Abordari diferite ale venitului de baza – 20 aprilie 2016
Smaranda Dobrescu
Venitul de baza este departe de a fi definit in mod unanim de toti. Intre a fi de acord cu ideea si punerea ei in aplicare este o prapastie de care nu avem motive sa credem ca va putea fi trecuta.
De exemplu propunerile in Franta stau cam asa: venitul de baza propus de liberali are un cuantum extrem de mic pentru a putea trai in absenta unei slujbe si functioneaza ca o subventie oferita societatilor, inscriindu-se intr-o logica de demantelare a protectiei sociale.: este perspectiva impozitului negativ a lui Friedman(descrisa si de Michel Foucault in "l'Etat et les bons pauvres")
In versiunile stangii, din contra, acest venit de baza trebuie sa fie suficient pentru a permite traiul decent, desi pentru a descrie acest"suficient" se ridica probleme spinoase.Si nu e conceput intr-o strategie comuna a serviciilor publice si a prestatiilor sociale(pensii, alocatii de somaj, asigurari de sanatate) sau a unor ajutoare sociale.Acesta mai are si alte caracteristici printre care acordarea pe tot intinsul vietii lunar fiecarui individ (in cuantum mai mic pentru copii) si nu fiecarei familii; nu se cere nicio alta conditie si este cumulabil cu venitul din munca. In concluzie, asa cum si in Germania exista vederi politice diferite, sunt sperante minime ca acest venit de baza sa fie uniform in toate tarile, el depinzand de politicienii de la putere. In concluzie nu poate fi pusa de acord nici finantarea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu