Prospectiv A-z shared Adrian Severin's post.
.
Un text al coprospectivului Cionoff Serban:
Un text al coprospectivului Cionoff Serban:
"Cerul democrației și orizontul diplomației"
Recomand lectura textului cu acest titlu pe care l-am așezat ("postat") mai jos. Autorul său este o tânără speranță a jurnalismului românesc (din anii '70), dl Șerban Cionoff.
Ceea dl Cionoff ne reamintește cu mult folos - nouă dar și diplomaților germani - este episodul istoric al reluării relațiilor diplomatice româno-germane după cel de al Doilea Război Mondial, în plin Război Rece și fără acordul URSS. Un fapt curajos și vizionar de politică românească în mod normal de neuitat. În mod normal dar...
Adaug și simpatia arătată de primul guvern post-comunist român (Guvernul Roman, din care făceam și eu parte) pentru reunificarea germană. O reunificare față de care Franța avea serioase rezerve. (Aceeași Franță care dorea să își asume rolul de prim interlocutor legitim al democrației românești emergente în lumea occidentală și căreia România, cu propriile ei aspirații la reunificare, i-ar fi putut turna măcar câteva picături de venin în ureche.)
Desigur că nu România a fost factorul decisiv în procesul reunificării germane. În contextul complex de la începutul anilor 1990, când încă Pactul de la Varșovia nu se desființase iar URSS se străduia să supraviețuiască, o opoziție românească ar fi putut crea, însă, situații penibile care să complice lucrurile. România s-a plasat atunci ferm pe o linie de continuitate remarcabilă (Nicolae Ceaușescu se pronunțase și el în favoarea reunificării germane) sprijinind pasul și salutând evenimentul. În numele Guvernului român am particiat eu însumi la anunțarea împlinirii "visului german" la reședința ambasadorului Germaniei în România.
În loc de concluzie citez definiția "recunoștinței în politică", pe care mi-a dat-o cu mulți ani în urmă un bătrân om politic american:
"În politică recunoștința este doar viul interes pentru faptele bune pe care deabia de acum urmează să le faci." No comment!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu