"Vointa cetatenilor este suverana" – 31 ianuarie 2017
Smaranda Dobrescu
Cu putin timp in urma presedintele a declarat: "Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. "
De acord ca o majoritate nu poate abuza nicio minoritate. Stia acea minoritate care a manifestat sa defineasca abuzul?
De acord ca vointa cetatenilor este suverana. Cum nu exista unanimitate in vointa privind un caz anume, majoritarii decid. Majoritarii au decis in urma cu mai putin de doua luni.
Ar fi de interes sa explice presedintele care anume din tipurile de democratii existente o sustine?
De cativa ani, figuri cunoscute ale dreptei romanesti, traitori sau calatori permanenti spre universitatile din State vorbesc despre neajunsurile democratiei reprezentative. In principal nemultumirea se refera la faptul ca cetateni neinformati, needucati, varstnici ori prea saraci,fara simtul realitatii voteaza si distorsioneaza rezultatul votului pe motivul ca punerea buletinului in urna trebuie sa fie un act volitiv bazat pe cunoastere deplina. Asa a inceput sa se discute in cercuri de tineri de perimarea democratiei reprezentative si de nevoia participarii directe a cetatenilor la actele decizionale ale cetatii. S-au identificat asociații și structuri non-guvernamentale ce au crezut că pot trezi în interiorul tinerilor dorința de a-și crea un viitor mai bun, de a se transforma în cetățeni responsabili și activi în comunitatea din care fac parte.Democratia participativa este insa poate si mai putin reprezentativa caci nu vad eu tinerii multinationalelor, activi manifestanti stand de votba alaturi de tarani sau targoveti nevorbitori de engleza.
Lasand la o parte toate nepotrivirile de legiferare ale noastre cu cele ale Elvetiei, de exemplu, ramane totusi Constitutia care nu-i da dreptate presedintelui Iohannis: Romania are o democratie de tip liberal manifestata prin reprezentare. Reprezentativitatea actualului guvern s-a manifestat in urma cu nici doua luni in mod fara echivoc, asa ca nici 100 nici 100 mii de manifestanti nu pot pune in discutie hotararile Parlamentului si Guvernului. Chiar discutiile de ieri pe care le-a avut ministrul Justitiei cu cateva sute de cetateni nu erau nici obligatorii si mai ales nu cred ca i-au fost utile : cate capete atatea idei. In concluzie, si pe scurt, presedintele ar fi mai cinstit sa revina la "vreau guvernul meu" si sa nu mai ignore Constitutia ori de cate ori unii considera ca puterea executiva trebuie schimbata in strada in virtutea democratiei participative, sau directe.