Secolul 21 in viziunea lui Attali – 25 ianuarie 2016
Smaranda Dobrescu
Am rasfoit din nou cartea lui Attali manata de unele controverse avute ieri cu un cunoscator al teoriilor sale.
În „O scurtă istorie a viitorului", Attali prezice că secolul XXI se va desfăşura în trei faze distincte:
1. Super-imperiul .Mai întâi va fi o eră de privatizare în care societătile (corporatiile) impun ordinea de zi. El scrie: „Banii îl vor scăpa în cele din urmă de tot ceea ce-l amenintă, inclusiv de statele-natiuni, care se vor distruge progresiv. Piata va deveni singura lege recunoscută în lume. Un sistem de putere a cărui structură rămâne evazivă, dar al cărui scop este global".
2. Hiperconflictul. Super-imperiul va face implozie şi va exista o perioadă de haos la nivel mondial.Începând cu 2030, Attali prevede „războaie devastatoare, natiuni erodate, grupuri religioase,entităti teroriste şi pirati ai pietelor libere care se vor lupta unul împotriva celuilalt".
3. Hiperdemocratia (2060). Extenuată de războaie şi de revolte sociale, populatia lumii va accepta cu bratele deschise „crearea unui guvern mondial democratic". Acesta va fi un sistem colectivist, în care toată lumea lucrează pentru „binele comun" (stim cu totii ce înseamnă acest „bine comun" încă din vremea comunismuluI)
Oare aflandu-ne in prima faza, ne apropiem de renuntarea la statele-natiuni, valul de refugiati fiind o "intamplare" care sa sustina teoria?