miercuri, 27 noiembrie 2019

Vina de a fi român în viziunea d-lui Andrei Pleşu

Andrei Plesu: "Iată tot atîtea motive să cer scuze, în numele poporului român, compatrioţilor noştri de toate etniile pentru cuvintele proaste ale cîte unei nulităţi autohtone. Românii normali nu gîndesc ca ei! În rest, rămîne cum am vorbit: m-am săturat de derbedei, de proşti şi de ţoape!"
Citeste mai mult: adev.ro/q1b8fp
Gabriel Popa
Dl Andrei Pleșu scrie un editorial în care face variațiuni (false) pe tema „ce aveți cu străinii”. Supărarea domniei sale se leagă de faptul că unii au făcut observația că România e condusă în acest moment de „autohtonii” Iohannins, Orban sau Hellvig. Ar fi putut să răspundă, foarte simplu, că nu e frumos să te iei de numele oamenilor. Însă dl Pleșu reacționează mult disproporționat și începe prin a construi un om de paie. Un adversar ușor de doborât, pe care l-am putea numi legionarul-fascisto-naționalisto-vadimisto-antioccidental. Apoi aruncă în text chiar Holocaustul, alături de Vadim, pentru a-și înnegri bine adversarul fictiv. Și în tabăra cealaltă, de partea „binilui”, îi distribuie pe Herta Muller, distribuie o serie de figuri intelectuale (în majoritate nemți și austrieci), și îl distribuie pe Carol 1.
Sunt de acord că nu se face să te legi de numele oamenilor. Însă dl Pleșu nu spune asta. Dl Pleșu scrie de parcă românii nu ar avea voie să se întrebe nici măcar ipotetic dacă, la fel ca în orice țară europeană civilizată, majoritatea etnică nu ar fi firesc să fie reprezentată la vârf de cineva care-i susține, în mod real și onest, interesele. De parcă nu am avea o lungă istorie în care cei aflați în fruntea țării nu ne-au susținut, de fapt, interesele. De parcă domniile fanariote nu ar fi existat, și românii nu ar fi trecut prin sute de ani în care domni venetici au venit și au luat câte șapte piei de pe o oaie. De parcă românii nu au fost, timp de sute de ani, națiune „tolerată” în Ardeal, excluși de la orice formă de participare etnică sau socială. De parcă toate aceste lucruri nu ar fi lăsat urme și răni adânci. Și de parcă nu am avea voie să vorbim niciodată despre aceste urme și despre răni. Nici măcar atunci când ele sunt redeschise de spectacolul grotesc al incompetenței, prostiei și trădării de pe scena politică de azi.
De fapt nu cu xenofobia (fictivă) a românilor se luptă Andrei Pleșu, ci cu faptul că aceste semne de întrebare ciobesc mitul fundamental care-l susține pe Klaus Werner Iohannis, care este mitul neamțului „civilizator”. Concluzia textului pare a fi aceea că K.W. Iohannis este un fel de Carol 1, civilizator și salvator. Care a venit pentru a-i salva (din nou) pe români de ei înșiși. Cine nu acceptă concluzia textului, cine nu acceptă bâta corectitudinii politice aplicată pe spinare de mânuța fină a lui Andrei Pleșu, cine nu acceptă pe K.W. Iohannis ca pe „neamțul” eliberator și civilizator, este un legionar-fascisto-naționalisto-vadimisto-antioccidental.
Dl Pleșu își cere scuze ipocrite în numele poporului român pentru că „omul său de paie” descris de domnia sa i-ar fi rănit pe străini. Dacă ar fi un om de onoare, ar trebui să-și ceară scuze nu în numele poporului român, ci chiar poporului român. Și pentru un fapt comis nu de un altul, ci chiar de domnia sa. Și anume, pentru faptul că lovește sec, fără nici un fel de finețe, cu bocancul grosolan peste rănile și suferințele poporului român. Răni și suferințe pe care le neagă, înmulțindu-le cu zero.
E firesc, suntem cu două zile înainte de alegeri. Era de așteptat să vedem o nouă piruetă (i)morală din seria „întrebarea de la referendumul pentru familie este o capcană”. Deoarece dl Pleșu trebuia să-și justifice poziția de intelectual aflat în grațiile sistemului, care scrie omagii conducătorului mult iubit. Unii se nasc disidenți, în timp ce alții se nasc... poeți de curte. Unii iubesc adevărul, în timp ce alții iubesc... caviarul. Dl Pleșu își va mânca și mâine caviarul. Însă mă întreb dacă în istorie lumea își va aminti de dl Pleșu ca de un poet de curte. Sau ca de un bufon de curte. Sau dacă își va mai aminti de domnia sa în vreun fel.


Comments
  • Marilena Chivu Pentru Andrei Pleşu nu există toate cele de mai sus, cu privire la străinii care au luat 7 piei de pe noi. Andrei Pleşu este unul dintre cei care îi elogiază pe fanarioţi. Dacă Hitler n-ar fi intrat în colimatorul evreilor, austriac/neamţ fiind, şi pe el l-ar fi elogiat, iar dacă ne-ar fi ras de pe suprafaţa pământului sau aproape, ca pe polonezi, tot la fel ar fi procedat. E doar un slugoi globalist de cea mai joasă speţă, cum au fost mulţi în istorie, şi demult nu mai are rost să-l luăm în seamă. Luându-l în seamă, îi dăm importanţă, o importanţă intrinsecă pe care nu o are. Noica nu se pricepea la oameni, că, dacă s-ar fi priceput, nu ar fi ales nemernicii pe care i-a ales. Ce nu pricep este de ce nu-i bântuie, că, de răsucit în mormânt la ce spun învăţăceii lui, sigur o face.

  • Fekete Zsolt "De fapt nu cu xenofobia (fictivă) a românilor se luptă Andrei Pleșu," -- nu este fictivă ☹️


    • Marilena Chivu Ce neruşinare să spuneţi asta, domnule, când pe tronul acestei ţări stau numai din neam străin, care au făcut ţara harcea-parcea. Că vreţi să nu mai fie ţara asta, n-am îndoială. Câtă bună-credinţă puneţi, dumneavoastră, care aţi venit aici abia acum o mie de ani, pe cai, tăind şi omorând totul în jur, aşa să vă ajute Dumnezeu, dumneavoastră şi neamului dumneavoastră!

    • Fekete Zsolt Marilena Chivu Patriotismul s-ar putea dovedi mai bine prin acțiune, atitudine pozitivă, generozitate, inteligență, compasiune și înțelegere decât prin afirmarea tâmpă, fudulă și bombastică a unor inepții naționaliste.Din pacate cultura Dvs. se bazeaza pe carti mincinoase,care v-au indoctrinat. Asta este ,nu va puteti schimba.O zi minunata sa aveti.

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Ce e mincinos în ce am spus mai sus? Faptele istorice!

    • Fekete Zsolt Marilena Chivu ."Din pacate cultura Dvs. se bazeaza pe carti mincinoase"

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Nu aveţi absolut niciun argument istoric, pentru că nu există vreo carte de istorie a lumii, inclusiv cele scrise de voi în vechime, care să nu spună cum aţi ajuns aici. Iar acum, nu numai că vreţi să ne luaţi tot, dar ne şi batjocoriţi. Aşa să vă ajute Dumnezeu, care le vede pe toate!

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Iar să vorbiţi despre "afirmarea tâmpă, fudulă și bombastică a unor inepții naționaliste", când pe tronul Ungariei stă Orban, care a ridicat aspiraţiile naţionale/naţionaliste la rang de politică de stat, voi toţi cerând dublă cetăţenie, în timp ce aici aţi adus prăpădul, să-mi vorbiţi mie astfel, dovedeşte ceea ce în limbajul poporului se numeşte o crasă lipsă de bun-simţ. Dar... la ce aş putea să mă aştept de la unul ca dumneavoastrăge

    • Fekete Zsolt Expunerea la indoctrinare sovina în primii ani de educatie poate scădea IQ-ul cu 5 până la 30 puncte. Asta îi transformă pe oamenii inteligenți în mediocri, pe mediocri în proști iar pe proștii cu frică de lege în criminali iresponsabili a stabilit o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie ☹️

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Nu sunteţi în stare să aduceţi nici măcar un argument istoric, fiindcă el nu există, doar să aduceţi insulte inteligenţei mele, după modelul securistic cu care aţi încercat s-o înfundaţi pe Viorica Dăncilă, susţinând pe unii de care râd şi curcile, o paiaţă şi un beţiv-paiaţă. Numai că mie nu mi-e frică de gurile mincinoase şi nici de calificativele lor la fel de mincinoase. Eu nu sunt o snoabă pe care s-o întoarceţi voi cum vreţi. De eşti mincinos, îţi spun că eşti.

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Şi nu-mi vorbiţi mie de "indoctrinare sovina", când Orban se întâlneşte cu Putin, pentru punerea la punct a unei strategii comune! Lăsaţi propaganda, cu care aţi câştigat tot, deoparte, că eu nu am de gând să mă prefac că ea ar conţine vreun argument real!

    • Fekete Zsolt Cei indoctrinati cred ce vor ei si propaga ce stiu ei mai bine .ura lor nu are margini, iar poporul se bucură rânjind și aplaudând când vede sângele curgând ,poate au fost maltratați când au fost mici, dar ura lor nu are margini.Argumentele mele sunt de prisos,nu ma afund in mocirla doctrinara in care va aflati.De ce nu faceti o excursie in viata reala vizitand "inamicul"?Ar fi mai benefica pentru toti. 

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Bine spus inamic! V-aţi identificat perfect! Nici eu nu-mi mai pierd timpul cu dumneavoastră, este evident că nu avem ce aştepta de la voi, altceva decât răul pe care ni l-aţi făcut şi ni-l veţi face, plus insultele, pentru că perversitatea este atât de mare că mai şi vreţi să vă aplaudăm. Aşa să vă ajute Dumnezeu, pentru toate relele pe care le aduceţi asupra noastră şi ne mai şi insultaţi! Să aveţi parte de ce meritaţi!

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Iar sângele care curge este al nostru, nu al vostru, pe-al nostru l-aţi vărsat mereu în istorie, la fel ca acum. Plecaţi cu propaganda lipsită de cel mai elementar bun-simţ în altă parte! Sau aveţi măcar decenţa să nu-mi mai cereţi să vă aplaud. Deşi să cer decenţă de la voi este...

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt Care argumente, nu aţi adus NICI MĂCAR UNUL SINGUR! Pentru că sunteţi incapabil să aduceţi, ele neexistând, dumneavoastră neputând produce decât propagandă.

    • Fekete Zsolt ".." v-am spus vedeti ce vreti ... sunteti Apostol al Urii cu duhoarea împrăștiată ,Încă o dovadă cu astfel de lideri ca Dvs.să rămâneti un popor tribal, cu viziuni primitive, în care spiritul de comunitate se manifestă prin ridicarea pietrei.si din păcate, nu se întrevede nici o luminiță la capătul tunelului. V-am jignit ?"E nevoie de un duşman ca să-i dai poporului o speranţă. Cineva a spus că patriotismul (sensul cuvântului, în contextul dat, este de şovinism, xenofobie), e ultimul refugiu al canaliilor: cine nu are principii morale se înfăşoară de obicei într-un steag, iar bastarzii fac întotdeauna apel la puritatea stirpei lor.
      Identitatea naţională este ultima resursă a dezmoşteniţilor.

    • Marilena Chivu Fekete Zsolt :) Nu, m-aţi destins, să vă spun drept. Simt doar dezgust.

    • Fekete Zsolt O zi vesela sa aveti in continuare si dincolo de izul de greata pe care va inspir impreuna cu un amestec de dispret si superioritate va multumesc ca ati avut timp si de ideile mele..PS "Copii români învaţă cum că ungurii i-au măcelărit strămoşii, iar cei maghiari vice versa. Asta se cheamă instigare la ură. Spune-mi tu un conflict unde nu s-au măcelarit reciproc? Mi se par foarte periculoase aceste afirmații, pentru că nu toată lumea este atât de interesat de acest subiect încât să se informeze şi să vadă realitatea în ansamblul ei, astfel rămâne întipărit în minte, cum că maghiarii i-au măcelărit bunicii şi este datoria lui de patriot să-i urască. Prostia, ignoranţa şi spiritualismul plasat greşit ajută cel mai mult la manipularea maselor."

    • Anna Zelinski Oare englezii și francezii schimbă astfel de „amabilități” între ei? Sau alte popoare care de-a lungul istoriei au avut un trecut conflictual? Ce iubire de plai o fi aceasta când îți badjocorești toți vecinii. Trist peste măsură, Marilena Chivu.

    • Marilena Chivu Anna Zelinski Doamna Zelinski, vedeţi-vă de jocurile dumneavoastră şi nu mă mai puneţi la punct. Am fost batjocoriţi destul de voi. Ce fel de oameni sunteţi dacă veniţi în casa noastră şi încercaţi să ne luaţi tot? Ce tratament meritaţi? Nu aţi fost trataţi aşa cum vi s-ar fi cuvenit să fiţi trataţi, faţă de lipsa voastră de loialitate faţă de statul din care mâncaţi. În alte state, inclusiv în acela al celui cu care eu am purtat discuţia, aţi fi primit ce meritaţi. Numai că tăcerea compatrioţilor mei laşi vă face să credeţi că aveţi dreptul la orice, să faceţi orice şi să spuneţi orice. Şi dumneavoastră vă spun ca aşa să vă ajute Dumnezeu, câtă loialitate faţă de statul român aveţi.

    • Anna Zelinski Sper că sunteți bine.

    • Marilena Chivu Anna Zelinski Şi, da, schimbă, la cât de puţină istorie ştiţi, să-mi fie cu iertare, habar nu aveţi, se pare, de veşnica râcă între englezi şi francezi, inclusiv cu insulte.

    • Preda Mihailescu Fekete Zsolt -- Foaie verde loboda, dumneata sa vorbesti asa cand Ungaria va fi condusa de un Neamt, un Sarb si un Roman sau un Rutean. Pana atunci, propaganda mai incet, ca nu este nimeni adormit in front aici, domnul Zsolt, macar faceti efortul de a fi coerent!


    • Preda Mihailescu Anna Zelinski Doamna Zelinski -- Lasand false atentii la o parte, nu aveti dreptate si punct. Cand va fi Franta condusa de doi nemti si un englez, ATUNCI sa vine Zsolt sa ne provoace cu obrazniciile dumnealui. Va stiu femeie cu capul pe umeri si stiti foarte bine ca dupa cinci ani de guvernare, nu mai este chestiune de sovinism meschin cum pretinde acest inserat in vorba, ci este TRISTA EXPERIENTA.

      Daca erau sovini, romanii ar fi acablat pe Johannis din plecare, si fara experienta, asta se numeste sovinism: cand acuzi un om pe baza originii sale, fara ORICE ALT criteriu. Dar in 2014 si-au pus SPERANTE in vandut, deci nu sunt sovini. Acum se spune ca este un nenorocit care uraste Romania, pentru ca a dovedit-o cu varf si indesat timp de cinci ani. Asta este experienta, nu sovinism.

      Va rog deci foarte frumos, sa pastram picoarele pe pamant si un anumit respect chiar si pentru romanii pierzatori. Caci traiti intre ei totusi. Un Fekete nu este capabil de asa ceva, de aceea nu discut, dar dumneavoastra stiu ca sunteti.


    • Fekete Zsolt Preda Mihailescu "Remus Borza: „Noi, cetățenii, i-am făcut pe politicieni. După chipul şi asemănarea noastră”"☹️Klaus Werner Johannis este un renegat --este roman ...️

  • Doinitza Barsan Dl. Plesu elogiaza "melting-pot"ul din spatiul mioritic si uita ca la 1918 proportia de analfabetism era trist de ridicata...
    Nu stiu care este arborele genealogic al d.lui Plesu, dar le stie pe toate ...parol Mon Cher...aferim

    • Gavrila Ch pare spiced up cu ceva roma/sau se poate spune ca se simte cu musca pe caciula...

    • Preda Mihailescu Pai le stie pe toate ca si prezentatori de stiri dela TV: ei se uita in fata ca si cand ar stii totul din cuget si memorie, dar textul care se deruleaza in fata ochilor le spune ce este de spus. Ma rog, dl Plesu este mai subtil, dar principiul este similar.

    • Doinitza Barsan Gavrila Ch nu pot sa va contrazic 😎

    • Doinitza Barsan Preda Mihailescu daca am inteles corect, dl. Plesu scrie subtil pe teme date. Are mare priza la public...influencer...

    • Preda Mihailescu Doinitza Barsan Mie termenii acestia patetici imi creaza o anumita nauzee, ca sa zic asa -- dar banuiesc ca cei care gandesc acesti termeni, se prea poate sa il incadreze sus in aceasta categorie. Este simpatic, stie sa nu se dea singur de gol, construieste o poveste repede si cam din orice -- deci daca nu se intampla sa stii prea bine despre ce vorbeste, nu poate fi decat cuceritor.


    • Doinitza Barsan Preda Mihailescu Dl. Plesu ar fi trebuit sa ramana la prima chemare - teatrul.
      Sper ca "termenii patetici" nu imi apartin 😇


  • Gavrila Ch Sugerez ca plesu sa fie cunoscut de acum inainte 'gandacul de bucatarie'; cu binecunoscutul sau talent literar, ar trebui sa recunoasca ce bine i se potriveste.

  • Gavrila Ch p.s. el nu poate sa vorbeasca in numele meu!