joi, 28 iulie 2016

Anvergura capitalului romanesc

Anvergura capitalului romanesc – 30 iunie 2016
 
Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

Gheorghe Piperea

June 30 at 11:14am

Sunt la Parlament la o dezbatere referitoare la exporturile Romaniei. 
Dl vice-premier Borc a spus o cifra care ne poate suscita o problematica nationala de lunga durata, mai ales in urmarea oportunitatii Brexit-ului (puteti sa puneti ghilimele cuvantului oportunitate, daca vreti). Doar 50 de firme cu capital romanesc au cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Restul sunt firme cu capital strain. Tot dl vice-premier a spus ca in 2015, Romania a avut exporturi de 55 miliarde de euro. 
Ca administrator judiciar al Oltchim, firma cu capital romanesc majoritar, dar aflata in insolventa, as putea sa ma mandresc : cifra de afaceri pe 2015 a Oltchim a fost de 165 de milioane de euro. Exportul a a fost de 125 de milioane de euro, insemnand mai mult de 70% din cifra de afaceri. In primul trimestru din 2016 am vandut de 28 de milioane de euro, din care 73% la export. Oltchim este, deci, una din cele 50 de firme enuntate. Probabil, una din cele 2-3 care exporta mai mult de 100 de milioane de euro anual. 
Ca cetatean roman un pic mai informat decat majoritatea concetatenilor mei ma intreb cat de inteleapta a fost politica economica a ultimilor 26 de ani - privatizare ca scop in sine si determinarea directa sau insidioasa a celor 4 milioane de imigranti romani sa isi gaseasca de lucru oriunde, cu exceptia locului lor de origine.
Poate incepeti sa va intrebati si voi.

Niciun comentariu: