joi, 14 aprilie 2016

Venitul de baza universal

Venitul de baza universal – 29 martie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Chiar dinainte de discutiile de la Davos, de prin 2014 lumea gandeste in diferiti termeni la venitul de baza universal. In special in Europa si in SUA. Ideea pare sa fie bine primita atat de sindicate cat si de patronate si guvernanti. Unii au gasit in aplicarea acestui venit chiar si oportunitatea de a apara pietele si a lungi viata capitalismului (!!): Doar cei care au bani sa-si cumpere o paine au o voce in privinta productiei de paine. Are oricine o voce "pentru paine"?Nu, nu are oricine. Sunt oameni lipsiti de voce intrucat le lipsesc dolarii.Singura modalitate prin care putem face ca piata sa lucreze eficient, sa-si dimensioneze productia si sa-si orienteze distributia este sa se mareasca numarul de voci ale painii, adica sa se asigure venituri minime pentru a face cererea relevanta. Cu alte cuvinte, capitalismul are nevoie sa-si dimensioneze productia interna si de export la un anumit moment tinand seama de o cerere maxima. Acesta este de fapt varful icebergului, cel care mangaie urechile tuturor saracilor care isi vor inchipui ca pana la sfarsitul zileleor vor dispune de 1000 $ lunar indiferent daca vor munci ei sau robotii.
Importanta acum mi se pare a fi o analiza a celor cateva modele propuse de venit de baza universal si posibilitatea de aplicare specifica tarii pentru ca o eventuala directiva sa nu le prinda nepregatite. Din pacate, aceasta tema larg dezbatuta in alte tari, e departe de a face agenda guvernantilor, politicienilor, sindicatelor, etc..de la noi.

 

Alexandru Botu Complicate lucruri!. Dau mari batai de cap. Observ ca totul se invarte in jurul banilor, adica in jurul unui produs conventional si din ce in ce mai virtual. Nu la oameni ne referim, ci la oamenii care au/nu au bani. Cred si ca guvernantii Romaniei sunt cei mai destepti de pe Pamant: nu-si bat capul cu lucruri pe care nimeni nu vrea sa le rezolve...Se ocupa doar de ceea ce aduce mult profit.

 

Draghi Puterity Probabil masurile acestea vor fi conexate cu alte masuri care incep cu trecerea in ilegalitate a banilor cash. Odata realizat acest lucru, se pot face lucruri "interesante". Nu doar "bail-in"-uri pentru salvarea speculantilor miliardari, ci si de ex. impozite puse pe banii economisiti si necheltuiti. Dupa care pot creste din nou si dobanzile la imprumuturi, astfel incat sa devenim de facto un fel de sclavi: primim atat cat trebuie sa traim, nu avem voie sa economisim, daca vrem mai mult ne indatoram si trebuie sa muncim pana la epuizare.

 

Smaranda Dobrescu Ar fi un fel de societate de extrema care daca mai inainteaza un pas sapre stanga, da de comunism?


Draghi Puterity Nu stiu, pana la urma e cum scriai si tu, o solutie a oligarhiei (viitorii proprietari de roboti) pentru a-si putea mentine pozitia. Probabil singura competitie care va mai exista va fi intre cativa oligarhi, in sensul de a acapara cat mai mult din atentia si implicit banii facuti cadou plebei. Si desigur, a limita mobilitatea sociala la minimum.

Niciun comentariu: