luni, 28 noiembrie 2016

Brokerul fugar se plimba linistit..

Brokerul fugar se plimba linistit.. – 12 septembrie 2016
 
Prospectiv A-z

AlbaLux-ul banilor dreptacilor si cel care a vrut sa incredinteze energia romaneasca bursei speculative londoneze e chemat in Romania, unde te intrebi cine si de ce l-a somat de umbla fara frica. „Când am revenit în țară, am avut niște emoții în prima zi. Dar nu foarte mari. Faptul că unul sau altul vrea să-mi dea în cap e așa..." Ipoteza mea este ca vom afla atunci cand va pica o... stea. Sau o constelatie.

 

 

„Bursa este cea mai frumoasă femeie din lume, dar nu știi niciodată dacă se culcă sau nu cu tine"

Brokerul-fugar și definiția pentru piața de valori care i-a determinat destinul. La patru ani de la părăsirea României, Cristian Sima a revenit în țară pentru a-și lichida…

 

Smaranda Dobrescu Un fugar urmarit de institutiile romanesti, care a adus prejudicii de milioane unor particulari si probabil si statului, daca se plimba prin tot Bucurestiul cu un troll dupa el, facand pauze la Cazinou si in restaurante insotit de domnisoare blonde, nu poate sa o faca decat cu un ausweiss de la imparatie. Adica se stie ca e destul de inventiv incat sa vina cu ceva cifre-mai marisoare- sa le arunce presei ca ar reprezenta beneficiul coruptiei vreunui (vreunor) mahar(i) politic(i). Ceea ce presa a si preluat.Delatiunile imbraca diverse forme cu atat mai mult cand fac vorbire despre indivizi care vorbesc prea mult in perioade delicate despre subiecte si mai delicate..

 

Prospectiv A-z .
Aici si in alta postare pe care n-o gasesc acum scriam ca ma astept sa pice unul-altul... Zilele trecute scriam intr-un raspuns la o intrebare a d-nei Claudia Giurca de inutilitatea circului din jurul lovilutiei romanesti.

http://www.cotidianul.ro/cine-a-tras-in-noi-dupa-22-290551/

 

 

Cine a tras în noi după 22...

Procurori militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi…

Schimbarea fortata a clasei politice - o forma toxica de avort social

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social – 28 octombrie 2016

 

 
Smaranda Dobrescu

Am citit destule comentarii pe FB prin care votul universal era incriminat. Contele il explica in contextul mai larg al "necesitatii schimbarii clasei politice."
"Așa zișii politicieni noi, onești, patrioți. Băgați pe gât poporului prost și fără viziune, pentru a-i face lui, și implicit țării, binele cu forța!
Oare a fost concepută o astfel de generație nouă de politicieni? Și dacă a fost concepută, a parcurs ea timpul de gestație necesar pentru a fi scoasă acum la lumină matură, normală, fără malformații?"

 

 

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social Contele de Saint Germain 28/10/2016 Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort…

CONTELEDESAINTGERMAIN.RO

 

Doina Nicolescu O analiza lucida. Dar tot sunt furioasa ca am ajuns in aceasta situatie. Oare vom mai supravietui ca natie?

 

Smaranda Dobrescu Daca recunoastem ca existam intr-o natie..

 

Claudia Giurca ..."Conducătorii oculți ai României dețin în acest moment o putere de decizie aproape discreționară. Îmbătați de efluviile ei, singura lor preocupare este cum s-o păstreze și s-o consolideze." Acesti conducatori oculti, s-au folosit asadar si de alti presedinti, vor conduce prin presedinti interpusi, Romania? O "pastreaza si o consolideaza" (puterea)?

 

Prospectiv A-z .
Da, pana se reaseaza lucrurile.

 

Dinica Roman Ciprian Şiulea: "Anticorupţia a fost lansată şi gândită, şi este în continuare promovată astăzi, ca instrument fundamental de reformare a clasei politice, ceea ce este o aberaţie. Modalitatea logică şi firească de a reforma clasa politică, de a obţine una care să nu fure, ci să reprezinte interesele cetăţenilor (ce pretindeau susţinătorii mişcării că vor să realizeze) e ameliorarea mecanismului democratic. Asta presupune, în mare, un set de legi referitoare la procesul electoral (partipare la alegeri, corectitudine a alegerilor, finanţare etc.), dar şi partea mai grea de a constitui un electorat suficient de informat, emancipat şi integrat social încât să vrea să participe în mod real la alegeri – ceea ce se face simplu, prin a da, treptat, sens şi valoare acestor alegeri. Oamenii nu-şi vând votul pe un kil de orez pentru că sunt proşti, cum cred tot felul de deştepţi, ci pentru că asta e estimarea lor raţională pentru valoarea votului."

http://baricada.org/de-ce-miscarea-politica-a.../

 

 

De ce mişcarea politică a anticorupţiei e o problemă pentru democraţie

BARICADA.ORG

 

Smaranda Dobrescu Sunt doua idei care mie mi se par bine punctate:
1 Anticorupţia, cel puţin aşa cum se prezintă ea acum în România, e în mod fundamental o ideologie politică – întâmplător, o ideologie neoliberală, împotriva statului social. Anticorupţia spune un lucru simplu: cauza esenţială a răului este încălcarea legii. Dacă legea ar fi respectată, totul ar fi bine, nu e nevoie de altceva (a se vedea, de exemplu, declaraţia halucinantă a lui Cioloş că sărăcia are drept cauză corupţia, sau discursul deja impus în ultimii ani că sursa problemelor din sănătate sau educaţie e tot corupţia). Şi în modul acesta simplu, anticorupţia trimite la gunoi ideea de acţiune pozitivă a statului, ideea de stat social.
2. Principalul mod în care DNA se pune în slujba neoliberalismului şi capitalului, împotriva statului social şi a celor care ar putea şi ar trebui să beneficieze de pe urma serviciilor sociale, este tocmai prin transmiterea unui mesaj politic: statul nu mai trebuie să facă nimic, nu mai trebuie să asigure în mod pozitiv nimic, singurul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a realiza binele social e să asigurăm nişte servicii bune de gardieni, de păzire a legii.

Este o critica pertinenta a programului expus odinioara de Monica Macovei, pe care Iohannis s-a angajat sa-l puna in practica iar Ciolos chiar o face si probabil ca o va mai face daca DNA-ul continua sa faca selectia si politica.

Intre anticoruptie si democratie nu vad cauzalitatea dar nici nu stiu despre care clasa mijlocie vorbeste autorul. Criteriile de integrare a indivizilor in aceasta categorie corelate cu transele de salariu pe care le-am analizat aici, la grup, evidentiaza faptul ca e greu sa afirmi existenta unei clase mijlocii.

 

Smaranda Dobrescu O alta abordare care demonstrand incompetenta se intalneste la un moment dat cu folosirea improprie scopurilor a luptei anticoruptie:
"Exasperată de deziluziile care nu se mai opresc de 25 de ani încoace, populația a preluat cu convingere această expli...See More

 

 

Coaliţia piticilor - Dilema Veche

Rețelele de incompetență se reproduc apoi la toate nivelurile. Am fost la Fisc, să-mi plătesc taxele de…

DILEMAVECHE.RO

 

Smaranda Dobrescu Pentru prima perioada de dupa revolutie autorul e dihotomic in a aprecia existenta unei categorii de politicieni versati in ale politicii, mosteniti din vechiul regim si categoria celor incompetenti profesionali. Parcurgand acea perioada in mijlocul evenimentelor pot spune ca exista si o a treia categorie incompetenti-novici in ale politicii. Cu timpul pe masura ce au devenit toti specialisti in ale politichiei-citeste-cam ipocriti si versati in defectele altora, daca nu si mincinosi-, grupa incompetentilor s-a largit concomitent cu accederea unor imbogatiti ai revolutiei in politica. Cam nesanatos mediu politic, si persistent in boala sa.


Smaranda Dobrescu Articolul D-lui Mihailescu este remarcabil in special prin faptul ca aduce in prim planul nerealizarilor politicii romanesti incompetenta si nu coruptia.. De aceea e bine sa acceada in politica de varf oameni chiar si tineri care au practicat o meserie si mai ales au excelat in acea meserie. A deveni politician de meserie presupune sa fi absolvit si alta facultate in afara celei de filosofie politica, de exemplu..Parerea mea..


Dinica Romanhttps://www.facebook.com/stiripesurse.ro/videos/1241598742529454/

stiripesurse.roLike Page

 

www.stiripesurse.ro va publica luni dimineață un interviu video cu fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, candidat independent la alegerile parlamentare. Aici, un mic preview.

 

Prospectiv A-z .
Ce mai explicatie semi-savanta in ton cu circulara care vizeaza innoirea clasei politice! Asta n-a aflat ca cine a stat la fundul Basescului cacanar se numeste?

 

Smaranda Dobrescu Declara ca el nu a fost intoxicat. Cum se face atunci nu numai ca i-a facut apologia lui Basescu care tinea in viata partidul, dar a aprobat toate masurile lui Boc, toate inselatoriile lui Anastase, Videanu etc, etc Putea oricand sa devina independent daca l-ar fi somat constiinta ca e asuprita. Sau, daca ar fi fost un lider persuasiv si curahos, ar fi incercat sa-si convinga colegii, sefii..Intr-un partid nu poti avea autonomie, caci ai aderat la principiile si programul lui dar pana nu te dau afara poti sa canti si pe limba ta...Ca independent ii vine randul sa vorbeasca in plen la motiuni sau legi precum bugetul, poate odata pe an.


Dinica Roman https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1061797993886943&set=a.480062215393860.1073741826.100001702577727&type=3&theater

 

Dinica Roman În orice caz, poporul român corect și frumos de anul ăsta a fost ales și arată cam așa:
- e copilul cuiva cu bani sau e superdotat
- are zeci de diplome, a lucrat la multinaționale renumite, a făcut studii "afară". Bine, se poartă și studiile la SRI încă, sunt bune
- iubește anticorupția, deci și SRI. Și punct. Acest popor sănătos nu contestă controlul pentru că n-are nimic de ascuns
- e antipesedist. Sunt și pesediști antipesediști. Ca Ghiță anii trecuți. Sau chiar ca liderii PSD care neagă propriul electorat și-și promovează doar un soi de antreprenor ultraconservator plus rentieri de lux
- e din societatea civilă care nici ea nu suportă corupția. În rest, a suportat drepturi sociale violate în toate felurile
- are voie să-i placă chiar și de Sanders când se uită spre Vest. Acasă trebuie imediat să aleagă răul cel mai mic: adică tot ce prinde mai de dreapta prin zonă – nici nu-i greu, practic poți pune ștampila la întâmplare
- are câteva apartamente și trăiește din chirie
- e angajat și la stat și la privat, alternativ sau în același timp și are și imagine de tehnocrat ultraspecializat. Atât de specializat încât CV-ul arată cam așa: evaluator de raportor de optimizator de etcetera-tor.
- lucrează în sectoare ceva mai bine plătite. Dar nu e musai. Și dacă lucrezi în clădiri lucioase și-ți cumperi pe furiș șnițel de la mega important e să think big. Dacă te vezi ca parte din poporul pierzător care trage în gol consideră-te deja un comunist trist și frustrat
- e antreprenor nestăvilit
- mai are de recuperat câteva hectare și clădiri smulte pe nedrept de comuniști din minunata lume interbelică
Și mai puneți voi ce mai vreți. Știți voi bine cum arată poporul român ales deja pentru anul ăsta. Acum mai trebuie să-i găsim și un premier.

http://voxpublica.realitatea.net/.../vrem-sa-fim-si-de...

Vrem să fim și de aia, și de ailaltă. Efectul: la patru ani, dizolvăm poporul și alegem altul

Veţi găsi mulţi care să vă explice pe îndelete cum au murit ideologiile, cum nu mai există diferenţe de clasă, nici măcar de statut şi câte alte bazaconii. Aceste negări brutale ale realităţii au expresie concretă în discursul liderilor noştri  politici care pot afirma chestiuni contradictorii fără…

VOXPUBLICA.REALITATEA.NET

 

Smaranda Dobrescu Portretul poporului roman corect si frumos din anul acesta este foarte aproape de portretul vazut si de mine. In rest am cateva observatii: 
. Putem discuta doar despre programele propuse de PSD si PNL, intrucat USR nici nu are program nici nu se stie daca va fi solutionata in justitie participarea sa la alegeri. Incep cu un pasaj din programul PNL:
"În domeniul Sănătății, PNL propune "stoparea migrației medicilor", printre măsurile avute în vedere de liberali regăsindu-se "dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017 și reașezarea profesiei de medic în sistemul de salarizare românesc pe o grilă rațională"
Medicii si personall medical de doua zile sunt in greva; in seara asta in comisiile reunite de sanatate si munca s-a discutat propunerea legislativa PSD de marire a salariilor medicilor raportate la ultima marire cu 25 %. Liberalii s-au revoltat si au parasit sala neparticipand la vot. Asadar, pana la proba contrarie, programul liberal e populist. De fapt aici consta obiectia mea la articolul D-lui Rogozanu.: El spune ca fiecare partid isi pastreaza oarecum ideologia dar face concesii serioase si unor categorii sociale sau actiuni in afara ideologiei pentru a impaca pe cat mai multi. Eu spun ca ambele programe sunt populiste si ambele de factura neoliberala, in sprijinul businessului si al multinationalelor.
Principala vina a programului PSD este aceea ca propune cresteri de salarii minime si pensii etapizat, ca o masura de stanga care de fapt nu este acoperita. Se reduc semnificativ veniturile bugetare micsorand sau desfiintand taxarea si cresc cheltuielile fara sa existe garantia unui plus de capital , a cresterii economice bazate pe investitii si a unui spor de locuri de munca . Cresterea bazata pe consum se va disipa cat de curand. 
PNL vrea cota unica de 16% ca o suma a contriburiilor sociale platite atat de angajator cat si de angajat ca si cota de TVA. Micsorarea contributiilor sociale cu cca 10 pp nu produce decat deficite in sistemele sociale. 
Pana acum, ambele propun masuri lipsite de acoperire in buget. Masura comuna amandorura de finantare a cheltuielilor este infiintarea unor fonduri de invesititii (si o banca de dezvoltare la liberali) care sa capitalizeze, sa investeasca si sa finanteze proiectele de investitii ale tarii. Doar ca liberalii vor un ajutor de stat initial caruia administrarea privata sa-i aplice o multiplicare de 1/5 in procesul investitional, in asa fel incat peste 5 ani sa dispunem de 24 mld.euro. Investitiile pe timp de recesiune, pe o bursa mica de tot te arunca la acte investitionale riscante care nu pot aduce garantia sustinerii micsorarii taxelor.
Ambele programe nu vorbesc de impozitare progresiva, de pastrarea profitului multinationalelor in tara, de refacerea contractului social, a codului muncii, a legii dialogului social, etc.semn ca pe arena de lupta nu avem niciun jucator pe partea stanga. 
Asadar, avem de-a-face cu programe populiste de dreapta.

 

Claudia Giurca Sa nu va suparati pe mine si sa considerati ca sunt obraznica fata de dumneavoastra, cei care sustineti Atelierul Prospectiv. Dar cum am putea sa-i "pedepsim" sau sa-i aducem la realitate pe toti acesti politicieni ai acestei perioade? Cred ca e bine sa mergem la vot si sa votam PSD sau PNL, dar cred ca ar trebui sa le fie clar ca nu promisiunile lor sau ceea ce scriu in programe ne convinge(pe cei mai multi dintre noi). Da, sa trudeasca pentru programe. Eu merg la vot pentru ca inteleg sa-mi fac datoria de cetatean, sa-mi asum o alegere. Dar imi aduc contributia la mersul inainte al societatii noastre. Nici liderii PSD nu sunt votati de majoritatea oamenilor pentru ceea ce au facut sau vor face, ci, mai ales, pentru ca alegatorii lor identifica politica partidului cu o politica de trista amintire(pe care poate atunci nu o sustineau) dar au ajuns la concluzia ca atunci noi ca popor eram mai independent si mai demn (concluzie eronata, poate). PNL-ul nu este votat pentru ca sunt niste politicieni buni. Se folosesc de orientarea noastra, a unora, spre liberalism si deci dorinta de a opune PSD-ului o opozitie mai serioasa. Am sa merg la vot, dar nu am sa urmaresc cum se vor bate cu pumnul in piept cat sunt de buni. Nu sunt buni, nu au reusit sa dovedeasca devotament si dragoste pentru popor si tara (si nu pot sa inlocuiesc aceste cuvinte ca sa nu sune pompos sau fals), ci doar discutii la un pahar pentru aliante si strategii politice.

 

Prospectiv A-z .
Este o intrebare problematica, in primul rand din cauza ca regulile de functinare la Atelier *Grupul Prospectiv* nu permit reclama. In al doilea rand, problema in Romania are radacini in geopolitica, iar noi suntem chemati sa ne exprimam despre cum se aranjeaza florile pe craca, de parca asta ar putea schimba fundamental situatia. In teorie, s-ar putea totusi imbunatati situatia care observam ca in realitate merge din ce in ce mai rau. Adica se pot alege oameni competenti si onesti din partide a caror platforma vizeaza emanciparea Romaniei din conditia in care se afla. 

M-as gandi sa urmaresc pe candidatii locali si nationali ai PSD pentru ca pe acest partid vor sa-l zdrobeasca 'prietenii' Romaniei, fara sa ne explice de ce, ca atunci cand ne-au sfatuit sa zdrobim economia.

M-as gandi sa urmaresc candidatii si evolutia ANR-ului, partidul d-luiMarian Munteanu, a carui pagina o gasiti aici:https://www.facebook.com/Marian-Munteanu-666050556831132/

In caz ca puteti avea incredere in candidatii locali ai acestor formatiuni si liderii lor nationali va sunt pe plac, mi-as imparti voturile intre ei. Eu, cum am spus-o aici, nu mai votez pentru alegerile din Romania din 1992--netraind acolo cu efectele votului meu, n-am dreptul nici sa votez, nici sa indemn oamenii intr-o directie sau alta.

P.S. PNLul nu l-as considera caci prin fuziunea cu PDLul lui Basescu s-a compromis.

 

Prospectiv A-z .
Astia sunt Liberalii, doamna Giurca, iar dumneavoastra stiti mai bine din domeniu daca asa este sau presa deformeaza realitatea:http://www.cotidianul.ro/parerea-stranie-a-lui-eugen.../

 

Părerea stranie a lui Eugen Nicolăescu în legătură cu protestele…

COTIDIANUL.RO

 

Claudia Giurca Prospectiv A-z, eu sper sa ma abtin sa mai comentez pe acest grup. Am sa citesc comentariile foarte interesante, utile pentru mine, pe care le faceti dumneavoastra, ca economisti, sociologi, politologi, ingineri. Analizele dumneavoastra se bazeaza pe date stiintifice. Eu, daca m-ati imbiat sa exemplific un comentariu facut intr-o doara, am incercat ca si cand ar fi fost un chestionar aplicat intr-o populatie. Eu, daca as raspunde, as continua sa expun impresii, nici macar la folclor nu ar putea sa foloseasca. Totusi, pentru ca m-ati provocat cu d-l Nicolaescu, repet, daca as vota cu PNL, mi-ar fi rau (organic) gandindu-ma la cei mai multi de acolo, ca sa nu mai vorbim de cei din orasul meu. As vota doar ca sa aiba o voce mai puternica atunci cand le raspune psd-istilor. Nu-mi plac nici liderii de sindicat, mai ales ai nostri(SANITAS), care au facut mereu politica. PSD-ul, in urma cu cativa ani, parea ca are mai multi tineri competenti. Dar, mi se pare, degeaba. Sunt prea aroganti ca sa va asculte. Am hotarat de 3 zile cu cine votez ca sa nu mai pierd vremea. Apoi am vazut un interviu cu un medic in Cluj, inscris la USR si, s-ar putea sa votez cu ei. Poate au o sansa sa intre in Parlament si apoi sa creasca, de la an, la an. De ce sa ma intereseze ca vor urma tot felul de aliante compromitatoare? Sunt doar un simplu votant, nu ar trebui sa am nelinisti de strategie politica. Sincer, apreciez mult acest grup. Felicitari si sa aveti parte de mult bine!

 

Prospectiv A-z .
Doamna Giurca, nu stiu daca asta v-ati propus, dar ati reusit sa-mi demonstrati de ce nu-i bine sa ma bag in asemenea calculatii electorale--distanta, bat-o vina!, care-mi pune la dispozitie cel mult trecutul. 

Profesional, eu caut solutii la problemele altora. Asta inseamna ca ar trebui sa stiu mai bine decat sa dau sfaturi dela distanta. Totusi, meritul potential al sfaturilor unuia ca mine este acela de a furniza o solutie analitica. Numai ca orice solutie, indiferent de cat de buna ar fi, poate fi ingropata de oamenii care o implementeaza, deci problema se transforma intr-una de a alege omul potrivit.

Sper ca sa nu va puteti abtine, caci solutiile analitice/teoretice au si ele nevoie de verificarea celor din teren, ca dumneavoastra. Desigur, este vorba despre problematica romaneasca din afara celor electorale--astea electorale ar putea repejor sa ne dea foc la atelierul virtual. 

Mult succes in toate cele, alaturi de alesii dvs!

 

Claudia Giurca Prospectiv A-z nu se poate sa ajungeti la asemenea concluzie, ca cea formulata in primul paragraf. Va sunt foarte recunoscatoare pentru ca m-ati primit in grup. Chiar daca nu inteleg tot ceea ce se vorbeste aici, imi place sa intalnesc si romani care cauta solutii la problemele reale. Multumesc mult!

 

Claudia Giurca As vrea sa urmariti acest filmulet. Sa vedeti cum percep unii oameni, la tara, evenimentele. Sunt tare curioasa sa aflu ce parere aveti despre el sau despre aceasta perceptie a lor.https://vimeo.com/32837131

 

 

STREMT 89

The road through Stremt ends in a mountain wall. Still, in 1989, people were eagerly awaiting army tanks,…

VIMEO.COM|BY EATUSALIVE°

 

Prospectiv A-z .
Gasesc foarte stranie campania de zvonuri care a agitat populatia acestei localitati. Nu era nevoie de asa ceva decat daca facea parte dintr-o operatie de iluzionism, ca la circ: Se creaza o diversiune pentru a nu vedea cum si de unde apare iepurele in palarie. In cazul nostu, *puterea emanata* careia ii lipsea legitimitatea.

Eu am dezvoltat o idee aici, din multiple conversatii cu ceilalti coprospectivi. Acest scurt episod imi confirma ideea ca nenorocirile in Romania au inceput odata cu lovilutia, iar responsabilitatile merg inapoi pana la uciderea lui Ceausescu. Daca s-ar fi produs o tranzitie pasnica in Romania, fara tot acel circ, romanii poate ca ar fi evitat excesele cu care s-a derulat totul. Am fi deliberat mai mult/bine. Capii Securitatii si ai Armatei care au negociat cu marile puteri trebuiau sa impuna o tranzitie fara acel circ si cu pastrarea integritatii lui Ceausescu--exact cum s-a intamplat peste tot. Dl. Iliescu, la randu-i, nu trebuia sa recurga la asa ceva, lumea tot l-ar fi ales, era un tip popular/charismatic.

Faptul ca acel om in varsta ar vrea sa puna mitraliera pe parlamentari nu-i incurajator, dar pot sa-l inteleg si pe el. A fost abandonat, caci juctaorii din politica romaneasca si-au obtinut la fiecare nivel scaunul de mai sus, nu dela alegatori. Asta incepand cu Ion Iliescu si terminand cu Johannis si fatuca aia de 24 de ani care i-a purtat mapa lui Dragnea!

S-ar putea, doamna, ca cei care fac si desfac peste capetele romanilor sa decida ca un general ar fi solutia... Nu stiu, nu-s ghicitor in stele, dar procesul de acum pare iremediabil viciat.

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @Ete ingredientul nr 1 al "razboaielor hibride".

 

Smaranda Dobrescu In raspunsul dat de Prospectiv A-z D-nei Giurca spunea in finala;
"S-ar putea, doamna, ca cei care fac si desfac peste capetele romanilor sa decida ca un general ar fi solutia... Nu stiu, nu-s ghicitor in stele, dar procesul de acum pare iremediabil viciat."

Prin hotararea luata azi de catre procuratura militara de extinderea cercetarilor in cazul Revolutiei nu ar fi imposibil sa se precipite momentul indicat a fi posibil de catre Prospectiv A-z :
http://www.evz.ro/parchetul-militar-a-extins-urmarirea...

 

 

BREAKING NEWS: Parchetul Militar a extins urmărirea penală în…

EVZ.RO

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/vladimir.bortun/posts/629018187305589

 

Vladimir Bortun

November 1 at 6:42pm · 

Maniheismul politic e boală veche. Din '89 încoace, orice critică adusă capitalismului te califică de comunist. Zilele astea, orice critică adusă lui Cioloș sau USR te califică de PSD-ist sau apărător al corupților. De parcă nu-i poți critica și pe unii, și pe alții. 
Dar dihotomiile astea nu sunt doar false, ci și periculoase. În primul rând, pentru că ucid în fașă dezbaterea critică. În al doilea rând, pentru că impun iluzia diversității când ea e doar de suprafață. Alegerea nu este între penalii lui Dragnea și ne-penalii lui Cioloș, că nu la asta se reduce politica. Poți să fii nepenal și avea politici dezastruoase, ca de pildă mutarea poverii fiscale și mai mult pe umerii angajațior. Alegerea este între neoliberalii penali ai lui Dragnea și neoliberalii mai puțin penali ai lui Cioloș. Toți servesc aceeași ideologie, ascultă de aceiași stăpâni de peste hotare și se preocupă la fel de mult de cei 40% dintre români care trăiesc în sărăcie. E tot atâta competiție aici ca în meciul de Cupă dintre Dinamo și Dinamo II - s-a jucat pe bune, meci aprins, dar tot Dinamo mergea mai departe indiferent de cine câștiga.

 

Prospectiv A-z .
Maniheismul acesta face atat de usoara/ieftina manipularea externa a electoratului romanesc! Responsabili sunt in primul rand liderii politici si de opinie din Romania care se indoaie pentru temirice.

 

Mihai Ion Turcu "Bine o fost ca nu s-o fost puscat nimeni."

Cum e cu planul de tara..

Cum e cu planul de tara.. – 24 august 2016
 
Prospectiv A-z

Se tot vorbeste despre nevoia unui plan de tzara. Mai cu seama in preajma alegerilor. Pe timp de criza, existenta unui plan, chiar daca imperfect, te pune intr-o situatie mult mai buna decat absenta unui plan. La timpul nostru, cand bancile centrale creaza bani cu nemiliuita, cea mai mare presiune a investitorului contemporan este sa gaseasca un loc in care sa investeasca muntii de bani cu rata de profit peste zero. Cand scriu peste zero ma refer la faptul ca multi ar ucide pentru un nenorocit de 1%. Ati citit bine, a promite unu la suta rata de profit/dobanda iti va aduce bani mai multi decat poti cheltui la un moment ca acesta.

In conditiile astea, ma intreb, de ce este asa de dificil pentru Romania sa atraga investitii pe termen lung cu care sa se finanteze initiative de stat si/sau private ROMANESTI? Pentru ca B"N"R se ocupa de hartuirea activitatii economice autohtone si a avocatilor ei? Pentru ca guvernuLUI, desi vandut ca tehnocrat, e de fapt o marztoaga zmucita in n-shpe directii--doar nu va inchipuiti ca d-na dela Justitie da raportul in acelasi loc cu domnul dela Interne, adica prim-ministrului cum ar fi firesc. Pentru ca 'lucrul bine facut' la profesorasul de oras provincial romanesc KWJ s-a terminat odata cu plantarea acestuia la Cotroceni? Pentru ca partidele promoveaza de ani buni jucatori de glezna? Pentru ca premiantii anilor 1990 nu si-au mai revenit de cand au fost scosi pe margini? Pentru ca romanii in general detesta planificarea, scuzandu-se ca nu vor sa fie acuzati de nostalgia cincinalelor?

Observati ca printre motivele incremenirii in status-qvo si in speranta in hazard n-am inclus voia ambasadelor. Intr-adevar, la o conjunctura a banilor ca azi, nu mai ceri voie, propui si ii dai drumul/faci! E datoria diplomatilor si teoreticienilor sa explice dupa ce si cum. Desigur, mai e un ingredient lipsa: Un minim de coeziune in jurul ideii ca mai binele trebuie si se poate obtine incepand de azi.

Studiu de Caz: Puneti intr-o lista toate proiectele pe care le vedeti de nerealizat in jur din motiv de lipsa finantarii. Pentru inceput, ganditi-va ca finantarea nu-i o problema si treceti la schitarea implementarii--cu mecanisme de preventie a fraudei si controlului calitatii. Continuati prin a gandi la toate felurile de beneficii de pe urma proiectului in cauza. Daca profitul pe care l-ati putea imparti cu altii, dupa ce deduceti costurile din beneficii, este mai mare decat 1%, pastrati propunerea de proiect in lista! Deja veti fi facut un prim si important pas in directia unui plan national pentru Romania!

 

Smaranda Dobrescu Daca am avea bani sa finantam infrastructura prin autostrazi, drumuri judetene modernizate, cu aeroporturi in marile orase, beneficiile scontate- si nu le pot banui pe toate- in sensul necunoasterii numarului de investitori potentiali atrasi, ar insemna une grande fortune. 
Daca as avea bani sa incep cu cerintele Renault si Ford de drumuri, beneficiul financiar ar fi important dar subsidiar in raport cu beneficiul ramanerii lor in tara, locuri de munca, etc.NU stiu daca deja nu e prea tarziu... Se poate continua, desigur acest exercitiu cvasi utopic, cvasi fezabil..

 

Prospectiv A-z .
SUNT MAI MULTI BANI DECAT POATE ECONOMIA ABSORBI! Nu existenta banilor e problema, ci lipsa planurilor. In Romania s-ar putea sa mai fie si lipsa mainii de lucru, dar dl. Marian Munteanu se refera la capacitarea romanilor de oriunde, un prim si important pas in directia rezolvarii problemei implementarii.

 

Prospectiv A-z .
Bancile centrale ale lumii (SUA, Japonia, BCE, China etc.) tiparesc bani la greu. Rate ale dobanzii NEGATIVE sunt deja aplicate--asta inseamna nu doar ca oamenii vor trebui sa dea bani sa-si tina banii la banci, ci si ca planurile de pensii si asigurari isi vad modelul in pericol de moarte. Ganditi-va la trilioane de euro/dolari care-si cauta locuri unde macar valoarea nominala sa se pastreze. S-a cumparat deja tot, se fac eforturi acum pentru a zadarnici fuga catre metale pretioase. Piata de real estate este o farsa, dela Vancouver la Shanghai. Cand vad romani cum merg cu caciula in mana pentru cativa firfirei si asteapta inca nustiu ce zmei de investitori ma apuca groaza! Ce investitori? Astia care au izbit oistea in gard?! Am tot atata incredere in astia cat am in intreprinzatorul care vinde mici si bere la halba pe plaja in economia de tranzitie/dereglementata.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z e reconfortant sa stim ca sunt mai multi bani decat putem noi cheltui, dar fondurile de dezvoltare vin pe de o parte din fondurile structurale UE (0,00% consumate in 2016) si din capitalul de investitii romanesc sau intrat in tara. Bugetul arata ca acest capital nu e semnificativ iar indicatorul impozit pe profit este colectat putin peste 20% din cel preconizat. Banii de investitii din buget sunt coparticipari sau resturi de investitii esalonate. Probabil ca ar mai fi vorba de atragere de noi investitori. Care e cuvantul fermecat?

 

Prospectiv A-z .
Cuvantul fermecat: Initiative de stat si/sau private ROMANESTI.

P.S. Daca ne cramponam sa cheltuim banii in cadrul excesiv de rigid al UE/FMI, ar trebui sa ne punem SERIOS problema daca nu-i cazul sa cautam cai complementare acestora de dezvoltare. Cele sugerate de mine sunt inca in sistemul mondial actual, deci nu vor supara in mod fundamental pe careva.


Smaranda Dobrescu De acord. Capitalul romanesc nu a fost niciodata incurajat la noi. Cand indraznea cate o firma romaneasca cu 20 oameni sa se prezinte la cate o licitatie, desi venea cu un produs conform caietului de sarcini si cu pretul cel mai mic, pierdea din cauza ca nu putea concura in bonitate cu sa zicem Foxboro! Care firma straina pleca cu profitul in tara ei fara sa mai reinvesteasca nimic.Daca ma gandesc cat s-a furat de marii rechini romani , miliarde de euro in doua decenii, acesti bani daca in loc sa se transforme in vile si iahturi parcate in Monaco ar fi demarat afaceri romanesti, eram departe. Statul la randul sau poate sa-si faca un plan etapizat de renationalizare, poate sa citeasca planurile lui Corbyn, poate sa dea legile asteptate (holding si actionar minoritar), etc. Poate incuraja romanii din afara sa revina garantandu-le facilitati de reasezare si in schimb acestia sa se implice in afaceri sau know how, etc.

 

Doina Nicolescu Smaranda Dobrescu, da statul poate. Dar cei care sunt la putere nu pot si nu vor! Exemplu: Ghinea.

 

Prospectiv A-z .
Nu va impiedicati, doamna Doina Nicolescu, di ghini(sic!). Cand vor aparea romani cu planuri, astia di ghini vor dispare primii!

 

Dinica Roman "cadrul excesiv de rigid al UE/FMI" este neoliberalismul, virusul mintii care aduce dezastrul si in Detriot nu numai la Oltchim
https://www.flickr.com/search/...

Search: Packard Automotive Plant, Detroit | Flickr


Smaranda Dobrescu Declinul industriei de automobile?

 

Dinica Roman Declinul civilizatiei!

 

Doina Nicolescu Prospectiv A-z , din experienta mea oamenii de acest fel nu numai ca nu fac un pas in spate, dar au sa dea in cap celor care pot si vor.

 

Prospectiv A-z .
Sa faca bunii romani planurile de care scriu si mai vorbim!

 

Prospectiv A-z .
Se pare ca Ucraina este in pragul admiterii falimentului fatza de FMI--o situatie fara precedent. Daca se da drumul la asta, vom asista la o noua dinamica a creditului--e posibil ca banii chinezesti sa le sufle in ceafa FMIului/americanilor care ar pierde teren daca lumea s-ar indrepta catre alte sisteme de creditare mai potrivite cu tzelurile declarate.

 

Stefan Kovacs Păi din păcate nu există nici un fel de idee pentru un viitor pe termen scurt, mediu sau lung. Atunci când îți vinzi tot- dar chiar tot- nu prea mai ai nici un fel de cuvânt de spus- fie el și un guvern format din cele mai reprezentative personalități istorice. Atunci când vinzi tot și dai și niște legi permisive la culme pentru patronat- ți-ai nenorocit și cetățenii. Văd deja capitaliști explicând foarte calm membrilor acestui guvern că au o durere nemăsurată în cot de ce spune unul sau altul dintre miniștri și că n-au ce să le facă pentru că 1. proprietatea este a lor; 2. legea nu îi obligă la nimic. Citeam despre "taxa pe ruină" pusă de primăria Mangalia și despre cât s-a râs prin completele de judecată când onor justiția a zis că o astfel de taxă nu există. Aștept cu interes privatizarea drumurilor (au început deja- am văzut tăblițe cu "Drum privat" ) și mesajul de la ambasadorul SUA că cine n-are treabă poate imigra în Irak sau Siria...

 

Doina Nicolescu Drumul din Sinaia spre cota 1400 este inchis cu un gard. Se poate ajunge sus numai cu telefericul sau peste Paduchiosul la Piatra Arsa si apoi per pedes. Nu stiu cum a ajuns drum privat! Cand s-a construit hotelul de la cata 1400 (inainte de razboi) drumul era public.

 

Dinica Roman Radu Golban, din formatiunea d-lui Marian Munteanu, pune problema in termeni asemanatori.
http://www.cotidianul.ro/fondul-european-de-investitii.../

 

Smaranda Dobrescu Este ciudat ca la noi nu a existat interes pentru a beneficia de existenta unui FIES. Suntem singura tara UE care nu are o Banca Nationala de Promovare. Inteleg ca o banca cum ar fi CEC-ul ar putea in prima instanta sa devina BNP. Nu realizez de ce acest guvern tehnocrat, plin de birocrati UE care ar trebui sa cunoasca astfel de institutii si posibilitati de finantare, pe de o parte nu se implica si pe de alta parte nu acceseaza nici fondurile structurale obisnuite. Pai, sa nu ma gandesc ca Ioan Mircea Pascu are dreptate ?

 

Draghi Puterity Pentru ca in UE mai se aplica si criteriile Basel N (nu stiu la ce numar au ajuns) care permite ca numai cei care au prieteni la agentiile de rating sa poata fi creditati. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f57/1/16/1f609.png;) Adica daca nu ai bonitate, real, sau pentru ca te-ai suparat cu bancile, tre sa oferi cam 12-15% dobanda pe an pentru un credit.

 

Prospectiv A-z .
Inteleg ce spui, dar sunt surse de creditare neconventionale (BRICS si/sau comerciale) care stiu mai bine cum e cu ratingul...


Smaranda Dobrescu În măsura în care capitalismul este făcut pentru toţi, nu numai pentru elite, ceea ce s-a realizat până acum este mult prea puţin. Considerând că această deficienţă este exacerbată de Criza mondială şi probabilistic va fi şi mai dificil, capitalismul românesc riscă să afecteze percepţia generală despre modul de organizare politico-economic al societăţii. Cu alte cuvinte, în cazul eşecului de a tranziţiona la un capitalism în versiunea 2, şansele sunt să devenim o republică bananieră cu aspect pregnant de piata de desfacere.
In versiunea 2 utilizatorii nu se limitează la condiţia de consumatori, ci devin ei înşişi creatori de valoare. Mutatis mutandis, capitalismul în versiunea 2 trebuie să creeze condiţiile prin care consumatorii să poată deveni şi creatori de valoare în capitalism. La momentul acesta, adăugam doar că în versiunea 2 a capitalismului, rolul principal de creatori de valoare este al antreprenorilor, economici si instituţionali, într-o mişcare de jos în sus. Statul nu trebuie decât să asigure că accesul la resurse şi arbitraj este egal pentru toţi, adică făcut pe bază de principii care să asigure egalitatea de şanse şi să stimuleze creşterea economică. 
Aceasta idee dezvoltata de Flavius Chircu impreuna cu mine in 2014 in cadrul seriei de dialoguri prospective pare sa fie luata in seama in sfarsit de catre ambele partide importante ale Romaniei. Programele partidelor plecand de la observatia evidenta a prapastiei dintre capitalul romanesc si cel strain existenta la noi propun infiintarea unor fonduri de investitii si a unei banci de investitii de dezvoltare care sa furnizeze capitalul necesar finantarii unor proiecte romanesti de investitii. Liberalii definesc si modul de pornire, adica un ajutor de stat de 200 mii euro care sa fie capitalizat si investit cu un randament suficient de mare incat in decurs de 5 ani sa existe 24 mld. euro investiti treptat in economie, pe masura inmultirii capitalului. Dupa cum spunea si Flavius mai sus pe niste proiecte valabile de investitii daca calculul valorii adaugate, prognozat este peste un procent de 1% este fabulous. Pana aici, totul suna bine. |Mai departe imi exprim insa ingrijorarea reala ca masurile prevazute in planul fiscalitatii de micsorare drastica a taxelor, contributiilor sociale si TVA, vor produce un minus de venituri bugetare care va trebui acoperit din ceva. Acel ceva va fi aproape sigur ajutorul fondurilor de investitii si al bancii de dezvoltare care probabil vor avea in virtutea ajutorului de stat acordat o mentiune de ajutor al statului la nevoi speciale. Cat de important va fi acest ajutor inca nu se poate evalua dar e sigur ca se va compromite planul de investitii romanesti. 
O alta problema ar fi aceea de incredere acordata de stat administrarii private a institutiilor financiare nou create care pot ajunge fara control sever sa alimenteze profiturile marilor companii multinationale.
In concluzie, pornind de la ideea ca statul modern se bazeaza pe taxe, fara un cuantum suficient al acestora functiile importante ale statului nu se mai pot sustine. Ca urmare partidele trebuie sa gaseasca alte masuri de limitare a saraciei diferite de reducerea importanta a taxelor care in mod obligatoriu va anula rolul fondurilor si bancii de investitie de creare de capital romanesc.

http://blog.prospectiv.org/.../dialoguri-prospective-ii.html

 

Dialoguri prospective (II)

think-tank, peromaneste, discursiv, romania, economie, istorie, antreprenor, social, capitalism, socialism, social…

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY GRUPUL PROSPECTIV

 

Prospectiv A-z .
Multumesc pentru readucerea acestui proiect teoretic al nostru in discutie, Smaranda! Mai ales acum, cu ocazia bine punctata de tine a fondurilor de investitii nationale ce apar in programele politice ale principalelor partide romanesti.

Este un prim pas pe un drum care poate duce la revirimentul economiei nationale sau la inca o schema prin care cei putini si smecheri lasa ce a mai ramas din Romania cu ochii in soare. Ar fi nevoie de cateva reforme institutionale (unele stipulate chiar de noi) si de oameni competenti si onesti.

As adauga faptul ca am coautorat lucrarea citata de Smaranda prin prisma atunci-recentei mele incercari de a face ceea ce spuneam acolo in Romania.

Cat despre scaderea continua a impozitelor, am o banuiala cum ca PSDului i se promite (a cata oara?!) ca daca va sustine astfel de masuri de asfixiere a statului, va putea sa-si castige legitimitatea cu sponsorii externi ai statusqvo-ului. O aberatie suicidala la nivel de stat, indiferent ca vine dela liberali sau socialisti!!!