Noi suntem Putin – 5 aprilie 2016
Noi suntem Putin
-----------------------
Vă aduceți sper aminte de faimoasa replică Lache-Mache undeva prin Cișmigiu "Ne-ar trebui și nouă o dictatură ca-n Rusia, monșer". Când unul din cei 2 fictivi a rostit-o era pe la sfârșitul secolului XIX, nu se știa de partidul bolșevic iar stră-străbunicii lui Putin erau bine mersi undeva în Estul îndepărtat.
Ce-a vrut să spună Lache-Mache ? Omul (și-)a exprimat o convingere veche și care ar putea constitui una din laturile conflictului de bază din ziua de azi - nevoia pentru un stat puternic. Atât Lache cât și Mache sunt angajați la stat. Dacă statul e slab- n-are grijă de ei, îi trimite "să prindă muște-n Cișmigiu".
Într-un stat ideal la vremea aceea- cum era imperiul austriac KuK - existau niște roluri bine determinate la nivel statal- și atunci împăratul putea să-și asume un rol mai mult decorativ (se știe că Franz Joseph nu s-a prea băgat în conducerea statului). Acolo unde statul nu era încă bine consolidat- ca în România sau Rusia- era nevoie de o "dictatură".
Vă aduceți aminte de dl. Băsescu- "președintele jucător" ? Câți dintre noi nu l-au admirat sau încă îl mai admiră pentru "veșnica tensiune" (ca să-l cităm pe dl. Tapalagă) în care ținea statul ? Dl.Băsescu era- volens-nolens- o "dictatură ca-n Rusia". Dacă ne amintim doar numirile pe care acesta le-a făcut (pe principiul că așa au vrut mușchii lui)- de la dl.Boc la procurori și judecători (numiți la o cafeluță)- vedem clar chestia cu dictatura.
Noi suntem Putin. Noi suntem Băsescu.Noi suntem Churchill, De Gaulle și chiar și Mussolini și Hitler. Înainte de a discuta despre cât de "tiran" e dl. Putin și despre cum nu satisface domnia sa "libertățile democratice" să ne gândim că dl. Putin (și într-o anumită măsură dl. Băsescu) au satisfăcut înclinația normală a lui Lache și Mache- adică a cetățeanului- spre ordine. Spre un stat puternic în care Lache și Mache să-și poată permite să facă politică de Cișmigiu fără obligația vreunei implicări reale.
Cealaltă latură a conflictului de care pomeneam- e tendința către un stat slab. Descentralizare, regionalizare, transferul puterii în mâna unor grupuri "informale" de cetățeni. Chestia asta merge pentru comunități dezvoltate, mici și care se cunosc bine între ele. Vă puteți gândi la "puterea cetățenilor" și "descentralizare" pentru un oraș ca Bruxelles ? Dacă da- gândiți-vă că una din cauzele atentatelor recente a fost exact această necontrolată "putere a cetățenilor". Comunități precum enclavele musulmane nu se pot conduce singure- într-un sens democratic. În țara noastră "puterea cetățenilor" merge de regulă către grupul care face cel mai mult scandal- cum au fost cei care l-au dat jos pe Ponta. Chiar dacă inițial - prin preluarea anumitor structuri de la PCR- PSD-ul părea a fi în poziții de forță- realitatea post-Năstase îl arată ca un partid speriat, hărțuit, fără să poată trece de anumite praguri cum ar fi decizii cu adevărat serioase (fie că discutăm despre o decizie clară pentru demiterea dlui. Băsescu sau despre reducerea puterii DNA-ului). Cine țipă mai mult- câștigă. Consilierii americani ai PSD ar fi trebuit să le spună să-și înființeze și ei grupuri cetățenești de forță care să țipe mai tare. Dl.Ponta n-a vrut să apeleze la astfel de grupuri- și a pierdut puterea.
Descentralizarea și puterea cetățenilor înseamnă moartea statului- atât cât trebuie să însemne el ceva. Permanenta resetare dorită de niște persoane interesate (foarte puține) și impusă masei naive amăgită cu poveștile despre cât de coruptă e clasa politică- nu înseamnă decât haos. Finalmente- noi suntem Putin. Nu-l dorim neapărat pe Putin, nu-l dorim pe Băsescu- ci un stat puternic care să ne ofere nouă- celor slabi- căi sigure de urmat. Poate că nu e neapărat democratic- dar ținând seama de faptul că nu avem decât o viață- e eficient.
Prospectiv A-z ."Descentralizarea și puterea cetățenilor înseamnă moartea statului- atât cât trebuie să însemne el ceva. Permanenta resetare dorită de niște persoane interesate (foarte puține) și impusă masei naive amăgită cu poveștile despre cât de coruptă e clasa politică- nu înseamnă decât haos. Finalmente- noi suntem Putin. Nu-l dorim neapărat pe Putin, nu-l dorim pe Băsescu- ci un stat puternic care să ne ofere nouă- celor slabi- căi sigure de urmat. Poate că nu e neapărat democratic- dar ținând seama de faptul că nu avem decât o viață- e eficient."
Valoarea textului d-lui Kovacs este in carografierea ratacirilor noastre, posibil catre neoiobagie...
Ce gasesc interesant este ca pe cand noi bajbaim in semi-intuneric, minoritatea de care scrie dl. Kovacs este cu 2 pasi inainte. Una peste alta, noi vom aluneca in iobagie, fara scancet, caci ni se va pare ca am ajuns la ea legic si logic. Ironia suprema a timpului nostru de emancipare inapoi.