Transferul datoriilor Greciei de la IMF/ECB spre ESM – 15 iunie 2015
Smaranda Dobrescu
In supararea intervenita la negocieri in care ambele parti vorbesc de "exit", iata ca apare o propunere a guvernului grec care pare echitabila si constructiva. (poate daca ar pleca si D-l Stauble in vacanta emoticon smile )
Viziunea guvernului grec este in momentul de fata transferul datoriilor sale de la IMF/ECB catre Fondul European de emergenta (ESM) ca o pre-conditie centrala de crestere viitoare. Acest transfer ar putea fi insotit de o prelungire a perioadelor de returnarea a datoriilor in asa fel incat investitorii sa aibe parte de o perioada mai lunga de siguranta economica. Rezultatul ar fi de fapt o europenizare a problemei datoriilor Greciei.Transferul datoriilor de la ECB la ESM ar da in primul rand ECB ocazia sa priveasca problema in ansamblu si sa decida daca e convenabil sa preia bonduri ale Guvernului grec in cadrul programului QE- din care acestia au fost exclusi in prezent. Aceasta si rambursarea sustenabila a datoriilor ar putea convinge investitorii privati sa porneasca sa re-cumpere actiuni grecesti. Grecia s-ar putea intoarce la pietele financiare ca sa refinanteze obiectivele de interes si nu ar mai fi atat de permisiva cu imprumuturile publice. Aceasta maniera ar fi conforma si cu interesele platitorilor germani de taxe.Daca si doar daca Germania are interes sa pastreze Grecia in zona euro.
S.D Daca europenizarea datoriilor unei tari pare imorala platitorilor de taxe din tarile clar contributoare, nu se intampla insa ca acestia sa-si puna problema simetric: Daca tara lor (Germania, de exemplu) beneficiind de un start mai bun la inceputul crizei atat ca salarii cat si ca progres tehnologic a reusit sa devina exportator important, atunci acest lucru s-a facut pe baza somajului suplimentar determinat in tarile de la periferie care au inchis companii necompetitive in fata produselor superioare exportate de celelalte tari dezvoltate. Cele mai putin dezvoltate au ramas piete de desfacere, cu saracie si somaj in crestere, desi suma cu care contribuie la UE nu s-a diminuat iar beneficiile nu au fost folosite sau nu au stiut cum sa le foloseasca in mod optimal. La nivelul UE functioneaza perfect experienta: "Mai binele unor tari este insotit de mai raul altora" In concluzie, orice propunere a Greciei care sa poata sa scoata tara din blocaj ar trebui privita cu mai multa condescendenta.
Delia Bogdan total de acord!
Mihai Ion Turcu Olanda este foarte de acord cu libertatea pietei terenurilor agricole, ea putand cumpara pamant insasi neavand pemant,i de vanzare nici atat in plus la enorme diferente de pret. Tot ce este al tau este si al meu nu si invers. Este foarte neclar ce insemneaza "integrare europeana" si cum s-ar produce ea si altfel decat declarativ sau si mai rau integrare prin desfiintare.
S.D Unul dintre dezavantajele noastre majore urmare a integrarii. Noi nu beneficiem din cauze obiective de cumpararea de teren agricol in alte tari europene, sau extrem de putin, pe cata vreme alti europeni se bucura din plin de calitatea, pretul pamantului nostru, disperarea micilor proprietari obligati sa-si vanda pamantul mostenit.
Un alt exemplu similar ar fi participarea noastra benevola la Uniunea Energetica Europeana unde pretul KWH se stabileste la bursa. Desi nevoia noastra de energie suplimentara pe gaz metan este infima, toate resursele noastre le punem la gramada si apoi cumparam la un pret exorbitant. Consumatorii casnici vor lua in piept preturile la utilitatile proprii ca si toate preturile de pe piata ale produselor care inglobeaza in pret energia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu