenii tarii. Profit de prilej ca suntem cu totii reuniti si vreau sa lansez o idee si o tema de reflectie mai ales pentru guvern, pentru domnul prim-ministru Grindeanu, si anume ca din Fondul suveran de dezvoltare sa gandim poate crearea unei a doua banci de stat, pe langa CEC, care sa aiba drept scop principal finantarea proiectelor comunitatior locale. Ce se intampla: sigur ca CEC intr-o oarecare masura face deja acest lucru. Eu tin seama de faptul ca nu toate localitatile au suficiente resurse pentru a se angaja in proiecte importante pentru comunitatea lor. Ei bine, oamenii, sa stiti un lucru, si nu v-o spun ca o lectie, ci ca o constatare, oamenii isi doresc sa traiasca mai bine astazi si maine, nu peste 20 de ani sau peste 40 de ani. De aceea este nevoie de un efort de dezvoltare, de punere in opera de proiecte care sa le schimbe calitatea vietii acum cat mai repede. Si aceasta este, daca vreti, necesitatea obiectiva de a avea acces la o finantare abordabila la o banca care sa cunoasca aceste probleme, care sa aiba departamente specializate nu ca orice alta banca comerciala care cand vii cu un dosar de finantare se uita la tine, ce sa-mi asum eu riscurile astea, lasa mai bine cumpar titluri de stat ca este mai sigur, banca castiga si cu totii ne vedem de treaba, actionarii sunt multumiti, ce sa stau eu sa imprumut o localitate, doua, zece din Romania si dupa aia sa-mi bat capul sa urmaresc proiectul, sa-mi recuperez banii si asa mai departe. Acesta ar fi unul din lucrurile importante pe care doream sa vi le spun. Si al doilea lucru la fel de important este ca m-am bucurat foarte mult ca am putut sa punem in aplicare decizia care a fost sustinuta de noi in campanie, de crestere a salariilor pentru cei care lucreaza in administratia locala. stti de ce m-a bucurat acest lucru? Pentru ca in Romania, dupa cum vedeti, de cativa ani buni este o vanatoare de vrajitoare. Foarte multi primari au trebuit sa treaca prin anchete extrem de, stiu eu, neplacute pentru ei pentru ca le-a afectat imaginea publica, nu i-a lasat sa lucreze. Foarte multi, in final, s-a dovedit ca sunt nevinovati. Dar au facut acest periplu prin fata televizorelor pe care-l vedem de cativa ani de zile si care parca are drept scop umilirea unor oameni si distrugerea elitelor romanesti. Ei bine, toata lumea in Romania face gargara cu coruptia. De dimineata pana seara numai cu coruptia in gura stau. Toata lumea se preocupa de efectele coruptiei. Nimeni nu vorbeste despre cauzele coruptiei din Romania. Eu cred ca daca vrem sa avem o administratie care sa fie de calitate, cu oameni bine pregatiti, nu putem sa ne imginam ca-i platim prost si sa avem si performanta. Nici in comunism nu functiona ideea asta. Deci trebuie sa existe o legatura directa intre salarizare si calitatea administratiei si acest lucru ma bucura foarte mult".

 

Smaranda Dobrescu Un rezultat inca nestudiat al aplicarii luptei impotriva coruptiei dupa ureche, arestand oameni ca apoi sa se dovedeasca nevinovati, distrugand adesea cariere si punand etichete de nesters asupra unor neculpabili, este acela ca economia are doar de perdut in sensul reducerii drastice a eficientei institutiilor, in special. Asta s-a vazut si la intalnirea primarilor, se cunoaste si la nivelul administratiei centrale.Ordonatorii de credite nu mai au curajul sa-si asume achizitii, nu mai au curajul sa angajeze fonduri europene, sau sa semneze acte care presupun angrenarea de cheltuieli. E un efect care s-ar putea chiar cuantifica in moneda.


Dinica Roman https://www.nytimes.com/.../politics/dr-sebastian-gorka.html

 

 

Who Is Sebastian Gorka? A Trump Adviser Comes Out of the Shadows

NYTIMES.COM

 

Smaranda Dobrescu Who are the rest of the team?
http://www.salon.com/.../donald-trumps-white-nationalist.../

 

 

Donald Trump's white nationalist "genius bar": Steve Bannon,…

SALON.COM

 

Dinica Roman https://wpo.st/qP4d2

For a Trump adviser, an odyssey from the fringes of Washington to the center of power

Sebastian Gorka, long marginalized for his views on Islam, now walks the West Wing.

WASHINGTONPOST.COM|BY GREG JAFFE

"United we stand, divided we fall"

"United we stand, divided we fall" – 21 februarie 2017

 

Dinica Roman

"United we stand, divided we fall": letter by President
Donald Tusk to the 27 EU heads of state or government
on the future of the EU before the Malta summit

Dear colleagues,
In order to best prepare our discussion in Malta about the future of the European Union of 27 member states, and in light of the
conversations I have had with some of you, let me put forward a few reflections that I believe most of us share.

The challenges currently facing the European Union are more dangerous than ever before in the time since the signature of the
Treaty of Rome. Today we are dealing with three threats, which have previously not occurred, at least not on such a scale.

1) The first threat, an external one, is related to the new geopolitical situation in the world and around Europe. An increasingly, let us
call it, assertive China, especially on the seas, Russia's aggressive policy towards Ukraine and its neighbours, wars, terror and
anarchy in the Middle East and in Africa, with radical Islam playing a major role, as well as worrying declarations by the new
American administration all make our future highly unpredictable. For the first time in our history, in an increasingly multipolar
external world, so many are becoming openly anti-European, or Eurosceptic at best. Particularly the change in Washington puts
the European Union in a difficult situation; with the new administration seeming to put into question the last 70 years of American foreign policy.

2) The second threat, an internal one, is connected with the rise in anti-EU, nationalist, increasingly xenophobic sentiment in the EU
itself. National egoism is also becoming an attractive alternative to integration. In addition, centrifugal tendencies feed on
mistakes made by those, for whom ideology and institutions have become more important than the interests and emotions of the
people.

3) The third threat is the state of mind of the pro-European elites. A decline of faith in political integration, submission to populist
arguments as well as doubt in the fundamental values of liberal democracy are all increasingly visible.

In a world full of tension and confrontation, what is needed is courage, determination and political solidarity of Europeans.
Without them we will not survive. If we do not believe in ourselves, in the deeper purpose of integration, why should anyone else?
In Rome we should renew this declaration of faith. In today's world of states-continents with hundreds of millions of inhabitants,
European countries taken separately have little weight. But the EU has demographic and economic potential, which makes it a
partner equal to the largest powers. For this reason, the most important signal that should come out of Rome is that of readiness
of the 27 to be united. A signal that we not only must, but we want to be united.

Let us show our European pride. If we pretend we cannot hear the words and we do not notice the decisions aimed against the
EU and our future, people will stop treating Europe as their wider homeland. Equally dangerously, global partners will cease to
respect us. Objectively speaking, there is no reason why Europe and its leaders should pander to external powers and their
rulers. I know that in politics, the argument of dignity must not be overused, as it often leads to conflict and negative emotions.
But today we must stand up very clearly for our dignity, the dignity of a united Europe - regardless of whether we are talking to
Russia, China, the US or Turkey. Therefore, let us have the courage to be proud of our own achievements, which have made our
continent the best place on Earth. Let us have the courage to oppose the rhetoric of demagogues, who claim that European
integration is beneficial only to the elites, that ordinary people have only suffered as its result, and that countries will cope better
on their own, rather than together.

We must look to the future - this was your most frequent request in our consultations over the past months. And there is no doubt
about it. But we should never, under any circumstances, forget about the most important reasons why 60 years ago we decided
to unite Europe. We often hear the argument that the memory of the past tragedies of a divided Europe is no longer an argument, that new generations do not remember the sources of our inspiration. But amnesia does not invalidate these inspirations, nor does it relieve us of our duty to continuously recall the tragic lessons of a divided Europe. In Rome, we should strongly reiterate these two basic, yet forgotten, truths: firstly, we have united in order to avoid another historic catastrophe, and secondly, that the times of European unity have been the best times in all of Europe's centuries-long history. It must be made crystal clear that the disintegration of the European Union will not lead to the restoration of some mythical, full sovereignty of its member states, but to their real and factual dependence on the great superpowers: the United States, Russia and China. Only together can we be fully independent.

We must therefore take assertive and spectacular steps that would change the collective emotions and revive the aspiration to
raise European integration to the next level. In order to do this, we must restore the sense of external and internal security as well
as socio-economic welfare for European citizens. This requires a definitive reinforcement of the EU external borders; improved
cooperation of services responsible for combating terrorism and protecting order and peace within the border-free area; an
increase in defence spending; strengthening the foreign policy of the EU as a whole as well as better coordinating individual
member states' foreign policies; and last but not least fostering investment, social inclusion, growth, employment, reaping the
benefits of technological change and convergence in both the euro area and the whole of Europe.

We should use the change in the trade strategy of the US to the EU's advantage by intensifying our talks with interested partners,
while defending our interests at the same time. The European Union should not abandon its role as a trade superpower which is
open to others, while protecting its own citizens and businesses, and remembering that free trade means fair trade. We should
also firmly defend the international order based on the rule of law. We cannot surrender to those who want to weaken or
invalidate the Transatlantic bond, without which global order and peace cannot survive. We should remind our American friends
of their own motto:

United we stand, divided we fall

 

Smaranda Dobrescu Parerea si apelul usor patetic al lui Tusk nu e consonant cu intalnirea in 4 planuita de Merkel-Hollande. Acum, daca ne gandim, toate cele trei amenintari ar fi putut fi evitate de catre UE la timp. Daca UE nu s-ar fi luat dupa americani sa prelungeasca sanctiunile contra Rusiei ar fi avut o amenintare externa mai putin. Poate si nemultumirea lui Trump fata de Germania in privinta devalorizarii euro pentru a avea avantaje in comertul exterior sa aibe ceva temei. 
Nemultumirile tarilor membre, proliferarea euroscepticismului sau chiar a anti-europenismului se datoreaza si Consiliului European care a luat decizii importante fara a avea legitimitatea necesara, producand frustrari legate de suveranitatea si diminuarea democratiei statelor membre si facand loc exprimarii accentuate a sentimentelor nationale.
Solidaritatea intre statele UE este slabita si din cauza exemplului de tratare a Greciei dar si al transformarii statelor mai putin dezvoltate in piete de desfacere in favoarea Germaniei in primul rand. 
Toate acestea se puteau evita in timp. Poate ca nici acum nu e prea tarziu, dar ideea vitezelor diferite va fi fara indoiala un element distrugator al solidaritatii si unitatii.


Dinica Roman POST-WEST?
http://dw.com/p/2XpAJ

 

 

Russia's foreign minister wants a 'post-West world order' | All media content |…

DW.COM

 

Smaranda Dobrescu Si China?

 

Dinica Roman La China, cred ei, se ajunge printr-o Rusie pliabila.


Dinica Roman https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=264262307343206&id=100012783161805