marți, 28 aprilie 2015


O alta pozitie “neobisnuita” a fost exprimata de Adrian Severin care a precizat ca daca “vom ramane in UE vom muri, iar daca vom iesi tot vom muri”. Trebuie precizat ca afirmatia a fost facuta in contextul unei ramaneri in UE in aceleasi conditi care va duce la disparitia noastra ca stat national, iar o iesire ar duce la disparitia noastra ca urmare a izolarii pe plan european. -
Luna trecuta, mai precis vineri, 13 decembrie 2013, la sediul Fundatiei Europene Titulescu, de pe soseaua...
ZIARISTIONLINE.RO

  • Roxana Bojariu Dupa intamplarea din parlamentul european, nu stiu cat ne putem baza pe opiniile in afaceri europene ale dlui A Severin.

  • Smaranda Dobrescu Fiind de fata la dezbatere-de altfel interesanta-, pot reda aproape exact descrierea pe care autorul a facut-o in concluzie cartii sale: " Cartea e un exercitiu de gandire,o ipoteza de lucru nu o invitatie de iesire ci o invitatie la dialog . La cele trei lansari succesive ce avusesera deja loc in tara am constatat ca romanii sunt europeni prin vocatie" Tonul general al discutiilor a fost acela prin care in cadrul UE Romania, reprezentata mai pronuntat decat pana in present va trebui sa aibe o abordare romano centrica, tinand seama de propriile interese.

  • Gheorghe Gradinaru Roxana Bojariu1. dupa acea intimplare AS este inca parlamentar iar justitia nu s-a pronuntat inca.2indiferent de cea ce se va hotarii AS face parte din acele persoane documentate a carei opinie ,pe acest subiect, eu personal, o iau in consideratie intodeuna chiar si cind nu sunt de acord cu ea. 3 Nu sunt fan AS dar personal eu as prefera sa discutam cu argumente despre subiectul pus in discutie si mai putin despre persoane.

  • Roxana Bojariu Mi se pare o idee nefericita si neargumentabila teoretic cea legata de disparitia noastra din cauza de UE. Problema e in interior, in formele fara fond mimate de o clasa politica paralela cu societatea româneasca, de o patura atointitulata civica care e si ea la putere, de afaceristi privati legati ombilical de stat, toti proveniti din aceeasi ciorba primordiala din care a iesit viata publica de dupa '89.

  • Costel Gilca problema este in fondul constructiei UE. Noi suntem doar suprafata. modelul economic impus pt aderare estr cel care ne-s adud in aceasta stare neputincioasa. In 7 ani de la aderare singurul beneficiu real este drrptul de a fugi din tara si a fi cetatean de mana a 3s alaturi de fosti sclavi si colonisti. sa ne autoflagelam e prea simplu. mai greu e de vazut in inima constructiri UE.

  • Roxana Bojariu Asta ne-au oferit politicienii nostri, cu superba lor indiferenta la interesul public si aplecarea doar spre ga$ca. Se putea si altfel si colegii de exlagar socialist ne stau marturie.

  • Roxana Bojariu Demonizarea UE nu e corecta, chiar daca nu e o constructie ideala, e una perfectibila. Problema e lipsa de europenitate a clasei noastre politice, dezinteresul fata de binele public, ticalosia furacioasa si aroganta. Si la multi si prostia agersiva.

  • Costel Gilca e prea simplu sa aruncam in spatele nostru totul. e o combinatie devgeopolitica cu instrumente de implementare

  • Roxana Bojariu Pai nu pe spatele nostru aruncam, e una sunt din afara aristocratiei astea de proasta factura si de extractie gestionaro-securista si a fostului aparat de stat comunist.

  • Roxana Bojariu De geopolitica suntem noi?! Aiurea, prin clasa noastra politica am ajuns mitocanimea UE.

  • Costel Gilca al romanilor. acum si asta cu comunismul etc etc.....e un paravan atat de bun in spatele caruia ascundem mizeria europeanan si capitalista. doamna suntem aici pt ca aici au vrut sa ne aduca. daca dvs credeti ca ue are ca scop cresterea economica a balcanilor va spun ca exista si alte carti decat cele de oropaganda ieftina pro UE.

  • Costel Gilca regret dar am impresia va vedeti doar suprafata lucrurilor. nu v-am vazut facand o analiza a transformarilor noastre economice in raport de integrarea noastra in UE.

  • Roxana Bojariu Pana la conspiranoia in care noi ne aparam saracia si prieteni ne sunt rîul, ramul, vad ca dimpotriva, delegatii nostri la administrarea trebilor cetatii sunt dusmanii rîului si ramului invocat eminescian in alte vremi.

  • Costel Gilca nu e vb de conspiratie. nici nu exista. e vorba de interes. e simplu. nimeni nu comploteaza de dragul de a complota, ci pt interese. iar interesul e unul singu: banul!

  • Roxana Bojariu In starea deplorabila sociala, economica si politica, integrarea UE e singura ce aduce oleaca de structurare civilizationala. Fara standarde europene impuse, ne-ar fi si mai rau, pt. ca administratorii - adica politicienii - sunt o haita pusa pe faradelege.

  • Roxana Bojariu Exista si alte interese, daca tot vorbiti de geopolitica (desi, cinsitit vorbind, datorita felului in care suntem guvernati, nu ne calificam la asta). Exista interese legate de pacea sociala intr'o Europa mica, pana la urma. O Europa a civilizatiei care nu mai poate ridica ziduri, ci inceraca sa integreze, pt. linistea proprie.

  • Costel Gilca ma scuzati: este doar propaganda ieftina.UE a adus saracie, familii despartite, mii de fabrici inchise (ati fost curioasa ce pokitici macro ec au impis pt aderare) somaj. Au promis mukte bla blauri,dar concret oalpabil nimic. stimata doamna china a facut progrese fantastice nu ca a fost un UE, ci ca au avut bani. Banii civilizeaza.

  • Roxana Bojariu Transformarile economice sunt *ale noastre*! Nimeni nu ne-a impins sa ne destructuram economic, sa ne furam caciula, sa ne vindem ca ultima prostituata unui licurici sau altul!

  • Roxana Bojariu Nu UE a adus saracie si toate relele, ci clasa politica , timp de 24 de ani, in complicitate cu asa numitii civici, aflati si ei la putere si cu gestionarimea transformata in afaceristi ce nu stiu dezvolta nimic, ci doar transfera de la stat la ei in buzunar.

  • Costel Gilca :))) glumiti desigur. cititi documente politice, declaratii pokitice la vremea resoectiva. teza mea de doctirat in dr muncii a fist pe integrarea in UE si abtrebuit sa citesc. cand citesti mulnsibsistematic deja te prinzi de ideea centrala.

  • Roxana Bojariu UE ne-a dat, teoretic, sanse de dezvoltare - dar nu ne-a bagat si in traista! Proasta administrare si proasta guvernare sunt cele care au facut, de ex., sa avem doar 30 % absorbtie de bani europeni nerambursabili!!! Ce vreti mai mult?!

  • Costel Gilca cea mai frumoasa parre este cu stabiizarea macro economica. pt ca dupa ce se vand unitatile strategice sa se constate ca s-a indeplinit aceasta conditie de aderare. si bizar....au fost cumparate de unitati pubkice din tarile fondatoare. dupa ce distrugi fundamentul economic......faci ce vrei cu acea tara.

  • Roxana Bojariu Scuze, nu ma refer la cei in discutie, dar tezele doctorale din Ro sunt grav compromise  Cine sa mai citeasca dupa evolutiile stiute?!

  • Costel Gilca :)))) aveti stiinta diversiunii:)). este un atac ad homine si nu se face decat ca diversiune. sunteti diversionita?:)))

  • Costel Gilca apoi, tot ca tehniva de diversiune v-ati legat de un argument inexistent al meu. eu va vorbeam de citirea documentelor, nu dadeam citate din teza mea (nesustinuta ot ca nu ma intereseza titlul ci studiul in sine)

  • Roxana Bojariu Mda, asta e stiuta: dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine ...adica esti diversionist sau in langajul actualizat - anarhist ( uneori cu eco in fata). Adevarul e incomod, e mai simplu sa ne leganam in iluzii caldute, cum ca toti conspira sa ne ia polenul  Realitatea e totusi alta.

  • Roxana Bojariu Nu sunt diversionista, sunt doar bine informata. Nu am eu doctorate in politologie si economie, dar situatia e atat de crasa, incat nu e loc de finetzuri scolastice. Se vede cu ochiul liber jaful, proasta guvernare, prostia agresiva a celor ce administreaza treburile cetatii.

  • Costel Gilca nu va atovictimizati. ramaneti concentrata pe subiectul princupal, sa nu facem digresiuni generale. realitatea sta in distrugerea sistematice a intregii economii in vederea integrarii in UE si oferirea unor sluje instatele membre,slujbe destinate fostilor sclavi.

  • Costel Gilca doar atat reusiti sa vedeti? aveto certitudinea adevarului absokut ca nu au existat intelegeri de geopolitica economics? Nu aveti niciun dubiu?

  • Roxana Bojariu Pai cine a distrus sistematic propria economie?! De ce Polonia nu s'a dezindustrializat, de ce agricultura poloneza functioneaza?! La fel si pt. Cehia, Slovacia?!

  • Roxana Bojariu Adica sa astepti mai mult de la straini decat la cei pe care ii delegi chiar tu sa te reprezinte la administrarea României?! Primii care trebuie trasi la raspundere sunt administratorii nostri! E chestie de common sense asta!

  • Costel Gilca corecta intrebare. sa vedem ce anume face parte din planul general comun si ce face parte din specificul fiecarei tari ca localizare geopolitica. daca vedem asa.....atunci vim avea raspunsul. nu neg ca ce s-a facut in RO e cu mana autohtona, dar planurile, in linii generale au fost trasate in alta parte. sa nu fim naivi sa credem ca vecinul va muncii sa ne hraneasca pe noi.

  • Costel Gilca bunul simt imi spune ca soarele se invarte in jurul pamantulu. surprza:bunul simt ma inseala.

  • Roxana Bojariu Pai cu atat mai mult trebuie invinovatiti politicienii nostri, daca au tinut cont de cine stie ce plan din afara, in loc sa se concentreze pe interesul public din Ro!

  • Costel Gilca :))) anakiza aici e cimplxa si incepe in 89, care si ea e complexa.

  • Roxana Bojariu Tot ce stiu din planul general al constructiei europene - si e public - ma face sa vad vointa de structurare spre binele european comun. E in interesul UE sa fie coeziune socio-economica nu doar in ograda vechii Europe ci in toata Europa. Ce fac ai nostri administratori? Dezastru, asta fac! Si pot s'o faca pt. ca in UE functioneaza vointa nationala a fiecarui stat, in rest nu exista mecanisme prea constrangatoare.

  • Costel Gilca deci sunt doua asoecte cum souneam: planul si implementarea lui. planul e facut in afara implementarea orin oameni interpusi: uniii naivi, altii prosti, altii fripturisti...intreaga gana umana. dar ce e definitoriu: planul!

  • Roxana Bojariu Planul public arata bine. Implementatorii arata ca nu sunt de incredere. Sa introduci un plan ascuns, pe dupa planul public, care sa explice dezastrul e un artificiu gratuit, sa aplicam lama lui Occam si sa conchidem ca explicatia dezastrului sta in calitatea celor ce implementeaza de 24+ ani jaful economic si agresarea socialului.

  • Costel Gilca De unde aveti siguranta ca planul arata bine? L-ati vazut sau vb de planul din propaganda? Ca asa si planurile Nord Coreene aata bine!

  • Roxana Bojariu Am citit principiile tratatului de la Lisabona. Am citit si am vazut cum functioneaza UE. Pot sa va intreb si eu care sunt principiile, organismele, regulie de functionare care vi se par ca au atras napasta asupra României? UE nu e perfecta, dar e perfectibila si in orice caz mai buna decat existenta in lagarul de dinainte.

  • Roxana Bojariu Sau existenta solo, fara directivele celebre cum ar fi directiva apei, de ex.

  • Costel Gilca doar atat ati citit? este cam outun ca sa va dati seama ve adevarata viinta politics.
    UE nu e perfecta si nici nu o camparam cu perfectiunea, ci cu ceea ce ea ofera in mid real Romsniei. o saracie lucie. in aceasts europa bogata si prietenoasa conform tratatului romanii sunt amprentati in germania, au loc campanii de presa agresive in italia, franta, olanda, marea britanie, etc. in tratate de care vorbiti nu scrie de asta, ci de libera circulatie a lucratorilor. ati abservat ca romanii sunt numiti imigranti (la fel cafosti sclavi) in timp ce engkeziu, francezii sunt numiti expati. stimata doamna e timpul sa trecem de la 
    acest extaz in fata iccidentului la pragmatism. astfel de viziuni idilice ca ale dvs ne fac deservicii. aici discutam pe bani asa cum discuta si ei. e bine sa aii acces la cultuta, dar de citit cu burta goala nu citesti si nici nu itibhranesti copiii.
  • Roxana Bojariu Informatii inexacte! Un politician zabauc a propus ceva si dvs. dati chestia ca deja aplicata?! In rest, nu vad nimic concret in raspunsul dvs., doar acuzatii nefundamentate! Si de aia e napasta in România, ca nu "ne lasa" sa emigram toti in Italia, Franta etc.?! Intai, ca oficialii europeni s'au exprimat clar si dur impotriva discriminarii pe piata muncii si/sau libera circulatie. Comisarul ala cu munca numa' ce a dat declaratie zilele astea. Viviane Reading s'a razboit si cu franta si cu Marea Britanie atunci cand aia pe plan national au luat-o pe aratura cu libertatea de miscare! Confundati nivelul national cu cel european.

  • Roxana Bojariu Daca e vorba de bani - la politicienii ticalosi si prosti - aici sunt banii dvs. Si ai mei.

  • Roxana Bojariu Chiar asa, cu administrarea asta proasta, cu bani europeni ramasi necheltuiti, Romania, in ultimii 7 ani, a fost beneficiar net in raport cu UE, adica a primit, net, vreo 11 miliarde si ceva de euro! UE a dat n'a luat cum povestateati dvs, mai sus, ca intr'un banc la Radio Erevan!

  • Roxana Bojariu Cu niste politiceni, macar ca aia polonezi, umflam si mai multi bani europeni si nu mai capatam de la stapanire ucazuri de austeritate! Polonia n'a trecut prin curbe de sacrificiu, ca noi si a avut crestre economica pe toata perioada crizei! Pt. ea de ce a fost UE muma, iar pt. noi ciuma?! Occam's razor, please.

  • Un Prospectiv Dragii mei prospectivi (Roxana & Costel), dati-mi voie sa spun ca Grupul Prospectiv pe facebook a fost botezat abia cu discutia voastra, pentru care va multumesc.
    .
    In caz ca va intrebati, cred ca amandoi aveti dreptate, Romania post-decembrista a fost
     conceputa in Vest si implementata de elite romanesti. Responsabilitatea dezastrului este de ambele parti, insa tind sa arat cu degetul mai intai/mult pe occidentali.

    Cum romanii obisnuiti/onesti nu pot decat cel mult decat sa bata obrzazul vesticilor (lucru netrivial), ramane sa vedem daca pot face mai mult/bine din elitele nationale. Sunt doua feluri de demersuri, haideti sa vedem cum si ce putem face impreuna!

  • Costel Gilca :))( doamna se pare ca nu stiti nimic de pololonia. aveti idee ce rata de somaj? din 1990 pana in prezent rata medie este de cca 14%. in 2013 rata a fost fe 13%. la noi rata este de 7%. stiati ca polonia a avut si 20% somaj, in vreme ce la noi cea mai mare rata a fost de 8%? STtiati ca in PO rata nu a scazut din '90 sub 12% in vrrme ce la noi a fost si de 5%? doamna nu mai cititi doar propagands. vedeti ma profund de atat. polonia nu a avut curba pt ca nu a fist nevoie. cu un somaj de 20% esti intr-un permanent sacrificiu.

  • Smaranda Dobrescu Din respect fata de implicarea D-voastra, colegi Prospectivi, as dori sa aduc in discutie cateva probleme al caror raspuns poate ne va apropia de o concluzie comuna: o fac nu pentru ca as detine o solutie miraculoasa ci doar pentru ca s-a intamplat ca dispunand de mai mult timp liber am citit multe materiale elaborate in UE relativ la proasta functionare a acesteia, la neajunsurile arhitecturii, la deficitul de democratie manifest, la polarizare. 
    1. Tarile Tratatului de la Visegrad, care se simt mai confortabil decat noi stiti de ce volum de investitii americane si vest europene s-au bucurat in primii ani dupa 1990, investitii care le-au permis un alt start in cadrul UE?
    2. Care este efectul asupra tarilor cu o economie mai putin dezvoltata in cazul in care una dintre tarile puternice exporta in cadrul unei uniuni monetare disproportionat de mare volum in comparatie cu celelalte (de ex. 6% PIB in cazul Germaniei)?
    3 Stiti ce se intampla cand competitivitatea unei tari bazata pe slujbe slabe(fara asigurari sociale, part time, etc) si salarii micsorate si nu atat pe investitii de capital depaseste performantele economice ale celorlalte tari membre?
    4. Stiti ce se intampla cand un pact fiscal agreat obliga reducerea cheltuielilor publice inclusiv a investitiilor indiferent de nevoile acelui stat?
    5. Stiti ce impact are impunerea bugetelor si deficitelor statelor membre asupra suveranitatii si liberei initiative in favoarea nevoilor locale?
    6. Stiti ca austeritatea presupune inlaturarea de la stabilirea salariilor pe reprezentantii salariatilor?
    7. Care sunt elementele care au dus si conduc in continuare la disparitia caracterului de stat social si ce implicatii in coeziunea sociala si pacea sociala au acestea? Cunoasteti prognozele accentuarii deflatiei manifeste in special in Germania asupra tarilor mici? 
    8.Stiti ca flancul sudic (tarile mediteranene) construiesc proiectul unei alte uniuni economice si monetare? 
    9. Cunoasteti ca Strategia de la Lisabona a suferit modificari succesive pentru alinierea mai intai la flexisecuritate si mai apoi la cerintele pietii muncii reformate de Schroder?
    10. Stiti ca germanii au cerut modificari aduse tratatului de la Maastricht in urma cu o luna de zile?
    Ceea ce a declarat Adrian Severin legat de disparitia posibila a Romaniei a fost: singuri, in afara unei uniuni cel putin monetare in conditiile globalizarii, pierim, inauntrul UE cu statut de colonie, pierim. Poate a exagerat ca am pieri ca o colonie, caci Uniunea Sud africana in timpuri apuse a reusit sa traiasca.; macar o parte a populatiei.

  • Roxana Bojariu Domnule Gîlca, somajul mai mic in România e cuplat cu hemoragia fortei de munca in toate azimuturile, cu consecinte nefaste. E vorba de oameni relativ tineri, de obicei calificati, care nu mai contribuie cu creativitatea si puterea lor de munca la evolutia societatii românesti, ci a altora - pret f. mare pt. o cifra aparent buna in statistica somajului! Mai clar: somajul e mic pt. ca forta de muncai pleaca din România! E asta model de dezvoltare durabil pt. România?!

  • Roxana Bojariu Somajul mic, per se, nu spune nimic! Circula prin spatiul public fel de fel de concepte, luate izolat si suspendate in neant, in dauna abordarii sistemice.

  • Roxana Bojariu (1) Tarile tratatului de la Visegrad au avut si au o clasa politica oleaca mai buna decat noi, administrarea si guvernarea la ei au fost si sunt mai eficiente, ceea ce s'a reflectat si in nivelul si mai ales calitatea investitiilor: nu s'au inghesuit sa vina negustorii de piei de closca, ca la noi; (2) statul social este o inventie a Vestului Europe,i a vechii UE, astfel ca nu vad de ce ne-am caina noi, care avem doar o forma fara fond pomenita in constitutie, dar si aia atacata de politicienii români ce se dau neoconi - vedeti clamarea statului minimal de personaje precum prezidentul actual; macar asta o spune pe fata, in timp de stanga româneasca de caviar, zice altceva, dar in esenta contribuie la aceeasi minimalizare a statului social; (3) pana sa impunem noi modele Uniunii Europene, sa facem o minima clarificare interna a ce vrem sa fim si incotro vrem sa mergem.

  • Roxana Bojariu Economia sociala de piata e intr'adevar un lucru extraordinar, construit de UE, in decenii. Din pacate se erodeaza si la ei, dar a le imputa lor faptul ca noi n'avem nici macar ce eroda, pt. ca economia sociala e o forma fara fond, mi se pare exagerat. Si in aceasta chestiune se vede ca problema nu e la UE, cea care are "copyright" pe conceptul de statul social, ci la noi. Rom^nia nu o duce mai prost din cauza integrarii UE, dimpotriva. Chiar diminuat rolul statului social ramane o dimensiune importanta a civilizatiei europene. Inca.

  • Costel Gilca doamna bojariu, iar va opriti la afirmatii superficiale. pai fenomenul.migratiei nu e specifix doar RO ci intregii regiuni ex comuniste, iar nivelul migratiei plus sau minus e acelasi(vedeti documente eurostat). dar....incep sa obosesc sa va tot invit sa cititi si alte documente decat cele de propaganda. in demersul dvs de acum nu am vazut absokut nicio idee noua fata de "linia partidului" ( nu o luati personal, ci doar ca nu ati adus niciun argument nou, ci sunteti un ecou al propagandei). Da , lucrurile pot fi nuantate, dar nu in directia obedientei fara limite fata de occident. mai gandim si nioi cu mintea noastra nu doar cu mintea lor.

  • Smaranda Dobrescu Roxana, multumesc ca ai citit intrebarile mele. Ca sa am un raspuns cat mai plauzibil am avut nevoie de luni de zile ca sa pun efectele ca premiza a deslusirii cauzelor. Poate am reusit doar partial sa-mi dau raspunsuri, nu stiu. In oriuce caz nu m-am refugiat in sintagma "forme fara fond" ca sa eludez un raspuns. Impreuna Cu UN prospective am elaborate un studio de acum publicat in cateva reviste. Mi-am propus sa raman open mind la tot ce vad, aflu, proceseaza altii si sa trag concluzii. In present concluziile mele sunt ca la un plan gresit din start, orice ar face politicienii cei corupti, tot rau iese.

  • Roxana Bojariu Ma indoiesc ca rata migratiei e aceeasi in Polonia si România. In general, ce stiu e ca rata migratiei Românilor este mult mai mare decat a celorlalti Europeni din valurile recente de integrare. V'as fi recunoscatoare sa ma contraziceti cu cifre, nu cu retorica gratuita. La baza sunt fizician ceea ce imi confera o oarecare imunitate in fata abordarilor propagandistice - deformare profesionala.

  • Roxana Bojariu Smaranda, nu cred ca planul constructiei europene este fundamental gresit si ca de aia ne merge noua prost. Insasi UE nu e o structura atat de tare incat sa impuna statelor membre o linia sau alta, in domenii importante. De obicei au loc negocieri intre Comisia Europeana si guvernele nationale si de multe ori castiga cele din urma. Nu exista nici macar mecanisme serioase de "pedepsire" in cazuri in care statele membre o iau rau razna. UE e inca in constructie si a invoca dominatia europeana drept cauza a disfuctionalitatilor grave din societatea româneasca e incorect.

  • Costel Gilca si din cauza UE ne nerge rau. daca eram o provincie chineza, cu siguranta aveam alta cresterr economica, iar de aici toate consecintele. cum suntem o privincie UE ne merge prost. uneori e bine sa invercam sa vedem si ij alte paradigme.

  • Costel Gilca daca sunteti fizician, atunci inteleg aceasta viziune idealista asupta actelor findatoare ale noii forme de imperialisn.

  • Un Prospectiv .
    Roxana, in '90, desi Romania isi achitase datoriile si era condusa de premianti, nu putea accesa pietele de capital pentru imprumuturi cu rata de dobanada de sub 25%, chiar garantate de stat. De investitii n-a fost NICIODATA vorba. In capul nostru 
    erau plantate tot felul de prostioare, cu 'ajutor' de afara. Rezultatul net: Inceperea exodului romanilor.
    .
    Fizicienii recunosc aici deja elemente ale unei traiectorii cu conditii initiale diferite de cele ale altor tari fost socialiste.

    Mai ales dupa 1996, a inceput destructurarea economica masiva a economiei romanesti--conditie satisfacuta glorios de Dreapta romaneasca. Tot atunci a inceput si JAFUL (a se remarca faptul ca nu vorbesc de coruptie, un fenomen firesc in democratii, amplificat in Romania de lipsa investitiilor). Vezi devalizarea bancilor si aparitia pe scena economica a Mafiei privatizarilor si falimentarii bancilor.
    .
    Daca pana in 1997, Romania a fost tinuta la izolator, iar conditiile iesirii erau mereu acelea ale 'purificarii', de atunci incoace, politicienii s-au inscris mai mult sau mai putin in graficele trasate de afara--FMI, Banca Mondiala, UE etc. Adica, din 1997 incoace, ne integram.
    .
    Intre timp, jefuitorii ajung sa fie numiti Clubul de la Monaco, iar membri ai acestuia controleaza aspecte ale guvernarii pana la plecarea d-nei Udrea din Guvern. Cand cel mai recent protector al Clubului era pe punctul de a fi demis, dna Reding, aceea care pare doar de forma sa restabileasca drepturile romanilor la circulatie in EU, impreuna cu nealesul domn Barroso, ca buni europeni, au intervenit impotriva vocii poporului.
    .
    Imi pare rau ca trebuie sa dau nume, insa niste lucruri au devenit clare:
    1) Cand Romania a incercat sa-si faca un drum, i s-a spus ca nu era capitalism de nu stiu care fel si n-a fost bagata in seama (citeste, izolata).
    2) Cand Romania incepe a se 'integra' se DISTRUGE totul. Integrarea a fost reusita, dovada fiind calificativele pe parcurs.
    3) Cand romanii se exprima direct si democratic impotriva unui politician roman ales, vesticii intervin pe fatza in sensul opus vointei poporului. Acel politician si guvernul girat de el au continuat cu abandon politicile de destructurare (va amintiti cand primul ministru avea un deficit mai mic decat cel permis, dar scoli si dispensare/spitale erau inchise?). 
    4) Cam toate tarile estului vad ca au fost trase pe sfoara vestului--cel mai recent Slovenia, desi doar Ungaria pare a actiona cu nerv in sensul reconstituirii statului.
    .
    Una peste alta, n-am sa iau politicienii romani in bratze, decat cu foarte putine exceptii. Insa mi-e clar ca Vestul a actionat SISTEMATIC, sub umbrela ideologica a DREPTEI (falimentare dela Criza din 2008 incoace), pentru DESTRUCTURAREA economica a Estului. In cazul Romaniei, a fost vorba si de destructurarea demografica.
    .

    .

  • Roxana Bojariu As spune ca problemele apar din prea putina "uniune europeana", nu din prea multa: istericalele din UK legate de liberalizarea pietei muncii, inchiderile libertatii de miscare - toate se datoreaza unor guverne nationale care nu respecta principiile ce stau la baza constructiei UE. Functionarii europeni sunt prea slabi in fata liderilor politici nationali, de multe ori.

  • Roxana Bojariu Domnule Gîlca, problema e de a fi provincie, nu a carei structuri apartine provincea. Unul din principiile pe care e bazata constructia europeana este tocmai eliminarea, pe cat posibil, a "provinciilor", prin coeziunea socio-economica, prin atingerea unei dezvoltari fara disparitati intre statele membre, intre regiuni.

  • Roxana Bojariu In China exista un hau socio-economic cascat intre regiunile estice, puternic industrializate si Vestul f. sarac, neatins de ratele ametitoare de crestere. Sa fii province chineza din Vest nu te ajuta cu nimic, chiar in conditii de cestere economica anuala de 10%...Conceptul de province, in sensul asta e unul care n'ar trebui sa existe intr'un stat cu economie sociala.

  • Roxana Bojariu Invers, scuze, Estul si vestul Chinei, adica 

  • Roxana Bojariu Refac postarea de mai sus si corectez 

  • Roxana Bojariu Si iar vine vorba de un concept enuntat per se: crestere economica. O crestere economica, per se, nu insemna o calitate mai buna a vietii cetatenilor. Sunt aici mult mai multe lucruri care trebuie sa insoteasca cresterea asta economica - un sistem coerent care sa o genrereze si care sa o distribuie apoi intr'o economie sociala. Altfel ai crestere economica doar pe hartie, nedurabila, creatoare in orizontul de timp relativ apropiat de probleme.

  • Roxana Bojariu Pt. Un Prospectiv: in 1990 se vede treaba ca desi condusa de premianti, premianti aia erau doar niste tocilari, in cel mai bun caz, incapabili de a da solutiile corecte, dincolo de automatismele insusite pe lumea cealalta. In cel mai rau caz, erau niste lupi in blana de oaie, indiferenti la interesul public, la binele general.. Oare de ce ajunsesera la ratele alea ametitoare? Va mai amintiti? Democratia enuntata a fi originala, mineriade peste mineriade - astea tot de la Europa or fi venit?! In privinta destructurarii, e iluzorie impartirea ideologica. In general, nu exista diferente ideologice reale in lumea politica româneasca.

  • Gheorghe Gradinaru Poate "premianti " la cultul personalitatii dar nu la economie

  • Gheorghe Gradinaru Ma refer la virfurile nomenclaturii si selectiv la alti lideri

  • Roxana Bojariu Pt. Un Prospectiv: in privinta crizei constitutionale din vara 2012, nu aveti de loc, dar deloc dreptate! Oficialii europeni au ramas, pe buna dreptate, consternati de interpretarile liber alese ale cadrului democratic. Sa faci invarteli pe seama constitutiei, smecherii cu bazele constitutionale ale democratiei de tip european, doar ca sa cada bine unei gastipartinice sau alteiai e ceva de neconceput in UE. O asemenea lipsa de predictibilitate constitutionala sperie colegii europeni pt. ca le trage si lor presul de sub picioare - cum sa mai mearga impreuna cu astfel de specimene!? A speriat si iuteala cu care s'au facut scamatorii legislative, lipsa de checks and balance intre puterile statului, arbitrariul. Tactica "prin iuteala de mana si nebagare de seama" e golanie politica!

  • Un Prospectiv .
    1) Cand am folosit acolo notiunea de premianti, era pentru a controla un experiement mental, anume: La intrari interne de calitate si lipsa de atentie din exterior, Romania a stagnat. 
    2) Sa ramanem in spatiul economic. Daca mergem in politic, observam ca nu-s doua democratii identice pe lume! Iliescu spunea un truism.

  • Roxana Bojariu N''am sa zic ca tabara ailalta ca vai, ar fi fost lovitura de stat, ci am sa spun clar ce a fost: golanie politica!

  • Roxana Bojariu Ailaltii, cu lovitura lor de stat, nu sunt cu nimic mai breji, dar au avut viclenia sa nu se expuna atat de vizibil, cu golania la vedere.

  • Un Prospectiv .
    Hai sa vedem de unde am plecat: Eu am adus in discutie acel episod DOAR pentru a ilustra cum Vestul sustine in Romania, cu orice cost de imagine, acei politicieni ale caror politici destructureaza economia si chiar statul. Teza pe marginea careia cred ca argumentam este contributia Vestului la destructurare.

  • Roxana Bojariu Nu sunt de acord cu abordarea asta! Ar trebui sa va doara in cot daca Vestul sustine o persoana sau alta, pt. ca prin chiar teoria asta le deschideti cale libera sa o faca, incuvintati ca e o procedura ok si va impiedicati doar de ... persoana sustinuta, ati vrea sa fie alta 

  • Gheorghe Gradinaru Roxana Bojariu eu nu as folosii termenul "golanie" desi sunt de acord ca modul de actiune prin rapiditatea, lipsa de transparenta si stingaciile de aplicare au generat o reala si justificata ingrijorare in predictibilitatea evenimentelor si orientarilor din Romania,La acestea ar trebui luate in considerare si elemente ale luptei de putere si interese interne din leadershipul UE

  • Un Prospectiv .
    Roxana, te rog sa-ti indrepti atentia asupra tezei de unde am plecat. Constat(am) o stare de fapt. O dovada ca nu abordez lucrurile in maniera acceptarii resemnate a ce dikteaza Vestul este prezenta-mi aici.
    .

    Fac invitatia asta pentru fizicianul din tine, care pare a fi influentat de o parere politica. N-am sa neg faptul ca am pareri politice eu insumi, insa incerc sa nu le pun in calea logicii.
  • Roxana Bojariu L-a sprijinit Vestul pe IIIliescu?!  Pe liderul zonal Emil Constantinescu? Pe Basescu? Aiurea. A fost invers. Majoritatea politicienilor n'a stiut cum sa se repeada mai repede la la statul in limba in fatza licuricilor, mai mari si mai mici! Le ghiceau licuricilor dorintele in ochi si destructurau baietii cu voiosie! Spe dreapta si pe staga. Romtelecom-ul facut cadou Grecilor de Taranisti, Petrom facut cadou Austriecilor de PSDisti si pe urma interecere intre ei care sa dea mai mult in afara, ca nu dadeau de la ei...

  • Roxana Bojariu Nu exista o unitate de monolit, numita Vest, care si-a facut plan explicit sa destructureze tzarisoara noastra. Exista asaltul rechinilor multinationali, a negustorilor de piei de closca, a escrocilor de anvergura mai mare sau mai mica care toti lucreaza cu materialul clientului: destructureaza acolo unde nu doar li se permite ci sunt si invitati. Mai exista o componenta vestica a politicienilor, supusa si ea diferitelor presiuni, dar care respecta un ""cod al bunelor maniere democratice" si au, in medie, oleaca mai mult patriotism incat sa nu lase batatura lor vraiste, la cheremul oricui, pt. un bac$is zvarlit.

  • Un Prospectiv .
    Roxana, au sprijinit exact pe acei politicieni care au actionat in directia DESTRUCTURARII. Pe Basescu cel mai mult, pana azi. 
    .

    Daca ar fi sa calculezi un loc geometric la astia 24 de ani, nu-ti iese neo-colonizare?!
  • Roxana Bojariu Politicienii nostri invita la destructurarea economica si sociala a României, pt. niste bac$isuri azvarlite de unii si altii. Uitati-va ce se intampla cu redeventele la resursele noastre, ba chiar cu exploatarea resurselor noastre!

  • Un Prospectiv .
    Vad, insa avem 2 cai simultane de redres:
    1) Votul si discutia pe intern; 

    2) Responsabilizarea Vestului.
    .

  • Radu Cotet Absolut, solutia nu e in nici un caz un euroscepticism (precum in unele postari de mai sus) de care pina si Marine le Pen ar fi mindra

  • Costel Gilca dna Bojariu tocmai mi-ati confirmat teza ca s-au facut cadouri vestului. ati spus diar 2 dar sunt infinite.

  • Costel Gilca dn Cotet, de ce nu as fi eurosceptic rational daca as constata ca nu ii intereseaza de soarta mea. de ce as sta la o masa in care mi se arunca firimituri. eu sunt tanar si am invatat ce e demnitatea.

  • Radu Cotet Libertatea de exprimare va e garantata, deci puteti afirma tot ce doriti. Asta nu inseamna insa ca ceea ce afirmati e si viabil dpdv politic si practic.

  • Costel Gilca pai varianta cu UE a fost demonstrata practic ca nu e valabila si nu aduce bunastare romaniei. de ce as persevera?

  • Radu Cotet Deci solutia UE nu e valabila pentru Romania care primeste cadou de la ea zeci de miliarde de euro net pe an (cifra exacta a dat-o dna Bojariu mai sus) din banii mei si ai altor platitori de impozite din celelalte tari ale UE? Aaa, ca guvernantii din Ro nu vor/stiu sa foloseasca fondurile europene cum trebuie e de inteles, nu se mai pot fura ca-n codru asa cum s-a intimplat in perioada pre-aderare. Asta-i viata... Si deci din punctul dvs de vedere care ar fi solutia viabila pentru Romania anului 2014, independenta à la Ceausescu sau aderarea la maica Rusia cea pravoslavnica?

  • Smaranda Dobrescu Romania joaca rol de contributor net. Din 2007 si pana acum, Romania a varsat in conturile Uniunii europene aproape 7 miliarde de euro, si a incasat doar putin peste 1 miliard de euro. Astfel, avem un sold deficitar de aproape 6 miliarde de euro. 
    La acestia, se mai adauga refinantarea la 17% din 19 miliarde, aproximativ 3,2 miliarde de euro. 
    Acesti bani pe care Romania i-a furnizat Uniunii Europene nu sunt returnabili si, in plus, Romania risca sa piarda si accesul la o parte din fondurile europene pentru ca nu le-a consumat pana acum. Evident, de data aceasta vina principala este a Romaniei prin incapacitatea sa de a trage fonduri.Nu trebuie neglijata nici birocratia uriasa necesara aprobarii proiectelor. . De exemplu pe lista de doleante a GB de reformare a UE pe primul loc se afla debirocratizarea obtinerii de fonduri, motiv pentru care mii de IMM-uri engleze s-au desfiintat.

  • Radu Cotet Se pare ca e un pic pe dos, dupa cum scria Roxana mai sus dlui Gilca si dupa cum am citit si eu saptamnile trecute: "Chiar asa, cu administrarea asta proasta, cu bani europeni ramasi necheltuiti, Romania, in ultimii 7 ani, a fost beneficiar net in raport cu UE, adica a primit, net, vreo 11 miliarde si ceva de euro! UE a dat n'a luat cum povestateati dvs, mai sus, ca intr'un banc la Radio Erevan!"

  • Smaranda Dobrescu http://www.business24.ro/.../cat-da-si-cat-primeste...Statisticle europene nu arata decat contributiile efective ale tarilor membre. Atat am gasit eu.
    Relatia dintre Romania si Uniunea Europeana nu este...
    BUSINESS24.RO

  • Costel Gilca dl Cotet la cat primim trebuie sa adaugam cat producem (eurostat spune ca RO si BG au contribuit cu 0,5 la cresterea econimica a celor 15- adica migrantui nistri). apoi trebuie sa adaugati va profitul de la enel, petrom, gaze, apa energie intra in buzunarul statlor membre UE care s-au impartit intre ele. deci....cam complicat cu cat dam si cat primim. Dam departe de vazul lumii si primim la televizor. e ca becali cand face o pomana de 2 lei si beneficieaza de publicitate de 40 000 euro.

  • Roxana Bojariu Oricum, e uimitor cata lipsa de seriozitate exista in presa noastra daca pot exista evaluari care se bat cap in cap! Si mai vorbiti de planul extern de subminare...pai cu asa obiceiuri, ne aranjam si singuri.

  • Costel Gilca (scze dar scriu de pe telefon)

  • Radu Cotet Roxana: exact, nici macar n-avem nevoie de dusmani

  • Radu Cotet Costel Gilca: imi pare rau dar metoda dvs. de calcul nu e corecta

  • Radu Cotet Dupa metoda asta ar trebui ca si bugetul Romaniei sa prevada valoarea tezaurului de la Moscova...

  • Costel Gilca pai de ce sa nu fie corects? de ce sa nu calculam si valoarea tezauruluu. da eu sunt pentru a calcula.
    sa nu uitam de datoriile iertate de Romania iraqului si altor state.

  • Costel Gilca ati facut doar o afirmatie nu o demonstratie.

  • Smaranda Dobrescu Bugetul, dupa stiinta mea reprezinta doar veniturile si cheltuielile anuale. Bogatia tarii, capitalul acesteia nu are legatura cu bugetul. Doar productia anuala pe stoc, nevanduta e luata in considerare in conturile notionale adica la PIBul realizat.

  • Smaranda Dobrescu In privinta bilantului contributii/donatii UE, sursa mea este oficiala in masura in care Ionel Blanculescu, consilierul primului ministru este o voce autorizata

  • Radu Cotet E chiar grav ca reprezentantul Romaniei la BM sa scoata cifre in contradictie cu realitatea...

  • Smaranda Dobrescu Daca am cunoaste personal realitatea am putea face judecati de valoare. Altfel ramanem in domeniul subiectivismului, asa cum ne aranjeaza acesta in sustinerea propriilor opinii.

  • Radu Cotet OK, am sa caut pe Eurostat

  • Roxana Bojariu In 2011, Leonard Orban, pe atunci sef la fondurile europene, declara public ca exista un beneficiu net de 5 miliarde de euro pt. România, de la integrarea din 2007. In contextul asta mi se pare plauzibila cifra anutata de hotnews de 11 miliarde de beneficiu net, pana la sfarsitul lui 2013. Cele 2 informatii sunt coerente. E f. putin probabil ca sursa care afirma ca România ar fi contributor net e demna de incredere.

  • Roxana Bojariu Romania e beneficiar net in raport cu UE, fara putinta de tagada:

  • Smaranda Dobrescu @RR (Roxana si Radu) Am plecat de la problema plan sau aplicare vicioase? Ne canonam in calcule contabile care dovedesc beneficiile materiale ale Romaniei in UE. OK. Va rog atunci sa acceptati in demonstratiile voastre ca este o diferenta intre total expenditure , adica bani pusi la dispozitia Romaniei incepand cu 2007 si care reprezinta peste 15 mld. euro si contributia neta care reprezinta diferenta intre contributia tarii si banii trasi. Aceasta suma poate avea valori negative sau pozitive, evident. Daca acceptati aceasta evidenta, veti cadea peste cifrele guvernului.

  • Radu Cotet Perioada 2007-2012 cf CE: Contributii 7,443 Plati 15,640 (Mld EUR)

  • Radu Cotet Perioada 2007-30 nov 2013 cf HNews: Contributii 9,2 Plati 20,4 (Mld EUR)

  • Radu Cotet cele doua seturi de date par extrem de coerente

  • Roxana Bojariu Io zic ca planul european e bun pt. România, din moment ce capatam gratis un miliar-doua de euro pe an. Si am putea capata si mai mult, daca am fi mai isteti si organizati.

  • Radu Cotet @Smaranda: nu stiu ce fel de contabilitate e cea in care incluzi contributia tarii, fara fondurile europene contributia aceea ar fi fost maxima - sau zero, e adevarat ca se poate si asa...

  • Smaranda Dobrescu @RR Va propun sa ramanem in acest punct. Fiind toti trei de formatie tehnica intelegem perfect definitiile . (contributia neta negativa, de exemplu) De altfel in ultimul comentariu, Roxana a acceptat acest lucru: Suntem contributori (net) la bugetul UE. Daca chiar dorim sa facem o analiza serioasa, v-as invita sa raspundeti sau sa raspundem la celei10 intrebari pe care vi/mi le-am pus mai sus ale caror raspunsuri tehnice ne-ar putea elucida macar in parte asupra binefacerilor planului. Cu ochiul meu critic (scuze ) tehnic) apreciez ca Roxana mi-a raspuns doar la o jumatate din prima intrebare. Acelea sunt problemele cheie. Fondurile europene este clar ca nu au fost bine intrebuintate de noi, intr-o masura si din cauza unei birocratii mult prea stufoase.

Niciun comentariu: