Depopularea tarii. Suntem intr-un razboi romano-roman – 2 octombrie 2017
October 2
Deprimant....
"O altă cauză este de ordin cultural: se pleacă din România, pentru că noi suntem într-un război româno-român și trebuie să recunoaștem: nu ne mai dăm "bună ziua" ca altădată, nu mai suntem atât de solidari între noi, cum eram altă dată. Suntem cu adevărat răi între noi și este de cercetat de unde vine această răutate reciprocă. Viețile noastre stau sub acest semn al urii și personal fac un exercițiu teribil zilnic să nu intru acolo și în România e foarte greu să nu intri în acest război în care fiecare se războiește cu fiecare. O altă cauză este dezvoltarea fascinației față de Occident în perioada de dinainte de 1989 datorată și acestei inferiorități de ordin civilizațional, acestui colț în care am fost împinși după 1945, de atrocitatea cu care comunismul a fost impus în România unde nu s-a permis nimic, mai ales în ultimul deceniu"....
Profesorul Dumitru Chirițescu despre depopularea țării: Suntem într-un război româno-român. România pierde „sufletul neamului românesc", pierde cultura, pierde…
ACTIVENEWS.RO
Anna Zelinski Ce să mai spunem de statul vecin, Ungaria, de unde ultimul soldat rus a plecat în 1993. Să nu mai învinuim pe nimeni pentru neputințele noastre.
Prospectiv A-z .
" O altă cauză este dezvoltarea fascinației față de Occident în perioada de dinainte de 1989 datorată și acestei inferiorități de ordin civilizațional, acestui colț în care am fost împinși după 1945, de atrocitatea cu care comunismul a fost impus în România unde nu s-a permis nimic, mai ales în ultimul deceniu""
Romania de dinainte de RM2 cum era oare, nu tot cu ochii si punga stoarse de Occident? Si nu doar Romania, ci mai TOT neoccidentul care intalnea adeseori dureros superioritatea tehnologica a Occidentului.
Ovidiu Stoica Perioada interbelica nu e comparabila cu ce traim acum, un adevarat exod si abandonare a tarii. Perioada interbelica a fost asemanatoare cu cele care i-au precedat, adica a fost una de constructie, de speranta pentru un viitor mai bun in tara. Ce traim acum e o adevarata dezintegrare, lipsa de proiect, abandon si/sau trait in deriva, fara plan si scop.
Prospectiv A-z .
Domnule Stoica, sunt 100% de acord despre aceasta deosebire, dar vazandu-va interventiile pe aici nu cred ca-i prea mult sa observam ca in interbelic,
1) Planul Kalergi era abia formulat;
2) Germanii celui de-al 3-lea Reich puneau in aplicare un plan care rezoneaza pe mai multe dimensiuni cu ce observam ca se intampla azi.
In alte cuvinte, istoria EUrpoeana post-1989 (anul caderii Zidului Berlinului, nu doar a lui Ceausescu) este o reluare/continuare a planurilor intrerupte de RM2 si inghetate in timpul Razboiului Rece.
De ce gasesc necesara aceasta interventie? Pentru ca sunt inca destui romani care sa idilizeze istoria Romaniei interbelice. Dupa mine, acesta este un pacat ne/vinovat.
Smaranda Dobrescu Nu pacatuiesc "nevinovat", necunoscand acea perioada in care familia mea a reusit prin forte proprii sa se specializeze in tara sau in afara intr-o meserie, sa-si incropeasca o mica avere pentru copii, a crezut ca viitorul va fi dupa cum si-l construieste prin munca cinstita fiecare. Eu am cunoscut perioada comunista. Nu cred ca se poate imagina cel putin pentru familia mea o perioada mai grea vreodata. Poate ca fiecare judeca subiectiv istoria si manifestarile ei, iar istoricii sunt mult prea subiectivi. Acum, insa e rau, traim fara scopuri, fara planuri, fara bucurie...
Prospectiv A-z .
Atunci sunt eu 'vinovat' de obiectivizarea istoriei. Asa sa fie!
Smaranda Dobrescu NImeni nu poate fi perfect obiectiv, caci copilaria si tineretea i-au fost marcate intr-un fel sau altul. Nu pot spune despre interbelic ca a fost zadarnic pentru progresul omenirii cata vreme am perioada urmatoare de comparatie. Mai buna sau mai rea, functie de perceptia si asteptarile fiecaruia. pentru judecarea comunismului cred ca mai avem nevoie de doua-trei decenii.. Scuzabila e diferenta de generatie :-)
Prospectiv A-z .
Nu vreau sa intru in hatisurile istoricizarii, de aceea repet doar teza principala: Fascinatia periferiei cu centrul/Occidentul incepe exact cand periferia s-a intalnit cu tehnologia occidentala; nu este o chestie comunista asa cum pare descrisa de profesorul Chiritescu. In timpul comunismului, pe fondul embargoului impus Romaniei in anii 1980, fascinatia aceasta a capatat o dimensiune mitologica. Ceea ce ne-a fezandat pe mai toti romanii pentru marea vanatoare a Occidentului pentru piete si resurse