joi, 21 august 2014

Pana si bunul rege Henric al IV-lea de Navarra



Pana si bunul rege Henric al IV-lea de Navarra-19 august 2014

Stefan Kovacs
Educație, Sănătate, Nivel de Trai

Bunul rege Henric al IV-lea de Navarra spunea undeva pe la sfârșitul anilor 1500 - atunci când a pus Bourbonii pe tronul Franței că-și dorește ”ca fiecare francez să aibă o găină-n oală Duminica”. Bunul rege ar putea să fie luat drept model de conducătorii actuali din România care-și doresc tot felul de prostii- uitând ce e mai important. Alegătorii lor.
Cu tot respectul pentru Dreapta- nu se poate. Nu funcționează. Puțină lume știe că dna. Thatcher era să piară alegerile din 1982 pe motivul extrem de simplu al coborârii accelerate a nivelului de trai- în Marea Britanie !- prin aplicarea ideilor neocon. A salvat-o războiul Malvinelor.
România este o țară săracă. Nu cred că este o noutate. România a fost o țară săracă în interbelic- atunci când - ca și acum- se urmărea acumularea de mari averi pe munca neplătită sau plătită foarte prost a celor mai mulți dintre cetățeni. Comunismul- o fi fost adus de tancurile rusești- dar a căpătat aderenții care l-au transformat într-o mișcare de mase- exact pe acest motiv- sărăcia.
Avem cumva statistici care să ne spună câți dintre cetățenii României își culcă copiii sătui ? Poate că pentru adepții ”justiției mai presus de orice” nu e un lucru foarte important- pentru unii dintre concetățenii noștri este.
”Cornul și laptele”- mult hulitul program al dlui. Năstase- a fost în realitate un lucru extraordinar- o încercare de a oferi măcar o gustare consistentă zilnic pentru elevi.
Avem cumva statistici care să ne arate câți dintre cetățenii - în nevoie- ai acestei țări nu-și permit un tratament strict necesar- de radioterapie ? Ca om care a trecut prin așa ceva pot descrie cum se întâmplă lucrurile - ți se spune- ești bolnav, trebuie să faci radioterapie. După care te duci la spital și afli că te înscrii pe o listă de așteptare și-ți vine rândul în 6 luni. Dacă între timp nu mori. Sau dacă nu se defectează instalația. Între timp e foarte bine, ne trimitem scrisori prin care-ți cerem ție, cetățean conștient votul, eventual dăm declarații că semănăm cu Nelson Mandela- dar închidem spitale. Pentru că problema sănătății pot să și-o pună doar oamenii bogați ”România nu mai e un stat social”.
Avem cumva statistici care să ne spună câți dintre elevii și studenții acestei țări își pot cumpăra cărți ? În 1988- când mi-am dat eu licența- a face o greșeală de exprimare de genul ”statisticienii știe” era ceva dezonorant. Azi o face vicepreședintele unui partid care e și profesor de matematică- ca să nu mai vorbim de comentatorii TV- zilnic- și de burtierele aferente- tot zilnic. O comentatoare de pe vremea lui Ceașcă care ar fi comis așa ceva n-ar mai fi intrat o lună pe post și s-ar fi ales și cu salariul tăiat.
Avem cumva statistici care să ne spună câți dintre cetățenii acestei țări au văzut vreodată Marea Neagră ? Aia de la Constanța, în josul hărții. Costurile- în condiții rezonabile- nu umblat pe jos și dormit pe plajă- se ridică undeva cam la jumătatea unui salariu mediu- pentru o familie.
N-avem nici un fel de astfel de statistici. Câți analfabeți sunt în România- o țară care lichidase analfabetismul în anii 70 ai secolului trecut ? Păi o estimare- rezonabilă- a analfabeților funcționali la un 35...40% din populația acestei țări minunate ar fi o estimare prudentă. Câți tuberculoși avem în România ? Tuberculoza fusese eradicată- tot în anii 60 ...70...și esențialmente este o boală strict legată de sărăcie. Evident că mai degrabă aflăm statistici despre caii verzi pe pereți.
Ce e de făcut ? Să devenim măcar pentru vreo 10 ani social-democrați. Din cei adevărați- cum au avut statele nordice la guvernare din anii 30 încoace. Să investim masiv- nu în telegondole sau piramide de sticlă la primării- ci în Educație. Ar fi chiar așa de groaznica ca TOATE investițiile- cu excepția celor de maximă urgență- să meargă 5 ani în Educație ? După care TOATE investițiile să meargă în Sănătate ?
Lucruri de minimă decență. Construirea unor aziluri și strângerea tuturor celor nevoiași de pe stradă- asigurarea unui pat curat și măcar a unei mese calde pe zi. Obligativitatea pentru TOȚI angajatorii la o masă-în natură sau în bonuri valorice- pentru fiecare angajat- zilnic. Concedii ieftine și decente. Se poate ? Evident că la ora actuală - datorită regimului Băsescu- România nu e un stat social. Dar poate n-ar fi rău să redevenim
Gabriel Chircu Domnul Kovacs pentru Presedinte!
S.K La o Bibliotecă. Primesc.
G.C  Din Alexandria.
S.K  Da.
S.K  Mama lui e capră. Iedul ăsta primește în mod sigur mai mult lapte decât media copiilor din România...
G.C  noroc ca ne scoatem la produsul final/daca nu cumva ne napadesc canibalii
Miki Marinescu-Colea Care este presedintele cu o platforma politica apropiata de idealul dvstra de Romanie? As vrea sa fiu in sync si sa votez pe cel care poate promite Romaniei asa ceva. Din cercetarile mele proprii nu am gasit asa ceva!
Smaranda Dobrescu Cateva statistici se cunosc: peste 40% din adolescenţii de 15 ani şi peste 38% din elevii de clasa a IV-a citesc cu dificultate. Suntem tara în care peste 40% cred că Soarele se roteşte în jurul Pământului
41% din populație este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială. 72% din copii acestei țări suferă de diverse forme de privațiune materiale. Doar jumătate din populația activă are un loc de muncă, un sfert din angajați muncesc pe salariul minim, care e unul derizoriu, iar o treime din cei apți de muncă au plecat peste hotare din cauza lipsei de perspectivă și a sărăciei.

Potrivit studiului World Vision România, 1 din 8 copii adoarme uneori sau întotdeauna flămând, iar 1 din 5 copii cu vârsta până în cinci ani nu a fost la medic în ultimul an.

De asemenea, 1 din 5 copii in rural munceşte înainte sau după şcoală, în timp ce 1 din 8 copii lipseşte de la şcoală pentru a munci în gospodărie.

Acestea sunt cifre reci, dar din pacate ele lasa reci si pe decidenti.
S.D  Tot la fel de revoltatoare sunt si procentele din PIB acodate educatiei si sanatatii, cele mai mici din Europa. Micimea acestora ne califica statul ca nefiind de tip social. Disproportionat de mari in aceasta abodare apar procentele acodate justitiei, sigurantei nationale, telecomunicatiilor speciale.
Asadar daca vreun candidat -presedinte ar fomula ideea realocarii de fonduri intre aceste capitole de cheltuieli ar fi un candidat al stangii. Va rog fumos sa-mi semnalati si mie daca eu nu bag de seama. Voi scrie un aticol laudativ, plin de optimism. Nu mi s-a intamplat de mult!!
M.M.C  Cred ca și părinții noștri sau chiar generația de baby boomers din România din mediul rural au muncit din fragedă copilărie în gospodăriile proprii și pe tarlaua proprie, mulți au rămas cu 4 clase primare, iar copiii lor cu scoli profesionale, repartizați prin orașele industriale. În zilele noastre școala a devenit o alegere (a choice), încurajați de apatia ca tot nu ai unde munci chiar dacă termini și o facultate.
M.M.C  Nu trebuie neapărat sa fii de stinga, ca sa-ti pese de starea poporului tau, de sănătate și educatie...trebuie doar sa gindesti ca poporul e familia ta, pentru care faci tot posibilul și sacrificiul!
S.D  Romania a fost si este o tara saraca desi sloganul bogatiilor sale nu a disparut. Este un adevar acela ca daca o tara ajunge in aceasta situatie trebuie sa investeasca in educatie.. Peste un numar de ani acei copii scoliti vor avea suficiente fonduri ca sa opteze sa nu-si mai foloseasca copiii la munca campului.Pentru asta este nevoie ca tara sa aibe anumite domenii pioritare carora sa le dea atentie. Am rezerve in a crede ca o guvernare de dreapta care are anumite reguli de redistribuire diferite de una de stanga ar putea sa propuna acum altceva decat invatamant si sistem sanitar privat.Totul este ca guvernarea care semnalizeaza directia stanga sa nu se piarda prin padurile luxuriante ale neoliberalilor promitatori.

Niciun comentariu: