Spre o social democratie bazata pe cultura facebook – 17 iunie 2015
Smaranda Dobrescu
Spre o social democratie bazata pe cultura facebook.
Neal Lawson dezamagit de comportamentul laburistilor englezi in ultimele alegeri ca si de toti social democratii europeni in general, poate prea pesimist, nu vede multe solutii.Am scos cateva idei din articolul sau:
Spre o social democratie bazata pe cultura facebook.
Neal Lawson
Daca ai fi fost un social democrat european in cautare de Partid Laburist la capatul unui lung si intunecat tunel electoral din ultima luna, atunci cu siguranta vei fi fost dezamagit. Caci orice cautare rapida sub capota Laburista si o scurta lovitura de picior in anvelope ti-ar fi spus ca vehicolul nu a fost niciodata sortit sa treaca primul linia de sosire, ba poate nici de acum incolo. Deoarece aceasta nu a fost chiar o aparare din ale carei lectii tactice si de campanie s-ar putea invata
Această situație nu a fost doar o altă înfrângere din care pot fi învățate lecții tactice și de campanie, poate fi găsit un nou lider și astfel întregul spectacolul poate să înceapă din nou. Aceasta a fost o înfrângere care evidențiază criza existențială a Laburiștilor - și, cu toate că partidul este special prin origini și cultură, comparativ cu cele mai multe partide social- democrate continentale importante, în mare măsură toate se confruntă cu aceeași criză. Un crez politic făurit la sfârșitul secolului al 19-lea, în parte încununat de succes în secolul 20, se descoperă iremediabil nepregătit pentru secolul 21.
Problema ce se ridica este: Colaps, da, a murit Partidul Laburist dar cum ne reconstruim radical speranța? Daca ne-am lua la tranta cu această criză am putea intelege de ce o revenire la politicile vechii social-democrații sau ale New Labour nu mai constituie o posibilitate economică sau culturală. În schimb, argumentat, Partidul Laburist și alte partide social-democrate trebuie să facă două lucruri; mai întâi să aibă capacitatea de auto-reflecție ca să înțeleagă exact cât de adâncă este criza, că această criză este una existențială și de ce este ea astfel, și în al doilea rând, trebuie să se deschidă la toate sugestiile din interiorul și din jurul lor pentru a găsi noi surse de energie intelectuală și de organizare. Un partid mândru de istoria sa și sigur de valorile sale, dar pe deplin deschis la noi idei, alianțe și culturi – iată ce numesc un Trib Deschis / o Familie Deschisă
Eu sugerez că acest lucru va necesita unele elemente de la Blue și New Labour - dar vor trebui explorate mai mult aspecte, nu doar noțiunea de Good Society, bine înrădăcinată în rețelele sociale și mediatice dominate de programe precum CultureCompass. Aceasta va fi o social-democrație bazată pe cultura Facebook, nu o întreprindere, o social-democrație pentru secolul 21, cu totul diferită de social-democrația ultimului veac.
Intrebați majoritatea Consultanților de Management dacă este mai ușor să schimbi o organizație veche sau să creezi una nouă – știți de fapt raspunsul! Pot oare Partidul Laburist și social-democrația să se schimbe? Prevestirile nu sunt bune - cel puțin aici, în Marea Britanie. Alegerea conducerii s-a dovedit a fi o decizie cu privire la revenirea la perioada Miliband sau mult mai in trecut, la 1945 sau la 1997. Dacă Partidul Laburist nu poate ieși din vrie și nu propune o nouă politică relevantă pentru viitor, atunci prăbușirea va fi completă.
Si acum vin eu si intreb: poate social democratia sa reziste cu succes in conditii de retragere legica sau mai subiectiva a sindicatelor de pe esichierul dialogului social?
Octavian Lupu Nu stiu daca ma exprim foarte corect dar cei care au o minima bunavointa au sa inteleaga: globalizarii plutocratiei trebuie sa i se raspunda cu solidarizarea transnationala a perdantilor sistemului pe baza noilor tehnologii de comunicare. Coordonarea modurilor de abordare si al actiunilor este fundamentala pentru ai contracara. Altfel plutocratii vor gasi tot timpul un loc ca sa evadeze, Vorba lui Stephen Colbert, cand nici tari parlite precum Bangladesh-ul nu vor mai accepta sa produca T-shirt-uri pe salarii de nimic, atunci probabil ca productia va trebui mutata in Antarctica, sa le faca pinguinii. emoticon smile
S.D Daca acceptam ca ideologiile secolului trecut care adunau grupuri mari de oameni in jurul unor idei au luat o cu totul alta turnura si substanta, devenind din antagonice si conflictuale doar exprimari formale neadaptate pragmatismului salbatic al secolului 21, vom intelege si vom spera mai putin de la ideologii si ne vom pune poate speranta in posibilitatea aparitiei unor lideri carismatici care vor sti sa adapteze politica specificului societatii lor, a propriilor interese nationale.. Nu stiu de ce, dar Ungaria, cu al carui conducator nu am fost nicicand de acord in special din cauza atitudinii sale revansarde si a tendintei de negare a democratiei liberale, reuseste sa faca pentru cetatenii sai mult mai multe fapte care ii satisfac pe acestia. Aceasta idee este evident diferita de ideea solidarizarii transnationale care ramene ideala, dar nu stiu in ce masura si utopica. De ce nu ne putem macar solidariza cu Bulgaria?
S.D Dar cu cine suntem solidari pentru ca ne-am propus? emoticon smile
S.D Nu ma gandeam ca stanga romaneasca ar avea deja ganduri "pragmatice" de stabilire pe centru, ca sa devina social liberala. Unde-i partidul care va mai reprezenta saracii (40%) si cei in stare de precariat? De ce s-ar mai ciondani PNL cu PSD daca lupta este pentru un segment de 20-25 % din populatie?
"PLR și PC fuzionează vineri, iar noul partid, conform unui comunicat remis azi presei, va fi unul – atenție! – de centru și nu de dreapta, deși PLR-ul lui Tăriceanu se revendica, statutar, clar de dreapta. Asta înseamnă un prim pas spre o construcție mai mare, cu PSD, în toamnă. Cît despre UNPR, în ciuda speranțelor multora, ea și-a consolidat relația cu PSD și nu dimpotrivă. Planul e în grafic."
http://inpolitics.ro/buletin-meteo-politic-urmeaza-13...
Buletin meteo-politic: urmeaza 13 zile de foc. Pentru PSD si Ponta!
Începe să se limpezească încîlcita poveste Baku, care...