Pe facebook
Discuții selectate dela
Grupul Prospectiv
pe
facebook
marți, 28 aprilie 2015
Smaranda Dobrescu
December 1, 2013
Provocare pentru prospectivi:
http://www.contributors.ro/…/impozitarea-capitalului-sau-a…/
Impozitarea capitalului sau a muncii? O falsă dilemă
La nivelul macroeconomic al fiscalității, filozofia exprimată succint în principiul „Să moară capra vecinului!” își găsește aplicare în discuția
CONTRIBUTORS.RO
Un Prospectiv
.
Bogdan Glavan scrie ca si cum ar fi un plavan pe dreapta. Capitalul trebuie taxat, exceptie facand cel reinvestit, local. Este simplu.
Smaranda Dobrescu
Adica daca el are o avere provenita din mostenire sau economisire cat o fi ea de importanta, ea nu trebuie taxata. Aviz celor pe care ii bate gandul!
Un Prospectiv
.
Smaranda, aberatia asta de a nu mai taxa mosternirile a fost introdusa de Bush_mai_putinul. Retorica ce a insotit aceasta miscare a fost ceva de genul: tre sa abolim 'taxa pe moarte' asaincat sa putem perpetua micile afaceri de familie.
Rolul acestei taxe a fost acela de a ingreuna formarea aristocratiilor--si s-a achitat admirabil de acest rol din moment ce mai toate familiile mari cu bani s-au stins din relevanta economica ce o aveau.
Cate mici afaceri sunt trecute dela o generatie la alta? De cand am intrat in era monopolurilor, din ce in ce mai putine.
Asa ca raman la observatia mea despre Bogdan. Ce gasesc si mai interesant este cum se adopta crezuri din alte parti, pe stilul Cultului Cargo--ceea ce vom discuta si noi in contextul izomorfismelor institutionale.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult
Smaranda Dobrescu
da, dar autorul preda "mana invizibila" cu virtutile ei si imprastie copiilor fel de fel..
Costel Gilca
nu exista explicatie pentru impozitare. Este non sens ca o parte din munca ta sa se duca la stat. Diferenta dintre comunism (nu vorbim de stalinism) si capitalism consta doar din catimea data statului. Atat. Nu mai mult.!
Un Prospectiv
.
Este o gluma, CG? Explicatia pentru impozitare este CIVILIZATIA. Si nu este munca unuia care se duce la stat, ci plata pentru scoli, drumuri, aparare nationala, pompieri, serviciul meteo samd. Adica toate cele ce definesc civilizatia.
Mai mult, cum e posibil ca unul sa-si ia zeci si sute de milioane pe an acasa? Ce anume este munca acestuia si cu ce este atat de mai grozava decat a majoritatii?
Capitalism pur nu exista, orice stat de pe lume asta taxeaza. Lunatecii americani, aka libertarieni, de exemplu, vocifereaza impotriva statului si taxelor de pe pozitia de asistati in vreun fel sau altul. Adica o gloata de manevra instrumentata de miliardari.
Costel Gilca
Nu! Nu este o gluma. Este o dezbatere serioasa. Care este ratiunea pentru care statul ar lua de la un individul uman intre 15 si 50% sau chiar 75%?
Tot pt aceste servicii statul colecta totul de la cetatenii sai si reinvestea inclusiv acolo unde investitia nu aducea profit. Deci discutia este foarte serioasa. Pe chestiuni de principiu.
Un Prospectiv
.
Costel, am incercat sa explic ratiunea, in principiu. Faptul ca ai adus niste cifre poate nuanta un pic conversatia, dar pe fond, raspunsurile mele raman.
In sensul nunatarii, n-am o problema cu taxarea speculatiilor si speculantilor financiari la 75%. Ar fi cam dureros si te-ar face sa te intrebi ce fel de stat/civilizatie e aceea care taxeaza munca la 75%.
Oricum, repet, nu exista comunitate umana fara taxare si ar trebui sa te intrebi si de ce.
Ca veni vorba, si eu am zile cand as vrea sa... zbor autonom. Mai ales cand stau blocat prin vreun aeroport sau in in vreun zbor mai lung in avioanele din ce in ce mai jigarite.
Smaranda Dobrescu
Aici e vorba de impozitul pe avere., care avere poate fi facuta din speculatii, tranzactii, exploatare desantata, profituri exaggerate sau din mosteniri. Solidaritatea unei societati se manifesta si prin obligarea celor foarte avuti sa empatizeze cu nevoile comunitatii sau chiar cu cei dezavantajati de destin
Smaranda Dobrescu
Vorbim doar de solidaritate. Evident ca daca ai oproprietate si aia greu dobandita legea trebuie sa faca distinctie
Costel Gilca
Pai atunci nu vad care e diferenta, de principiu intre a munci intr-un sistem egalitarist in care fiecare primeste in raport de toti ceilalti cetateti si in raport cu pozitia sociala pe care ca principiu si-o dobandeste prin munca, si impozitarea de c
atre stat. Deci..nu este nicio diferenta de principiu. SI intr-o parte si in cealalta statul colecteaza de la cetateni in scopul asigurari iunor servicii minime (mai putin sanatate a se vedea cazul SUA - ce sta tcivilizat este acela care nu furnizeaza serivii de sanatate minima unor cetateni dar permite tot felul de operatii de infrumusetare).
Deci, nu exista nicio logica pentru ca statul sa colecteze un procent 1% sau chair 99%.
Restul...........e compromis.
Smaranda Dobrescu
Costel, cu impozitarea diferentiata pe salariu esti de accord?
Un Prospectiv
.
Costel, era sa zic ca ai descoperit... America. Este asa cum spui tu, si multi se intreaba cand ajung aici cu ce-s mai breji americanii decat socialistii.
Diferenta vine din faptul ca aici/in capitalism poti avea averi imense, inclusiv proprietate asupra mijloacelor de productie.
Da, e o rusine a civilizatiei sistemul medical de aici, numai ca operatiile de frumusete sunt facute pe banii pacientului. Oricum, statul nu intervine in sanatate decat in cazul celor batrani sau celor saraci. In rest, e o afacere privata intre noi, pacienti, si sistemul de asigurare, for profit.
Neinterventia statului in sanatate a condus la o medicina de 2 ori mai scumpa decat in alte tari dezvoltate si la jumate din efectele lor. Deci suntem in kko de 4 ori, dar companiile de medicamente, casele de asigurare si doctorii din America sunt cu muuuult peste toti din lume--ca profit.
Costel Gilca
nu stiu ce sa spun. Candva as fi fost de acord. Acum pur si simplu eu traiesc in aceasta situatie. EU muncesc mult si foarte mult (pt ca asa sunt eu construit) si castig pe masura (mai mult decat cei care muncesc mai putin - ma refer la avocati). Am mu
ncit de 13 ani ca sa scriu carti articol etc, pentru ca sa investesc in mine. Acum incep sa culeg roadele. De ce as plati un impozit mai mare decat colegul meu avocat care dupa ce termina ziua de munca se duce sa bea o bere sau se uita la nu stiu ce film?
Un Prospectiv
.
Costel, cred ca-ti inteleg problema punctuala, insa ma intreb daca ti-ai facut calculele cand ai plecat de acasa pe drumul asta muncit. Adica astia nu ti-au pus o taxa in spate pe drum, nu-i asa?
Acum, nu cred ca trebuie sa spun eu unui avocat ca exista metode de a pastra mai mult din acei bani. Si unii au ajuns atat de buni la asta incat eu platesc 35% taxa pe business, pe cand orice mare corporatie multinationala plateste in jur de... 7%, desi, nominal, avem aceleasi rate.
Am o vaga suspiciune, taxele au crescut pentru toti SI din cauza ca unii au devenit artisti la a le eluda. Desigur, birocratiile au crescut si ele peste tot, dar nu uita de ce ai pornit pe drumul tau! Altfel, erai birocrat ce se uita la... filme.
Smaranda Dobrescu
Acel avocet are capacitate profesionale tie, va fi mai putin cautat va avea castiguri brute mai mici, este mai putin competitive. Daca tu castigi 1000E sa zicem si platesti 200 E impozit, el castiga 600 euro si plateste 75 E impozit(transa mai mica de
impozit. Cine e mai castigat pe termen lung? Asta, dpdv al castigului si echitatii personale. Tu insa contribui mai mult la ajutorarea celui in incapacitate de munca, a somerului, a handicapatului, etc
Un Prospectiv
.
In termeni economici puri, taxele fac parte din 'cost of doing business'. Adica iti faci socoteala dinainte si actionezi in consecinta.
Costel Gilca
De acord cu Dvs. Insa....eu voi plati 50% din veniturile mele doar pentru ca am fost harnic si muncitor, iar cel care a stat si a baut berea va plati doar 16%. Pai in aceste conditii eu, c aliber profesionist, nu voi mai avea niciun interes sa mai munc
esc mult, pt ca voi plati impozite mai mari. Si nu e vb de suma globala care va fi colosala in diferenta, ci pur si simplu de procent. Este cu dus si intors, de asta spuneam ca acum lucruriel sunt mai nuantate in ceea ce ma priveste.
Costel Gilca
Si atunci nici eu nu voi mai avea interesa sa trag foarte tare daca jumatate din munca mea se duce spre o zona in care pot presupune e ca multa lene sau ca banii luati de la mine nu vor fi investiti eficient in educatie.
Smaranda Dobrescu
Da, Costele, dar tu ai alt skill, vei fi cautat pentru ca castigi procesele. Nu te va mai interesa ca statul impoziteaza mai putin pe un avocet mai putin calificat
Un Prospectiv
.
Costel, e prima data cand ai terminat un contract mai mare si a trebuit sa dai la fisc o suma ce e mai mare decat venitul tau in alte timpuri? Bun venit la club!
Eu zic asa, tut ai sa muncesti la fel. Doar ca ai sa te prinzi de cum sa-ti pastrezi mai multi bnai. Asta stiu si ei, face parte din mersul lucrurilor. Ca nu merg bine o poate vedea oricine, dar nu taxele sunt cauza principala--astea-s simptom la altceva.
Sa ai putere de munca si bafta, omule!
Smaranda Dobrescu
Ma bucur Costele de orice success al tau! Esti un om de stanga. Priveste si din afara, adica a celui care face politica. Cum sa aibe venituri suficiente? Taxand in mod egal, precum liberalii, neoconservatorii, sau aparandu-I pe cei dezavantajati in numele solidaritatii. iti doresc sa mergi mereu asa , om bun si correct!
Costel Gilca
:)) uite. Eu facturez cu 200 euro pe ora. Colegul meu cu doar 100 euro. Eu patesc impozit 50% el doar 20%. Eu raman cu 100 euro, iar el cu 90 euro. Practic diferenta dintre mine si el este de doar 10 euro pe ora, desi in realitate diferenta este enorma
. Eu ca sa am cu adevarat o diferenta vizibila va trebui sa muncesc 12 ore, iar el va munci doar 6. In consecinta intr-o zi de munca de 12 ore eu voi avea doar 60 euro in plus.
Costel Gilca
Eu sunt claar de stanga. De aceea cred ca va trebui ca acest impozit progesiv sa fie mult mai nuantat. Este iandmisibil ca un Dinu Patriciu sa plateasca tot 16% impozit. Sau un membru al COnsiliului de Administrarie la institutii de stat. Si excemplele pot continua.
Smaranda Dobrescu
Asa te plac!
Costel Gilca
insa unui comis voiajor, care castiga bani de pe spatele lui sau o microintreprindere sau o intreprindere de familie in care omulmunceste pentru el...nu cred ca trebuie impozitat cu 50%. Este munca lui.
Acolo unde insa se castiga bani de pe urma munci ialtora..........acolo lucrurile sunt mult mai nuantate.
Un Prospectiv
.
http://on.ft.com/1iOD6Fi
Un Prospectiv
.
http://www.ft.com/.../e1e05d5a-5b31-11e3-a2ba...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Postare mai nouă
Postare mai veche
Pagina de pornire
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu