.
Ganduri cu voce tare
Ganduri cu voce tare
In societatile civilizatoare sunt subiecte despre care nu se discuta. Politica este unul din aceste subiecte, desi des prezent la Grupul Prospectiv.
Despre politica dela Grup din ultimele zile remarc faptul ca a alege un candidat NU ESTE UN PROCES RATIONAL. Spun asta fara sa judec, pretextul rationalitatii (in politica, pietze sau luarea deciziilor in general) este relativ recent si nu fara probleme. Intr-adevar, putem decide rational NUMAI atunci cand optiunile sunt comparabile, pe fiecare dimensiune definitorie--ca atunci cand comparam primele 7 tone de grau cu urmatoarele 10 dpdv al pretului, calitatii etc. Probabil dela o constatare asemanatoare au plecat si cei care angajeaza consultanti de marketingul imaginii nu numai pentru a plasa noul sampon, ci si a candidatului: Pentru ca atunci cand comparatiile sunt greu de facut, perceptia creaza realitatea.
Ca o paranteza, cred ca stimabilii Adrian Severin si Draghi Puterity ar fi putut explora mai productiv spatiul candidatilor daca s-ar fi convenit asupra unei metode de sortare a candidatilor acceptate de amandoi. Sigur, o asemenea metoda e greu de creat ad-hoc, chiar si intr-un grup ca acesta, cand mai e numai o luna pana la alegeri...
Ce ma pune pe ganduri la alt nivel este neputinta de a ne uita pe cifrele unui buget de stat si a ajunge la concluzii cumva in aceeasi zona. Aici circula o vorba, 'put your money where your mouth is!', adica banii spun mai adevarat decat vorbele. Din postarea cu bugetul actual aflam EXACT care sunt prioritatile Guvernului si distanta faptelor de vorbe. Ca electoratul roman pare a negocia cu el insusi de fiecare data cand alesii fac altceva decat spun trebuie ca e un mecanism de supravietuire--pe care altii il interpreteaza ca lipsa de caracter etc. Ce nu pot intelege sunt poalele in cap pe motiv ca vine razboiul, in contextul in care prioritatile bugetare arata altfel. Sa inteleg ca toata zdranganeala din Ucraina e doar un bau-bau care sa-i faca pe cetatenii mai multor tzari sa indure mai usor deraparile interesate ale elitei politico-economice?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu