vineri, 11 decembrie 2015

Ce il nemultumeste pe D-l Dragnea

Ce il nemultumeste pe D-l Dragnea – 9 decembrie 2015

Smaranda Dobrescu
 

A declarat D-l Dragnea in urma cu cateva momente: "Singurul lucru care ma nemultumeste la actualul Guvern este comunicarea"

Ma gandesc ca ar fi fost mult mai bine sa se accepte ideea de alegeri anticipate iar partidele politice sa ramana politice si sa-si apere niste principii. Atunci nu ar mai fi fost timp sa se reformeze nici rolul statului, nici aspectul sau din stat- aproape- social in stat militaros.Cred ca nici Europei nu ii convine ca un stat european sa aibe peste 40% din cetateni aflati in stare de saracie iar copiii romani sa fie cei mai lipsiti si saraci din Europa.

Îmi placeComentează

Casandra Troya Smaranda, dacă acest guvern penibil ar fi din "familia" mea și eu aș răspunde la fel de diplomatic. Rămâne să constatăm care este adevărata familie a dlui Dragnea. PSD pare să fie doar misiunea sa.

Octavian Lupu "Singurul lucru care ma nemultumeste la actualul Guvern este comunicarea" adicatelea: "Tradare sa fie daca o cer interesele d-lui Ionannis, dar sa stim si noi", nu sa aflam de la televizor ca orice cetatean turmentat. "Toate-s vechi si noua toate".

Mihai Ion Turcu Avem un guvern de avarie. Partidele par ocupate cu propriul interior, retrase strategic la semidistanta. Dragnea apare ca foarte abil comunicator. Stie cum sa nu spuna ceva parand ca raspunde la orice este intrebat.

Alexandru Botu Dragnea doar face cartile pentru altcineva pe care , sunt sigur, nici nu-l cunoaste.

Sorin Mester Oricat de abil si de versat comunicator ar fi, cand esti intre o condamnare in prima instanta si recurs, amanat strategic din timp in timp, nu-i poti gasi acestui guvern decat hiba comunicarii...Principiile social-democrate nu isi mai gasesc prioritatea in dezbaterile (si acelea extrem de rare si ide inconsistente) din partid. Retorica zilei este axata pe anticoruptie si interesul national. Ma tem ca nu se sesizeaza actiunea de disolutie a stangii, pentru preluarea a tot ce a mai ramas din statul roman, ba mai mult, disparitia acestuia ca stat social. Cu resursele cedate, cu initiativa decizionala venita din exterior, asistam neputinciosi la cesionarea suveranitatii nationale. Interesele corporatiste domina deciziile institutionale, fara vreo rezistenta notabila din zona politicului, in timp ce societatea civila este la cheremul finantatorilor ei.

Smaranda Dobrescu De inteles cumva comportamentul D-lui Dragnea constrans la tot felul de compromisuri.Printre altele, daca acceptam ca e supus santajului, nu pot sa nu am in vedere si indepartarea lui Ponta, la cerere.
De aceea regret ca nu s-a adoptat solutia anticipatelor. Actualul guvern nu ar mai fi avut timp sa progreseze in directia desfiintarii statului social, a indeplinirii intentiei neoliberale de tip M10 de stat minimal cu aspect militar, si cine stie ce idei grozave de reforma administrativa care sa incurajeze si mai mult cesionarea suveranitatii nationale.

Sorin Mester Subscriu. Tocmai din constrangerile la care este supus, nu s-a mers pe solutia alegerilor anticipate. Cu Ponta la comanda, acolo se ajungea...

Draghi Puterity Daca a declarat asa ceva, atunci el are probleme serioase cu comunicarea.

Alexandru Botu Nu cred ca are probleme cu comunicarea, nu pare nici prost, nici lipsit de mijloace sa o faca. Si a si facut-o uneori bine. Cred ca are altfel de probleme si ii este frica sa spuna ceea ce gandeste, asta si pentru ca si-a dat seama ca nu mai conteaza ceea ce gandeste. Oricum, nu va ramane mult timp, pe fond, in fruntea PSD, altcineva-cred ca din exteriorul partidului, ca sa fiu si mai neclar, ca si Dragnea, va prelua conducerea formatiunii care se va putea numi in continuare chiar si PSD. Dar care va avea un cu totul alt rol...
Dar si pe PNL il paste acelasi lucru.

Smaranda Dobrescu Sandule, ai ramas un Prospectiv !Pentru a nu mai exista opozitia asta care doreste ca statul sa reglementeze ba piata, ba prestatiile sociale, ba mai vrea si educatie gratuita, se straduiesc multi sa o anihileze. In unele parti o coopteaza la guvernare, in altele o dezbina, ii ataca liderii, ii desfiinteaza., La noi, lucrurile sunt in grafic, desi a fost nevoie de cateva inscenari demne de dispret.. Tu, in orice caz ai prins miscarea. Dupa cum am mai spus, ma tem ca FB-ul, cativa de acolo vor fi unica opozitie de stanga..

Alexandru Botu Dar mu ma pot considera un Prospectiv, caci as fi indecent fata de creatorii grupului.

Smaranda Dobrescu Te voi convinge cu prima ocazie ca esti prea modest! emoticon smile

Alexandru Botu Cred ca in primul rand trebuie sa ne convingem reciproc ca uneori ne mai si imbarbatam, consolam din prea multa consideratie. Ceea ce chiar face bine in instrainarea ce ne incetoseaza.

Constantin Gheorghe Nefericitul ăla de Dragnea le-a interzis, practic, ălora din PSD să vorbească despre Raportul privitor la sărăcie! Ce face DNA din om! emoticon grin

Coruptia ucide. La fel si "anti-coruptia"

Corupția ucide. La fel și "anti-corupția"

 

Smaranda Dobrescu
 

"În România, anti-corupția a fost până acum preponderent folosită de elitele politice și civile pentru a consolida hegemonia neoliberală. În schimb, adevărata anti-corupție ar viza și corupția marilor corporații și bănci, și atacurile ilegitime împotriva unui stat social tot mai șubred, și cauzele, evident, structurale ale corupției – sărăcia și inegalitățile. Astfel, nu doar că stânga poate lupta împotriva corupției, dar numai ea poate azi s-o facă în mod autentic."

 

 

Corupția ucide. La fel și "anti-corupția"

A trecut mai bine de o lună de la incendiul din clubul Colectiv, iar numărul de morți a ajuns între timp la 60, dublu față de cifrele inițiale. Această tragedie a fost pusă aproape exclusiv pe seama corupției și e de înțeles de ce: cei 60 de oameni ar fi fost…

CRITICATAC.RO

Smaranda Dobrescu Greu sa o faca stanga existenta, caci ea odata cu acordul dat peneve proiectului de buget a fost de acord cu statul minimal si se cam exclude din notiunea si atat de contestata de "stanga"

Platon Florin coruptia este produs de import, principalul instrument de santaj, divizare si control.

Octavian Lupu Excelent articolul dar exista cred eu un mare dar. Sistemul politic este corupt nu pentru ca e corupt in sine ci pentru ca marii papusari vor ca el sa fie asa pentru a-l putea controla. Cum sa te lupti cu corporatiile dac le iei banii pentru a putea ajunge la putere. Uitati-va la Obama: mama ce s-a mai luptat din gura cu Wall Street-ul dar a luat bani de campanie de la Goldman Sachs. S-a schimbat ceve esential la nivel de reglementare si masuri pe piata financiara americana? Doar niste amenzi care in final vor fi platite gradual tot de clienti. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in timp, datorita realitatilor de pe teren s-a incetatenit si expresia "Too Big To Jail" pe langa cosacrata "To Big To Fail". Cati politicieni romani ar dori sa procedeze ca Bernie Sanders si sa ia bani numai de la persoane fizice. Ast nu inseamna ca stanga nu ar putea face ceva. Numai ca acest ceva este foarte mic, cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de tarile scandinave, Romania este prinsa in chingile unui federalism economic si politic de facto in care doar o cucoana si un papagal dicteaza. Desigur, cat timp vor mai dicta.

 


Revista Time a nominalizat personalitatea anului 2015

Revista Time a nominalizat personalitatea anului 2015 – 9 decembrie 2015

Smaranda Dobrescu
 

Angela Merkel a fost prima pe lista scurtă a finaliștilor selectiei "Personalitatea anului 2015" organizata de revista Time care i-a mai inclus pe liderul organizației jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, și pe candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, conform Reuters.

Îmi placeComenteazăDistribuie

Mihai Ion Turcu Gradina lui Dumnezeu pare a fi devenit infinita .....

Alexandru Botu Daca au raspuns criteriilor impuse pentru selectie tocmai ei, inseamna ca nu ei sunt surpriza, ci criteriile. A, nu stim care sunt criteriile? Pai alea care se potrivesc celor "extrasi".

Mihai Ion Turcu Vox populi (!?). Riscant sa consulti poporul....

Alexandru Botu A consulta nu este un pacat, dar este o prostie sa aplici ce rezulta din consultare.

Cristiana Faur Buna alaturare.....

Gabi Cretu Dar e gluma...

Smaranda Dobrescu http://www.bbc.com/news/world-europe-35048796

 

 

Angela Merkel, German chancellor, is Time 'Person of the Year' - BBC News

BBC.COM

Octavian Lupu Eu cred ca pe lista trebuia inclus si presedintele nostru care iata mai cu ajutorul serviciilor mai cu ajutorul societatii in civil a ajuns sa aiba, in sfarsit, guvernul lui.

Alexandru Botu Iarasi, trebuie sa remarc o expresie care-mi place: "societatii in civil". Bine, si ceea ce ati spus in fraza postata are valoare, adica personalitatile cele mai "disciplinate" au iesit in evidenta.

Draghi Puterity Daca nu au reusit sa ii aranjeze un premiu Nobel pentru ca a indeplinit exemplar agenda bubula in Europa, ajunge si asta.

miercuri, 9 decembrie 2015

Ce e bine sa stie Ministrul Finantelor

Ce e bine sa stie Ministrul Finantelor.. – 8 decembrie 2015

Smaranda Dobrescu · 

Sigur ca e bine sa calculezi impactul maririi salariului minim, daca nu cumva in calitatea ce o detii de ministru al finantelor nu erai in cunostiinta de cauza asupra noilor teorii pe plan mondial aprofundate prin studii de notorietate. Dar macar sa stii efectele negative ale mentinerii unui SMEC (salariu minim) intr-o uniune monetara concurentiala ce tinde spre convergenta si unde Romania se afla la acest capitol pe penultimul loc, ar fi mai mult decat justificat.
Fac eu cateva sugestii:
Consider ca se pot identifica cel putin cinci mari efecte negative ale menţinerii unui SMEC neoptimal:
1.Sărăcia şi inegalităţile--A se remarca faptul că acestea nu sunt de departe numai o problemă a Stângii şi ideologiei acesteia. Sărăcia şi inegalitatea sunt o problemă a capabilităţii de regenerare a capitalismului însuşi.
2.Descalificare profesională--A se vedea fenomenul emigraţiei medicilor, care deşi nu este singular sau neapărat cel mai important, este exemplar pentru fenomenul descalificării româneşti prin emigraţie. În alte cuvinte, un nivel scăzut SMEC trage automat în jos toată grila salarizării pe economie, situaţie care determină în mod hotărâtor decizia de emigrare şi/sau nivelul general de calificare, cu efect direct asupra productivităţii muncii.
3.Menţinerea economiei româneşti pe spirala morţii--Scăderi succesive ale costului de a face afaceri, asa numitele stimulente ale mediului de afaceri (supply-side), nu sunt reflectate de o creştere a intensităţii şi/sau cantităţii antreprenoriale în România, dar se observă scăderea sau cel mult menţinerea nivelului productivităţii pe loc. Acest aparent paradox nu poate fi rezolvat prin continuarea stimulării supply side--continuând, se slăbeşte statul, şi nici nu se oferă stimulente pentru investiţia în înaltă tehnologie sau calificarea angajaţilor.
4.Stimularea muncii la negru si la gri--Patronii compensează forţa de muncă în afara fiscalităţii, aducând astfel un multiplu prejudiciu statului, angajaţilor, sistemului social etc.
5.Amânarea cuplării la zona euro, pentru care s-au plătit costurile dar care devine imposibil de realizat fără o convergenţă a veniturilor din muncă la nivel european.

 

Mihai Ion Turcu Este bine sa facem ce stim pentru 2 lei. In calitatea mea prezenta de "asociat universitar" predau un curs psihotraumatologie si unul de psihologia criminalitatii la studii materale. Suntem platiti cu 2 lei ora (impozabili). Am rugat sa ne lase sa predam onorific, raspunsul a fost ca din ratiuni contabile nu se poate.....

Smaranda Dobrescu Stiu, din pacate...

Mihai Ion Turcu Nu spuneti ca "stiti" , onorariul va fi imediat 2 lei....

Smaranda Dobrescu Domnule Profesor, nu stiu daca sa consider ca glumiti sau chiar o luati in serios!! Convergentii nostri, nemtii au 8,5 euro pe ora. I-am face de ras, caci cersetorii nostri de la ei au muuuult mai mult pe ora decat se vantura pe la noi salariul unui universitar asociat trecut prin doctorate si postdocuri multiple..

Mihaela Miroiu Inapoi la MMPS, Doamna!

Smaranda Dobrescu Glumiti! Dupa atata libertate in gandire si exprimare, ar fi imposibil!Si apoi, ma simt perfect in situatia mea: scriu, citesc, ascult muzica, culeg si aleg fotografii, fac fotografii, merg la spectacole, vad filme. Nu prea imi ajubge insa timpul emoticon smile

Mihai Ion Turcu Traim intrr-o lume si moment in care multe lucruri sunt pe dos. Exista o intregbare, de ce oamenii rad cand cineva aluneca pe ghiata si cade ? Raspunsul este dificil si nedefinitiv.Una din variante ar fi ca dezarticularea miscarii produce rasul. Noi, cei din generatia noastra n-am muncit pentru bani. Ce castigam acoperea la limita costurile unei existente considerate decente si nu puteam castiga mai mult. Eram platiti de stat intr-un sistem rigid care nu putea fi surmontat. La varf de cariera ca specialist aveam cu trei sute de lei mai mult decat Doamna Aurica, femeia de serviciu si acoperea prin activitate doua norma jumatate, cu tragere de inima pentru continutul si utilitatea facerii cu beneficiul stabilitatii locului de munca si previzibilitatii carierei ca si definirii locului in ierarhia sociala. O lume asezata- si functionalqa intr-un anume fel ( discutabil). Ce traim acuma este dezarticulat, deci de ras.

Smaranda Dobrescu Ma simt foarte solidara cu D-voastra si cu aceste idei exprimate..

Mihai Ion Turcu Multumesc, multumesc si pentru exceptionalele fotografii!

 

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei"

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei": - 7 decembrie 2015


Smaranda Dobrescu
 

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei" - declara Ministrul Finantelor din Romania incercand sa justifice inghetarea salariilor. In trecut, pentru o afirmatie de un cinism asemanator, un ministru si-a dat demisia. Motivatia este aceea de a nu impieta bussinessul din Romania. Pai, daca nemarind salariile si rezolvand treaba cu competitivitatea (fara suplimentare de capital!!), inregistrand sa zicem si crestere economica corespunzatoare competitivitatii, atunci cum profita romanul care are salariul inghetat de performantele tarii? Se bucura ca oamenii de afaceri isi repatriaza profiturile, poate!

Î

Cristiana Faur Cam asa ceva. Si se va merge in continuare cu plata paralela la negru. Oricum tot angajatul, care este majoritar, are de pierdut.

Gabi Cretu Si pe cei din sectorul public cine-i plătește la negru?!

Mihai Ion Turcu Doamna Ministru a Finantelor traieste in Luna. Ca membri UE suntem obligati la felurite alinieri de preturi si ne este inmterzis protectionismul, si catigam ca in "India" ?????

George Halarescu Noi suntem prea toleranţi cu nesimțirea. Această doamnă cu întreg guvernul nu au ce cauta la Palatul Victoria. Şi asa nu au legitimitate

Ana Maria State de parca din 1200 lei se poate trai decent...in conditiile in care numai intretinerea unui apartament depaseste 1/4 din salariul asta...unde este strada acum?! de ce nu se revolta?!

Smaranda Dobrescu Deci guvernul e in grafic si tendinta

Preda Mihailescu Problema numarul unu pare sa fie jaful marilor concerne - faptul ca le este in continuare posibil, necontrolati, sa declare pierderi in Romania, trecand fara impozite, este grav. Orban este injurat de EU, dar le-a interzis sa aiba pierderi. Are dreptate: ce fel de capitalisti sunteti, daca veniti la noi sa faceti pierderi? Sau, mai precis, sa nu aveti câstig - caci doar pentru asta traiti!

Mioara Goian O tona de cinism si nesimtire la doamna ministru.....

Smaranda Dobrescu Dealtfel si ministrul Lazaroiu pe cand se ratacise pe la Ministerul Muncii declara ca salariatii care au 800 lei castigul salarial lunar se pot considera bogati. Basescu & comp parca ar umbla pe coridoarele tehnocratilor sa-i invete cum sa mareasca profiturile multinationalelor..

Mioara Goian A cui sunt tehnocratii??????????????

Mihai Ion Turcu Tehnocratii sunt ai Comisiei Europene. Statele UE sunt in interregnum, intre conditia de state suverane, care nu mai sunt pedeplin, si conditia de administratii zonale sub autoritatea unui guvern federal, nici federatia, nici guvernul, sici autoitatea sa nefiind edificate. Unele state vor sa se retraga din UE. Romania a functionat de la aderare dupa grafice de parcurs stabilite la Bruxelles, toata guvernarea basescu, si guvernarea USL de fapt si final PSD -Ponta, si evident guvernul de avarie Ciolos, plus creativitatea Romaneasca privind actiunile "pe langa". Comisia Europeana este neoconservatoare. Nu este vesnica si vom vedea ce se va alege in momentul de timp imediat urmator.Romania traieste in paradox, are oranduire capitalista dar nu are capital romanesc si capitaliti autohtoni. In Romania nu opereaza capitalul romaneasc. Statul liberal-democrat, mai mult liberal decat democrat este chematr sa sprijine capitalul si piata etc. Capitalul cui si unde merge profitul cum realizat ? Aceasta este intrebarea hamletiana.

Smaranda Dobrescu IN Romania capitalul privat provine in mod egal (43 si 43%) din partea romanilor si investitorilor straini.Capitalul privat în România ultimilor 25 de ani a avut cinci moduri distincte de formare: privatizare, resituirea proprietăţilor, acordarea de a...Vezi mai mult

Mihai Ion Turcu Argumentul lui V.Orban este acoperitor pentru ce intentioneaza, masuri protectioniste. Capitalul ca fapt social este o valoare. Ideal capitalul nu jefuieste pe cineva ci pune in valoare resursele, munca, creativitatea, generand spor al calitatii vietii tuturor. Este si criteriu de diferentieri legitime. problema noastra este de echilibru, legitimitati, moralitate si viziune constructiva.

Smaranda Dobrescu M-as opri asupra moralitatii: Capitalul strain care s-a pierdut la noi prin pierderi declarate si repatrierea profitului, egale cu investitia initiala semnifica faptul ca marele avantaj care l-a avut initial, crearea de locuri de munca, se va pierde in timp, caci aceste bilanturi inseamna si ca se reduce activitatea si se pierd locuri de munca. Este o regula a capitalului ca el sa fie rentabil in urma ciclurilor de productie.

Mihai Ion Turcu Fac diferenta intre rentabil si foarte rentabil. Foarte rentabil debalanseaza ecuatia. Foarte rentabil insemneaza si pradalnic. Foarte rentabil are implicatii asupra concurentei echitabile intre capitalul strain si autohton. problema locurilor de munca insemneaza reinvestire ciclica de profit. Daca profitul se expatriaza si capitalul se retrage in momentul in care nu mai este foarte rentabil , valoarea lui sociala devine discutabila.

Smaranda Dobrescu Exact asta am vrut sa spun. Multumesc pentru claritate!

Intentii de schimbare radicala

Intentii de schimbare radicala.. – 7 decembrie 2015

 
Smaranda Dobrescu
 

Intentiile Guvernului sunt multe si radicale. Vice primministrul Dancu, "un intelectual de stanga' cum ii place sa se autodefineasca a vorbit despre schimbarile radicale ce le are Guvernul in vedere.in special in domeniile administratiei centrale si locale. Cap de lista il ocupa rolul statului:
"Pentru nivelul central vorbim de functia strategica si cea de supervizare. Cat mai aproape de cetatean est nivelul local de administratie, trebuie sa definim cat mai bine principiul operabilitatii la nivel local fara a incuraja dependenta de centru."
Cine-si aminteste programul cu care a candidat la Presedentie Monica Macovei stie ca rolul statului trebuie redus la functia de aparare si siguranta nationala.
Exista totusi o coerenta intre vorbe si fapte, daca acest lucru ne ofera o satisfactie: Aspectul social, nu mai reprezinta o preocupare a statului tehnocrat si ca urmare, in mod logic banii de la Ministerul Muncii sunt mai putini cu 3,8 mld fata de anul trecut. De la ce credeti ca se taie: de la pensii, ajutoare sociale, venitul minim garantat, de la politicile active de stimulare a angajarii, concediile de maternitate??

 

Constantin Gheorghe Chiar așa: de unde? Idioții ăia de la sindicate nu au nicio curiozitate?

Smaranda Dobrescu Aceia de la sindicate se considera societate civila ce va fi invitata la discutia bugetului. Nu au inteles ca societatea civila este formata doar din ONG-urile din Piata.

Olga Jora Si d ela serviciile pentru grupurile vulnerabile aflate in situatie de criza. Ce umeaza ? O exterminare a acestora. Citeam pe o postare ca mai nou s-a infiintat un centru Respiro la Comana pentru persoanele cu handicap contra sumei de 200 lei / zi contravenind legii nr. 448/2006 care spune ca aceste servicii trebuie sa fie oferite in mod gratuit pentru acel ,, respiro,, al familiilor cu persoane cu handicap grav asistate , cat si pentru perioda concediilor asistentilor personali. La noi a devenit o mare afacere. Cine poate plateste cine nu are venit de 50 euro pe zi urmeaza exterminarea. Frumos stat social democratic de drept.Jenant pentru gandirea europeana.

Smaranda Dobrescu Parca semnasem in 1997 Carta Sociala Europeana modificata si se angajase statul roman sa respecte toate articolele pe care le-a parafat!!Nerespectarea tratatelor si legilor inseamna absenta statului de drept. Nu mai exista o Doamna Redding prin Comisia europeana sa ia atitudine?

Olga Jora Dupa Carta Sociala Europeana am semnat si Conventia ONU pentru apararea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si cate ALTE RECOMANDARI SUPRAPUSE ALE UE SI ALE CONSILIULUI EUROPEI, SI ASTA FOARTE RECENT. DAR PENTRU CA TOT IL EVOCATI SI INVOCATI PE DOMNUL TARICEANU SA STITI CA PRIMII CARE AU INCALCAT PREVEDERILE CARTEI SOCIALE AU FOST ACOLITII DOMNIEI SALE PE CARE I-A INSTALAT CU GARANTIE PERSONALA INTRUCAT AVEA OBLIGATII I-A FOLOSIT PE POST DE HIENE IMPOTRIVA LUI STOLOJAN LA ORGANIZATIA DE PARTID A LIBERALILOR LA SECTORUL 2 PENTRU EXCLUDERE.. . iSTORIA SI REALITATEA SE COMPUN DIN PETECE. CA IN PATCHWORK.

Smaranda Dobrescu Olga, draga l-am invocat ca fiind un opozant util, nu un sfant..

Roxana Antohi Am auzit si văzut la tv declaratiile domnului D Sincer mi s-a părut un discurs teoretic generalist si infatuat Cred ca mult discutatul rol al statului va fiun mare fass .Da mai mult ca vor lua bani de la persoanele cu

Smaranda Dobrescu As fi recunoscatoare daca cei activi in politica dintre prietenii mei FB m-ar lamuri din cine e formata actuala opozitie parlamentara sau civica. Acest buget care devanseaza unele legi ce vor aparea (nici nu stiu daca exista temei legal in toate modificarile aduse bugetului lui Ponta) nu are oponenta nici inside nici outside the Parliament. Va ajunge FB-ul, mana de oameni non-neoliberali sa se constituie in actuala opozitie? Bineinteles in afara ALDE care are o voce buna dar maini putine sa voteze.

Roxana Antohi Intr-adevar Tariceanu este singurul politician cu coloana verticala ....

 

duminică, 6 decembrie 2015

Ard Stramtorile?

Ard Stramtorile? – 3 decembrie 2015


Smaranda Dobrescu
 

"Unde va fi România în acest război? Aliat al Turciei cu o retorică rusosceptică adesea radicală, în parteneriat strategic cu SUA și relații de cooperare rece cu Germania, membru cu drepturi depline într-o alianță defensivă euro-atlantică în criză de solidaritate, care își reconsideră geometria, și membru de rang secund într-o cvasi-federație europeană în criză de identitate, care își regândește obiectivele, ce să facă mai întâi? La această întrebare este greu de dat un răspuns scurt. Putem oferi doar un criteriu pentru orientarea răspunsului: România trebuie să își refacă urgent coeziunea și coerența națională; de aceea va trebui să meargă cu cei care îi oferă resursele și garanțiile necesare refacerii ei ca stat suveran și independent."

 

 

Ard strâmtorile? - Adrian Severin

De câteva zile circulă știrea potrivit căreia Turcia ar fi închis strâmtorile (Bosfor și Dardanele) astfel încât traficul navelor militare ale Rusiei din Marea Neagră în Mediterana și invers ar fi fost întrerupt. Pe cât de persistentă informația pe atât de absente comentariile. Să fie asta pentru că…

ADRIANSEVERIN.COM

Florin Vlad Pentru mine raspunsul e simplu. Romania trebuie sa fie de partea N.A.T.O. Tarul Putin, in virtutea credintei ca Rusia e o mare putere, a deschis al treilea front dupa cele din Ucraina si din Siria. Asta, coroborat cu preturile mici ale resurselor petroliere, il costa enorm. E foarte bine pentru Romania ce se intampla.

Iani Ionel Velciov Romania va fi in pozitia yesman-ului !

Fogarassy Paul Romania are sansa sa isi joace cartea. Cand lucrurile merg bine, cei mari ii iau pe cei mici la suturi in fund, cand lucrurile incep sa mearga prost intre batausi, orice aliat poate fi important. Acum e randul nostru. De fapt, problema noastra nu este daca suntem cu Rusia sau nu, ci in ce masura suntem cu SUA si in ce masura suntem cu Germania. Fara sa uitam tarile balcanice, cu care avem afinitati istorice.

Smaranda Dobrescu Romania este membra NATO si deocamdata nu are motive sa-si schimbe statutul. Problema nou creata apartine Turciei. Explicatiile lui Erdogan asemanatoare unor scuze fata de doborarea avionului nu ii asigura insa pastrarea aceleiasi pozitii in diplomatia lumii. Acest lucru impreuna cu tendintele expansioniste ale sale poate afecta stabilitatea NATO, a echilibrului de forte in Orientul Mijlociu si poate chiar viitorul Europei. Functie de noua pozitie, inca nu foarte clara a Turciei, lumea, ordinea cunoscuta s-ar putea schimba. In acest context cred ca Adrian Severin isi pune intrebarea de final.

Mihai Ion Turcu Doamna Smaranda Dobrescu, Turcia, nucleul unui fost mare imperiu cu extensie microasiatica si europeana, redus la un stat natiune cu o constitutie seculara solida ( a lui Ataturk) ca atare integrata in NATO, a inceput sa erodeze propria constitutie. Se vroia si membra UE, se pare ca are un proiect alternativ "otomanic, fost califat" care o pune in incompatibilitate cu NATO. Convingerea mea este ca imediat situatia va fi adusa sub control, cel putin formal. Situatia Romaniei in UE si NATO ar fi depins de guvernarile succesive ale Romaniei dupa 1990. Depinde de ce reusesc sa produca guvernarile actuala si viitoare, cu punct de plecare mai slab decat oferea Romania in 1990. In acest sens avem un presedinte care a castigat alegerile cu formula "punct si de la capat', si un curent civic care reclama "alta clasa politica". Ambele formulari sunt neposibile. Cert, si se pare ca s-a minteles, sa vedem si cu ce urmari, viata politica are nevoie de resetare si Romania de un proiect.

Smaranda Dobrescu Evolutia Turciei nu prea depinde de noi ci mai ales de propriile interese care e posibil sa nu aibe in vedere doar asigurarea cu petrol din Orientul Mijlociu.Sunt insa de acord, Domnule Profesor Turcu ca depinde de noi sa ne definim un proiect de tara unificator. Unii politicieni considera ca unirea cu Moldova ar fi acela, altii ca un plan realist de realizarea convergentei si trecerea justificata la euro, altii propun pur si simplu redobandirea suveranitatii si mentinerea democratiei, notiuni de care se pare ca am devenit constienti ca vin si se mentin in tandem. Multi vorbesc despre resetare, notiune care nu este definita in plan politic. Probabil ca actiunea de resetare a computerului nu poate fi echivalenta cu ideea de schimbare totala a clasei politice. Declaratii ale pietei sustinute pana nu demult de catre insusi Presedintele tarii cereau desfiintarea Parlamentului si disparitia primarilor. Daca vom ramane ancorati in resentimente si in tabere care nu mai indraznesc sa-si defineasca identitatea noua ceruta de despartirea si amestecarea atributelor stanga-dreapta, vom pierde din vedere un lucru important: ceea ce pare de neschimbat in momentul de fata este globalizarea. De aici cred eu ca ar trebui sa incepem sa ne dimensionam si sa ne imaginam proiectul de tara.Asta, daca evenimentele nu ne vor forta la alte optiuni...

Mihai Ion Turcu Un proiect de tara este de perspectiva si se urmareste trecand prin evenimentele contingente.Cred ca UE nu trebuie sa forteze federalizarea, proiect cu bataie foarte lunga, lasand statele membre cu suveranitatile lor in cadrul confederatiei, conditie care face posibila consolidarea interna in conditii de buna cooperare intre ele, ansamblul dobandind forta prin optimizarea fiecarei componente, dupa care in conditii de pace si prosperitate se poate trece la federalizare.

Octavian Lupu "România trebuie să își refacă urgent coeziunea și coerența națională; de aceea va trebui să meargă cu cei care îi oferă resursele și garanțiile necesare refacerii ei ca stat suveran și independent." Eu cred ca Romania trebuie sa fie proactiva si sa identifice acea putere care ar avea interesul de a-i proteja suveranitatea si chiar sa faca demersuri explicative pe aceasta linie, sa fie creativa si sa exploateze conjunctura geo-politica de la un moment dat. Romania mare nu s-a creat pentru ca marile puteri se topeau de dragul nostru ci tocmai pentru faptul ca ele au fost convinse ca e in interesul lor sa existe o Romanie mare mai mult decat orice altceva.