miercuri, 22 aprilie 2015

.
Ganduri cu voce tare
In societatile civilizatoare sunt subiecte despre care nu se discuta. Politica este unul din aceste subiecte, desi des prezent la Grupul Prospectiv.
Despre politica dela Grup din ultimele zile remarc faptul ca a alege un candidat NU ESTE UN PROCES RATIONAL. Spun asta fara sa judec, pretextul rationalitatii (in politica, pietze sau luarea deciziilor in general) este relativ recent si nu fara probleme. Intr-adevar, putem decide rational NUMAI atunci cand optiunile sunt comparabile, pe fiecare dimensiune definitorie--ca atunci cand comparam primele 7 tone de grau cu urmatoarele 10 dpdv al pretului, calitatii etc. Probabil dela o constatare asemanatoare au plecat si cei care angajeaza consultanti de marketingul imaginii nu numai pentru a plasa noul sampon, ci si a candidatului: Pentru ca atunci cand comparatiile sunt greu de facut, perceptia creaza realitatea.
Ca o paranteza, cred ca stimabilii Adrian Severin si Draghi Puterity ar fi putut explora mai productiv spatiul candidatilor daca s-ar fi convenit asupra unei metode de sortare a candidatilor acceptate de amandoi. Sigur, o asemenea metoda e greu de creat ad-hoc, chiar si intr-un grup ca acesta, cand mai e numai o luna pana la alegeri...
Ce ma pune pe ganduri la alt nivel este neputinta de a ne uita pe cifrele unui buget de stat si a ajunge la concluzii cumva in aceeasi zona. Aici circula o vorba, 'put your money where your mouth is!', adica banii spun mai adevarat decat vorbele. Din postarea cu bugetul actual aflam EXACT care sunt prioritatile Guvernului si distanta faptelor de vorbe. Ca electoratul roman pare a negocia cu el insusi de fiecare data cand alesii fac altceva decat spun trebuie ca e un mecanism de supravietuire--pe care altii il interpreteaza ca lipsa de caracter etc. Ce nu pot intelege sunt poalele in cap pe motiv ca vine razboiul, in contextul in care prioritatile bugetare arata altfel. Sa inteleg ca toata zdranganeala din Ucraina e doar un bau-bau care sa-i faca pe cetatenii mai multor tzari sa indure mai usor deraparile interesate ale elitei politico-economice?

  • Smaranda Dobrescu Sigur ca un inginer, matematician, etc ar avea tendinta sa formalizeze problema si sa compare in final competente exprimate in unitati de masura identice.Acest lucru poate ar fi util daca considerand 6..8..10 domenii de competenta, am putea realiza o comparatie intre actiunile specifice, oferite de statistici pentru diferitii candidati (cu conditia ca acestia sa fi avut ocazia unor actiuni publice) Aceasta comparatie ar da sa spunem ponderat cu importanta evenimentelor un rezultat aproximativ. La acest rezultat s-ar adauga apoi factorul mai putin cuantificabil, mai putin cunoscut si anume posibilul comportament in anumite circumstante date. Am avea fara indoiala niste rezultate supuse incertitudinii, dar comparative. Un indiciu obtinut ceva mai riguros, nebazat pe feeling sau alte elemente subiective . 
    Pana una alta, a fost tot un exercitiu de a gandi cu voce tare..
  • Prospectiv A-z .
    Remarcabil! Daca mi-e permis, as adauga in toata masinaria un factor de... zgomot--semnal aleatoriu. Dupa care am alerga cu toti la OSIM s-o omologam. 

  • Smaranda Dobrescu In cinci ani pana la urmatoarele alegeri, gata si brevetul... Rasplata, nu stiu sa numar asa departe..

  • Alexandru Botu Orientarea subiectelor spre aspecte filozofice conduce aproape sigur la concentrari in dezbateri, adica la reducerea drastica a "comentatorilor" prospectivitatea acestora nefiind o specializare ci o cutezanta. Cand insa subiectul in discutie ( de exemplu cifrele unui buget de stat ) explodeaza in scanteieri diverse precum "banii spun mai adevarat decat vorbele", "electoratul roman pare a negocia cu el insusi de fiecare data cand alesii fac altceva decat spun", "zdranganeala din Ucraina e doar un bau-bau care sa-i faca pe cetatenii mai multor tzari sa indure mai usor deraparile interesate ale elitei politico-economice?" poate aparea si o mica dezorientare datorata incapacitatii firesti de a aborda nu numai simultan, dar si coerent, legat astfel de subiecte. Asta si pentru ca logica noastra functioneaza mai greu dupa regula multiplu compusa.

  • Viorel Straoanu Din postarea bugetului aflam EXACT care sint prioritatile Guvernului in momentul in care citim.EXACT in acel moment ! Experientele anterioare ,cel putin mie, imi comfirma acest lucru.Pentru ca peste o ora,o zi sau un trimestru,ceea ce am citit ca fiind exact ,nu mai este la fel.Vin rectificari la rectificari etc.Guvernul nu este in stare de predictibilitate pe termen ,nici macar ,foarte scurt.Asa ca nu vom sti niciodata la ce politici economice ,sociale etc sa ne asteptam,cum sa ne planificam afacerile si sa ne programam viata.Un motiv si pt companiile straine de a nu agrea Romania,impredictibila.

  • Prospectiv A-z .
    "poate aparea si o mica dezorientare datorata incapacitatii firesti de a aborda nu numai simultan, dar si coerent, legat astfel de subiecte."


    Asta pentru ca aceasta poastare mi-a fost prilejuita de saltul calitativ dupa parcurgerea celor asternute cu atat cerneala digitala si care pareau sa ne plaseze intr-o fundatura a gandului. Negrabindu-ma sa am dreptate trag totusi nadejde ca lumea va aprecia in cele din urma acest moment de reflexivitate sau cel putin va gasi ceva inspiratie.

Niciun comentariu: