vineri, 13 mai 2016

1 mai 1990

1 mai 1990 – 1 mai 2016


Smaranda Dobrescu
 

Imi amintesc ziua de 1 mai 1990. Un grup de 30-40 membri ai Partidului Social Democrat istoric, condus de Sergiu Cunescu, cu o palnie si destula convingere sarbatoreau in Parcul Herastrau, MUNCA. Cativa curiosi dezaprobatori, comentau superior de pe margine: acasa, ne-am saturat de comunisti! Cei ce imbracasera atunci haine de sarbatoare, avusesera parte ei sau parintii lor de haine vargate datorate comunistilor ce le-au acordat acelasi statut lor ca si taranistilor, liberalilor, etc. Oare cand ne vom asuma trecutul altfel decat prin seminarii? Oare cand romanii vor face diferenta intre stanga democrata si cea comunista?
Acest gand l-am postat exact in urma cu trei ani. Azi, nu prea mai este valabil: Stanga-dreapta au ajuns sa aibe comportamente imprumutate intre ele, nu se mai stie ce ar trebui sa sustina fiecare, nu se vede decat trasatura comuna etichetata drept "banda de hoti". In schimb, fara nicio legatura cu realitatea, a revenit stupid si deplasat, acum, in epoca neoliberalilor universali si victoriosi, sloganul:"Jos comunistii"

In jurul nostru, in mai toate tarile dezvoltate se fac planuri cum sa se munceasca mai putin in epoca societatii informatizate De acum e posibil sa nu mai sarbatorim Ziua muncii, ci "Ziua loisirului"

De ce nu putem fi oare noi sincroni realitatii?

 

Draghi Puterity "Victoriosii" simt ce ii asteapta, cand millenial-si vor ajunge la maturitate. De aia repeta cu obstinatie "jos comunismul"...

 

Alexandru Botu Nu cred ca cineva ar putea da un raspuns, nu multumitor, ci satisfacator la intrebarea pusa. Ce voi spune nu are legatura cu raspunsul asteptat, ci sunt doar niste constatari. "Babelismul" politic de astazi pare asemanator cu decadenta moravurilor de dinaintea Sodomei si Gomorei. Curatirea, daca s-ar mai dori de cineva cu adevarat nu se mai poate, ca si atunci, face cu puterea oamenilor. Puterea oamenilor nu a fost niciodata mobilizata in serviciul binelui, atat de desavarsit cum a fost mobilizata in serviciul raului. Cunoaste cineva cum se inflexioneaza evolutia?

 

Draghi Puterity Nikolai Kondratjew avea o teorie despre ciclicitatea fenomenului economic, initiata, daca retin eu bine, de schimbarile de paradigma date salturile tehnologice. Poate daca mai intaziem putin prindem urmatorul val wink emoticon

 

Smaranda Dobrescu Alexandru, nu-mi vine sa ma gandesc la un punct de inflexiune de gen"planeta maimutelor" in sfanta zi de Paste..
Prefer sa-l astept pe Messia cel care simte vibratiile suparate ale pamantului si lipsa de armonie dintre oameni.

 

Alexandru Botu Draghi Puterity,
Daca mai intarziem noi ca fiinte biologice si sociale, ori daca intarziem in permanenta sa fim sincroni si suntem "prinsi din urma"?

 

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu, si eu am aceiasi preferinta ca Dumneavoastra. Inteleg ca ar fi bine sa conteze si ce ne-ar place noua...

 

Smaranda Dobrescu Pornind de la ideile lui Kondratiev, Karl Marx, Rudolf Hilfterding, etc au evidentiat ciclicitatea crizelor in economiile capitaliste. "Teoria undelor" a lui Kondratiev spune ca economiile indstriale au tendinta sa experimenteze cicluri pulsatorii cu crestere aproximativa de 25 ani urmate de 25 ani de declin, sfarsiti in crize care prefigureaza urmatoarea perioada de crestere (Cum ar fi 1780-1848, 1848-1890s, 1890s-1945, 1940-2008). Singura criza atipica este ultima, cea din 2008 care nu produce crestere , avant progresist si stergerea inechitatilor prin inflorirea si multiplicarea slujbelor. Acum ne confruntam cu urmarile revolutiei 4 care produce produse gratuite sau foarte ieftine si care taie drastic joburile. Unii sustin ca intram in epoca postcapitalista..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Toate sistemele social-economice au ajuns in criza fara solutie, Au fost inlocuite cu alt concept. Capitalismul presupune actori sociali in conditiile unor libertati. Libertatea presupune un grad ridicat de incertitudine. Suprareglementarea anuleaza esential conditia libertatii deciziei intreprinzatorului, persoana fizica, bine individualizata, insemnand distincta de alta, cu vointa si creativitatea sa , proprietara deplin de bunuri productive pe care le poatre spori sau pierde prin angajarea lor in relatii de schimb mediate prin bani cu valoare, initiqal instrinseca. Capitalistul clasic, liber, pe o piata libera, a disparut.Libertatea de decizie in conditii de incertitudine a unuei persoane angajata economic, este substituita acuma de institutii capitaliste pe o piata suprareglementata , institutii care se substituie puterii politice , devenita simplu orgn de impunere prin mijloace politice (putere publica) a reglementarilor institutiilor capitaliste. Politicul ca fapt social a fost desfiintat , intregul agregat social devenind captiv reproducerii capitalului ca scop in sine si pentru sine, lucru fara sens. Absurdul sfarseste prin a fi atacat si demolat.In Chin ai fost construite orase "la cheie" nelocuite. Este un exemplu de absurditate capitalista crasa indiferent care a fost "ratiunea" capitalista pentru asemenea lucru. O criza globala de sistem dureaza. Fie cineva providential cu putere politica impune alt sistem, putin probabil, fie un dezastru social prabuseste sistemul incapabil sa se inoveze in alta paradigma. Un dezastru social global insemneaza haos si pierderi, urmand sa apelam la teoriile organizarii haosului pentru a face o prognoza. Societatea umana a trecut prin prabusirea de lumi. Criza majora poate avea si cauze naturale, cataclismice. Spre exemplu, explozia supravulcanului din continentul nordamerican ar prabusi SUA si Canada cu efecte de rang II si III pe intregul glob terestru cu durata calculabila, intregul sistem natural al planetei urmand sa se schimbe, imlicit societatea umana.Principala problema ar deveni supravietuire grupurilor umane reduse numeirc , partial (?) urmand sa se piarda parte din civilizatia insasi.Specialistii in prevederea catatsrofelor estimeaza ca pierderea transformatoarelor electrice printr-un accident natural ( sunt enumerate posibilitatile) necesita cca 10 ani pentru inlocuire, timp in care rereaua electrica interconectata n-ar mai furniza energia acuma necesara functionarii societatii in felul in care este.megaorasele , primele ar deveni improprii locuirii......

Austeritate "Ponzi"

Austeritate „Ponzi" – 30 aprilie 2016

 
Smaranda Dobrescu
 

"So we entered a debt deflationary cycle, a great depression, with no end in sight."

 

 

"Ponzi austerity" scheme imposed by E.U. and U.S. bleeds Greece dry on behalf of banks, says...

"Greece is being trampled upon" says economist Yanis Varoufakis, while bankers rake in billions and poverty grows

SALON.COM

 

Alexandru Botu Oscilatie intretinuta! Cine va da bobarnacul necesar?

 

Prospectiv A-z .
De obicei, un *naiv*.

 

Alexandru Botu Ciocanarul de osii din TRIAJ!

 

Alexandru Botu De la inceput am avut indoieli:
Sa ma dau pe mana Ciocanarului de osii din triaj?
Mi s-a spus: da-te, este cea mai buna cale!.
Pe el toata lumea dintre sine si bandaj
A pariat ca este singurul care fara taclale
E mester in ncercari, planuri, fara vaicareli.
Si care, doar dupa o lovitura de ciocan
Stie unde-s ascunse fisurile din spatiul viran.
Am mai primit un sfat, nu conteaza de-mi place: 
Sa ma feresc de acar, care schimba aiurea la ace!...

UE in pragul dezastrului?

UE in pragul dezastrului? – 29 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

"Una dintre cele mai mari ameninţări este criza refugiaţilor - cea mai acută de după cel de-al Doilea Război Mondial. Există, totuşi, şi nenumărate probleme pe care continentul le are în interior şi pe care oficialii luptă cu greu pentru a le înăbuşi, cum ar fi criza datoriilor Greciei şi modificările fără precedent ale politicii monetare."

 

 

Şapte factori majori care au adus UE în pragul dezastrului

Detalii pe Gândul.

GANDUL.INFO

 

Ioana Muresan Tare asta: "... A fost nevoie de doborârea unui avion de pasageri în estul Ucrainei şi de moartea unor cetăţeni europeni pentru a se putea ajunge la un oarecare consens între statele membre, şi anume impunerea sancţiunilor sectoriale", consemnează raportul EIU." N-aveti si voi senzatia de deja-vu, de fapt deja-entendu?

 

Smaranda Dobrescu Daca acest sacrificiu-sa nu-i spun mai rau- a avut drept scop impunerea sanctiunilor Rusiei, atunci se poate vorbi si de efectul de embargou impus de Rusia asupra produselor tarilor exportatoare, Dintre acestea se pare ca Grecia si Romania au avut cel mai mult de suferit.

 

Smaranda Dobrescu "Inflaţia şi creşterea economică sunt blocate la niveluri scăzute în zona Euro, după ani întregi în care ratele dobânzilor au stagnat în jurul unei valori aproape nule. În curând va veni timpul în care aceste măsuri ar trebui să se transforme într-unele mai radicale, iar băncile centrale au discutat deja despre folosirea aşa numiţilor „helicopter money" - politică ce presupune realizarea de monedă nouă şi transmiterea ei către populaţie, pentru ca oamenii să cheltuiască pe orice vor ei."
Ce inseamna aceasta formulare decat recunasterea esecului dramatic al politicii de austeritate?. Emisia de moneda ca sa creeze ceva lichiditati si sa debloce deflatia este o masura de salvare, doar ca nu este deloc de tip economic.Remarc si aici ca se ridica problema venitului de baza asigurat probabil de ECB prin QE in mana cetatenilor, actiune elegant numita "helicopter money"


Smaranda Dobrescu "EIU anticipează că guvernele naţionale şi instituţiile supranaţionale vor fi în continuare depăşite de situaţie cel puţin pe termen mediu, toate „cu preţul unui cost politic şi economic semnificativ", conchide raportul."

Se discuta oare asa ceva in Romania? Simte guvernul tehnocrat sau presedintele ca plutesc pericolele amintite in raport si la noi? Are Parlamentul grija amenintarii democratiei? NU! Agenda noastra o face binomul iar aparitia unor manifestari prea "nationale" o rezolva cu succes ONG-urile. 
Si acum, sa trecem la rezolvarea dilemei zilei: va face alianta politica PNL cu PMP-ul lui Basescu? smile emoticon
Nicicand nu mi s-a parut tara noastra mai rupta de realitati, mai inadecvata momentelor primordiale...

 

Alexandru Botu Tara noastra, dupa cum concluzioneaza Doamna Smaranda Dobrescu se profesionalizeaza in inadecvare. Dar nu pentru ca este depasita, cu toate eforturile si resursele angajate, ci pentru ca asa isi programeaza sa fie. Nu aceasta rezulta din orice analiza?

Nuit debout continua

Nuit debout continua.. – 26 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

In Franta, manifestarile Nuit Debout au depasit atat reductionismul revendicativ al luptelor de strada cat si mobilizarea sindicala impotriva legii El Khomri. Lordon si cei care-l asculta ca pe un veritabil lider declara decesul actualei ordini politice franceze si impun o republica sociala. (Regele este in sfarsit gol?) In piata se cere infiintarea adunarii Constituante care sa modifice Constitutia. 
Printre cele mai importante modificari cerute sunt instalarea democratiei participative si o subsidiaritate maxima, cu controlul maselor sindicale asupra celor alesi, revocarea in orice moment a acestora, etc.
Lordon insa, dupa parerea mea nu tine seama de doua aspecte: nu poate conta pe coagularea tuturor formatiunilor de stanga existente in Franta si uita ca indiferent ca social democratia a fost compromisa de neoliberalismul dovedit sub conducerea lui Hollande, sentimentele francezilor majoritari in prezent se indreapta mai degraba inspre curentul nationalist si foarte putin catre curentul de stanga extrema. De aici nu poate rezulta decat o mare tensiune sociala..

 

Alexandru Botu Sa vedem cat ii tine si, mai important, ce se alege si de pe urma acestor manifestatii. Vor reusi cei din sistemul actual sa "fasaie" si aceste miscari?

 

Smaranda Dobrescu Miscarea e importanta, aduna multi tineri si ii invita la discutii libere. Nu este insa o solutie sa disipi o revendicare punctuala-modificarea Codului Muncii- adaugand noi si noi revendicari mergand pana la a contesta democratia reprezentativa. Ei cer in zilele acestea declansarea grevei generale. Probabil ca acesta va fi un prim esec al lui Lordon. Comisia parlamentara a acceptat deja majoritatea revendicarilor legate de legea care i-a scos in strada. In momentul de fata cred ca Franta ar avea nevoie de ceva mai multa unitate in special in a se opune acceptarii TTIP. Asta ar fi prima urgenta.De ce sa nu recunosc, ca si a noastra!!

 

Mihai Ion Turcu Un stat de dimensiunea, complexitatea si importanta Frantei nu se poate guverna "direct" si de la firul ierbii. Asemenea idei sunt utopice si disolutive.Nationalismul francezilor cred ca se legat direct de "grandoarea Frantei", in fapt, prezent, o republica monarhica, substituent al monarhiei absolute si imperiului, de care, plus "libertatea" relativa, pentru ca fraternitatea si egalitatea sunt vise, adaugata revolutionar,n-a schimbat prea mult francezii, tocmai declinul grandorii este durerea tradusa nationalist.

 

Smaranda Dobrescu "declinul grandorii este durerea tradusa nationalist." Mi se pare o observatie subtila, prezenta in fiecare francez dar tradusa cu dictionare diferite.. Cel mai uzitat dictionar este cel care explica tot prin imigratie..France d`abord, lozinca Lepenista inseamna dorinta ancestrala de a retrai grandoarea...

 

Mihai Ion Turcu Europenii sunt depresivi, o depresie "bine temperata" de civilizatie , periculoasa pentru ca suntem in impas fiind asaltati, nici depresia nici explodarea civilizatiei noastre nu sunt rezolutive.Guvernarea de la Bruxelles este birocratica , epigonica, nu mobilizeaza pe cineva, dimpotriva, deci urmeaza revirimente nationale.

 

Smaranda Dobrescu Teama mi-e ca fenomenele ce vor aparea in mod obiectiv urmare a lipsei de adecvare a guvernarii de la Bruxelles, cum ar fi accentele nationaliste vor fi destul de penalizate atat de cei care fac scenarii mondiale cat si de catre tinerii indoctrinati politic corect. Pace sub maslinii mediteraneeni si nu numai acolo, nu prea vad cum sa fie..

 

Mihai Ion Turcu Coeziunea grupurilor mari este greu de realizat si mentinut.Fara coeziune interesele fundamentale ale grupului nu pot fi promovate.Tinerii sunt simpatici, sunt ai nostri, voteaza, dar se maturizeaza dupa 25 de ani.Responsabilitatea este a cetatenilor maturi care sunt si cei care guverneaza.


Smaranda Dobrescu Daca revenim la francezi, cei care continua sa frecventeze Nuit Debout cer schimbarea tipului de stat si de democratie. Oare aceste lucruri nu ar trebui dezbatute in cercuri largi, in asa fel incat tinerii entuziasti sa auda si alte idei? Poate ca ei vor fi cei convingatori.. Dar, neaparat in urma baleierii tuturor argumentelor.

 

Eugénia Paraschiv Nuit Debout e forma europeaná a Óccuppy movement, în naivitatea gîndirii mele aşteptam venirea lui Lordon-n Centrul (atenţiei, "propagandei", reformelor şamd.) îi citesc articolele de peste şase ani; sper sá greşească gîndirea-mi táişul debutului evenimenţialităţii dezastruose pentru noi toţi:francezi, romîni, germani, greci etc......

 

Dinica Roman In 1968 s-a cerut imposibilul. Si s-a obtinut. Dupa cum noi am cerut libertatea. Si am obtinut-o.

Acum, neoliberalii elitei ne cer imposibilul de cativa ani buni. Si-l obtin.

 

Alexandru Botu Interesanta antiteza Domnului Dinica Roman!...

 

Smaranda Dobrescu "In Franta avem de-a face cu un sentiment de trădare. Este un guvern de stânga care a instituit stare de urgență și liberalizează legislația muncii. Acești oameni au votat pentru ei și au crezut că guvernul le va exprima îngrijorările. Chiar sunt enervați și nemulțumiți", spune David Graeber, antropolog american care a studiat mișcarea "Occupy".

Modificarie Codului Muncii facute de Boc prin care s-a "flexibilizat" piata muncii si s-au pus in aplicare reformele structurale ale acesteia,de comun acord cu Consiliul Investitorilor straini, ori Camera de comert romano- americana, au lasat in perfecta tacere sindicatele noastre, care au acceptat noile modificari in totala armonie.. E ceva putred in miscarea sindicala..

 

Smaranda Dobrescu Dupa cum prevazusem, lucrurile se complica in Franta, in sensul in care se misca de fapt toata lumea opunandu-se actualului establishment. Replica la Nuit Debout nu a intarziat s apara. Se numeste En marche si pare a avea revendicari traditionaliste. Guvernantii, la randul lor si-au cam pierdut rabdarea si au trecutt la represalii si arestari. 
http://www.lefigaro.fr/.../25002-20160429ARTFIG00072-la...

Pensii private

Pensii private – 27 aprilie 2016


Draghi Puterity
 shared Gabi Cretu's post.
 

Cum era povestea aia - sa privatizam totul, ca statul e cel mai prost administrator?

 

Gabi Cretu

Mai mult de 250 000 de transportatori americani, ruinați de un fond de pensii...
Unde sunt susținătorii sistemelor de pensii ocupationale, pilonului doi, trei, etc.?! Sa aud argumentele! 
Nu e prima data cand se intampla ca cei care au contribuit o viata sa ajungă in situatia de a nu avea pensie la batranete. Poate, totusi, tragem vreo concluzie din faptul ca aici e vorba de o economie foarte puternica, SUA; nu a fost nici vreun razboi sau revoluție iar domeniul de activitate e solid - transportatorii... frown emoticon Nu e vorba nici de faptul ca au dispărut unii in vreun paradis fiscal, cu tot cu fondul de pensii, cum s-a mai intamplat acum vreo doua decenii in alta țara...
Singurele sisteme de pensii viabile sunt cele publice bazate pe solidaritate intergenerationala! Asta e concluzia! 

 

 

Plus de 250 000 routiers américains bientôt ruinés par un fonds de pension - L'Or et l'Argent

La caisse de retraite Central States Pension Fund (ou CSPF en version originale), qui gère les prestations de retraite pour les conducteurs de camions syndicaux…

LORETLARGENT.INFO

 

Smaranda Dobrescu Intrucat am obtinut cateva diplome la Londra, Berna,Budapesta in pensii private si am facut si primul proiect romanesc (modificat de Boc in mod tembel) as indrazni sa am o opinie personala diferita: Tarile care nu si-au reformat sistemul de pensii diversificand formele posibile. pastrandu-si doar sistemul public au in prezent datorii implicite cu pensiile cuprinse intre 100-245% din PIB. Recordul il detine Italia . Asta inseamna ca aceste datorii ale tarii se reflecta in dezvoltare limitata si in imprumuturi de diverse feluri pe piata de capital. Mai mult, pensiile vor continua sa scada in sistemul public dependente de factorul demografic si de gradul de ocupare. 
Pensiile ocupationale(cazul din articol) din SUA au din legislatie doua pacate: se obliga prin contract la o anumita rentabilitate minima care in momentul in care contribuabilii scad din motive de somaj si criza nu mai poate fi garantata iar beneficiile la care se asteptau contribuabilii scad si al doilea este ca acest tip de pensii de tip DB(defined benefits) incurajeaza pensionarea anticipata, caci daca salariul se plafoneaza la un moment dat, lucratorul nu mai are interes sa lucreze si se pensioneaza cu pensia maxima. Acesta e cazul transportatorilor de la acest fond de pensii.
Sistemul nostru privat de pensii (pilonul 2) este de tip DC (defined contributions) si garanteaza doar suma depusa in termeni reali. Ce este peste inseamna investitii rentabile si economie in crestere. Suma se plateste ca o prestatie de protectie sociala, lunar, pe toata durata vietii celui pensionat.
Sustin ca de forma legii depinde evitarea acestor situatii dramatice..

 

Alexandru Botu Subscriu, cu placere, si la lamuririle Doamnei Smaranda Dobrescu. Chestiunea nu este simpla, dar trebuie sa existe garantii credibile pentru ca ceva sa functioneze. Si garantiile cele mai sigure le pune cam peste tot statul. Asta fiind o responsabilitatea a lui.

 

Smaranda Dobrescu Statul trebuie sa garanteze toate beneficiile ce decurg din aplicarea legii. Problema care se ridica la pilonul 2 este daca contributiile date administratorilor privati sunt fonduri publice sau nu. O intreaga dezbatere. Eu le consider a avea caracter public caci nu depind de optiunea contribuabilului ci sunt obligatorii, parte din contributia din cea personala pentru pensia publica, dar directionata spre privat. De aceea orice prevedere legala trebuie sa ia in considerare toate elementele posibile sa concure la riscuri inacceptabile pe lantul investitional.In caz de esec, in afara fondurilor de garantare si rezerva, ramane statul sa intervina. Ceea ce a acceptat Boc a fost marirea riscurilor prin acceptarea unor forme de comision al administratorilor prea mari. Pana acum insa, cu toata criza, rentabilitatea pe ansamblu a pilonului2 este multumitoare.

 

Alexandru Botu Esenta: "...Problema care se ridica la pilonul 2 este daca contributiile date administratorilor privati sunt fonduri publice sau nu. O intreaga dezbatere. Eu le consider a avea caracter public caci nu depind de optiunea contribuabilului ci sunt obligatorii, parte din contributia din cea personala pentru pensia publica, dar directionata spre privat...."

 

Mihai Ion Turcu Ce pot spune este fara competenta. Cred ca statul trebuie sa detina cateva monopoluri sigure guvernate intr-un sistem de tipul Bancii Nationale, care sa-i permita garantarea unor domenii sociale cheie.

 

Preda Mihailescu In cauza proprie - din incercarile mele de a intra in gura lupuiui si sa-i tocesc maselele:http://corbiialbi.ro/.../634-ce-avem-noi-cu-schisma-lor/

 

 

Ce avem noi cu Schisma lor? - Corbii albi - Portal de publicistica

CORBIIALBI.RO|BY CORBII ALBI

 

Doina Nicolescu Frumos articol. Poate este bine sa se organizeze un forum comun pe aceasta tema. Dar nu uitati ca cel mai mare poet ungur, Petoffi Sandor a fost croat, in 1457 secuii se considerau un popor diferit de unguri etc.


Preda Mihailescu Doina Nicolescu @ Petöfi - eu nu uit, dar ei uita. Unii insista ca pe Eminescu l-a chemat Eminovici, din cauza schimbarilor de nume de catre Austrieci. Dar cand le amintesti ca Petöfi era Petrovici, mai ca te omoara. Incercam dialogul din toate directiile - important este sa se trezeasca si tot mai multi cu argumente mai solide, si mai linistite, caci provocari curg. Interesant este ca pentru multi romani acest portal este considerat ca unul foarte sovin - a mai publicat si Gherman pe colo, pe urma dl Szabo mi-a spus ca ii era prea extremist ... dar totusi apare un alt individ din gruparea lui Gherman. Dar ce sa-i faci... Pe de alta parte, nu cenzureaza. Exista alte metode nu tocmai subtile, dar neviolente in aparenta - sunt curioasa daca le-ati remarcat in acest articol, cum se manifesta smile emoticon

 

 

Avutia ratiunii vs.saracia cu duhul

Avutia ratiunii vs. saracia cu duhul – 28 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Cristian Ghinea, noul Ministru al Fondurilor europene, fost consilier al premierului Ciolos, pupil al Monicai Macovei, Alinei Mungiu si cunoscator al ONG-urilor sorosiste, de meserie jurnalist, a elaborat in urma cu doua luni strategia de lupta impotriva saraciei. Marea sa inovatie, cheia strategiei era sa scoata asistenta sociala din sarcina statului, sa-l minimalizeze exonerandu-l de unul din rolurile sale principale si sa o treaca in grija ONG-urilor care vor folosi in acest scop bani europeni. 
"Ce ar trebui să facă statul? Să își dezvolte capacitatea pe zona de servicii permanente. ONG-urile sau partenerii sociali ar trebui să completeze acolo unde statul nu o poate face. Pentru a evita micromanagementul din partea statului ar trebui să folosim instrumentul numit global grant – statul externalizează managementul de proiect unor organizații care intermediază granturi. Global grantul este un instrument folosit frecvent în UE, dar în România am preferat să creștem birocrația permanentă de verificat hârtii. Sperăm să găsim soluții rapide pentru a folosi acest sistem și în România."

 

 

AVUȚIA RAȚIUNII VS. SĂRĂCIA CU DUHUL. Cinci lucruri demne de știut despre „Pachetul integrat...

Guvernul a discutat un pachet de măsuri de combatere a sărăciei. Anunțul public făcut de premierul Cioloș și publicarea câtorva elemente din prezentarea pe care…

ECONOMISTUL.RO

 

Niculae Malanca Nicolae Filimon ,in romanul sau ,"Ciocoii vechi si noi " are un motto ce se potriveste personajului : "Cu gogosi si micsunele / Te facusi vornic misele ."

 

Roxana Antohi Cred ca anul acesta nu vom lua nici un euro pe fonduri europene Sub madam Raducu ministerul Fondurilor a elaborat in cele 6 luni noi formulare de completat pentru contractare si nu a lansat nici un ghid Sub noul ministru cred ca se vor da tot felul de comunicate (este jurnalist nu ? ) in care se vor justifica întârzierile .Tot mai mult mi se pare ca acest guvern a fost pus ca sa ne dea inapoi , ca sa mai facem imrumuturi , ca se ne aserveasca celorlalte tari europene

 

Smaranda Dobrescu Si ca sa faca economie la fondurile europene necesare in multe alte destinatii..

 

Eugénia Paraschiv O, deja a scris mîna invizibilá a pieţei modelul vacii stat(unitedstatesofkapital) de muls...?...

 

Alexandru Botu Se pare ca inlocuitorii ministrilor demisionati vor fi monumente de..... Ca sa regretam monumentele precedente...

marți, 10 mai 2016

Miza uriasa a TTIP-ului


Draghi Puterity
 shared Global Research (Centre for Research on Globalization)'s post.

 

 

Global Research (Centre for Research on Globalization)

April 24 at 7:24pm

PETER KOENING: One of the most important items on Obama's check list before he leaves office is obtaining the signatures of the 'free trade agreements' – the TPP – Transpacific Partnership with 11 Asian and Pacific countries, and the TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership with the 28 EU countries.

 

 

The EU to Become a "U.S. Colony"? The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)...

This incisive article first published by Global Research in December 2014 is of utmost relevance to the ongoing process of US-EU negotiation of the TTIP…

GLOBALRESEARCH.CA

 

Preda Mihailescu Astazi in Welt, in mod simptomatic, era o pagina dedicata demonstratiilor de la Hannover, si purtatoarea de cuvant a EU in negocierile TTIP cerea ca Merkel si cu Obama "Sa ne convinga ca nu avem de ce sa ne temem". Cateva pagini mai incolo scria de seful avocatilor in chestiunea VW, care a venit in Germania, si lupta ca nu numai Americanii, ci si Germanii sa primeasca cate 5000 de Euro daune pentru fiecare masina cu consumul fals evaluat. Ne amintim ca zvonurile vor ca negocierea sa fie de fapt "Iscalesti TTIP si te pasuim de VW". Interesant, nu?

 

Smaranda Dobrescu "Cea mai frecventă critică adusă acestui parteneriat ține de posibilele dereglementări pe care le-ar produce în relațiile euro-americane: există temerea că TTIP va dărui corporațiilor dereglementări care nu erau posibile până acum, în special cu privire la drepturile consumatorilor și la standardele de mediu. Însă poate cel mai alarmant aspect – mai puțin evident – al TTIP pare să fie așa-numitul sistem de soluționare a litigiilor între investitori și stat („investor-state dispute settlement" – ISDS). O fișă de date publicată de Comisie în noiembrie 2013 definește ISDS drept un sistem care „permite unui investitor să inițieze o acțiune împotriva autorităților țării gazdă în fața unui tribunal internațional". Asta se poate întâmpla numai dacă investitorul poate susține că i-a fost încălcată una dintre cele patru garanții fundamentale pe care statul trebuie să i le ofere: „1) protecție împotriva discriminării (tratamentul națiunii celei mai favorizate și tratamentul național); 2) protecție împotriva exproprierii care nu este în scop de interes public și care nu este compensată în mod echitabil; 3) protecție împotriva tratamentului nedrept și inechitabil – de exemplu, negarea echității procedurale de bază; 4) protecție cu privire la posibilitatea de a transfera capital.""
http://www.criticatac.ro/.../nimic-bun-pe-frontul-de.../

 

 

Nimic bun pe frontul de Vest: Parteneriatul Transatlantic pentru…

CRITICATAC.RO

 

Preda Mihailescu Interesant este insa ca in critica acestor tratate intervine in mod repetitiv ideea ca un concern poate da in judecata un stat si pentru ca are legislatie potrivnica businessului. In Canada se pare ca au fost castigate cateva zeci de procese de acest gen, legile ecologice fiind mai bune in Canada decat in America. Oare or fi exagerand criticii?

 

Smaranda Dobrescu "Spaniolul Juan Fernández-Armesto, unul dintre arbitrii pomeniți mai sus, surprinde problema destul de limpede: „Când mă trezesc în toiul nopții și mă gândesc la arbitraj, nu încetează să mă minuneze faptul că statele au fost de acord cu arbitrajul privitor la investiții. (…) Trei persoane particulare sunt încredințate cu puterea de a revizui, fără vreo restricție ori procedură de recurs, toate acțiunile guvernului, toate deciziile curților și toate legile și reglementările emise de parlament."

Despre masacre si inocenti

Despre masacre si inocenti – 23 aprilie 2016


Stefan Kovacs

Despre masacre și inocenți
-----------------------------------
Unii dintre noi comemorăm- dacă se poate spune așa- genocidul din Armenia. Și regretăm faptul că nici un fel de lecție nu a fost învățată după Primul Război Mondial- și mă refer aici la lecțiile care vizau populația civilă. Și nevinovată. Dacă e să ne uităm un pic la lagărele de concentrare- pe care surpriză, surpriză- le-au inventat englezii și unde i-au închis pe buri, sau și mai înainte- la reprimarea feroce a Comunei din Paris- dacă tragem cu privirea la masacrul populației herero- comis de germani cu ceva timp înainte de Primul Mondial- descoperim că civilizația- și atunci ca și acum- se află un pic pe țeava unei arme încărcate. 
De ce au fost uciși armenii ? Pentru că unui popor barbar i-au fost date pe mână arme letale și i s-a spus că poate să facă orice pe teritoriul pe care-l stăpânește, că "supușii" săi sunt niște cadavre încă în viață cu care pot să se joace. Masacrul- în imperiul otoman- era o chestiune relativ frecventă și probabil la fel de obișnuită ca o partidă de footbal în prezent. V-ați plictisit dragilor ? Ia mai ieșiți la joacă și ucideți niște creștini. Din fericire noi oarecum am scăpat- dar vecinii bulgari și sârbi ar avea niște povești foarte interesante de spus. Marile puteri s-au jucat de-a războiul până în 1918- atunci când fraierii de greci au crezut că vor putea să refacă Grecia istorică- și că vor redobândi în sfârșit teritoriile care au fost furate de invadatorii barbari. Gravă greșeală ! La momentul oportun armata greacă a fost trădată- cam ăsta e cuvântul potrivit- iar masacrele creștinilor au continuat- de data asta cu populația din zonele de conflict. Există și o carte pe care o recomand călduros "Smirna- The lost paradise" pentru toți cei care cred că Turcia sau vreun stat musulman ar avea ce căuta în Uniunea Europeană. Dacă sultanul la vremea lui masacra haotic- junii turci- și în continuarea lor Ataturk- au fost prima modernizare a unui masacru. Masacrul armean din 1913-1915- și masacrul populațiilor creștine din Asia Mică- au fost deja lucruri tehnice- puse la cale cu mitralierele Krupp nu împotriva unor adversari în conflict ci împotriva unei populații nevinovate. Pe motive de securitate. Pe motive de eficiență. Eficiență ridicată la un grad superior de nemți- în cursul primului război mondial- și mai ales după venirea lui Hitler la putere. Dacă în Primul Război- masacrarea populației civile mai ales în Belgia și Franța a avut un caracter mai degrabă întâmplător- distrugerile- cum au fost cele ale catedralelor sau a diverselor obiective culturale - n-au fost de loc întâmplătoare. Din 1933 și până în 1945 putem vorbi despre un genocid bine controlat și manipulat de propaganda care în mod curios suna cam la fel cu propaganda de azi.Un genocid perpetuat asupra unor absolut inocenți- acuzați de absolut orice . Așa cum au fost acuzați și armenii de a fi răi turci. Așa cum sunt acizați rușii astăzi de a fi un pericol pentru Europa. 
De la un genocid la altul nu prea învățăm nimic și nici nu-i învățăm prea mult pe alții...

 

Mihai Ion Turcu Incercand o abstractizare am putea conchide doua elemente 1. Stpanirea unui teritoriu 2. Eliminarea categoriala a unei populatii indezirabile din acel teritoriu. Scopul fiind stapanirea neproblematica a teritoriului, o chestiune patrimoniala solutionatqa radical. Germanii care au conceput in stilul lor si o teorie "Lebensraum" pentru "rasele superioare, germanice" , in al II RM, aveau un proiect bine definit de curatire de populatiile inferioare a patrimoniului dobandit prin actiunea razboinica in est, nu privea numai evereii ci si slavii si romanii si grecii, populatii balast urmand a fi deportate. "Lichidarea burghezo-mosierimii ca clasa"leninista , in burgezie fiind incluse si categorii de tarani, a avut caracter lichidationist , exproprieri, interdictii, deportari, detentii administrative (munca fortata la canalul Dunare Marea Neagra), condamnari cu detentie in regim lichidatinist. Putem vorbi si despre lichidarea prin condamnarea sistemica la saracie sub nivelul de subzistenta al veniturilor.

 

Stefan Kovacs Acuma din câte am înțeles eu, armenii erau supuși relativ loiali de destul de multă vreme. Respectiva lichidare a avut pur și simplu caracterul unui masacru pur și simplu pentru că se poate- ceea ce e cam sinistru. Până ce îi explici unei mulțimi furioase că ai numai un nume de pitic verde dar de fapt tu nu ești un pitic verde- te linșează scurt în campania contra piticilor verzi.

 

Mihai Ion Turcu Primul masacru al armenilor s-a produs ca raspuns otoman la o miscare nationalista armeana, al II-lea a decurs in consecintaq deportarii armenilor din Anatolia, au murit de foame in pustiul irakian, masura republicana de cuiratire etnica.Precum a devenit culpa penala negarea holocaustului evreilor este culpa penala in Turcia discutia despre deportarea armenilor din Anatolia. Mai avem putin si va deveni9 culpapenala in UE discutii despre natiuni.

 

Stefan Kovacs Da. Am citit acum recent o carte "Turcia și armenii". E rușinos cum o țară care are pretenția să intre în UE se comportă așa.

 

Doina Nicolescu Sa nu uitam cruciada contra catarilor! Nu pot uita ordinul comandantului cruciatilor la cucerirea unui oras din Franta: "Ucideti-i pe toti. Dumnezeu va stii sa-i aleaga".

 

Stefan Kovacs Asta cu armenii a fost totuși ceva mai aproape- iar statul care a organizat chestia asta e încă funcțional și nu și-a cerut scuze...


Preda Mihailescu "Un genocid perpetuat asupra unor absolut inocenți- acuzați de absolut orice . Așa cum au fost acuzați și armenii de a fi răi turci. Așa cum sunt acizați rușii astăzi de a fi un pericol pentru Europa. " - Sa fim atenti, daca introducem pe rusi in ecuatie, trebuie sa ne intrebam in ce putere putem noi sa judecam genocidul de mare amploare pe care l-au produs impotriva propriului popor, si de care, daca este sa citim Alexejeva, chiar si unii care au cunoscut si soarta celor deportati, nu par sa se distanteze in mod decis.

Dar suntem totusi romani, si ma intreb daca trecem intr-adevar la lectia invatata, de ce sa tacem despre genocidul perpetuat impotriva romanilor - ca etnie, dar si ca cetateni, sub comunism. Din Basarabia si Bucovina pana in Banat si Dobrogea. Este adevarat ca, procentual vorbind, poate nu a avut amploarea genocidului impotriva armenilor - dar corespunde intru totul definitiilor curente si adoptate a termenului de genocid. 

Vorbesc de un genocid pentru negarea caruia pe vremea lui Basescu s-a infiintat o comisie speciala cu menirea sa musamalizeze ororile adevarate ale comunismului.

 

Stefan Kovacs Acuma lucrurile sunt totuși discutabile. Chiar foarte discutabile- în sensul că românii - cel puțin cei pe care-i știu eu- n-au fost niciodată cu adevărat comuniști. Am avut ocazia să cunosc la viața mea și destui ilegaliști- pe bune. Oamenii nu mureau neapărat după Marx și Engels- ci aveau o viață destul de mizerabilă- pe care au încercat să o schimbe. De aceea n-a prins "comunismul" niciodată în Anglia- pentru că atunci când a apărut nu avea ce să le ofere muncitorilor englezi. La noi s-au reglat niște conturi- până la un anumit nivel. Totuși, așa rău cum a fost comunismul românesc și-a păstrat mulți specialiști burghezi- transformați în "muncitori de înaltă calificare" , a dat voie copiilor de "dușmani ai poporului" să-și facă studiile universitare și până la un moment dat a oferit marii mase de români ceva pe care vechii guvernanți n-au fost în stare să-l ofere.

 

Preda Mihailescu Stefan Kovacs @ Romanii nu au fost comunisti, dar genocidele au avut loc. De ce, din cauza cui - poate se explica indirect si prin rezistenta staruitoare impotriva mentionarii si discutarii adevaratelor masacre, si insistenta la fel de deformata pe ceea ce ei au numit "national-comunism", ca sa abata atentia de la faptul ca a fost tot prin stalinism instaurat.