joi, 26 martie 2015

Schimba Johannis axa?



Schimba Johannis axa? – 3 martie 2015
Prospectiv A-z
.
Se continua cu incercarile de intimidare ale lui KWJ sau Romania schimba intr-adevar macazul? Ce ar insemna o apropiere a Romaniei de Germania? Ar veni aceasta in detrimentul relatiilor cu SUA sau indiferent de rezultate, cel dela Cotroceni trebuie sa nu-si uite... nasul?
Presedintele Klaus Iohannis este suspectat ca schimba axa orientarii internationale a Romaniei....
stiripesurse.ro
  Octavian Lupu Despre noua axa am mai comentat cu alte ocazii. Vreau doar sa revin cu o teza pe care am sustinut-o dupa victoria lui Iohannis din turul 2: nu numai PSD-ul si jumatate din Romania au fost luate prin surprindere ci si SUA. Mi-am bazat supozitia pe tembelismul afirmatiilor si comportamentului emisarilor de la Departamentul de Stat trimi sa vada what a hell is going on. Daca e adevarat ca Iohannis nu s-a consultat in legatura cu nominalizarea lui Hellvig iar exitul prematur al lui Maior care nu a facut decat sa sustina linia dura trasata de la Whasington in legatura cu legea Big Brother, a fost si el o supriza, atunci se pare ca afirmatia mea capata mai multa consistenta.
  Gheorghe Gradinaru O asemenea ipoteza "Presedintele Klaus Iohannis este suspectat ca schimba axa orientarii internationale a Romaniei." lansata de un site care are la baza speculatiile a doi lideri politici( care insa nu rezinta nici un arguement de substanta) in opinia mea nu este de natura a semnala o asemenea schimbare de politica externa ci mai curand o incercare stangace de a determina o reactie a ambasdei SUA sau a declansa o dezbatere publica
  O.L  După ce primește vizita lui madame Nuland, unui lider politic numai de declanșarea de dezbateri publice nu-i mai arde. Vom avea curând ocazia de a ne testa opiniunile, atunci când Iohannis va avea de ales intre poziția SUA și a Germaniei, pe o chestiune sau alta, poziția cu fundul în două luntrii fiind exclusă.
  Ionel Iani Velciov Da, exista doua pozitii, cea americana bazata pe Army si cea germana bazata pe Economy ... Dar noi nu avem nici army si nici economy, asa ca vom merge pe a treia varianta, big-mouth ....
  O.L   Partea proasta e c nici una dintre abordari nu mi se pare buna pentru Romania; abordarea Army ne-ar putea angrena intr-un razboi iar abordarea Economy s-a putea sa duca la aranjamente germano-ruse care sa puna in pericol atat securitatea Romaniei cat si teritorialitatea ei si a Republicii Moldova. De aceea am avea nevoie atat de ministru de externe cat si de sefi de servicii superinteligenti si cu balls. Sa zicem ca situatia la externe nu ar fi atat de tragica.
  Cornelius Scipio dupa ce a fost inseuat pe martoaga damboviteana cu toata tehnologia de ultima ora disponibila (asta ca sa risipim eventualele luari prin surprindere a unora si altora - toata lumea a stiut clar, se spune chiar ca de prin vara, dar sigur din toamna), perceptia schimbarii axei este doar o chestiune de divertisment. Berlinul nu exista in afara dreptei trasata de Washington si Londra....e tot acolo, pe axa.
  O.L    Cornelius Scipio V-am dat like dar nu vă împărtășesc total percepția.
  Smaranda Dobrescu Am citit azi un articol care antagonizeaza complet Washington si Bruxelles. Sunt curioasa sa aflu parerea D-voastra, D-lor Octavian Lupu si Cornelius Scipio
http://gandeste.org/.../europa-este-condusa-de-la.../50896
Motto : “Puterea nu este un mijloc ci un scop. Nu se...
gandeste.org
   C.S  Smaranda Dobrescu Mie mi se pare ca articolul rezoneaza perfect cu ceea ce am scris (mai sus) si ca de fapt nu avem nici un antagonism intre Brux si Wash. In opinia mea avem o similitudine care se suprapune aproape perfect: vezi titlu, "PPE incearca sa promoveze politica SUA", AM-"Guvernator american", "colonii americane", etc. exprimari coafate pe ici pe colo, care insa nu schimba in interpretarea mea identitatea de viziune in axa transatlantica. Multumesc pt sustinere dle Octavian Lupu, oricand dispus la un schimb de idei pe aceasta tema. De altfel, colegul ns de grup, dl Stefan Kovacs a suprins in scrierile sale foarte bine multe opinii pe aceasta tema care sunt congruente cu ale mele.
  O.L   Germania ca lider politic si economic de facto al Europei, trebuie sa faca un balet pe sârmă mai periculos decat in anii precedenti intre vasalitatea politica fata de SUA si vasalitatea economica fata de plutocratii autohtoni si/sau europeni pe banii carora Merkel, inclusiv birocratia UE a ajuns la putere. A spune ca Europa este condusa de la Whasington este o exagerare pe care nici Obama nu o crede. Faptul ca SUA incearca sa-si impuna punctele de vedere, cu mai mult sau mai putin succes, folosindu-se de statutul de putere globala este altceva. Relatiile din interiorul NATO sunt in mod exagerat asemanate cu cele din interiorul Tratatului de la Varsovia. Sa nu uitam ca si in sanul acestui Tratat a fost loc pentru dizidenta Romaniei. In concluzie a incerca sa spui ca in interiorul NATO avem "unanimitate bibicule" ceea ce ar face superflua orientarea progermana a cuplului Iohannis/Hellvig este cel putin o exagerare. Asta cu atat mai mult cu cat miza nu este un razboi peste mari si tari ci un razboi chiar in "curtea din spate" a UE.
  S.K  Și de ce ne-ar trebui neapărat o Axă ? Las deoparte rezonanța neplăcută a cuvântului și mă întreb de ce nu poate România să-și vadă de interesele ei- și numai ale ei ? Cu respectarea îndatoririlor pe care le are în diversele tratate dar fără iluzii aiurea că cei de la Washington, Londra sau Berlin ne-ar pune vreodată pe un plan superior- să zicem față de Cehia.
  Prospectiv A-z .
De acord, domnule Lupu. Exista o miriada de interese, pe fiecare dimensiune aliatii pot avea interese si politici divergente. Daca admitem asta, chestia cu razbelul e un mod de a forta unanimitate, ca pe timpul celui rece.
  S.D   Daca o axa inseamna renuntarea la neutralitate faptul ca Ungaria este asociata unei axe ar fi suficient sa ne determine sa aderam si noi la una, nu neaparat aceeasi.
  Adrian Severin Dna Macovei trebuie înțeleasă. Ea exprimă visul de aur al tuturor spionilor (mai ales când este vorba despre spionii recrutați prin trădare), acela de a avea un cuvânt de spus în organizarea contra-spionajului din țările împotriva cărora operează. Aceasta nu are nici o legătură cu schimbarea sau neschimbarea "axei".
  O.L   Mi-am exprimat in mai multe randuri opinia ca in actualul context geopolitic Romania nu mai poate fi neutra nici daca ar exista sustinere din partea romanilor in acest sens. Nu am posibilitatea de a face sondaje de opinie dar pot sa pun pariu ca o astfel de sustinere nu exista. Orban face pe "nebunul" pentru ca serveste interesele 'reginei" germane si deci are sustinerea ei. La noi daca ar aparea vreun politician care sa se lepede de NATO s-ar descoperi imediat ca are legatura cu dosarul Microsoft sau ca nu are basca. Prin cele spuse in fraza anterioara n-as vrea sa se inteleaga ca cei care au avut de a face cu acest dosar sunt niste martiri, SUA nu-si va retrage trupele din Romania atunci cand vom vrea noi ci atunci vor considera ca nu mai reprezentam un interes strategic pentru ei. Figura cu trupele sovietice retrase pe vremea lui Hrusciov nu mai poate fi repetata astazi.
  Cristi Pantelimon Domnule Octavian Lupu, am văzut undeva, într-un articol scris de un autor rus, invocată posibilitatea (desigur, părea o fantezie bine scăpată şi nu se insista) apariţiei unor trupe chinezeşti de menţinere a păcii în SE Ucrainei. Din păcate, nu am reţinut unde am citit, dar, în contextul presiunii tot mai mari a Occidentului atlantist, nu e de neimaginat o alianţă mai dură ruso-chineză. Iar atunci când se vorbeşte despre trupe la asemenea nivel, nu mai e de glumă. Aşa cum nu e de glumă ce se poate întâmpla de aici înainte în zona Orientului Mijlociu.
  S.K   Domnule Lupu- mi se pare normal să judecăm ce interese directe avem noi- și nu SUA sau altcineva. E egoist- dar sănătos. Nu trebuie neapărat să ne retragem- și putem face o figură frumoasă și oferind asistență pentru cei în nevoie- de exemplu- dar ca stat NATO cred că am putea adopta același nivel de interes ca state care n-au trupe americane pe teritoriu- presupun că mai există și astea. A fi mult mai catolici decât Papa- cum a încercat dl. Băsescu și văd că greșește și dl. Iohanis- nu ne aduce nimic.
  O.L   Dl Severin este foarte generos cand o crediteaza pe MLM ca fiind spioanca. MLM este un mix de prostie si instabilitate psihica. In ceea ce o priveste stim cel putin ce jocuri face.
  O.L   A propos de ce spuneam daca cuiva iar trece prin minte neutralitati sau un atlantism insuficient convingator ....http://www.stiripesurse.ro/alerta-primele-5-re-ineri-in...
stiripesurse.ro
revista22.ro
  O.L  Cred ca dupa ce va avea o discutie lamuritoare cu madame Nuland din aceea cu "pasti, dumnezeu mami" (telegrame ILC), d-l Hellvig va lasa axa la locul ei cu atat mai mult cu cat in caz de doamne fereste, singurul lucru pe care-l va face d-na Merkel pentru noi va fi sa ne trimeata salutari fratesti si indemnul de a fi intelepti si sa nu-l suparam pe Putin.
  P.A-z  .
Eu nu inteleg insistenta pe mentinerea UK-ului intre Romania si Steaua Nordului. Oricum lucrurile circula in copie pe canal privilegiat intre cele 2. Iar steaua cu pricina e destul de mare si prezenta sa n-ai nevoie de ochian pentru a-i cunoaste prezenta.

Acum e randul lui Iulian sa chifu-iasca, dupa ce Monica&Basescu-i au dat semnalul. 'Revista 22' da si ea buzna, ca doar n-o lasa pe careva (sa gandeasca) de capul lui. Hai sa punem un pic lupa pe ce spune asta:

"Din punctul de vedere al Romaniei, acesta nu poate fi suplinit de nimeni, cu atat mai mult de Germania, care nu-si propune nici sa mute trupe, nici sa vina cu capabilitati militare, nici sa sustina in alta forma vreun stat din frontiera estica."

Asta confunda existenta trupelor unui stat strain pe teritoriul unui stat cu ce? Cu securitatea si/sau cu bunastarea? Cate contraexemple i se pot da?

P.S. Vad ca Londra populeaza agenda romanilor de vaza. Un domn al politicii romanesti o viziteaza si ne transmite, cum altfel, laconic. http://nastase.wordpress.com/2015/02/27/british-museum/
  G.G   legat de credibilitate Chifu :Sorin Faur3 hrs ·
Iulian Chifu e fidel. El e un autor fidel. El e fidel publicaţiei Evenimentul Zilei. În această publicaţie, în sensul că în aceeaşi, Iulian Chifu publică de peste 20 de ani. De cel puţin 22 de ani, dacă dorim şi dorim să fim exacţi. Astăzi, 4 martie, sub semnătura lui Iulian Chifu, am citit un text cel puţin la fel valoros, dar deocamdată mai puţin celebru în comparaţie cu un altul. Altul apărea în octombrie 1993 şi, dacă dorim şi dorim să fim exacţi, el aşa se intitula: “Con...
See MoreUnlike · · Share
  P.A-z  .
Multumesc, GG! Iata povestea completa dela Sorin Faur:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202688497408672&set=a.1481539733557.56680.1685744709


Sorin Faur:
Iulian Chifu e fidel. El e un autor fidel. El e fidel publicaţiei Evenimentul Zilei. În această publicaţie, în sensul că în aceeaşi, Iulian Chifu publică de peste 20 de ani. De cel puţin 22 de ani, dacă dorim şi dorim să fim exacţi. Astăzi, 4 martie, sub semnătura lui Iulian Chifu, am citit un text cel puţin la fel valoros, dar deocamdată mai puţin celebru în comparaţie cu un altul. Altul apărea în octombrie 1993 şi, dacă dorim şi dorim să fim exacţi, el aşa se intitula: “Confirmînd ştirea din Evenimentul Zilei, un mare specialist în agricultură declară: Găina din Paşcani a născut pui vii este un caz banal în lumea ştiinţifică.” Trecură anii. Nu şi Evenimentul Zilei. Nici Iulian Chifu. Deci, arc peste timp: după mai bine de două decenii, iată, şi pe Evenimentul, şi pe Iulian îi găsim la fel, înlănţuiţi în setea lor bilaterală de adevăr. Titlul de astăzi al aceluiasi în acelaşi: “PULSUL PLANETEI. Principiul proiectului comun: Geopolitica apei, pacea din Orientul Mijlociu și reconcilierea din Balcani.” Aştept să-mi zică cineva că titlul din ‘93 nu e cu mult mai bun...
  Mihai Ion Turcu Putem purta o discutie sterila despre Romania da sau nu in UE. Suntem membri UE, am urmat indicatiile UE privind organizarea statului, suntem sub 'control" UE, am zapacit complet ce aveam pentru a structura ce nu avem etc. In UE Germania are "Das Wort" , "Das Geld" , "Die Thenik" si vectorizarea de etapa si in perspectiva. Germania este in Europa, pentru cine nu stie. SUA poate avea interese punctuala oriunde in lume, este un jucator global, si-si poate muta interesele. In acest moment in relatia lor cu federatia Rusa au interese in Europa, aveau mai mari in Asia Pacific. Suportul SUA in prezervarea securitatii noastre acuma este de maxima importanta si trebuie acceptat cu servitutile sale. Pe termen lung relatia noastra cu Germania este esentiala, cu servitutile ei. De ce trebuie Romania sa accepte servituti ? Pentru ca este inconsistenta.
  O.L   Cand am dat like pe articolul lui Chifu, am dat like de fapt pe informatia ca avem incheiat un parteneriat strategic cu Marea Britanie din iunie 2011, informatie pe care eu nu o stiam. Altfel mi-ar fi fost foarte usor sa-l vestejesc cu gaina cu pui vii. De asemeni cand insist pe aceasta configuratie de aliante speciale am in minte un interviu de acum 4-5 ani al lui Friedman care spunea ca in caz ca Romania va fi atacata de Rusia (la vremea aceea parea sci-fi) singurii care eventual vor trimite trupe in scumpa noastra tarisoara vor fi SUA si UK. Mi s-a parut o afirmatie plauzibila si atunci si acum. Germania, ca si Rusia nu a sustinut niciodata statalitatea noastra. Porcariile pe care concetatenii nostrii maghiari ni le pregatesc la mijlocul lunii martie au acordul tacit al celor doua puteri rivale si nu prea. Ca sa revin: informatia cu parteneriatul strategic cu UK nu are nici o legatura cu credibilitatea lui Chifu, fiind un document care exista de sine statator si nu o speculatie a amatorului de senzatii tari zoologice.
  P.A-z .
"in caz ca Romania va fi atacata de Rusia (la vremea aceea parea sci-fi) singurii care eventual vor trimite trupe in scumpa noastra tarisoara vor fi SUA si UK." Va bazati doar pe un citat din Friedman? Acelasi care recent spunea ca SUA va interveni dupa ce romanii vor lupta pana la unul si balanta de forte se va altera in zona?

1) De ce ar ataca Rusia (doar) Romania?
2) Daca armata romana e vraiste, nu cred ca cea ungara sta mult mai bine.
3) Daca Romania se poarta cu Ungaria ca unul care a sterpelit Transilvania si se simte cumva cu musca pe caciula, punctul 2 de mai sus nu mai conteaza.
4) Romanii dela varf cara bani cu geanta afara din tzara, de ani buni incoace--ca-i pe mana lui Bittner?Petrache, ca-i pe mana lui Cocos/Blejnar/Marta, tot aia e. Dupa aia se pun si cumpara tehnica militara la mana a doua si se dau mari jucatori regionali.
5) Chifu are ZERO credibilitate, iar pentru asta-l da de gol moaca. http://media.rtv.net/.../w620/iulian_chifu_25673500.jpg
6) De ce nu deschide KWJ discutia cu romanii de origine maghiara frontal? De ce nu deschide Romania discutia cu Ungaria frontal? Macar ungurii din Romania pot intelege ca altii vor sa scoata castane din foc cu mainile lor. Cei care nu inteleg si nu-s prosti ar trebui sa fie tzinta fiscului/serviciilor.
7) Nu vreau sa fac nici strategia chibritului, dupa cum nu-mi trece prin minte sa numesc cele de mai sus mai mult/serios decat opinii. Pe de alta parte, nici nu pot sa iau in serios toate chifoselile in conditiile in care cei care le produc abia se ridicara dela masa de joc, de pe locuri unde au stat nu mai putin de 10 ani, timp in care au putut si transformat Romania in chipul si asemanarea lor.

P.S. Domnule Lupu, si eu dau 'like', acest gest afurisit, cand nu-s de acord 100% cu ce citesc. Avem cu toti o miriada de motive s-o facem, numai comentariile pot sa ne clarifice pozitia.
  O.L   D-le Prospectiv A-z, nu inteleg ce aveti cu mutra lui Chifu. Mie mi se pare funny si nu stiu de ce mi-l evoca si pe Tismanenu.
  Adrian Severin Haideți să îl lăsăm pe autor și să îi cercetăm ideile. Iulian Chifu este un om competent, inteligent și onest. Ideile pe care le exprimă, mai bine decât mulți alții, reflectă modul de judecată sau, dacă vreți, problemele de discernământ, ale unei întregi școli de gândire. Pentru această școală "securitatea" este unidimensională ea privind doar raporturile militare. În același timp "alianțele" sau "acordurile" sunt și ele unidimensionale, în sensul că ele nu pot fi decât "strategice". Or, există și securitate economică, socială etc după cum alianțele pot fi conjuncturale sau dedicate unui scop precis determinat cu caracter tactic. (Lumea post bipolară a bridat, se pare, românul unidimensional.)

Ideea de "axă" - idiferent de conotațiile negative pe care termenul le evocă din rațiuni pur istorice - implică o relație strategică. Problema relației româno-germane, ca și aceea a relației româno-britanice - și aș adăuga chiar și aceea a relației româno-ruse - este aceea că între interesele strategice ale României (atâta Românie cât mai există) și cele ale națiunilor menționate ca potențial partener strategic, nu există congruență. Or, în lipsa solidarității de interese strategice nu se poate concepe și naște un parteneriat strategic viabil.

În 1990, ca vice-prim ministru și ministru al reformei, am încercat să pun bazele unui parteneriat strategic cu UK. Am efectuat atunci - în condițiile izolării internaționale a României consecutive evenimentelor din Piața Universității și mineriadei din iunie 1990 - o vizită extraordinară la Londra. Ambasador era Sergiu Celac iar eu eram singurul oficial român de rang înalt cu care britanicii acceptaseră să se întâlnească. Peste circa un an, ambasadorul britanic la București, Michael Atkinson, declara: "Vizita dlui Severin la Londra (petrecută în furtuna sfârșitului de domnie al dnei Margaret Thatcher - nn) a avut efectul unui spărgător de gheață; de atunci poziția țării mele față de România nu a mai avut nici o asemănare cu ceea ce fusese înaintea vizitei." Anterior, ministrul de externe britanic, Sir Douglas Hurd, căruia la întâlnirea avută în cadrul amintitei vizite, îi explicasem că România este ca și UK, o insulă de occidentalism latin într-un ocean de orientalism slav și că pe această bază ar trebui să construim o relație specială menită a stabiliza echilibrul de putere în Europa, îmi spusese: "Sunteți un om care știe să apere foarte bine cauza țării lui. De acum încolo când ne vom gândi la România ne vom aminti de discuția noastră de astăzi". Lucrurile au mers pe acest făgaș dar nu s-a putut ajunge la destinația dorită nu din motive subiective ci obiective. Putem fi "rude" strategice cu UK numai în virtutea relației de "rudenie strategică" a britanicilor cu americanii. Dincolo de aceasta interesele noastre strategice rămân mult prea depărtate unele de altele. Din păcate.

La fel se punte problema cu Germania. În 1997, ca vice-prim ministru și ministru de externe am încercat din toate puterile să realizez un parteneriat strategic româno-german. Nu a ieșit. Nu pentru că unii sau alții, la București sau la Berlin, nu au dorit-o. A fost destulă bunăvoință dar Germania nu a reușit să identifice o bază comună pentru o legătură de factură strategică. Pentru a o avea România ar fi trebuit nu doar să își transpună interesele în alt cadru și să le redefinească în consecință, ceea ce ar fi fost acceptabil, ci pur și simplu să renunțe la ele până la punctul renunțării la propria identitate. Or, "aiasta nu se poate!" Nu cred că situația s-a modificat radical de atunci.

Singurul actor global occidental (nu complic discuția acum privind și spre est) cu care România are interese strategice congruente sunt SUA. Ne place sau nu, aceasta este situația. De aceea parteneriatul strategic cu SUA (inițiat de mine în timpul vizitei din aprilie 1997 de la Washington) este nu doar esențial ci și viabil. Problema (una dintre multele) este că România își concepe strategia de politică externă exclusiv ghidată de frică: frica față de Rusia, precum și frica față de Ungaria. În toată istoria noastră, această concepție a cunoscut o singură întrerupere: anul 1997, adică anul ministeriatului meu la afacerile externe. (Atunci am formulat și o doctrină în acest sens; repede uitată mai apoi.) Or, atâta timp cât ne vom stabili strategia de teama Rusiei - o putere hard - în mod pervers orice "axă" unind Bucureștiul cu vestul am concepe, ea se va termina la Moscova, făcând din Romănia o simplă haltă pe traseul înțelegerilor politico-diplomatice ale marilor actori globali.

Lucrul cel mai grav este, însă, acela - și ceea ce spun este perfect probat de judecata dlui Chifu - că decidenții români urmăresc să câștige un război cu Rusia ca aliați ai Vestului transatlantic în loc să urmărească a clădi o pace cu Rusia ca aliați ai acelui Vest. Un asemenea război, dacă va avea vreodată loc, este pierdut pentru români înainte de a începe. Cheltuiala strategică pentru pregătirea lui ne va epuiza ca subiect al istoriei înainte ca să mai apucăm a lupta în el.
  S.D  Cliseele noastre de la aceasta ora cuprind doar alternativele: Aliati cu euroatlanticii, hai, eventual si cu nemtii impotriva rusilor sau aliati cu rusii, obligati de imprejurari, vecini si o Germanie in curs de schimbare globala a contextului. Cea de a treia posibilitate, nominalizata de tine, Adrian este evident cea mai buna, mai putin costisitoare sau periculoasa pentru noi.Pentru asta insa decizia SUA e determinanta. Avem cum sa o influentam?
  A.S   Bineînțeles că avem cum să o influențăm. Americanii sunt și ei oameni. Unii mai buni, alții mai răi dar oameni. În SUA există nenumărte școli de gândire. Nu toți americanii sunt neo-conservatori și nu toți neo-conservatorii sunt dogmatici. Pe de ată parte, în SUA, contrar prejudecăților, puterea este difuză. De aceea este mult spațiu de mișcare liberă.

Americanii nu prețuiesc nici servilismul nici teribilismul nici tupeismul. Este firesc. Dacă acestea sunt evitate, în rest se poate discuta rațional și demn, inclusiv de manieră critică. Evident, nu putem impune americanilor ideile noastre dar discutând despre ele cu ei și apărându-ni-le cu vigoare, putem influența opiniile lor.

Eu am această experiență încurajatoare. Exemplele concrete sunt aproape incredibile. Poate le voi povesti vreodată. (Acum este prea devreme.) Cei care afirmă că nu se poate discuta în termeni de dezacord intelectual cu americanii fie mint (din diferite motive) fie sunt prizonieri ai prejudecăților fie nu au alte idei decât pe aceea de a obține protecție externă pentru abuzurile interne prin supunere.

Aș adăuga că lucrurile sunt valabile și în legătură cu alții. Cu toți se poate vorbi și părerile tuturor pot fi influențate. Totul este să ai propriile păreri, să cunoști limbajul articulat și să posezi măcar o urmă de coloană vertebrală
  S.D  Asta e, Adrian! Ai descris exact coordonatele actiunii necesar a fi demarate de Romania in SUA in aceasta problema.: un grup de reprezentanti cu argumente si putere de convingere care sa discute cu diferitele grupuri de influenta, scoli de gandire, etc. E necesar sa spargem cele doua mentalitati bine incastrate: In SUA dicteaza neoconservatorii doar si apara interesele fabricantilor de armament si in Romania toti sunt corupti si orice demers se blocheaa din acest motiv. Sunt doua masinarii greu, dar nu imposibil de demolat.
  O.L  Ca plan de acțiune este OK. Întrebarea mea este cine sunt reprezentanții cu argumente și putere de convingere. Și în ipoteza că aceștia ar exista cum determinam factorii de putere să le încredințeze această misiune.
  A.S   La prima întrebare se poate răspunde ușor. Gasiți destui pe listele celor urmăriti de DNA. Or fi și corupții printre ei dar cu "cinstiți" precum Monica Macovei piere țara. La a doua întrebare este mai greu - dar nu imposibil - de răspuns. Cel mai simplu răspuns ar fi: Ieșiți pe stradă! Urcați-vă pe baricade! Luptați-vă cu sistemul! Eu unul asta fac. Nu știu dacă voi izbândi. Sunt fericit însă cu gândul că urmașii mei nu vor putea spune că nici măcar nu am încercat. Poți fi complice și prin pasivitate. Între victimă și agresor nu poți fi neutru.
  Henrieta Szabo Avem nevoie de cei care stapanesc "arta si mestesugul " spune Adrian Severin intr-o definitie data diplomatiei..." diplomatia este o arta si un mestesug folosite pentru a spune de o maniera agreabila lucruri neplacute pentru a face acceptabil intolerabilul , pentru a da problemelor rezolvari care nu plac nimanui dar cu care toata lumea poate trai,pentru a construi compromisuri care sa nu compromita cauza, pentru a concilia fermitatea (strategica) cu flexibilitatea (tactica) "....avem nevoie de pricepere, de competenta, de elite politice....Atata vreme cat numitorul comun al clasei politice este mediocritatea, lipsa competentelor necesare,dezinteresul, neputinta ,nu se poate schimba nimic.
  P.A-z  .
Domnule Severin, ma bucur ca ati intervenit pentru ca opinia specialistului e mai mult decat binevenita. Noi, nespecialistii, operam mai degraba cu emotii, iar eu sunt primul sa admit ca vad relatia romano-americana ca axiomatica. Similar cu modul in care dl. Golban propune modelul elvetian sau dnii. Mihailescu & Puterity ar propune modelul German. Ce-l determina pe specialist sa spuna acelasi lucru?

Putzin context in jurul intrabarii de mai sus cred ca-i necesar. Romania a incheiat o multitudine de acorduri STRATEGICE cu tot felul de tzari, dand observatorului extern ideea ca Romania are si executa o politica externa multidimensionala, ca inainte de 1989. Numai ca scepticul vine si intreaba: S-a miscat ceva pe vreuna din aceste dimensiuni in sensul generarii de valoare in si pentru Romania? Lui Chifu, acest "om competent, inteligent și onest" in cuvintele dvs., ii este teama ca Romania va incerca (inca) un tratat strategic cu... Germania? Doar teama de ridicol m-ar impiedica sa consider inca un tratat strategic, desi fiind vorba de Germania, poate ca as gandi de 2 ori inainte se pun chestii la ziar. Ma rog, stiu ca discutia a pornit dela ce a pus Hellvig pe blogul sau, dar reactia chifosilor mi se pare inca o exagerare in seria celor menite in opinia mea sa-l intimideze pe KWJ. Daca acesti chifosi erau seriosi, trebuiau sa se asigure ca operativul lor din SRI nu schimba macazul in favoarea neamtului.

Acum spuneti chiar dvs. ca ati incheiat tot felul de tratate si intelegeri la nivel de varf. Intrebarea revine acum, initial v-a ridicat-o dl. Mihailescu, de ce Romania are o capacitate de executie atat de modesta (comparat cu aspiratiile si anvergura tratatelor, dar si cu nevoile sale obiective)? In plus, ce s-ar putea face pentru a schimba situatia?

Sa ne intoarcem putin la analiza VALORII relatiei romano-americane. Este clar tuturor ca SUA are controlul fluxurilor de bani, tehnologie si in/securitate. Si asta dinainte de 1990. In plus, o tzara ca Romania sau Polonia poate fi batzul american prin gardul euroasiatic/continental. Asta implica o expunere destul de mare a acestor tzari la miscarile tectonice din politica lumii--iti alegi altiatii, nu si vecinii, cu care vei ramane in proximitate vrand-nevrand chiar si dupa ce...

Ce primesc aceste tzari in schimb?

Poloniei i se iarta mare parte din datorii si este constant bagata in fatza din ani 1980 incoace--gluma cu imigratia poloneza din SUA nu prea tzine caci in afara de Zbig cine mai stie polonezi pe aici? In plus, mexicanii, care-s mult mai bine reprezentati in SUA, n-au putut diminua castanele pe care le incaseaza Mexicul dela nord.

Romania primeste dreptul de a se imprumuta in folosul bancilor straine cu 19 miliarde, si acela de a-si expatria aurul--contribuind astfel la proptirea sistemului mondial. Altfel, numai ravagii, de colo-colo, care risca sa transforme pe romani din aliati naturali ai SUA in altceva.

Nici nu mai spun ceva de Ungaria caci riscam cu nervii.

Sa ne reintoarcem la relatia propriuzisa. Romania nu poate clinti deloc politica SUA, dincolo de primirea acesteia ca si contribuitor la cluburi. In schimb, ni se cere implicit adoptarea modelului american, mai ales de catre alti romani, care ar vorbi, chipurile, in numele intereselor americane. Asta indiferent de interesele fundamentale sau de moment pe care le-ar observa romanii insisi, de ca si cum capacitatea de autoguvernare este zero si popoarele sunt mase amorfe gata sa ia forma vaselor de import.

Cum evaluati valoarea relatiei in conditiile de mai sus? In termeni de captatio benevolentiae, iar masura lucrului bine facut ar fi integritatea Romaniei care altfel s-ar narui sub presiuni si interese germano-ruso-ungare?! Este timpul ca acest gen de lucruri sa fie spuse pe sleau si de altii decat SOV. Chifosele nu se pun.

In incheiere, remarc o alta caracteristica a locului, care mi-e mai clara dela distanta. In Romania oamenii merg prin intermediari (vezi si zicala, Pana la Dumnezeu te mananca sfintii!) in loc sa se adreseze direct si la obiect autoritatii finale pe spetza data. In sensul asta, ma uit cum oameni, altfel valorosi, fac voiaje la Londra sau Jerusalem pentru a-i convinge pe... americani. Cred ca aici avem de-a face cu o tara a locului, insa o consider tare paguboasa. In drumul tau spre autoritate, intermediarul nu numai ca te zeciueste, dar isi va pune interesele proprii inainte. A te pune bine cu Londra, care are propriile interese fatza de SUA, ca astfel sa dai bine la Washington, mi se pare o frectie Diana la un picior *has been*. Ar fi suficient sa vezi cum sunt tratati romanii si Romania in   P.A-z .
Deocamdata un raspuns indirect, publicat pe 8 martie 2015:
http://adrianseverin.com/duelul-axelor/
O declarație a Președintelui Klaus Johannis dar mai ales un punct de vedere exprimat de noul director al...
adrianseverin.com
  M.I.T   Klaus Werner Johannis este sas nu si prost. Romania este expusa, nu se poate apara singura nici macar in prima instanta. UE nu are armata europeana, ne apara prin simpla prezenta USA. In relatiile economice relatia cu Germania este necesar si o va creste in importanta daca conditiile cerute de Germania (Ministrul de Externe german le-a formulat, nimic nou) sevor apropia de un nivel care sa faca investitiile germane "strategice' nu cum numim noi toate afacerile pasagere care au ruinat industria romaneasca. Toate marile puteri apara investitiile si interesele lor, acolo unde le au. Nu ne apara pe noi pentru ca suntem simpatici, nici pentru ca avem (aveam) o tara frumoasa. De interesul propriu in raport cu altii trebuie sa ne ocupam insine.
  S.K  Dle. Turcu- greșeala dvs. logică primară e chestia cu expunerea. Și ideea că nu ne-am putea apăra singuri. Nu știu dacă dvs. ați făcut cumva armata- dacă da ar trebui să știți că câteva sute- sau chiar mii de soldați cu armamentul de rigoare nu înseamnă nimic. Dacă vă uitați prin mărturiile combatanților din Afganistan- acolo unde SUA și aliații au deținut inclusiv cerul- o să vedeți că și-au luat-o în cel mai sinistru mod de la un popor care nu-i dorea acolo- și că nu i-a ajutat la absolut nimic superioritatea militară. Dimpotrivă, ne transformă pe noi în ținte. De la Coreea de Sud- imediat după război- și până la Afganistanul de azi- bazele americane au fost mai mult un factor de perturbare și de pericol decât unul de stabilitate.
  M.I.T  Stefan Kovacs, am fost militar in termen un an si 8 luni, sunt capitan in rezerva, am lucrat 10 ani ca psiholog militar in invatamantul militar, si am sustinut un doctorat in psihoneurofiziologie, pe cercetare militara. In stiinta militara sunt niste calcule pe care specialistii din statele majore le fac, din care rezulta printre altele si de ce fel de forta pentru ce fel de actiune este nevoie si ce probabilitate de reusita poate fi asteptata. Generali ai armatei spun acuma ca Romania nu este pregatita pentru a face fata militar tipului de agresiuni probabile. Lupta armata este o chestiune fizica si morala. Moralul indispensabil ( nici pe acela nu-l avem organizat) compenseaza limitatdeficitul fizic.De cat de bine este organizat militar un stat depinde suveranitatea sa, aliantele pe care le poate face si amenintarile la adresa sa. Daca se intra in razboi depind pierderile si depinde final poziitia statului in cadrul negocierilor de armistitiu si la masa tratatului de pace. Mai depinde si moralul civililor si aspectul final al granitelor statului sau existenta lui. Personal nu cred ca federatia Rusa va ataca Romania, fiind Romania membra NATO. Interes pentru gurile Dunarii si evantual intregul litoral romanesc are Federatia Rusa. Este o tema strategica mereu readusa in actualitate incepind cu Petru Cel Mare.
  S.K  Dle. Turcu- față de momentul 1989- de exemplu- cum vedeți dvs. armata de azi ? Și nu e cumva tot alianța asta care ne-a cerut să ne reducem armata, să ne demantelăm industria militară și să cumpărăm doar de la ei ? Fapt: În 1989 armata română era pregătită să înfrunte singură o agresiune- indiferent de rezultat. Existau rezerviști pregătiți, armament necesar, infrastructură. Azi ?
  I.I.V  @ Mihai Ion Turcu , "Gurile Dunarii" sunt un fel de "finis mundi' ... Nu cred ca Rusia isi doreste asa ceva , nici punctiform undeva pe bara Sulina, nici concentric pe o raza de X km ... Strategic, Rusia isi doreste un pasaj, dinspre Odessa spre Atena, adica un spatiu plat salubru ne-lacustru, inclin sa cred ca mai degraba sunt interesati de spatiul dintre Prut si Siret... Tactic, este o eroare sa cuceresti smarcuri fara valoare militara, mai degraba Rusia isi doreste un spatiu- cap de pod , uscat, accesibil, utilizabil in orice anotimp adica mai degraba Dobrogea de sud ... Geopolitic, Rusia este maidegraba interesata de acces in Campia Panonica prin TransCarpatia, prin Transnistria si Bucovina de nord, apoi prin pasul Iablonita spre Europa ...
  M.I.T  Ionel Iani Velciov,@ URSS taiase culuarul transcarpatic, asa am incetat sa mai fim vecini cu Polonia si Ceho-slovacia. Dobrogea este culuarul spre Bulgaria-Serbia-Grecia-Bosfor. A fi riveran la Dunare are urmari jusridice privind regimul Dunarii.
  M.I.T   Stefan Kovacs@ Conceptul defensiv "Apararea intregului popor" forma de razboi total, era bun pe hartie, nu cred ca si functional.Aveam armata, ramasa in urma ca inzestrare, care insemna un obstacolchiar pentru o mare putere, timp limitat, dupa care ar fi urmat un razboi de gerila zonal. In conditiile de stabilitate politica de atuncea, o armata care n-ar fi capitulat si o mobilizare civila forte, ar fi permis unui guvern care n-ar fi demisionat, semnalarea agresiunii la ONU , impedimentul pentru agresor devenind diplomatic si legal. Inamicii potentiali, discret avuti in vedere, erau "aliatii" din Tratatul de la Varsovia. Conceptul era de aparare circulara.Tratatul din 1990 prin care toti membrii UE s-au redus armamentul si personalul, germania a taiat parcuri intregi de blindate noi, productia de arme s-a redus, toata logistica militara, cladiri, spitale tec. s-a redus, munitia din depozite a fost distrusa, numarul ofiterilor s-a redus etc. astfel o expansiune a armatei este acuma problematica. SUA a avertizat UE ca nu soldatii amerciani vor asigura apararea UE, si se discuta refacerea capacitatii de aparare printr-o forta unica UE. Suntem pe picior gresit.
  M.I.T   Prospectiv A-z, de acord. In acest moment Romania are o pozitie de negociere slaba prin demonstratia care tocmai se face de valul proceselor pe rol pentru coruptie.Se certifica ce de multa vreme ni se reproseaza, brutal de catre americani care expresis verbis ne-au comunicat opinia lor ca o tara cu un regim corupt nu poate fi stabila.germanii recent ne spun ca stabilitatea ar fi premiza cresterii investitiilor germane in Romania. Iohannis a venit la putere cu formula "stop si de la capat". In acest moment coplicat, singurul aliat al nostru semnificativ si efectiv sunt SUA.
P.A-z  .
Domnule Turcu, daca Romania nu intelege cum sa vorbeasca Americii, cea dintai va ramane locul de unde, in termenii cei mai reali, se asteapta despagubiri si cam atat...

Dupa mine, KWJ ar trebui sa capaciteze romani de valoare si sa se puna pe treaba. Numai ca romanii de valoare sunt raspanditi in toate zonele (politicului, geograficului si chiar legalului), iar logica existenta a partidelor romanesti de azi le face pe acestea proaste conduite pentru atingerea acestui obiectiv.

CTP: Femeia nu e om...




CTP: Femeia nu e om... – 8 martie 2015
Smaranda Dobrescu
Daca as fi o feminista mai putin blanda, m-as simti obligata sa ma infurii si sa tin doua-trei conferinte juste. Asa, ma amuz urmarind un soi de misogin nevricos
CTP: Femeia nu e om
gandul.info
  Octavian Lupu Nu inteleg de ce v-ati suparat: zice intr-adevar ca femeia nu prea este om in schimb este mai aproape de Dumnezeu. Sa luam cazu' d-nei Udrea. Nu stiu cati dintre noi o considera om, mai ales ca era asa de apropiata de Zeus...
   Viorel Straoanu Haideti dom'le Lupu....Chiar si premierul nostru e induioasat.Deocamdata e purtatoare de sutien ,ma rog,cit e ,,pe-afara" si merita o floricica
  S.D   De fapt D-lui spune ca femeia este clonata, cu alte cuvinte este o clona buna sa se fataie prin fata oglinzii recunoscatoare pentru atentia ce i se acorda cu marinimie de catre El in zi de 8 martie. Nu e cazul sa aducem in discutie influenta unui formator de opinii. Femeile sint mult mai versate azi si dispuse sa se uite ironic la astfel de exemplare.
  Iulia Elena Rotarescu Un astfel de articol vorbeste mai mult despre cel care l-a scris decat despre femeie. Nu pentru ca sunt femeie, dar sa ajungi sa spui ca femeia nu este om doar pentru ca tu te-ai nascut barbat dezvaluie deja multe deficiente in a intelege miracolul vietii. Fara existenta unei femei el nici macar nu s-ar fi nascut. Ca barbat trebuie sa te simti mult inferior femeii ca sa ajungi sa ii negi apartenenta la specie. Nu am intalnit niciun barbat adevarat, puternic si increzator in fortele proprii care sa nu respecte femeia si sa nu ii recunoasca statutul de a fi egala lui.
  Henrieta Szabo Intr-adevar articolul doamnei Mihaela Miroiu poate sa para prea subtil pentru CTP .. !
„Eternul masculin - Mihaela Miroiu
Curentul, 8 martie, 1999 (l-am scris la un an dupa articolul CTP-ului, postat mai jos)
Have fun!
Ea îi prinse obrajii în palme privindu-l adînc în ochi: “Nu-ţi bate căpşorul tău delicat cu problemele acestea grele. Gândeşte-te la ceva plăcut, cumpără-ţi un after-shave, o cravată nouă, o bluziţă, ceva”. Mintea îi zboară la un titlul de gazetă: “Bărbaţii frumoşi şi-au câştigat dreptul de a fi tâmpiţi”. Zâmbi în sinea ei. Sunt totuşi drăgălaşi şi fac ca viaţa să fie mai suportabilă. Ce s-ar face ele fără ei? Cu cine ar mai face copii? La cine s-ar mai lăuda despre gloriile lor profesionale? Pe cine şi-ar mai descărca nervii în caz de eşec? Pentru cine s-ar mai zbate ele să cîştige bani? Cui ar mai scrie poezii? Cui ar mai arde un dos de palmă la nervi? Cine ar mai ţipa la ele să le readucă la realitate atunci cănd mintea le zboară doar la abstracţii? Cine le-ar mai detensiona după luptele lor politice sau cele de cucerire în carieră? Cum s-ar mai lăuda una alteia despre calităţile amanţilor sau despre fidelitatea şi grija soţilor? Cine le-ar mai pregăti bicarbonatul după o beţie crâncenă?
Îşi privi din nou partenerul. Da, frumuşel bărbat şi se mai şi intimidează atunci când ea îi vorbeşte protector. Combinaţia de teamă, admiraţie şi respect o flata teribil. Păcat că va îmbătrâni. El, nu ea. Ea doar îşi va spori prestanţa şi prestigiul. Asta o să-i dea acces la alţi bărbaţi, mai proaspeţi, cu musculatură sulplă, fără burtă, cu mers elastic şi emoţii virgine. Bărbaţi fără identitate socială şi doritori de pedigri sau măcar de confort material. În fond, ceea ce căutau ele nu era un bărbat anume, ci eternul masculin. Îl sărută matern pe frunte, ca pe o fiinţă trecătoare ce se afla. Dacă se gândea bine, îi era chiar recunoscătoare. Nu doar fiindcă avea grijă să o elibereze de stresurile cotidiene mărunte şi triviale, ci şi fiindcă nu-i trecea prin cap să-i zdruncine autoritatea. Nu avea, ca să zic aşa, gărgăuni de emancipare. Îşi vedea de treaba lui. Era un bărbat de casă, domestic, care va să zică.
De nu s-ar lua cu treaba să uite că vine ziua bărbatului şi că el o să facă botic dacă nu-l scoate la o cârciumă şi nu îi ia o pereche de jeanşi americani, un briceguţ elveţian, un flecuşteţ, ceva care să-i sublinieze masculinitatea. Mai e şi textul pe care ar trebui să i-l scrie. Dacă îi vine în cap cel de anul trecut... Parcă era ceva cu zîmbetul lui care-i aduce primăvara în suflet.
Câteodată îi trecea prin minte să se întrebe ce o fi în capul bărbatului de lîngă ea. Dar, slavă Domnului, acest gând o părăsea repede. Nu are energie de consumat cu prostioare şi frivolităţi. Ea este o femeie de carieră. O femeie de neînlocuit. Pariurile ei sunt în altă parte. “Skandenbergurile” ei sunt cu partenerele intelectuale. El trebuie s-o detensioneze mundan şi atât. O să-l lase la meci, la câte o întâlnire cu băieţii la care ştie ea bine că tot despre ele vorbesc. Foarte bine. Lasă-i să se defuleze. De-abia se întorc mai calmi acasă şi cu sentimente de vinovăţie că le-au bârfit.
Destul cu nimicurile! E şapte seara şi începe lungul şir al ştirilor. Se întoarse spre ecran, spre lumea sobră şi majoră căreia îi aparţinea. Doar astfel se transsubstanţia cu marile bătălii ale istoriei. O făcea arşice pe preşedinta Irakului, tremura pentru impeachmentul lui Hillary, instaura statul de drept bătând minerele rebele, prindea marile corupte, făcea coaliţii liberale, se emoţiona la talk-showuri simţind-se Madam Tucă.
Undeva, pe aproape, îl percepea şi pe el ca pe o umbră însoţitoare la întâlnirea cu istoria. Nici nu avea importanţă care îi erau gândurile sau chipul. Important este că îl percepe alături, fie şi când este doar o copie palidă a eternului masculin”
  O.L   D-na Smaranda Dobrescu nu inteleg de ce i-l luati in serios pe acest circopitec incruntat. Misoginismele de acum 20 de ani nu mai sunt de actualitate. Nici un barbat care are un nivel minim de educatie nu mai gandeste destinul femeii raportand-o strict la cratita si la cresterea copilului. Si asta din motive pur economice. Foarte multe femei ocupa posturi de conducere in sectorul privat chiar daca nu intodeauna la varf (sinecurile sunt destinate inca prioritar barbatilor). Cu acesta ocazie si- au demostrat de cele mai multe ori cu brio, capacitatile manageriale. CTP cred ca e brazdat de rani sufletesti mari cauzate de femei de unde si atitudinea lui mai inchizitoriala de tip Opus Dei.
  S.D   Parerea mea despre circopitec mi-am exprimat-o in preambul. Tocmai pentru ca trebuie ignorat le-am facut un mic semn de linistire feministelor suparate
  Mihai Ion Turcu Finalul articolului schimba sensul corpului articolului. Posibil avem a face cu o satira. In corpul articolului sunt parcurse toate cliseele despre barbati si despre sexismul masculin.
  S.D   Desi consider ca am vorbit destul despre lucruri evidente, nu il cred in stare pe CTP de cine stie ce subtilitati Ego-ul sau nu ii permite pe durate lungi, sa zicem cele in care redacteaza un articol sa ramana constant de generos. Apoi, daca femeia este departe de notiunea de om dar mai aproape de Dumnezeu, zicere care pare sa va fi pus pe ganduri, Domnule Profesor Mihai Turcu, geografic se intelege cel putin ca barbatul este departe de Creatorul sau.
  M.I.T   De felul meu creditez oamenii ca fiind apti de buna intentie. Domnul C.T.Popoescu, o persoana instruita, fie ea si nevricoasa, nu putea scrie in mod serios un text stupid ca cel in cauza. Tragand dicutia in specualtie, intreb : cum este Creatorul? de la creatorul insusi pretindem ca am avea o singura afirmatie despre sine : "Eu sunt cel ce este". O afirmatie veterotestamentara filozofic geniala, ca si primele versete din Geneza. Restul putem considera ca este didactica pentru uzul unor oameni de acum cateva mii de ani (Vechiul testament preia gandire teologica anterioara pe care o adapteaza catorva teze fundamentale posibil noi prin emergenta).Circula un banc. Dumnezeu dicuta cu cineva,sa spunem cu Arhanghelul Mihail despre barbati. Arhanghelul acuza falocratia masculina pornita de la pretentia ca Adam a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Dumnezeu asculta critica si-replica lui Mi - ka- el ( cine este ca dumnezeu ?) : " Daca asa creade sa creada, adevarul ramana intre noi femeile...."

Cristian Tudor Popescu și femeile 8 March 2015 Dan...
catavencii.ro
  S.D  Domnule Profesor, nu prea stiu cum sa va raspund; pot aluneca intr-un loc cu ghiata subtire, caci nu ma misc cu destula gratie in subiectul propus. Ieri insa, ca sa-mi spal gustul acestui discurs real sau fake misogin, m-am dus la prietenul Antoine de Saint Exupery, la care ma tot duc de muuulti ani sa mai citesc cate o fraza din Micul Print, pentru copiii mei in special cand a fost nevoie. De data aceasta m-am dus la „Pilot de Guerre”[x], Saint Exupery se arată tulburat de portretul interior, spiritual, al unei femei care transpare în expresivitatea sa: „Ceea ce mă emoţionează mai întâi în legătură cu această fată tainică, este acoperământul ei imaterial. Există o nu ştiu ce legătură între liniile chipului ei. Este poemul pe care îl citeşti pe o pagină şi nu pagina în sine”.

Nu ascund ca asa as fi incantata sa stiu ca sunt vazute femeile chiar si de un barbat de 50...La nevoie pot avea incredere si in maniera lui Camus de a privi...
  S.D   Multumesc, Domnule Octavian Lupu! Nu voi a fi razbunata, am privit cu detasare si cu oarece compasiune pe barbatul care nu poate trai la temperaturi mai inalte , sa se bucure de emotiile cele mai naturale. Inclin sa cred ca personajul traieste de dragul disputelor si precum spun si Catavencii, poate sustine oricand ca albul e negru si invers pentru a combate orice enunt al interlocutorului. Ca sa zic asa, nu-s principii, e doar dorinta de a epata si a avea dreptate.. Alors, ca suffit avec ce torturee!!
  M.I.T   Indiferent ce intentie a avut Domnul C.T.Popescu a lovit cu aqpul in gard.Ca specialist in materie, pe bazacercetarilor de specialitate qactuale, deosebirile dintre femei si barbati sunt mai mici decat deosebirile intragrupale barbati privind "masculinitatea si feminitatea". Deosebirea absoluta este doar agresivitatea care este inconstruita genetic.Masculinitatea si feminitatea sunt dimensiuni ale persoanei. Pot exista femei masculine si barbati feminini, dar si persoane ambigene (altceva decat hermafrodite) si persoane fara gen. Stereotipurile de gen sunt culturale si variaza istoric. Cautati pentru edificare in istoria costumului, costumul masculin rococo sau foarte stupidul costum masculin din secolul al XVII-lea, comparativ cu cel din renastere. Domnul Poescu a calcat pina la refuz pedala pe stereotipul masculin . Embriologic proiectul uman initial este feminin. Diferentierea incepe in momentul intrarii in actiune a cromozsomului Y si productia de testosteron a gonadelor fatului. Constructul masculin este unul activ si variabil reusit.
  S.D   Teoria androginitatii este atragatoare si interesanta, desi multi o plaseaza total nejustificat in zona hermafroditismului.
De exemplu, Camus, prin crezul său existenţialist, dărâmă statuile şi templele falice şi repune fiinţa umană în starea sa originară. Măştile persoanei şi rolurile sociale cad făcând loc individului şi tragediei sale sufleteşti. Omul absurd al lui Camus nu mai este bărbat sau femeie, ci un spirit androgin, condamnat să construiască o lume care se sfărâmă, care se năruie. Etc, etc
  O.L   Fiindca veni vorba de genetica: ADN-ul uman difera de cel al cimpanzeilor in proportie de numai 3%.Cum a juns CTP-ul sa fie o fiinta umana nu poate fi nicidecum explicat folosind evolutionismul (despre ce evolutie putem vorbi in cazul CTP-ului?) ci numai miracolul creatiei al unui Dumnezeu obosit si neatent.
  M.I.T   Cercetarile privind pozitia in grup a indivizilor functie de gen, arata prevalenta alegerilor pentru persoanele masculine ( barbati si femei), energice, rezolute, pragmatice, slab empatice, si pozitia foarte buna a persoanelor androgine,bine echilibrate, empatice, cu rol de liant. Marginale sunt persoanele feminine si fara gen.
  S.D   In urma cu 4 ani am sustinut la Roma teoria grupurilor androgine fara sa am aceste date statistice de care amintiti. Nu am avut deosebit de mult succes intrucat audienta a primit cu raceala ideile mele confundand persoanele androgine (spirit) cu cele cu anomalii sexuale si dovedind o reactie "justa"de genul "drepturile omului trebuie respectate" De atunci, sper ca mentalitatile au mai evoluat.
  M.I.T  N-au evoluat. Eu am introdus in curicula facultatii de psihologie disciplina psihosexologie, a fost preluata si de altii. Initial am avut opozitia ministerului. BOR face caz in jurul distinctiei sex-gen, invocand Sfanta Scriptura. Chestiuni de acest fel nu pot fi discutate decat intre profesinisti si studentii de la facultati care pregatesc potential specialisti in domeniu. Chestiunea nu are legatura cu oriebtarea sexuala, este vorba de o amprenta a persopnalitatii cu prevalenta unei sau alteia din cle doua dimensiuni pe care le au toti.