PNL pregateste „solutia imorala" – 8 iunie 2015
Smaranda Dobrescu
Imediat dupa alegerile prezidentiale din 2004, Basescu a reusit sa asigure Aliantei DA o majoritate parlamentara care a permis crearea unui guvern ca atare. Pentru asta a fost nevoie de santajarea UDMR si PUR cu organizarea de alegeri anticipate. PUR, intrat pe liste cu PSD nu ar mai fi facut fata, asa ca "solutia imorala" brevetata de Basescu s-a dovedit castigatoare. Atat de castigatoare incat actualul PN-PDL-PMP o refoloseste prin persoana Alinei Gorghiu care vorbeste de alegeri anticipate hodoronc-tronc. De data aceasta amestecul puterilor straine nu pare a fi prezent, el se manifesta doar prin apelul vesnic la starpirea coruptiei, fara analiza de la caz la caz. Daca nici rusii nu au interese in aceasta cauza, nici americanii, europenii par si ei inocenti, ajungandu-le amenintarile existente de exituri si propunerile de modificare de structura a UE, ramane concluzia ca doar meschine interese de clan si grupuri, animate de o nerabdare bolnava de a ajunge la putere sunt cele care determina opozitia actuala sa aduca tara intr-o stare de criza majora desconsiderand orice aspect actual si specific strategic.
Octavian Lupu Mă îndoiesc de faptul că "puterili" nu au nici un rol în toată tărășenia. Cel puțin Germania care cred că se pregătește de o atitudine mai independentă după debarcarea Greciei.
S.D Parerea mea ca puterile nu ar avea vreun amestec se bazeaza doar pe faptul ca nu am putut raspunde la intrebarea "la ce le-ar folosi?''In fond si Ponta este suficient de ascultator. Faptul ca s-au dublat alocatiile intr-un proces in care in Parlament liberalii au fortat iar stangii i-a fost imposibil sa refuze o chestiune atat de sensibila. ar putea ingrijora FMI-ul, Dar daca ar fi ca Romania sa se indatoreze si mai tare, in conditiile in care Grecia deschide o noua era , de ce i-ar deranja ca o tara ii poate calca pe urme?
O.L Eu m-am referit in primul rand la o atitudine mai independenta a Germaniei fata de SUA careia Ponta direct sau via Maior i-a pupat poalele in speranta ca nu i se va arunca lui naframa neagra a mazilirii. Germania, in opinia mea, se pregateste pentru o reconciliere cu Rusia lui Putin (plutocratii o imping in aceasta directie), chiar daca acest lucru nu convine planurilor SUA. Germania vrea nu doar un presedinte obedient ci si un guvern obedient fata de planurile sale viitoare. De aceea cred ca anticoruptia "germana" e mai targetata pe partea stanga decat cea americana care e putin mai de-a valma. Americanii, daca ar avea si idei nu numai convingeri, ar trebui sa-l sustina pe Ponta.
S.D Aceasta teorie ne este familiara de luni sau chiar ani de zile. Sunt insa ceva semne cred eu care nu acopera complet aceasta posibilitate, dandu-i si un grad de incertitudine: Persoana care nu confirma este Juncker, e drept nu neamt, dar sustinut de acestia: l-a numit "dictator" pe Orban si se delimiteaza mereu de el ca de piaza rea si tot el cand declara ca Grecia nu va iesi din zona si UE, semn ca nu ar dori sa dea satisfactie Rusiei. Poate ma insel si sunt doar presupuneri. Cred ca inca nu sunt transate lucrurile, ele depind si de posibilitatea unui consens in realizarea unei uniuni europene politice.
O.L Povestea cu "dictatorul" Orban nu a fost decat o sarja amicala din partea lui Junker. Se vede clar din atitudinea celor doi pe video. Televiziunile fane PPE de la noi au incercat sa prezinte scena ca pe o dovada a faptului ca CE este foarte preocupata ...Vezi mai mult
Mihai Ion Turcu Germana poate avea un interes in sensul consolidarii pina la incremenire a PPE la guvernarea UE. Sa nu uitam, guvernul Ponta este PSD.Cat priveste aflarea in treaba a PNL este aflare in treaba, nici macar profitabile evolutiei partidului si sanselor sale in alegerile viitoare.Din toata aceasta afacere se va alege nimica, plus o scadere de autoritate a lui KWI. Deci mai multa slabiciune pentru statul roman in intregul sau.
Adrian Rezus @ Smaranda: chestia cu "cui prodest?" e prea... rationala! --- iaca de-aia! ca sa fie-acolo! (cui i-a folosit ca s-au bagat pe-aiurea?) -- în tara aia nu misca nici musca, fara... autorizatie de la Ai de Sus! emoticon smile
S.D Ca doar nu oi fi atat de naiva sa sustin ca nu-i asa! Dar pe de alta parte ar risca "'cei de sus"' dupa atatia ani in care Basescu le-a mancat ficatii si le-a pus romanii in cap pana la rejectarea valorilor UE si NATO, sa-l sustina pe Predoiu, cel care a semnat legea de taiere a salariilor si pensiilor pe timpul bocului, etc, etc...??
A.R Nu poti sti niciodata ce socoteli îsi fac baietii cei isteti -- si fetele (merkele, nulande, ce-or mai fi) -- la ei / ele acasa! Ca', oricum, nu se pricep la chestii... locale: o tot dau în bara peste tot unde se baga; românii's basca si... just in case, sa fie-acolo!
Delia Bogdan Am convingerea ca ue are o anume contributie prin niscaiva comenzi date acelor institutii pe care le-au creditat si in anul 2012. PPE nu doreste deloc sa piarda teren in fata grupului socialistilor, iar Germania are experienta necesara, mostenita de la structurile sale dinaintea caderii zidului, pentru a putea manipula structurile similare de prin ue. Am trait prea multi ani inainte de '89 pentru a nu recunoaste niste metode de lucru! Cui foloseste...? Celor ce au de castigat!
Constantin Gheorghe Cam așa văd eu lucrurile: http://constantingheorghe.blogspot.ro/.../cat-ne-mai...
Conştiinţa Unui Liberal de Stânga: Cât ne mai lăsăm călcați în picioare?
constantingheorghe.blogspot.com|De Constantin Gheorghe
Alexandru Botu Or fi si interese straine, dar si Domnul Ponta a venit in intampinarea lor. Comportandu-se cel putin neserios in multe chestiuni ce il privesc ca persoana a generat atata dispret din partea oamenilor onesti si a anulat mult din ce s-a facut bun pe linia guvernarii, ca si cand persoana lui este mai importanta decat organizatiile si structurile administrative si politice din care face parte. Inclusiv mai importanta decat imaginea tarii. In fata oamenilor neimplicati politic din tara si din exterior pare lipsit de bun simt si buna masura. Partidul l-a sustinut, cel putin de cava timp incoace, in defavoarea popularitatii sale, in defavoarea credibilitatii sale, in defavoarea importantei sale politice si sociale, parand a fi o sluga vlaguita, asa cum era si PDL-ul in fata lui Basescu. Mie nu-mi pasa de Ponta (ca politician, ca om imi pasa de oricine, s-ar putea sa fi fost slab si altii sa-l fi impins pana aici!), imi pasa insa de multe altele. Nici nu ma intereseaza daca demisioneaza, dar ma intereseaza daca facand orice ii trece prin cap va duce la pierderea guvernarii de catre PSD. Ar fi nedrept, imoral si incorect politic. Putea fi candva recunoscator PSD, acum PSD nu mai are nevoie de "recunostiinta brevetata de Ponta". Eu sper ca PSD sa se salveze repede de Ponta si de cei ca el. Sa nu ne impinga in bratele altora care au dat cu parul in moalele capului nostru.
D.B sunt de acord cu observatiile la adresa comportamentului dlui. Ponta, uneori lipsit de seriozitatea necesara demnitatii de PM si dovedind cateodata un soi de aroganta de neinteles pentru mine! Nu cred insa, ca asta i-a "manat in lupta" pe cei din "dreapta" romanesca, sprijiniti de ppe-istii europeni. In fapt, daca anumite atitudini ale dlui. Ponta ma deranjeaza, actiunile si declaratiile liderilor pnl ma fac sa ma treaca fiorii, amintindu-mi de vremuri pe care le credeam apuse!
S.D Masurile luate de Ponta le-am contestat de multe ori. Printre cele mai serioase sunt cele legate de lipsa unui comportament de stanga personal si al guvernului, tolerarea unor persoane mai mult decat dubioase, coabitarea cu Basescu si numirile facute de comun acord cu acesta, etc. Dar, putea fi de 10 ori mai rau, si tot nu consider ca ar trebui sa-si dea demisia doar urmare a parerii unui singur procuror, nevalidata de o decizie judecatoreasca sau cu alte cuvinte de o maniera neconstitutionala. De fapt modalitatea de actiune teoretica a oricarui prim ministru este descrisa perfect (dupa parerea mea ) de catre Adrian Severin:
" Dacă DNA ar fi fost ceea ce îi spune numele, respectiv o ramură a Ministerului Public specializată în lupta împotriva corupției, Victor Ponta ar fi trebuit să demisioneze imediat. DNA nu este însă o asemenea instituție. DNA este - și faptul devine tot mai clar dovedit cu fiecare zi care trece - una dintre ramurile unui sistem de forță oligarhic, ocult și antinațional, implicat în acțiuni politice îndreptate împotriva ordinii democratice, stabilității și securității României.
De aceea, premierul Ponta nu trebuie să demisioneze în actualele circumstanțe. Aceasta independent de ceea ce credem despre el ca om, politician și prim ministru, de meritele și păcatele lui care trebuie judecate exclusiv cu respectarea tuturor principiilor democrației, statului de drept și drepturilor omului.
În asemenea momente grele pentru țară principala răspundere revine Parlamentului, reprezentanța supremă a puterii populare. Acesta va trebui nu doar să salvgardeze stabilitatea politică și ordinea constituțională prin felul în care va reacționa la cererea DNA, ci și să adopte urgent măsurile legislative necesare pentru restabilirea echilibrului democratic între puterile statului și între instituțiile publice, pentru garantarea reală a drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor, precum și pentru consolidarea securității națională. "
S.D Mi se pare logic articolul D-lui Constantin Gheorghe. De fapt in sprijinul acestei teorii sta si demonstratia de ieri din Cluj a celor care si-au luat tara indarat. In acest caz poate exista si o propunere surpriza de premier (de tip M10, MRU, etc) caci cu concursul Elenei Udrea aflam ca virtualul premier Predoiu este si el agatat cu un dosar penal disjunct din Gala Bute. Evident ca e posibil ca prea era revoltat de nesimtirea lui Ponta!!
Costel Gilca Se asteapta deciziile de la G7! Vedem saptamanile viitoare!
M.I.T Ce asteptam de la Domnul Presedinte este discernamant. PNL NU este pregatit sa preia guvernarea, nu pentru ca guvrnarea Ponta ar fi stralucita ci pentru ca PNL nu este rformat si inchegat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu