duminică, 26 aprilie 2015

În loc de motto: “Cum România, dincolo de enunţ, nu are un regim legal al folosirii ofiţerilor acoperiţi, legea o face cutuma abuzului. Cu cât mai mare, cu atât mai...
ZIARISTIONLINE.RO

  • Un Prospectiv .
    Aspecte de o gravitate f. mare. Concluzia: Operatia planificata de salvare a pacientului Romania a reusit. Pacientul e muribund.


    ***îl cităm pe directorul Serviciului de Informaţii Externe: ”(…) dispunem de nişte resurse limitate, şi resurse umane şi resurse tehnice, şi aş spune chiar resurse financiare pentru a ne îndeplini sarcinile. Şi atunci, pentru a reuşi să răspundem tuturor provocărilor şi sarcinilor pe care beneficiarii noştri ni le trasează, am instituit o practică extrem de utilă, pentru noi şi ceilalţi, de a încheia acorduri de parteneriat”. - See more at:http://www.ziaristionline.ro/.../aurel-rogojan.../...***

  • Gheorghe Gradinaru Ca o apreciere personala, autorul articolului este selectiv si in unele concluzii speculativ( cooperarea intre servicii este o necesitate si normal depinde de cine realizeaza cooperarea dar concluzia conform careia "nu avem alt control asupra resurselor propriei securităţi în afara încrederii în parteneri şi a bunei credinţe a acestora." este falsa.)

  • Carmen Rodikaa "Resurse financiare limitate"??? Sume uriase din buget se duc spre ei, iar apoi mai primesc si supliment. In timp ce sanatatea si educatia se zbat undeva pe la 3% din PIB (desi ambele ar trebui, conform legii sa primeasca 6%). In acest ritm, cateva zeci de mii (sau poate sute de mii?) de securisti vor domni curand peste o tara de analfabeti si bolnavi

  • Smaranda Dobrescu In cazul acordurilor de parteneriat, acolo e o ocazie buna de acoperire. Veniti baieti sa cooperam ca doar n-o sa ne scoatem ochii!

  • Gheorghe Gradinaru Smaranda Dobrescu Acordurile de parteneriat sunt derivate in principal din statutul nostru de membri NATO si UE si de interesele noastre informative in diverse zone.Sincer nu stiu ce s-ar putea acoperii. Carmen Rodikaa aprecierile , in opinia mea,sunt populiste dar fiind in campanie electorala sunt de inteles nu de acceptat.

  • Smaranda Dobrescu Daca acordurile sunt strict Nato, inseamna ca nestiinta mea e mare; daca ele cuprind si alte zone, atunci suspiciunea mea este mare.

  • Un Prospectiv .
    Bani sunt pentru politie politica (in principal in folosul preş-ului), nu-s pentru contra-informatii. 


    Nu cred ca un serviciu 'prieten' o sa-l informeze pe cel romanesc de magariile facute de altii in interes comercial; cel mult pe chestii de securitate. Numai ca acolo se cam stie totul: Afara e vopsit gardul, inauntru leopardul! 

    Mai mult, englejii i-au informat cumva pe romani ca se asculta?

    Servicii oarecum prietene nu-s decat cel mult impotriva inamicului comun. Numai ca o tara are mai multe feluri de inamici.

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv 1.afirmatia "Bani sunt pentru politie politica" este in opinia mea o perceptie publica indusa pe de o parte de politicieni si pe de alta parte de greselile/abuzurile comise( sau actiuni neexplicate care pot da nastere la interpretari) la care se adauga, in mod fundamental, lipsa unui control parlamentar eficient si transparent al comisiilor Parlamentului. 2.Parteneriatele daca sunt concepute bine ar trebuii sa rezolve orice problema bilaterala.Modul de negociere si eventual aplicarea unilaterala a unor obligatii depinde de profesionalismul si verticalitatea celor care il pun in practica zi de zi.3 personal nu cred ca serviciile de informatii ale noastre ( prea multe ca opinie personala) sunt peste media de functionalitate/eficienta a societatii noastre .

  • Un Prospectiv .
    GG, iti multumesc pentru raspuns.


    La (1), ma gandesc la acele cresteri de buget la inceputul fiecarui exercitiu fiscal, mai ales relativ la alte branse ale statului, impreuna cu acele ridicari in rang ca floricelele de porumb, si pe fondul numararii de voturi cu cantec si varsatului ascultarilor prin presa si instrumentarea de procese cu ascultari ce feresc un segment politic sunt mai mult decat graitoare.

    La (2), gandesc ca parteneriatele sunt bune si necesare cand ai inamic comun. Altfel, ele nu sunt sau pot fi detrimentale prin inducerea unei stari de 'din directia aia nu poate veni ceva rau, doar suntem parteneri'. Care a fost de exemplul rolul serviciilor (nationale si prietene) la privatizarile cu cantec in care a fost schimbat atat de mult contractul de privatizare incat investitiile nu au venit iar obiectul de activitate s-a schimbat din productie in maidan pe care s-au facut mall-uri sau bloace? 

    La (3), sunt de acord, dar cum ramane cu banii, care putini cum ar fi, sunt mai multi decat la alte branse ale statului? Mi-e teama ca in servicii criteriile de selectie s-au dus naibii--acolo patriotismul si competenta trebuie sa primeze. In realitate, cred ca serviciile au devenit si ele un magnet pentru profitori--asta cel putin de pe timpul republicii populare, nu doar in ultimii 24 ani.

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv la 1 eu am enumerat si "greselile/abuzurile comise" . Ai identificat corect unele dar sunt mult mai multe. Pe fond insa legat de buget , control al soc civile si implicare in politica este o perceptie gresita asupra serviciilor in sensul exagerarii acestora.2. absolut de acord cu observatia privind parteneriatele. unul din obiectivele comune identificate a fost lupta importiva terorismului.legat de privatizarile cu cantec cu toata sinceritatea eu nu cred ca nu au fost informatii dar decidentul a fost omul politic( nu contest ca pot fi si exceptii).3 ce stiu este ca alocarile suplimentare de buget au fost, de cele mai multe ori legate de finalizare obiective( sediul de exemplu) sau de corelare prevederi legale si nu au mers in operativ.
    Problema de fond ramane in gindirea mea, lipsa unui control parlamentar eficent, mediocritatea celor care au optat si au putut fi angajati in servicii ,cresterea influentei relatiei ofiterilor cu oamenii politici in promovarea acestora si inca citeva....
    Opinia mea nu ia in considerare , o serie de exemple concrete , multe reale, dar pe care eu le apreciez ca fiind singulare si care nu se pot generaliza.

  • Un Prospectiv .
    "Opinia mea nu ia in considerare , o serie de exemple concrete , multe reale, dar pe care eu le apreciez ca fiind singulare si care nu se pot generaliza."


    Acesta este intotdeauna riscul evaluarii din afara--aflam, si operam, aproape exclusiv cu cazuri problema, pe care le generalizam. Totusi, incidenta acestora e relativ mare, iar oameni din servicii sunt mereu legati (fatzis sau nu) de multe din schemele de fraudare, fie ele ale economiei sau politicii.

  • Un Prospectiv .
    "Problema de fond ramane in gindirea mea, lipsa unui control parlamentar eficent..."


    Asta cumva din cauza ca parlamentarismul romanesc a fost o trasura asezata inaintea calulului?

  • Gheorghe Gradinaru Dupa 1989 croiala democratiei romanesti a fost facuta de asa maniera incat cei interesati sa o poata controla si manipula.A reusit si datorita calitatii "proaste" a celor alesi sa o implementeze.

  • Un Prospectiv .
    GG, totusi, uitandu-ma mai ales prin comparatie, corpul politic romanesc de dupa '89 a constat din premiantii clasei. Calitatea proasta pare a creste odata cu trecerea timpului. Daca asta este o tendinta rezultanta a vreunui ADN al corpului politic, ma intreb ce-i va urma lui Zgonea.

  • Carmen Rodikaa Nu. Dupa 89 "corpul politic romanesc" a constat din comunistii de rangul doi - sprijiniti de securistii deveniti peste noapte "oameni de afaceri", pentru ca acestia din urma nu au vrut sa fie "deranjati". A fost si originea caracatitei coruptiei prea solide de azi.

  • Carmen Rodikaa A doua faza a fost constituita din yuppies - care la noi erau fiii celor din "faza 1" - care au studiat prin strainatate pe banii obtinuti conform fazei 1. Ponta nu este o exceptie - el este unul dintre pionierii (cu parinti cu dosarul "bun") "selectati" pentru a duce flori tovarasului Ceausescu.

  • Carmen Rodikaa Restul, "plevusca" ridicata in posturi inalte, adunati de prin noroaie, conform indicatiilor leniniste de odinioara, adica niste nimeni care pupa mana care le-a dat de mancare si umfla tot ce pot, caci li se pare ca asa suplinesc lipsa genelor nobiliare

  • Smaranda Dobrescu Carmen, draga! Dupa revolutie daca tii minte , li se reprosa parlamentarilor ca sunt rupti de realitate. Macar o treime din Parlament erau membri ai partidelor istorice, pe care numai de comunism nu-i puteai banui! Ii tii minte pe Ratiu, Coposu,Diaconescu, Cunescu, etc, etc?. Au existat si cei din faza a doua, a treia dar lasa-ma sa cred ca cel putin avocatii taranisti sau liberali erau capabili sa faca o demonstratie stralucita de logica si personalitate . Chiar"" plevusca ridicata din noroaie"" stia sa judece un buget, o lege, cunosteau greutatea unei Hotarari. Imi pare rau, dar acum nu mai gasesti decat o masa amorfa, bine orientata si absolut disciplinata.

  • Carmen Rodikaa Da, Smaranda !!! Aceea a fost partea BUNA a parlamentului... Ratiu, Campeanu, social-democratii... din pacate cei buni nu au reusit sa treaca prea mult de barierele puse de gasca lui Iliescu... Nu pot sa uit 13-15 iunie.... Dar ma refeream strict la nemernicii care au pus bazele situatiei de azi.

  • Smaranda Dobrescu Intre 1996-2000 la butoane au fost taranistii, liberalii, social democratii de rit basescian si cunescian. Cat s-a luptat Ciorbea sa faca ceva!? Pana cand i-a pus talpi Basescu! Revenim la intrebarea: Cine venea atunci din zona comunista-si serviciilor? In privinta celor care au pus prost bazele ti-as da ceva dreptate. In ultimul an am citit insa o carte scrisa de Vacaroiu prin care explica munca lui de Sisif de a se opune privatizarilor impuse de FMI si altii. Privatizarile, de acolo as pleca in incercarea de a gasi maniera putreda de inceput! Abia aici am putea vorbi de Roman, de liberalii de pe langa Tariceanu,etc.. 13-15 iunie nu poate fi judecat decat plecand capul. Aici evident ca cel care a recunoscut este cel mai vinovat.Restul, s-au delimitat.. Urata istorie recenta am avut!

  • Carmen Rodikaa Pai, in afara de reprezentantii partidelor istorice - dar si acolo s-au strecurat diversionisti "smeriti" - primii fesenisti erau TOTI activisti... Desigur, au fost smecheri - au inclus cateva valori (care s-au retras foarte repede cand au inteles smecheria) ca sa para ca au suportul intelectualilor...

  • Carmen Rodikaa am stat nopti intregi in Piata Universitatii ... filmuletele vazute acolo veneau soc dupa soc, dus rece dupa dus rece... Eram foarte tanara atunci, inca mai credeam in "victoria binelui"...

  • Un Prospectiv .
    Mi-am amintit, exista cel putin o voce din Parlament care arata probleme la servicii; vezi linkul: https://www.google.com/...


    Carmen, daca te uiti mai atent, institutiile romanesti cu greutate erau populate imediat dupa 1989 cu premiantii de pana la 1989. Ca premiantii au fost si membri de partid e o chestie secunda, mai ales in comparatie cu ce-i acum.

    Altfel, care tara fost socialista a reusit sa impuna o conducere care sa nu fi avut de-a face cu partidul comunist al tarii respective? Dupa 45 de ani de comunism e o naivitate sa crezi ca cei care s-au tinut deoparte erau suficienti si suficient de buni pentru a carmui o tzara. Chiar si primul presedinte anti-comunist al Romaniei post-1989, Emil Constantinescu, fusese destul de sus in pecereul institutiei sale.

    Stiu, lumea se gandeste la Havel si Walesa, dar se uita de Merkel si Orban, ca sa nu mai vorbim de ce-i cu adevarat apartaul de stat/al puterii dincolo de aceste chipuri presidentiale.

    Cred ca in Romania corpul politic sufera de exod, nu numai de tare reale sau inventate de caracter al poporului.

  • Smaranda Dobrescu Carmen, trecerea de la perioada de gratie pe care am trait-o la revolutie la acceptarea unei realitati departe de asteptari, chiar daca acea asteptare era diferita de la un om la altul a fost o deceptie si o durere majora. Toti ne-am implicat atunci, asa cum era normal sa o facem. Toti am iubit Piata Universitatii, unii am avut apoi informatii mai mult sau mai putin exacte, manipularea care a inceput din 1990 a fost uriasa. In zilele noastre este mai rafinata dar e omni prezenta.

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv 1.legat de vocea din parlament  parte din acuzatii au facut obiectul unor verificari ale comisiei speciale a parlamentului.Personal dupa citirea scrisorilor deschise cred ca pe baza unor date reale( dar nerelevante pentru acuzatiile aduse) se fabuleaza copios si mai ales nu se prezinta dovezi sau nu se nareaza fapte care sa poata fi verificate.Daca se mai ia in calcul si faptul ca ecestea au devenit publice numai dupa niste disensiuni interne in PSD local care au avut drept urmare faptul ca persoana a fost data afara din partid nu ajungem decat la concluzia ca este vorba de o rafuiala si nu de dezvaluiri. 
    2.referitor la premianti si cei care au venit dupa ei categoric din aceasta perspectiva ai dreptate.O cauza in opinia mea legat de faptul ca foarte multi oameni capabili pe domenii de activitate , inclusiv ca politicieni , nu s-au mai implicat este si aceasta inclinatie/defect a romanului de a gasii capete de acuzare reale/imaginare sau nerelevante care compromit orice persoana capabila (care doreste si poate sa faca ceva de calitate)de natura a i se face lehamite si sa-l determine sa renunte. Se mentin, de regula, cei care sunt "capabili " sa nu inteleaga ca sunt manipulati, cei santajabili si cei care pt rezolvarea uni interes personal sunt in stare sa calce pe cadavre.Este doar un aspect al problemei mai sunt si alti factori care au contribuit la aceasta situatie.

  • Grigore Ureche Inca si in 2014 lumea mai crede in multimea de specialisti. "Omul sfinteste locul" si asa mai departe. Da, e adevarat ca oameni de calitate fac lucruri de calitate dar nu asta ne lipseste. Dar asteptarea unui om providential sau a unei generatii providentiale e o mare prostie. Consider ca bunele practici ne lipsesc ca sa fiu fin. Sa presupunem ca as fi un om al legii, un sectorist de cartier, care se inregistreaza zilnic cu 10 plangeri de la diferiti conationali. Acesta recurge la cateva lucruri: merge din poarta in poarta, mai face cateva din pix prin birou, aplaneaza conflictul si la final de luna incearca sa se inregistreze cu 0 plangeri. Altfel il trage cineva de haturi si il intreaba: " nenea ce faci?". Acum sa luam un caz simplu: Avocatul Poporului. O structura stufoasa, cu 4 secretari de stat si 1 ministru. Daca intrebi intr-un judet unde are sediul aceasta institutie, un cetatean obisnuit, as paria ca nu stie. Daca am avea aceiasi procedura descrisa mai sus, transparenta pe site-ul lor, am vedea activitatea acestei institutii. Cine ii trage de urechi? Ultimul raport pe site-ul institutiei este din 2012. Deci, domnule Gradinaru, pana sa ne gandim la nomenclaturistii care au luat puterea dupa '89 ar trebui sa observam ca "bunele practici" si transparenta lipsesc cu desavarsire.

  • Grigore Ureche Mai mult, citeam zilele trecute despre Eugeniu Carada. Se spunea ca organizase Banca Nationala, astfel incat mergea singura indiferent ce persoana din "camarila" regala ar fi ajuns guvernaltor. In sensul celor spuse mai sus, este evident ca "procedurile" si responsabilitatea, chiar cu oameni mediocri pot face ca lucrurile sa functioneze.

  • Gheorghe Gradinaru Barbieru Dragos nu identific ce afrimatii din postarile mele va determina sa faceti aprecierea "Deci, domnule Gradinaru, pana sa ne gandim la nomenclaturistii care au luat puterea dupa '89 ar trebui sa observam ca "bunele practici" si transparenta lipsesc cu desavarsire.".

  • Grigore Ureche Domnule Gradinaru, am dorit sa mentionez ca degeaba asteptam oameni providentiali sau generatii de aur. E o falsa problema.

  • Grigore Ureche Un alt aspect. Multi ne minunam de anumite lcruri, dar daca am observa atent am vedea ca exista anumite demnitati in sectorul public sau "mai putin privat" care se cumpara pe bani grei. Astfel se explica, anumite lucruri care se intampla in anumite consilii de administratie, camere de comert, ligi de fotbal, CNADNR, ASF, SIF-uri, sectoare energie, etc. Deci, un lucru simplu de facut pentru cei care tin la Romania e sa urmareasca "clostele cu puiii de aur", borcanul cu miere. Exista acesti "kamikaze" financiari! Clasa politica se spala pe maini, conexiunile initiale disparand in ceata. Acesti "kamikaze" sunt un fel de "carausi" din lumea drogurilor. Cand nu mai e nevoie de ei.....sunt trimisi intr-o tara asiatica, unde se aplica pedeapsa cu moartea sau dispar.....definitiv si irecuperabil.

  • Un Prospectiv .
    Dragos, nu stiu daca te inteleg 100%, dar tin sa fac o observatie: chiar si acele bune practici sunt gandite si implementate de oameni peste medie, cu gandul ca, desigur, mediocritati birocratice vor face o treaba decenta.


    Sunt de parere ca oameni suficient de 'providentiali' pentru a face o treaba foarte buna in Romania se gasesc inca printre cei pensionati si cei din exil, asta pana se va mai ridica o generatie de romani. Cred ca te va ajuta sa gandesti un pic la situatia Romaniei dupa Razboiul II--catastrofe de taote felurile, elitele in puscarii, durata necesara ridicarii unei prime generatii elita etc.

  • Grigore Ureche Eu vad echipa de fotbal a Germaniei, fara mari talente dar pusa pe treaba si efort si pe respectat regulile. Reguli care nu exista sau nu se iau in calcul, la noi. Mecanismul de feedback e la pamant. Nu vad o solutie in pensionari si exil. Exilul in opinia mea e prea complicat, sa ne aducem aminte de Culianu. Iar pensionarii se pot gandi la vacante si odihna, au muncit deja destul.

  • Un Prospectiv .
    Nu stiu cat de buna e o echipa de fotbal ca analogie. Mai cu seama ca ajung campioni si negermani.


    In caz ca nu vezi solutiile venind din acele zone sugerate de mine, mai vezi vreo solutie? De unde/cum?

  • Grigore Ureche Se pune accentul prea mult pe constiinta individuala. Ceea ce e complet gresit. Procedurile si regulile determina si modifica comportamentul. Eu cred ca nu poti atinge varfuri de performanta intr-un domeniu daca nu inveti mai intai sa te mentii la un anumit nivel. Ori mentinerea acestui nivel trebuie prin lege si ordine. Apoi trecem la nivelul urmator. Nu poti sa sari direct sus.

  • Grigore Ureche Am cautat intr-o zi pe net, un clasament pe natiuni cu cei mai prolifici si influenti oameni din diferite domenii. Nu am gasit ceva elocvent. M-am intrebat: de ce unele natiuni scot prin educatia lor din familie si societate, nenumarate personalitati. Ce model adopta?

  • Un Prospectiv .
    Cei mai prolifici au modelul 'creste-l tu ca ti-l vand eu!'

  • Grigore Ureche Experienta mi-a aratat un fapt. Viziunea pe care o adopti ca individ....se va reflecta din lume spre tine. Si lucrand cu cativa copii "tampiti" din generatia noua, am concluzionat ca se poate daca "fortezi". Din acest motiv, imi place TUTEA cand spune "cu parul, domnule, cu parul". Dar nu totul sta intr-un par si acest lucru e adevarat. Eu nu caut elita, acei cativa. Eu extind multimea. Prefer mai multi cu inteligenta medie, care vor rodi mai tarziu.

  • Grigore Ureche Singurul roman la Nobel a fost George Emil Palade. Nu am scos asa de multe genii care au redesenat lumea.

  • Grigore Ureche Vreti sa stiti cati evrei au Nobel? Vreti sa stiti cati copii evrei sunt fara scoala?

  • Grigore Ureche E cumplit sa mergi pe varianta elitelor, cand astazi daca mergi la sat, unde s-a destructurat comunitatea, familia si vezi manele in casele taranesti si plin birtul satului.

  • Un Prospectiv .
    Aia e prea simpla; intrebarea pentru premianti ar fi: Cati Nobeli are un evreu?

  • Grigore Ureche Disparitia sezatorilor, datinilor, obiceiurilor, mersul la biserica.....toate constituiau comunitatea. Erai sub ochiul comunitatii, care se ghida dupa reguli s cutume. Capatai rusine si doreai sa fii primul in sat care iese la arat. Apoi preotul satului, mai invatat selecta pe cei mai isteti copii si ii trimitea la o scoala buna, uneori pe banii bisericii daca parintii nu aveau. Totul la nivel.....de sat. Rolul pe care il joaca familia si comunitatea e esential..........poate asa se explica rolul chibuturilor.

  • Grigore Ureche Strabunicul meu a avut 12 frati. Am fost norocos sa il prind in viata mult timp. Fiind cel mai mic din familie a ramas la casa batraneasca sa munceasca ca sa ii tina pe frati la scoli si facultati. Cel mai "slab" frate a devenit preot in sat. Cam asa erau timpurile .....atunci. Nu e o poveste, ceea ce va spun. Cam asa au iesit elitistii dintre cele 2 razboaie mondiale. Perspectiva.......si viziunea comunitatii, a familiei.

  • Grigore Ureche Noi vrem elite, genii si eroi dar societatea e dezbinata in viziune si perspectiva. Din acest motiv, am spus sa nu ne asteptam ca o sa ninga cu generatii de aur. Batranii au crescut "zombaci" si exilul a urmarit fantome. Am incheiat

Niciun comentariu: