marți, 28 aprilie 2015

Dragi membri ai Grupului Prospectiv,
Despre statul de drept vorbim de cele mai multe ori in legatura cu respectarea legii. Plecand de la : 1.definitia lui data de Jacques Chevallier: tipul de regim politic in care puterea statului se afla incadrata si limitata de catre drept; 2. esenta statului de drept presupune armonizarea, echilibrarea raporturilor a două componente, puterea si supunerea; 3. principiile statului de drept sunt inalienabile de catre titularul lor si sunt imprescriptibile de catre stat, în sensul domniei legii, adică a supremației ei absolute în scopul prezervării drepturilor și libertăților individuale, va adresez intrebarea: aranjamente nedrepte pot avea loc in cadrul statului de drept?
.

  • Alexandru Botu Ce este nedrept ar trebui sa fie in afara legii. Nedrept, din punct de vedere juridic, nu moral, vroiam sa zic. Aranjamentele care sunt nedrepte juridic nu au cum sa reglementeze ceva, nici macar intre persoane fizice si private. Dar daca "pot avea loc", adica daca se produc, se oficiaza trebuie atacate.

  • Smaranda Dobrescu Notiunea “stat de drept” este diferita la americani si la europeni, in primul rand pentru ca dreptul pe care se bazeaza SUA e diferit de cel european . Mai mult, formula “stat de drept” este distincta pentru fiecare stat, in functie de specificul sau national, de istoria sa, de realitatile sale economice si sociale. Mai mult,“statul de drept” al UE de exemplu este diferit pentru ca reglementarile pe care se sprijina “statul” sunt modificate continuu – la nivel fiscal, comercial, in materie de drepturi ale omului, de minoritati, de politica externa. Putem accepta in concluzie ca fiecare stat poate invoca statul de drept bazat pe considerente diferite? Daca nu abordam idea unui meta stat e correct sa consideram ca doar proprii cetateni pot reprosa nerespectarea statului de drept?

  • Smaranda Dobrescu Intrebarea pusa, sugerata de un articol al lui Alexandru este daca e totul în regulă dacă Chevron ne ia gazul şi ne lasă în loc otravă, atâta timp cât acest aranjament nedrept are loc în cadrul legal al statului de drept? Oare e in regula cand se emit legii speciale pentru marile companii miniere sau cand bancile impun o stare de exceptie continua asupra populatiei?.Domneste legea, in aceste conditii, esenta statului de drept?

  • Un Prospectiv .
    Cred ca problema aici este de alta natura. Statul de drept pare ca functioneaza acolo unde elitele l-au creat pentru a-si apara pozitia. 


    Intr-un loc ca Romania avem o problema: Desi aspiratiile pre-1990 ne-au fost conditionate catre un stat de drept generic, problema post-1989 a fost si ramas aceea ca elita romaneasca nu este unita. Acest lucru duce la actiuni contestabile si de contestare din partea diferitelor elite, avand ca arbitru nu atat poporul cat factori externi.

    Intr-un fel, situatia este ca aceea semnalata de Alexandru Botu aici:http://blog.prospectiv.org/.../dialoguri-prospective-ii... 
    Romania este tzinuta la standarde care in stadiul ei de dezvoltare institutionala nu fac decat s-o slabeasca si mai tare. Dashteptii de oriunde merg atat de departe cu ticalosia incat sa afirme ca poporul roman n-ar fi potrivit pentru asemenea nivel de sofisticare, ci mai degraba catre autoritarism. FALS! Poporul roman a invatat mecanismul democratic (v-aduce aminte victoria CDR-ului in 1996), altfel cum ne-am explica schimbarile dela putere?! Actiuni de genul celei Gordon&Barrosso fac parte tot din invatare.

    Paraca am vazut si o discutie interesanta la care a contribuit si Alexandru Racu undeva (CriticAtac?), apropos de coruptie. Decat sa inventez roata, mai bine ii cedez firul discutiei acestuia.

  • Carmen Rodikaa Americanii au preluat si au mentinut asa-numitul "Case-Law" valabil doar in Marea Britanie. Restul tarilor europene se bazeaza in continuare pe traditia greaca si codurile lui Napoleon

  • Carmen Rodikaa Intrebarea dnei Dobrescu este perfect justificata. Cred (nefiind specialitatea mea) ca reglajele "fine" la nivel national depind de tipul de regim din fiecare tara - si de interesele liderilor  partide). La nivel european, in ciuda existentei unei legislatii UE (totusi flexibila), se lasa in mare parte la latitudinea fiecarui stat "detaliile" si sunt obligatorii doar normele generale.

Niciun comentariu: