miercuri, 1 noiembrie 2017

Vosganian si fiscalizarea oului

Vosganian si fiscalizarea oului – 5 ocTombrie 2017

PAz shared Alexandru Racu's post.
Vosganian are pacate neoliberale mai mari pe constiinta--a se re/vedea activitatea lui din timpul Guvernului Tariceanu...

Interesant în această pledoarie pentru convertirea valorii de utilizare în valoare de schimb și, pe cale de consecință, a micului proprietar autosuficient în forță de muncă desțelenită, migrantă și dependentă de fluctuațiile pieței globale, e faptul că Vosganian vine din zona dreptei tradiționaliste, cu accente mistice strămoșești și atașată valorilor ancestrale, etc. Dincolo de instrumentarea abuzivă a noțiunilor teologice, cu scopul justificării neoliberalismului postcomunist, pe care am analizat-o în Apostolatul antisocial, ar merita scrisă probabil și o analiză concentrată pe mobilizarea imaginarului tradiționalist cu rădăcini interbelice în sprijinul proiectului neoliberal al anilor '90, precum și pe contradicțiile inerente care există între cele două tipuri de proiecte. În orice caz, pe la sfârșitul anilor '90, dreapta lui Vosganian însemna valorile eterne ale satului românesc plus darwinism social pe principiul scapă cine poate și, odată cu eliminarea granițelor, fuge care unde apucă, cu ceva nuanțe protecționiste minimal-declarative, și oricum antisociale, de-a dreptul comice (Vezi spre exemplu https://aliantadreptei.wordpress.com/…/uniunea-fortelor-de…/)



Smaranda Dobrescu Pe perioade mai lungi de timp, autoconsumul din gradinita proprie aduce economii sistemului medical. Bolile de multiple feluri cauzate de alimentatia actuala din supermarketuri, mai devreme sau mai tarziu tot la medici ne indreapta. Chimicalele si celelalte ingrediente din alimentatia producatoare de PIB necesita venituri bugetare in crestere catre CNAS. Asa ca... unde nu avem mai multi posibilitatea sa mancam oua de la gainile proprii.. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f24/1.5/16/1f641.png:-(

Draghi Puterity Imi vine sa ii raspund lui VV in asa fel incat bugetul sanatatii sa fie nevoit sa creasca cu cateva zeci de mii de $.
Ovidiu Stoica Fara ironie, de fapt are dreptate Vosganian. Romanul mai bine pierde cateva ore si isi bate singur covoarele decat sa le duca la o firma de curatat/spalat covoare (deci auto-consum de servicii). Munca aia nu se impoziteaza, statul nu primeste si el ceva fiindca jobul dispare de pe piata muncii impozitate.... Problema insa nu e mentalitatea ci salariile (in general) mici din Romania. Daca in alea cateva ore ar fi castigat la locul lui de munca o suma mai mare decat cea pe care ar plati-o la o curatatorie atunci nu si-ar mai bate singur covoarele ci ar munci extra la job.

Prospectiv A-z .
As numi aceste ore nu pierdere ci investitie. Aici unde sunt, totul este pe sistemul Varujan, generam puzderie de tranzactii dar apoi mergem cu masina la sala de sport. Ce cumparam, fie ca-i serviciu, fie ca-i produs, la preturile pe care marea majoritate si le poate permite, sunt standardizate la cel mai mic numitor comun. Asa ca mai bine dai un ban in plus sa n-ai de-a face. Pardon, mai bine ti le faci cu mana ta. Investesti astfel in a da vietii cat de cat un sens..
.
Anna Zelinski Nu știu la ce fraudă pot încadra ungerea cu mir a lui Vosganian că perfidia nu pare a fi impozitată.

Claudia Giurca Pentru o asemenea analiza, nu spera sa ajunga nominalizat la premiul Nobel? Sperante, ca noua sa ne placa, sa nu aiba!

Smaranda Dobrescu Asteptam pana luni cand va fi acordat premiul pentru economie https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:-)

Anna Zelinski Îmi amintesc de perioada de vîrf a crizei alimentare, când Ceaușescu s-a încăpățânat să plătească datoria externă; o vecină a părinților avea o capră și 2 nepoței. Edilii comunali voiau să o oblige să ducă laptele la achiziție. Izvorul inspirației ticălosului ...

Draghi Puterity Il invit pe domnul Vosganian sa vina sa imi numere ouale. Alea din productia proprie.

Smaranda Dobrescu Vei datora la buget cel putin 1 leu, nu se stie daca pe luna sau pe an, sau..

Smaranda Dobrescu E posibil ca programul de guvernare PNL (tocmai ce-o fi lucrat la partea economica, D-l Vosganian) sa prevada impozitarea micilor gospodarii si a agriculturii de subzistenta. De cand se chinuie D-l Lazea de la BNR sa reuseasca sa mareasca veniturile tarii! Cat vor castiga in felul acesta vor pierde prin puzderia de inspectori care numara ouale si usturoiul.

Prospectiv A-z .
Numai asa cuplezi marea majoritate romaneasca la capitalism. Spre al cui folos e o alta discutie.

Draghi Puterity Dar nu e asa ca daca cresc veniturile la stat, acesta nu se mai imprumuta atat de des, si creste ROBOR-ul? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fb0/1.5/16/1f609.png;)

Smaranda Dobrescu E o gandire adanca, Draghi! Credeam ca doar BNR-ul e capabil de asa ceva!

Draghi Puterity Pai din netzarmurita intelepciune a BNR m-am inspirat si eu https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/faa/1.5/16/1f603.png:D

Prospectiv A-z .
Constantin Gheorghe: Vosganian știe el ceva, dar e mai mult scriitor, decât economist. Acum. Da, partea "primitivă" a economiei(prezentă peste tot în lume, indiferent cât de dezvoltată e economia) face cam 20% din PIB. E povestea cu "ce ar fi dacă am fiscaliza ce gătește gospodina sau șurubărește bărbată-său." La noi partea asta este probabil mai mare. Dar nu mai bine schimbăm noi fiscalitatea, și renunțăm la cota unică?

Aricelul Picătură: Sa pună un impozit pe "autoconsum", dom'le! Nu m-ar mira.

Liliana Babus: Vosganian e genu' "causeur", mare branza ca a lansat si el niste... dume! Ma autodemasc: cultiv ierburi aromatice, patrunjel, ardei, rosii cherry, hasmatuchi, turmeric etc etc etc nu doar pe balcon, ci si pe pervazu' din bucatarie! Iar daca as avea o curticica, aici, in plin... sector 1 al Capitalei, as cumpara si niste gainuse ouatoare, plus un cocos, pe post de... orologiu al cartierului, sa crape de necaz vecinii! 

Emilia Marin: Pai ce altceva inseamna economia de piata decat crestere nelimitata si consum asisjderea, galopant?! Eu am zis mereu, repetand ce spun altii mult mai destepti: Vreti sa protestati efectiv impotriva unor proiecte de legi, a unor hotarari de guvern, sa fortati mana afacerilor veroase intre guvern si corporatii, atunci uitati iesirile in strada cu telefonul mobil colorat, a ajuns sa fie, in cele mai multe cazuri, doar spectacol, o baie de multime. Protestati cu buzunarul, incetati sa cumparati o zi, doua, trei, o saptamana, nu cumparati niciun fel de marfa de corporatie, zero. Este lucrul care inspaimanta de moarte, stoparea consumului. Dupa atacurile de la 9/11 ce-a zis Tufish? Aratati patriotismul vostru iesind la cumparaturi. Unde mai pui ca psihologii au conchis ca e si terapeutic, chiar daca pe termen scurt, ca o doza de cocaina, care trebuie repetata mereu si mereu pana la ruina fizica.
Nici nu trebuie sa fie toata populatia activa implicata intr-o astfel de "greva"-protest. Un procent care sa treaca de 30% si tinde in timp catre 50 poate fi o lovitura dura si un avertisment serios. Si lumea merge la lucru, isi vede de treaba, fara violente si impuscaturi in strada.

Prospectiv A-z .
Constantin Gheorghe: Mă tem că textul lui Vosganian este citit superficial. Dar asta e! Ca politician trebuie să-ți ții gura. Orice poate fi folosit împotriva ta!

Valer Simion Cosma: L-am citit și recitit. Mi se pare o nesimțire să vii cu astfel de observații în condițiile în care în mediul rural fără un pic de gospodărie o duci extrem de greu la cum sunt salariile și oportunitățile de carieră.

Constantin Gheorghe: Nu de la cugetările lui Vosganian vine sărăcia de la țară. Care e o realitate. Cruntă, în unele părți. De fapt, el e doar laș. Pentru că nu vrea să deschidă discuția despre eroarea cotei unice. Care a accentuat disparitățile, și a mărit sărăcia. De unde bani în plus la Buget, dacă reduci ca nebunul taxe și impozite,. iar răspunsul economiei este fuga de Fisc? Cum să mărești baza de impozitare? Rămâne doar reducerea în continuare a numărului și calității serviciilor publice și prestațiilor sociale.

Valer Simion Cosma: De acord. N-au curaj să pună problema impozitării progresive dar aruncă remarci din astea.
Prospectiv A-z .
Luminița Iliescu: Un economist care a fost acuzat de subminarea economiei naționale și a creat un prejudiciu de 130 de milioane de euro, nu are dreptul să facă niciun fel de propuneri legate de economie și despre orice pe lumea asta!


Teo Tucan: Exact cum Dinu Patriciu dădea lecții de management în ziarul Adevărul, în timp ce tot trustul Adevărul se ducea în cap și câteva sute de oameni își pierdeau locurile de muncă. Porci ordinari, lipsiți de bun simț.

Smaranda Dobrescu In 1990-91, Banca Mondiala tinea seminare cu politicienii pe aceasta tema. Sa nu credeti ca nu au incercat sa fiscalizeze oul, mararul, rosia, patrunjelul. S-au oprit, s-au desumflat profesorii caci taranul roman nu avea bani sa-si cumpere carnetelul cu facturi, nu stia sa scrie, nici sa faca socoteli cu TVA. Cand s-a pus problema angajarii unui contabil de fiecare familie care dorea sa vanda mere toamna, de exemplu, nu au mai venit in piete, s-au dus la margine de sosea, i-a prins, i-a amenintat cu politia, le-a confiscat amarata de marfa. Asa au aparut intermediarii, motiv sa mai scoti o piele de pe taranul batran, muncit cu grija copiilor ai caror parinti erau in Italia. De atunci sub diverse forme s-a tot ridicat ptoblema fiscalizarii productiei de subzistenta. Imi pare rau, inca nu tine. DE ce nu impoziteaza progresiv, de ce nu impoziteaza averile sau de ce pur si simplu lasa mari companii si banci sa declare ce vor in privinta profitului?. Si e vorba acolo de milioane.

Bochis Borşanu Alexandru Silviu În sfârșit !!! Evazioniști după gratii. Bravooo DNA !

Claudia Giurca Vosganian nu lucreaza la DNA. Sau aceasta analiza sta la baza unui denunt pentru a scapa de alte probleme?

Bochis Borşanu Alexandru Silviu Bine, bine ! Dar e denunțător „relevant"! ..... Evidențiază niște indicii temeinice, dacă nu, chiar suspiciuni probabile. ....... Să nu minimalizăm cinstea armeanului și aportul la economia de piață


Dimpotriva, economia naturala, de subzistenta, te tine la distanta prudenta de consumul excesiv, pe credit, de plastic si resturi alimentare daunatoare mediului, de ingrediente chimice toxice si de animalute sau plante modificate genetic, de suplimente alimentare si sulemeneli si, desigur, de banci. 
Te face mai rezilient in fata asa-ziselor riscuri sistemice pe care le genereaza din cand in cand lorzii dezastrelor. 
Am mai multa incredere in ouale, rosia, puiul si carnea de porc primite de la ai mei, de la tara, decat in chestiile de la hiper-marche. 
La tara, mancarea nu se arunca. Se face cat e nevoie. Si nu e ambalata in plastic. Si nu produce jungla de asfalt.
Claudia Giurca Fara sa ma pricep nici un pic la economie si la fenomenele de piata, cei care va pricepeti, poate nu sunteti socati de calculul rece a dlui Vosganian, eu pot spune ca mie scarba de cei care isi mananca de sub unghii. Sunt atat de infuriata, incat pot spune bazaconii de genul, de ce nu se circula banii multi pe care ii dau colectionarii pe operele de arta? Sa zicem ca acesti bani pe care ii "investesc in opere de arta, sunt toti bani curati si au fost impozitati o data. Dar acesti bani sunt pusi l;a pastrare, nu circula in piata. De ce nu se incearca un proces, o tendinta economica prin care sa nu se permita comertul acelor opere de arta la preturi fabuloase? De ce nu se pune un procent din bani obligatoriu pentru opere ale artistilor in viata. De ce sa nu traiasca si ei sa poata plati taxe, sa-si faca pensie si asigurare de sanatate. Artistii, a caror lucrari sunt astfel atat de bine cotate, au trait extrem de modest. Si atunci, daca tot nu mai poti de ouale si salata din curtea amaratilor de romani, de ce nu gasesti o cale ca 0 parte din banii intemnitati sa iasa la lumina. Nu stiu cine spunea ca numai la noi taranii mai tin gaini in curte. Eu stiu ca nu este asa.

Prospectiv A-z .
Arta despre care vorbiti este un mijloc de tezaurizare. Cei care au prea multi bani si nu mai au in ce sa-i bage se uita sa-i puna in obiecte care sa le pastreze sau chiar sporeasca valoarea. Acesti oameni se presupune ca au platit deja taxe pe acesti bani, mai platesc si TVA, iar cei care incaseaza vor recicla banii in economia reala, caci nici ei n-au ce sa faca doar cu hartiile pe care-s tipariti banii. Numai bolnavii mai dorm pe saltele de bani.

Ideea cred ca este alta si s-a comentat deja in sensul acesta. Ar fi nevoie de o taxa progresiva, numai ca neoliberalii timpului nostru se tem de asa ceva precum naiba de tamaie.

Smaranda Dobrescu Mai e o posibilitate de a ajuta pe artistii tineri sau mai putin tineri care traiesc din greu. Daca sunt inregistrati ca persoana fizica, oricine ii apreciaza si doreste sa-i ajute poate face mentiunea odata pe an ca un procent din impozitul lor sa fie indreptat catre cel indicat: poate fi un spital, un camin de batrani, un artist Asociatia lui profesionala, un ONG, etc. Este legea sponsorizarii.

Claudia Giurca Pana acum nu am avut treaba cu colectionarii, atacul pe care l-am adresat mi s-a parut la fel de injust ca si cel la adresa celor care mai traiesc din ceea ce produc sau mai fac cate un troc.


Eutanasierea găinii care dă ouă nefiscalizate? Mai bine rezolvăm problema prin desființarea, prin decret, a țăranului român!
Nu există partid la ora asta care să înțeleagă problema țărănească. Vă miră declarațiile ultra-neoliberale ale lui Vosganian, un presupus conservator, care ar vrea să vadă țăranul împingând căruțul la supermarket, cumpărând ouă industrializate, pui crescuți cu forța şi mălai din porumb modificat genetic? Asta în condițiile în care nu are bani de pantofi şi cei în putere au produs un exod fără precedent dintr-o țară care nu se află în război, prestând munci necalificate în vest, fracturând familii şi destine (inclusiv de copii), în loc ca să lucreze pământul, contribuind la SECURITATEA ALIMENTARĂ a României. Gândiți-vă la ce a făcut sau a propus PNȚCD cât a fost valid ori acum, când ar fi avut libertatea să spună absolut orice, fiind quasi inexistent ca partid - ar fi putut să strige în gura mare ceva ce ar fi putut da idei despre soluții ''țărăniste'' pentru satul românesc. Nimic! Nada! Vax!
Conservatorismul, fără să se înțeleagă nu numai chestiunea satului, dar şi vremurile pe care le trăim, este ca o țuică fără alcool.
Nici de gargară nu e bun.

Prospectiv A-z .
Mircea Puscasu: "Aparatul de stat, impotent si fără ouă, râvneşte la ouăle bunicuțelor independente. Administrația statului are in gestionare resurse cu valori enorme si nu reuşeşte decât să falimenteze şi să vândă pe 30 de arginți. Aur, wolfram, argint, cupru are la dispoziție această administrație (şi era dispusă să dea unor corporații peste 90% parte, doar ca să le extragă), iar acum se uită invidioasă la ouăle țăranilor vrednici şi gospodari. Halal kerem, bre!"

https://www.facebook.com/Multimedia4Phones/posts/1453539441432998
Image may contain: text


Prospectiv A-z .
Fața nevazuta a agriculturii vosganiene...See More



Claudia Giurca N-am citit pana la capat, dar, uite, intr-adevar lucreaza atat de multi oameni in servicii ca sa rezolve toate problemele legale. Ca in vorba aceea, un prost arunca o piatra in balta, si nu stiu cati destepti se chinuie sa o scoata. La asemenea probleme nu vad rezolvarea, vor fi interese care vor sa ne transforme pe toti in vegetarieni si interese care vor sa ne indoape cu toate porcariile, iar ei se lupta pe viata si pe moarte. Iar oameni care iubesc mai mult animalele decat oamenii, activisti doar in drepturile animalelor nu si in cel al oamenilor, al copiilor, sunt foarte multi.

Alexandru Botu Cucurigu boieri mari, vreti punguta cu doi bani? Ignorati povestile?

Niciun comentariu: