sâmbătă, 25 aprilie 2015

Daca exista o uniune monetara a liberului schimb, ea presupune libera circulatie a capitalului si a fortei de munca. Asa a fost creata Uniunea Europeana. Pare greu de inteles reactia lui Nicolas Szarkozy exprimata in Le Point conform careia fenomenul migrational ar trebui controlat: "acordul Schengen trebuie suspendat imediat şi înlocuit de un nou model la care ţările din afara zonei de liberă circulaţie să nu poată adera, dacă nu adoptă aceeaşi politică de imigraţie". http://www.rfi.ro/stiri-politica-49986-mircea-geoana-declar…
Senatorul Mircea Geoană comentează la RFI declaraţiile despre Schengen şi Europa, făcute de fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, în Le Point. Înaltul reprezentant al Guvernului pentru...
RFI.RO

  • Smaranda Dobrescu Deci iata ce cere exact Sarkozy: ""Suspendre Schengen I"

    Face à "l'échec sans appel" de "la question essentielle des flux migratoires" - dont le Front national a fait son cheval de bataille -, Nicolas Sarkozy veut "suspendre immédiatement Schengen I e
    t le remplacer par un Schengen II auquel les pays membres ne pourraient adhérer qu'après avoir préalablement adopté une même politique d'immigration". "C'est une évidence", dit-il. "Ainsi serait-il mis fin au détournement de procédure qui permet à un étranger de pénétrer dans l'espace Schengen, puis une fois cette formalité accomplie de choisir le pays où les prestations sociales sont les plus généreuses. [...] Si nous ne réagissons pas rapidement dans les années qui viennent, c'est notre pacte social qui va exploser", met-il en garde. Cu alte cuvinte, un felde reciprocitate.in materie de servicii sociale. Daca suntem la lectia "reciprocitate" atunci este momentul sa cerem si noi acelasi lucru in privinta vanzarii terenurilor agricole: francezii de exemplu au dreptul sa nu-si vanda terenurile agricole in virtutea unor legi ante UE, dar noi suntem obligati sa le vindem cetatenilor francezi si persoanelor juridice din Franta. In acelasi timp, englezi, belgieni care cumpara pamant la noi cu 400 Euro hectarul, ni-l vand noua la 4000Eurosau mai mult. Daca se doreste respectarea tratatului de la Lisabona, atunci sa se treaca la o reciprocitate factuala se de cuantum. E posibil? Sau ajungem la fiscalitate comuna si la salarii comune. E posibil? Deocamdata cred ca Sarkozy vrea sa-si readuca la urne vechiul electorat furisat acum in trena D-nei Marine

  • Un Prospectiv .
    M.G.: "Practic, ne reîntoarcem la Europa naţiunilor, care seamănă mai mult cu comunitatea europeană de acum 20 de ani (...)." 


    S-a plecat vreodata dela EUropa natiunilor mari? De ce atata surprindere? 

    Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, mai scrie în Le Point că "trebuie să încetăm să credem în mitul egalităţii în drepturi şi responsabilităţi între statele membre" ale Uniunii Europene.

    Deci Sarko dezumfla tembel balonul in mijlocul petrecerii sau o fi si asta vreun dughinist/putinist? Cred ca nici una, nici alta. Proiectul in forma sa le-a slujit destul celor mari, Criza e cu noi asa ca e timpul sa trecem la o alta arhitectura, pe placul celor mari. Poate ca inteleg mai bine de ce Guy Verhofstadt, candidatul suportat de Adrian Severin, ar reprezenta mai bine interesele tarilor ca Romania.

  • Adrian Severin Aha! Acuma înțelegeți pentru ce m-am bătut / mă bat eu? Ieri unul dintre principalele canale de tv franceze au dedicat o întreagă dezbatere de vreo două ore declarației lui Sarko; de telespectatorii ajunseseră să se întrebe dacă de acum încolo orice politician face o declarație va provoca un talk show exclusiv. Culmea este că nici Sarko nici alții par a nu fi observat că nu cu România, de pildă, ar avea probleme Franța în armonizarea politicilor naționale privind emigrația ci cu Germania. Economia germană, spre deosebire de cea franceză, are nevoie de import de forță de muncă. Cu România și, în general cu noii membri UE, problema apare nu la politicile față de fluxurile migratorii ci la politicile de asistență și protecție socială. Or, dacă le uniformizăm pe acestea fără ca lucrul să implice o reducere a calității vieții în occidentul UE sau măcar o încetinire a ritmului său de creștere, ne băgăm imediat economiile în faliment. Desigur, UE ar trebui să investească mult mai mult în țările membre mai sărace dar contributorii neți nu acceptă să dea mai mult; și nici să dea puteri suplimentare UE spre a-și găsi surse de venit bugetar proprii, adică alte surse decât cele care o fac dependentă de contribuțiile membrilor. Și uite așa, alunecând pe panta egoist-populistă ajungem să renaționalizăm UE, ceea ce înseamnă revenirea la concursul între națiuni, adică la războaiele valutare de la care trecem la războaiele vamale de la care trecem la războaiele economice de la care trecem la războaiele pure și simple. Desigur că intervenția lui Sarko a urmărit să mai ia apă de la moara Frontului Național. Din păcate, însă, aceasta este tendința generală și de aceea ce se ia de la "Frontul Național" nu se duce la "Frontul European". Iată marea bătălie a momentului în UE. Este o bătălie pe viață și pe moarte, mai ales pentru o țară ca România care, ca parte a unei uniuni inter-naționale / inter-guvernamentale, nu are mijloacele de a se întrece cu succes cu puterile naționale europene mari și mijlocii. Singurul lucru care mă liniștește este că Daciana Sârbu, Corina Crețu, Monica Macovei, Cristian Preda și alții ejusdem farinae care vor fi trimiși la Bruxelles, vor fi redutabili în purtarea acestei bătălii. De aceea îmi și permit să fug acum la întâlnirile cu candidații pentru președinția Ucrainei. Fie pâinea cât de rea, tot mai bine în Ucraina! 

  • Smaranda Dobrescu Pastreaza-ti umorul, Adrian, ca sa faci fata si la intoarcere!

  • Un Prospectiv .
    Domnule Severin, se pare ca democratia si bunastarea prelungite modifica profilul politicianului generic in sensul lipsei celor cu curaj si viziune pentru politici mari/publice. Teoretic, ce poate face Romania? Sa dea un viitor Titulescu pe functiile unui Barroso/Rompuy? Practic, mergem pe loc cu sotii si pepiniera.

Niciun comentariu: