Supravegherea macro-prudentiala – 26 martie 2016
Prospectiv A-z
Cred si eu din ce in ce mai mult ca Gheorghe Piperea este mult mai aproape de sursa problemelor decat cei care dezbat Legea Florian. Iata despre ce este vorba:
"Vestea proastă a anului este adoptarea legii privind supravegherea macro-prudenţială, trimisă acum la promulgare la preşedinte (care, evident, nu va avea nicio reţinere să o promulge, în ciuda celor de mai jos).
Legea instituie un comitet din 9 ultra-prudenţi, dintre care 5 înseamnă doar şefimea BNR, care vor emite recomandări şi avertizări referitoare la marile riscuri care ne pasc zi de zi. Aceşti 9 sfinţi, ca şi cei care lucrează pentru ei în comisiile tehnice sau în secretariat, sunt total imuni la orice răspundere penală sau civilă pentru ceea ce fac în această calitate de macro-prudenţi (sau de lucrători pentru macro-prudenţi): ei "nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omsiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credinţă" (art. 11 alin.3). Este o imunitate de răspundere penală şi civilă similară cu cea acordată deja şefimii BNR prin Legea nr.312/2004 privind Statutul BNR. O imunitate care este cu mult, enorm de mult mai tare decât imunitatea parlamentarilor şi chiar a preşedintelului de ţară: (i) ea se extinde şi la răspunderea civilă pentru cauzarea de prejudicii, nefiind limitată la răspundrea penală; (ii) ea nu poate fi ridicată; în cel mai restrictiv caz, dacă vor fi acţionat cu rea-credinţă, macro-prudenţii vor putea fi sancţionaţi civil sau penal; doar că, în sistemul nostru de drept, buna credinţă se prezumă. Iar BNR, ca şi Comitetul macro-prudenţei nici măcar nu sunt prevăzute în Constituţie!"
Aceasta po/veste reprezinta o grija mult mai relevanta pentru majoritate decat 95% din ce poate gasi omul prin mass media.
E curios cum oamenii nu se prind ca asa ceva va depasi suma grijilor cu privire binoame, in/justitie, suveranitate, EUropa etc.
De fapt, nu-i cel mai usor sa-ti dai seama ca toate firele duc la bani in capitalism cand inca mai crezi ca acesta este sistemul prosperitatii multilateral dezvoltate.
România s-a trezit cu un supra-organ specializat în recomandări obligatorii
România s-a trezit cu un supra-organ specializat în recomandări obligatorii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu