Ce mâncăm- cu ce ne înmormântăm ?
---------------------------------------------------
Ginerele meu mânâncă numai găini bio. Cu banii dați pe găini și-ar putea lua lunar porcul în viu- dar i se pare lui că dacă cumpără găinile de la nu știu ce fermă de la țară ele sunt ocrotite și n-au trecut în viața lor pe lângă chimicale.
Constat cu tristețe- să o recunosc- că mâncarea de azi are un gust mult mai mizerabil decât respectiva mâncare prin anii 60...70- și chiar decât ce se mânca pe vremea lui Ceaușescu.
Explicația poate fi legată de control. Chiar și în cei mai siniștrii ani- când mâncam șuncă de soia 90%- cineva acolo sus- la guvern sau la partid- avea grijă ca respectiva șuncă să aibă un gust acceptabil- măcar în primele 5 zile. Azi o cumperi la preț de produs de lux- și are gust de cauciuc. Pentru că onor producătorul din România- a se vedea simpaticul dl. Minea (dacă nu mă înșel referitor la nume) are grijă doar de numărul de directori/ pe cap de combinat și de prețuri cât mai mari. Pentru domnia sa cuvântul calitate lipsește din dicționar.
Și astfel se ajunge să i se vândă românului tot felul de porcării- pentru că avizul nu se dă pe calitate ci pe dosare. Cine nu crede este rugat să facă o vizită în noua hală de la Obor- și să arunce o privire la produsele de consum ungurești/vs. ce produce industria națională. De la cârnatul de cal- care are realmente un gust de cârnat- sau slănina (pe care maghiarii n-au deghizat-o niciodată sub numele de șuncă) și până la brânzeturi sau pateurile de rață sau gâscă - sau untura de respectiva zburătoare (în România nu se mai cresc rațe sau gâște ?) - Ungaria bate România cu 10: 0. Pe vremuri luam de la o Gospodina de pe Moșilor- cele mai bune icre pe care le-am mâncat vreodată- pe vremea lui Ceaușescu. Azi- icrele ambalate de la supermarket sunt un fel de pastă care poate fi de orice- numai pește nu .
Cineva cu acces la statistici poate că o să facă la un moment dat o situație cu câte combinate alimentare existau pe vremea lui Odiosul- ca să nu mai zic de anii 60-70- și câte mai există acum. Și mai interesant va fi să aflăm de ce s-au desființat unități precum Comtim-ul - și cine ne produce de fapt mâncarea. Pentru că- să vezi ciudățenie- ceea ce cumperi de la magazinele românești are un gust totalmente diferit de ceea ce cumperi de la un Kaufhof, de la un Laffayete sau de la un Corte Ingles sau Tesco- ca să amintesc doar câteva supermarket-uri din străinătate. Nu mai zic că în străinătate mâncarea- cumpărată de la supermarket- e decentă- în vreme ce la noi e mizerabilă. Sau că în străinătate există magazine specializate- cu prețuri rezonabile- pentru mezeluri sau brânză.
Doctorul Menci- cel care acum putrezește prin Jilava- ne îndemna tot timpul să ne limităm consumul și să trăim sănătos. Ceea ce spunea și doctorul Mincu- fost ministru al sănătății pe vremea lui Ceașcă. Atâta doar că omul nu poate trăi doar cu ierburi- că altfel am paște cu toții pe câmpii. Iar mâncarea din magazine- nu discut despre cât de chimică e- dar are un gust mizerabil.
Așa- ca chestie- Fanta din România e mizerabilă. Fanta- aceeași marcă, același soi- de portocale- din Germania- e excelentă. Oare de ce are cineva impresia că ne poate da toate porcăriile ?
---------------------------------------------------
Ginerele meu mânâncă numai găini bio. Cu banii dați pe găini și-ar putea lua lunar porcul în viu- dar i se pare lui că dacă cumpără găinile de la nu știu ce fermă de la țară ele sunt ocrotite și n-au trecut în viața lor pe lângă chimicale.
Constat cu tristețe- să o recunosc- că mâncarea de azi are un gust mult mai mizerabil decât respectiva mâncare prin anii 60...70- și chiar decât ce se mânca pe vremea lui Ceaușescu.
Explicația poate fi legată de control. Chiar și în cei mai siniștrii ani- când mâncam șuncă de soia 90%- cineva acolo sus- la guvern sau la partid- avea grijă ca respectiva șuncă să aibă un gust acceptabil- măcar în primele 5 zile. Azi o cumperi la preț de produs de lux- și are gust de cauciuc. Pentru că onor producătorul din România- a se vedea simpaticul dl. Minea (dacă nu mă înșel referitor la nume) are grijă doar de numărul de directori/ pe cap de combinat și de prețuri cât mai mari. Pentru domnia sa cuvântul calitate lipsește din dicționar.
Și astfel se ajunge să i se vândă românului tot felul de porcării- pentru că avizul nu se dă pe calitate ci pe dosare. Cine nu crede este rugat să facă o vizită în noua hală de la Obor- și să arunce o privire la produsele de consum ungurești/vs. ce produce industria națională. De la cârnatul de cal- care are realmente un gust de cârnat- sau slănina (pe care maghiarii n-au deghizat-o niciodată sub numele de șuncă) și până la brânzeturi sau pateurile de rață sau gâscă - sau untura de respectiva zburătoare (în România nu se mai cresc rațe sau gâște ?) - Ungaria bate România cu 10: 0. Pe vremuri luam de la o Gospodina de pe Moșilor- cele mai bune icre pe care le-am mâncat vreodată- pe vremea lui Ceaușescu. Azi- icrele ambalate de la supermarket sunt un fel de pastă care poate fi de orice- numai pește nu .
Cineva cu acces la statistici poate că o să facă la un moment dat o situație cu câte combinate alimentare existau pe vremea lui Odiosul- ca să nu mai zic de anii 60-70- și câte mai există acum. Și mai interesant va fi să aflăm de ce s-au desființat unități precum Comtim-ul - și cine ne produce de fapt mâncarea. Pentru că- să vezi ciudățenie- ceea ce cumperi de la magazinele românești are un gust totalmente diferit de ceea ce cumperi de la un Kaufhof, de la un Laffayete sau de la un Corte Ingles sau Tesco- ca să amintesc doar câteva supermarket-uri din străinătate. Nu mai zic că în străinătate mâncarea- cumpărată de la supermarket- e decentă- în vreme ce la noi e mizerabilă. Sau că în străinătate există magazine specializate- cu prețuri rezonabile- pentru mezeluri sau brânză.
Doctorul Menci- cel care acum putrezește prin Jilava- ne îndemna tot timpul să ne limităm consumul și să trăim sănătos. Ceea ce spunea și doctorul Mincu- fost ministru al sănătății pe vremea lui Ceașcă. Atâta doar că omul nu poate trăi doar cu ierburi- că altfel am paște cu toții pe câmpii. Iar mâncarea din magazine- nu discut despre cât de chimică e- dar are un gust mizerabil.
Așa- ca chestie- Fanta din România e mizerabilă. Fanta- aceeași marcă, același soi- de portocale- din Germania- e excelentă. Oare de ce are cineva impresia că ne poate da toate porcăriile ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu