Cum e cu planul de tara.. – 24 august 2016
Prospectiv A-z
Se tot vorbeste despre nevoia unui plan de tzara. Mai cu seama in preajma alegerilor. Pe timp de criza, existenta unui plan, chiar daca imperfect, te pune intr-o situatie mult mai buna decat absenta unui plan. La timpul nostru, cand bancile centrale creaza bani cu nemiliuita, cea mai mare presiune a investitorului contemporan este sa gaseasca un loc in care sa investeasca muntii de bani cu rata de profit peste zero. Cand scriu peste zero ma refer la faptul ca multi ar ucide pentru un nenorocit de 1%. Ati citit bine, a promite unu la suta rata de profit/dobanda iti va aduce bani mai multi decat poti cheltui la un moment ca acesta.
In conditiile astea, ma intreb, de ce este asa de dificil pentru Romania sa atraga investitii pe termen lung cu care sa se finanteze initiative de stat si/sau private ROMANESTI? Pentru ca B"N"R se ocupa de hartuirea activitatii economice autohtone si a avocatilor ei? Pentru ca guvernuLUI, desi vandut ca tehnocrat, e de fapt o marztoaga zmucita in n-shpe directii--doar nu va inchipuiti ca d-na dela Justitie da raportul in acelasi loc cu domnul dela Interne, adica prim-ministrului cum ar fi firesc. Pentru ca 'lucrul bine facut' la profesorasul de oras provincial romanesc KWJ s-a terminat odata cu plantarea acestuia la Cotroceni? Pentru ca partidele promoveaza de ani buni jucatori de glezna? Pentru ca premiantii anilor 1990 nu si-au mai revenit de cand au fost scosi pe margini? Pentru ca romanii in general detesta planificarea, scuzandu-se ca nu vor sa fie acuzati de nostalgia cincinalelor?
Observati ca printre motivele incremenirii in status-qvo si in speranta in hazard n-am inclus voia ambasadelor. Intr-adevar, la o conjunctura a banilor ca azi, nu mai ceri voie, propui si ii dai drumul/faci! E datoria diplomatilor si teoreticienilor sa explice dupa ce si cum. Desigur, mai e un ingredient lipsa: Un minim de coeziune in jurul ideii ca mai binele trebuie si se poate obtine incepand de azi.
Studiu de Caz: Puneti intr-o lista toate proiectele pe care le vedeti de nerealizat in jur din motiv de lipsa finantarii. Pentru inceput, ganditi-va ca finantarea nu-i o problema si treceti la schitarea implementarii--cu mecanisme de preventie a fraudei si controlului calitatii. Continuati prin a gandi la toate felurile de beneficii de pe urma proiectului in cauza. Daca profitul pe care l-ati putea imparti cu altii, dupa ce deduceti costurile din beneficii, este mai mare decat 1%, pastrati propunerea de proiect in lista! Deja veti fi facut un prim si important pas in directia unui plan national pentru Romania!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu