luni, 25 iulie 2016

La doua ore dupa Brexit

La doua ore dupa Brexit – 24 iunie 2016

Smaranda Dobrescu
 

Ce putem spune deocamdata despre Brexit? Cu toate banuielile de sorginte romaneasca asupra posibilelor fraude in favoarea ramanerii, nimeni nu a fraudat desi cele doua partide mari s-au pronuntat pentru ramanere si si-au expus mai spre final cu onestitate interesele economice pro-europene. Mai putem spune ca lira a scazutr rapid iar leul romanesc raportat la euro a sarit peste 4,55 .Secesiunea Scotiei, mai mult decat probabila si demararea procedurilor de aderare va aduce GB destule necazuri. Intre parerile romanilor impartite intre ideea disparitiei clasei de mijloc si a multinationalelor cu aceasta ocazie si ideea benefica a obligarii Uniunii Europene sa se reformeze in sfarsit, timpul va demonstra directia adoptata. Pana atunci este sigur ca unul din cei mai importanti contributori ai UE va disparea, acest mic"avantaj" fiind din plin compensat de pierderile datorate comertului liber cu UE care acopera cca 70% din totalul schimburilor cpmerciale ale GB. Efectul de dominou va trebui si el urmarit, avand in vedere si ultimele declaratii antieuropene manifestate la cel putin 5 tari din cadrul UE. Oare Bruxelles-ul va intelege ce se cuvinte din acest semnal penalizator?

 

Mihai Ion Turcu Bruxellesul trebuie facut sa inteleaga si bine face Ungaria, Polonia si matem ca nu va face Romania care are boala concventelor paguboase. Este vital sa reziste "confederatia " si sa fie amanta la calende "federatia". Urmeaza alegeri in SUA si in Germania, functie de acestea configurari ale relatiilor cu Rusia. Cand nu stie cineva ce se va intampla atitudinea precauta , pentru cineva ca noi, este recomandabila. Acum in mnod special focalizarea noastra trebuie sa priveasca coerenta interna.

 

Smaranda Dobrescu La noi atitudinea precauta a fost de fiecare data conformarea fata de propunerile Germaniei si majoritatilor din Consiliul European. Poate ca de data aceasta precautia sa presupuna si ceva intuitie a unui trend majoritar S-a retras nu doar o tara ci o populatie cu pondere mare la votul din Consiliul European.

..

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ Pentru noi retragerea MB este o pierdere. MB este atestat cea mai democratica putere europeana.Strategic noi avem nevoie de MB. Germania nu ne-a fost vreodata favorabila.

 

Prospectiv A-z .
Romanii pot fi siguri de un singur lucru: Romania nu conteaza pentru MB decat cel mult ca un instrument cu utilitate neglijabila. Ma bucur insa sa vad ca Axa Basescu nu se preda ;-)

 

Smaranda Dobrescu Nu s-ar potrivi niste ghilimele la -ma bucur?

 

Smaranda Dobrescu In axa Bucuresti-Londra Washington, nici Basescu nu mai crede de mult...

 

Smaranda Dobrescu .Veritabilul motor al UE, in special in plan economic era un joc al influentelor intre Germania, Franta si Regatul-Unit. Fara acesta din urma, care se putea constitui intre-un aliat de circumstanta, Berlinul se va regasi fata in fata cu Franta fara contrapondere veritabila. Convergenta pozitiilor dintre Franta si Germania va deveni cu atat mai necesara-iar influenta Parisului se va intari. . In acelasi timp Hollande se gaseste la un minim de popularitate in tara sa, ceea ce-i va diminua mult din dorinta si obiceiul (discutabil) de a fi de acord cu toate propunerile germane. Mai mult, ponderile in Consiliul European se vor modifica si la orizonr se intrevad posibile blocaje chiar daca nu din partea Romaniei.

 

Mihai Ion Turcu Germania este mai libera acuma privind relatiile sale cu Rusia.SUA va trebui s-o lase mai mulare cu Statele Unite ale Europei, care nu va exista vreodata.

 

Smaranda Dobrescu Ajungem de la o problema de volum de comert si interdependente economice afectate, la probleme geostrategice si de recunoasterea starii de fapt a europenilor: Cine sunt amici, cine sunt inamici? In tot acest timp angajamentele nu pot fi incalcate peste noapte. Si asta de unde credeam ca Brexit sau oricare alt Exit nu inseamna nimic altceva decat un posibil dar putin probabil efect de dominou...

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Eu sper in mai mult realism si inteligenta la Bruxelles.

 

Alexandru Botu Domnule Profesor Mihai Ion Turcu credeti ca cei de la Bruxelles sunt mai breji decat cei de la Bucuresti? Daca ereau, preveneau.

 

Smaranda Dobrescu Am ascultat speechul presedintelui nostru fata de hotararea Brexit. Vorbea dupa prima intalnire cu Guvernatorul BNR si cu liderii partidelor politice. I-a anuntat ca se va duce la proxima sedinta a Consiliului European si la intoarcere ii va reconvoca si le va spune ce s-a hotarat. Eu recunosc ca de fiecare data am sperat ca traseul de comuniucare este invers: Se consulta Parlamentul sau reprezentantii alesi dupa care parerea se exprima la Bruxelles. Greseli de-ale mele de interpretare a notiunilor de suveranitate si democratie!!!

 

Smaranda Dobrescu Azi Marine Le Pen a cerut organizarea unui referendum Frexit iar olandezii au amintit de aceeasi cerere mai veche a lor..

 

Smaranda Dobrescu Ascultand diferiti vorbitori la posturile noastre de televiziune mi s-a parut ca vorbele frumoase la adresa UE sunt mai temperate dupa Brexit. A propos, doar parlamentul britanic valideaza rezultatul referendumului! Doua sunt in general ideile vehiculate de vorbitori:
1. Pe o perioada de 25 ani Uniunea Europeana si-a propus sa extraga resursele din tarile periferice si sa le transforme in piete de desfacere. Dupa indeplinirea acestui deziderat, apetitul pentru coeziune va lua sfarsit (cam rautacioasa si lipsita de avantajul uniunii monetare, aceasta idee!)
2. Este momentul refacerii Tratatului, punerii sale pe o baza politica, cu alte cuvinte o integrare mai mare, o conducere constitutionala si guvernamentala unica. Asadar, doua idei la poli opusi.

 

Doina Nicolescu Este logic ca UE trebuie sa se reformeze, dar nu cred ca au capacitatea! Dealtfel nici nu cred ca ii vor lasa multinationalele. Pentru Romania va fii mi rau! Cei care raman in UE trebuie sa sustina golul lasat si noi nu protestam niciodata! Oricum si UK si Germania in UE era ca 2 sabii intr-o teaca! Acum d-na Merkel poate comanda linistita!

 

Smaranda Dobrescu Un punct de vedere: "Uniunea Europeană se restrânge teritorial, in loc de extindere („proces ireversibil"?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o intoarcere cu decenii in urmă. De la ambitia de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană si sub presiunea unor compromisuri si mai mari cu Rusia."
https://nastase.wordpress.com/.../brexit-doar-dimensiune.../

Brexit – doar dimensiune emotională?

Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie in domeniu) : statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener speci…

NASTASE.WORDPRESS.COM

 

Dinica Roman Jeffrey Laubach scria undeva pe facebook
5 hrs · 
If the Brexit vote hasn't caught your eye, you are clearly not paying attention to the things that you should. We, in America, are in a very precarious position right now with an upcoming election in which everyone, and I mean everyone, fears the outcome. Looking at the two apparent front-runners, there are no good choices. It is almost certain that unless things change very dramatically at the Democratic convention, Donald Trump will be our next president.
Why? What millions of Hillary supporters just don't seem to get is that there is a palpable anger in America, much the same as in Britain, against the establishment. Americans, all Americans, are fed up with being lied to and ignored by establishment politicians who, once they are in office, pursue the same monolithic agenda of serving the interests of the rich, at the expense of the rest of us.
Millions of Americans have absolutely no stake in more costly wars in the Middle East, or trade deals that are clearly designed to just benefit rich corporations. We want to have our own needs taken care of. Some see those needs defined by a desire to keep illegal immigrants out. Many Americans fear that we are losing our country, our culture, and our livelihoods to foreigners who, in their eyes, will never truly be "real" Americans. Others of us want nothing less than a revolutionary change in our nation's priorities: Universal health care, affordable college education, real action on climate change, a ban on fracking, decriminalization of marijuana, campaign finance reform, real gun control - I can go on and on, but what it all comes down to is really having our voices heard.
Ordinary Americans want democracy, not oligarchy. We want a say in how our country is run. What our goals are. For myself, I don't want any more innocent blood on our hands. Since 9/11, our government has pursued ruthless policies that have only resulted in millions of lives destroyed, nations in collapse, and an exponential increase in worldwide terrorism. Millions of war refugees, and terrorists among them, are now flocking to Europe and North America because of criminal policies that our own government has supported, and continues to support. As a result, we all now live in a national security state that routinely violates our constitutional rights with mass surveillance.
We live in a country where Edward Snowden is now a fugitive, living in Russia, because he told us the truth, and Dick Cheney, who lied us into a war that's cost us trillions of dollars and untold human misery, walks free without any fear of justice. There is so much that is so wrong with our nation, I cannot even begin to scratch the surface, but the only conclusion that any person of sound mind can come to is that we need and demand REAL change. And one way or another, real change IS coming.

 

Dinica Roman http://johnpilger.com/.../why-the-british-said-no-to-europe

 

Why the British said no to Europe

Why the British said no to Europe

JOHNPILGER.COM|BY BRANDFOUR DESIGN COMMUNICATIONS

 

Dinica Roman Left's case for Brexit

The left's case against the EU was frequently articulated by Tony Benn, a Labour minister in the 1960s and 1970s. At an Oxford Union debate in 2013, a year before he died, Benn observed: "The way that Europe has developed is that the bankers and multi-national corporations have got very powerful positions and, if you come in on their terms, they will tell you what you can and can't do – and that is unacceptable.

"My view about the European Union has always been, not that I am hostile to foreigners but that I'm in favor of democracy. … I think they are building an empire there."

Nearly 40 years earlier, in 1975, during a similar referendum on leaving what was then called the EEC, Benn pointed out that what was at stake was Britain's parliamentary democracy. It alone "offered us the prospect of peaceful change; reduced the risk of civil strife; and bound us together by creating a national framework of consent for all the laws under which we were governed."

His warning about "civil strife" now sounds eerily prophetic: the referendum campaign descended into the ugliest public political feuding in living memory.

For Bennites and the progressive left, internationalism is a vital component of the collective struggle for the rights of workers and the poor. The stronger workers are everywhere, they less easily they can be exploited by the rich through divide-and-rule policies.

Globalisation, on the other hand, is premised on a different and very narrow kind of internationalism: one that protects the rights of the super-rich to drive down wages and workers' rights by demanding the free movement of labor, while giving this economic elite the freedom to hide away their own profits in remote tax-havens.

Globalisation, in other words, switched the battlefield of the class struggle from the nation state to the whole globe. It allowed the trans-national economic elite to stride the world taking advantage of every loophole they could find in the weakest nations' laws and forcing other nations to follow suit. Meanwhile, the working and middle classes found themselves defenseless, largely trapped in their national and regional ghettoes, and turned against each other in a global free market.

- See more at: http://mondoweiss.net/2016/06/should-disturbed-brexit/...

 

Israel should be deeply disturbed by the Brexit vote

MONDOWEISS.NET

 

Smaranda Dobrescu "If the the EU starts to unravel, and US neoliberal hegemony weakens, Israel will be in trouble. It will be in desperate need of a new guarantor, one prepared to support a country that polls repeatedly show is mistrusted around the world."

Putem face vreo corelatie cu urmatoarea stire?
http://moderndiplomacy.eu/index.php?option=com_k2...

 

Russia and Israel improving relations: A geostrategic analysis

MODERNDIPLOMACY.EU|BY GIANCARLO ELIA VALORI

 

Draghi Puterity Mi-ai luat linkul din tastatura, Smaranda :)

 

Draghi Puterity Iata ca dupa Boris, si Nigel spune "dupa mine potopul!"

http://www.dcnews.ro/anun-bomba-nigel-farage-demisioneaza...

 

Anunț bombă: Nigel Farage demisionează după Brexit

DCNEWS.RO|BY DCNEWS

 

Smaranda Dobrescu Dupa demonstratiile de ieri de la Londra, cred ca face cel mai cuminte lucru..

 

Prospectiv A-z .
Adica e mai sanatos sa spui implicit ca n-ai stiut ce ai facut si sa demisionezi decat sa te faca astia responsabil pentru actiunile tale? Ce mai dramoleta monteaza si britanicii astia... Cu geometrie variabila, ca numai asa iti dai seama ca-i treaba britanica.

 

Smaranda Dobrescu Cred ca niciunul nu a anticipat reactia britanicilor in mod corect. Nu s-au gandit ca si acolo exista o prapastie intre generatii...

 

Prospectiv A-z .
Au anticipat alright, Smaranda, numai ca n-au obtinut ce si-au dorit dela UE. 

Asta imi aduce aminte de versiunea oficiala cum ca nimeni n-a anticipat colapsul URSS. De fapt, imi pare acum ca a fost o tranzitie negociata, pe care sovietii au scapat-o curand de sub mana. Ce naiba era de prezis?

Ce nu stiu acum este daca miza desprinderii a fost dreptul britanicilor la specula pe continent si/sau TTIPul...

 

Smaranda Dobrescu In urma prospectiunilor intense, o vom deslusi noi..

 

Draghi Puterity Pe aici sunt tot mai multe semne ca o sa declare Brexitul o greseala, si o sa continue "business as usual". Cei care se bucurasera de Brexit (si din UK, si din UE) indiferent din ce motive, incep sa fie trecuti pe linie moarta, sau sa fie atacati prin "presa mainstream". V-am spus eu ca mamica e un soldat credincios al NWO-ului...

 

Smaranda Dobrescu mamica ta nu poate sa ramana nesustinuta de frumosii bavarezi.

 

Smaranda Dobrescu Am studiar mai demult sistemele de sanatate existente, in principal 3. Beveridge cred ca se cheama in GB. Bazat pe impozite si taxe, nu pe contributii si asigurari. Fata mea se plimba acum pe acolo si a incercat-o si pe ea o raceala. Avea asigurare, tot. Ei, afla ca ne-am minunat si nu contenim sa o facem sa aflam ca s-a dus la doua clinici, i-au dat medicamente, nu i-au cerut nici carnet de sanatate, nici bani, nu au intrebat-o nici daca e din alta tara. E totul gratis, prompt si exceptional de corecti si atenti medicii. Uite si un lucru bun al britilor In rest or mai fi avand si ei un parc sau doua.. :-)

 

Draghi Puterity Mamica, pe moment, merge (ca de obicei) pe tactica "cainii latra, caravana trece". Probabil urmeaza in curand un pumnal infipt in spatele francezilor.

 

Prospectiv A-z .
Recent, coprospectivul Preda Mihailescu spunea cum ca un german de varf ar fi fost auzit ca porcariile facute in Grecia aveau ca destinatar... Franta. M-am intrebat public atunci daca germanul acela putea fi crezut. 

Acum citesc "Probabil urmeaza in curand un pumnal infipt in spatele francezilor," si gandesc ca poate acel german lovea dincolo de greci cu acea piatra a austeritatii. Caz in care ce se intampla pe strada in Franta este o reactie la..., intretinuta chiar de...?

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Uite titlul momentului din Der Spiegel, cea mai citita si citata revista germana:

"Germanii vor mai mult stat social, insa nu vor sa plateasca pentru el"....

 

 Smaranda Dobrescu Si ce se alege din trinomul de glorie Germania-Franta-UK? Brexitul intradevar nu a fost prevazut nici controlat de germani? Ca doar nu vor face reguli sarantocilor doar cu Italia clownereasca!


Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Parerea mea e ca "aripa transatlantica" din jurul lui Merkel incearca acum sa revina la situatia dianinte de Brexit. Chiar cu riscul sacrificarii Frantei, care intotdeauna mi s-a parut adevarata rivala a Germaniei in UE, in ciuda numeroaselor declaratii contrare. Italia nu a contat niciodata prea mult, decat prin prisma datoriilor externe la bancile prietenilor mamicii. Care prieteni, cred eu, au avut destul timp sa creeze cadrul legal pentru a pasa riscurile altor fraieri (incluzand aici si poporul german pe care il paste un "bail in" de nu-i adevarat...).

 

Smaranda Dobrescu Eu cred ca ar fi de ajuns daca se face impozitare progresiva pe de o parte si daca nu se apuca sa scada CAS-ul in ani electorali. Cel mai complicat mi se pare la sanatate caci ea costa din ce in ce mai mult iar sistemul Bismark are o birocratie foarte costisitoare in ce priveste administrarea. Aud ca un varstnic intr-o casa de sanatate ar avea nevoie de 1200-1400 euro lunar, suma care depaseste pensia medie, cred. Deci eu sustin ca daca se mai taie putin din pretentiile fabricantilor de medicamente deja se poate intrezari o bucatica de stat social.

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - aici e o vorba, si anume ca 80% din cheltuielile de sanatate cu varstnicii au loc in ultimele trei luni de viatza. 

Exista impozitare progresiva, cu un maxim de 45% daca retin bine. Se pot deduce insa destul de multe lucruri din impozit.

 

Smaranda Dobrescu 46 nu e putin, dar nordicii cand au dat de greu dupa razboi mergeau cu 60. Acum si-au revenit . E cam cinica vorba care circula pe la voi cu ultimele trei luni...Gandeste-te ce stat social putem oferi noi cu 16% pe salariu si pe profit. Dar pe profit renuntam ca sa-l poata repatria in siguranta multinationalele. Si macovistiii considera ca avem cele mai mari taxe. Cele sociale sunt de 18 % maxim pe angajat.

 

Draghi Puterity Alte taxe din Germania, pe langa impozitul pe venit, sunt (aprox):

- 9.5% pt. pensii
- 7.5% pt. asigurarea medicala
- 1.5% somaj
- 1.25% pentru ingrijirea la varste inaintate

asta e partea angajatului. Si angajatorul plateste inca o data atat.

 

Smaranda Dobrescu Nu mai e somaj si sanatate?

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - am apsat prea repede pe enter :D

 

Draghi Puterity Si mai exista, taxa de solidaritate, introdusa dupa unirea cu DDR-ul 5.5% si impozitul datorat bisericilor. Cred ca acum le-am enumerat pe toate.

 

Smaranda Dobrescu dar taxa pentru risc si accident? Sau e doar in seama angajatorului?


Draghi Puterity Nu stiu de asa ceva. Exista desigur multe asigurari private, dar ele nu sunt obligatorii. 

Si desigur si alte accize (cred) pe langa TVA (pt. alcool, tutun, combustibil, etc.)

 

Smaranda Dobrescu Taxa pentru risc si accident e o taxa publica din care se platesc invaliditatile din munca, platita doar de patron care are in sarcina sanatatea si securitatea in munca.

 

Draghi Puterity Inca ceva, taxele sociale, sunt plafonate la o suma maxima, absoluta. De ex. incepand de la un salariu de cca 50K€ pe an, nu mai creste suma absoluta platita pentru asigurara de sanatate si somaj. La acest nivewl asigurarea de sanatate devine facultativa, ceea ce are ca efect ca casele de asigurari ofera conditii mult mai avantajoase de asigurare. Adica daca ai multi bani, poti economisi la asigurare (exista si un "catch" in toata povestea asta, cand cei asigurati privat ajung la pensie, si trebuie sa plateasca toata asigurarea, nu doar jumate ca si ceilalti).

Pe la un salariu de 80k€ pe an se plafoneaza si contributia pt. pensie.

 

Draghi Puterity Nu stiu exact care sunt taxele pe care patronul trebuie sa le plateasca in plus. Ce stiu e ca mai toti isi fac asigurari facultative pt. incendii, calamitati, furt, intreruperea productiei, s.a.m.d.

Niciun comentariu: