vineri, 19 decembrie 2014

Surferi fara valuri; s-a inecat oare social democratia?



Surferi fara valuri; s-a inecat oare social democratia? – 4 decembrie 2014
Smaranda Dobrescu
Surfers Without Waves – Is Social Democracy Dead In The Water?
Neal Lawson.
We have to recognize the actual crisis of social democracy, even his classical goal to humanise the capitalism keeps to be a great necessity.
So what is to be done? Social democrats are going to have to be brave – really brave – or face irrelevance at best, extinction at worse. There are three key challenges.
1.a politics of working time limits, workplace democracy and ownership, a citizen’s income and stringent carbon controls.
2.a continent wide minimum wage and harmonised corporation tax rates.
3.parties are going to have to become really democratic, localising power and building platforms for collaboration around things like energy, loans and new media.
http://www.social-europe.eu/2014/12/social-democracy-2/
Neal Lawson analyses the plight of social democracy and sketches out the preconditions for a political revival.
social-europe.eu|De Neal Lawson
Alexandru Botu Dificil de formulat o opinie cu valoare de intrebuintare. Asta pentru ca de la Social Democratia clasica care isi propunea metode proprii, unele radicale si inlocuitoare de a rezolva deficientele capitalismului acum, Neal Lawson ar vrea ca prin cele trei preocupari cheie Social Democratia sa adopte o pozitie participativa prin care sa salveze, sa scoata din criza societatea afectata profund de excesele neoliberalismului si, mai apoi, sa-si asume impreuna cu "faptuitorii" consecintele. Chiar nu-mi dau seama ce este mai important, sa fi colaborativ, participativ, mentinand in viata un organism bolnav cu consumuri infernale de resurse si pierderi colosale,extompandu-ti si nuantele specifice ori sa incerci sa le promovezi pe acestea ca alternative. Din punctul meu de vedere printre cele trei preocupari cheie sunt multe lucruri care sunt de interes general, nu neaparat de "competenta" unui partid social democrat.
S.D  Eu as spune ca doar provocarea de la pct.1 este specifica stangii care trebuie sa contrabalanseze efectele globalizarii care prin tendintele de marire fara limite a competitivitatii nu mai tine seama de prevederile Codului Muncii, de problemele de mediu, de inegalitatile de venituri dintr-o societate care se impune economic in defavoarea noii clase de pauperi.
Sigur ca si stanga are programe economice proprii pe care si le poate pune in aplicare cu mai mult sau mai putin succes mai ales intr-o uniune monetara de tip neo liberal .(vezi Franta, de exemplu)
Provocarile de la punctele2 si 3 este de preferat sa le abordeze stanga impreuna cu celelalte partide nationale, sa gaseasca solutii comune.
O problema pe care nu a avut-o in vedere Lawson este problema caracterului statului si a gradului de reglementare.
Presupun ca aceste nevoi identificate in sarcina stangii au fost sugerate si de posibilele efecte negative ale TTIP pe care dreapta nu are niciun interes sa le minimizeze.
Preda Mihailescu Dumnezeule, care stanga? In ultimii 25 de ani stanga Europeana mai mult decat political corectness nu a putut produce - in timp ce la Bruxelles furnizau o umbrela pentru a ascunde serviciile oferite lobiurilor de electoratele lor clasice. Intre toti, cu regret parca intr-adevar raman Schröder si Joschka Fischer. Mai rea este senzatia ca stanga si dreapta clasice s-au si aliat in a oferi discursuri adecvate in spatele carora se ascund profiturile acelorasi lobby uri si concerne si finante. La Bruxelles este grav. Deci daca este intr-adevar vorba de protectia statului social impotriva finantelor si internationalelor, atunci vorbim de o alta stanga, care nu s-a nascut inca. Se poate, dar cu mai multa determinare - electoratul care isi doreste asta este tot mai numeros.
S.D  Stanga lui Willy Brandt dupa parerea mea s-a stins odata cu Schroder, Blair si Clinton incepand cu anul 2000, cand au gandit ca e nevoie de o stanga mai eficienta economic, ocazie cu care pornind pe a treia cale au ajuns exact in bratele dreptei. Odata cu largirea UE, condusa de nemtii populari, si majoritatile din Comisie, stanga si-a subtiat pana la disparitie glasul, cu toata nevoia in crestere de afirmare a electoratului respectiv..Globalizarea in continua afirmare si coalitiile stanga-dreapta de guvernare, plus pactul fiscal au acoperit chiar si proeminenta stanga franceza, in timp. In prezent grupul progresist din PE incearca sa-si defineasca ideologia progresista iar nemtii de la SPD si FES bat moneda pe Good Society. Succesele inregistrate sunt slabe dar dorinta si necesitate exista, asa ca nu pierdem speranta. Daca intre timp stanga radicala din Spania, Italia, respectiv nationalistii din GB sau Grecia nu vor fi fost mai iuti de picior si mai convingatori dupa atata austeritate.
Am incercat si Prospectiv FCh si cu mine sa tratam problema stangii romanesti in doua materiale:
http://blog.prospectiv.org/.../dialoguri-prospective-v.html

http://blog.prospectiv.org/.../utopia-o-solutie-de-iesire...
blog.prospectiv.org|De Grupul Prospectiv
Preda Mihailescu Am inceput sa citesc acel articol, si m-am blocat din motive de timp. Dar si realizand ca citesc prea mult printr-o lentila de pragmatism in sens invers - adica influentat de scepticismul ca ar putea o stanga romana sa se ridice unde in Europa stanga ... o ia la dreapta rau. Marie Le Pen este iubita de de comunisti si stanga clasica franceza ... poate din cauza apropierii de Moscova?
Alexandru Botu Exercitiile participative acceptate de stanga au dus aproape la disparitia ei, deoarece oamenilor nu li s-a mai oferit posibilitatea unor alternative. Ori, cum este normal, speranta ca ceva se poate schimba neconvulsiv este intretinuta tocmai de existenta unor diferente specifice clare. Altfel se ajunge ca oamenii sa devina radicali, extremisti, sa creada ca doar cu masuri cu totul diferite si aplicate prin forta se mai poate rezolva ceva ori ajung nihilisti, indiferenti fata de regimurile care, mincinoase chiar si cu propriile principii, ii duc cu dispret in aceiasi directie ocultata si denumita eufemistic globalizare.
Combaterea saraciei, dogma social democrata este acum in portofoliul popularilor. Cum este posibil? Pai simplu, se fudulesc popularii: noi combatem saracia prin cresterea bunastarii....
S.D  Exista ceva mutatii nu lipsite de importanta ale doctrinelor clasice:Dreapta neoliberala a devenit internationalista iar stanga a parcurs traseul spre apararea intereselor nationale, actiune definita deseori drept nationalism.
In urma cu cateva luni, Marine Le Pen spunea intr-un interviu dat revistei Der Spiegel:
: I have a certain admiration for Vladimir Putin because he doesn't allow decisions
to be forced upon him by other countries. I think he focuses first and foremost
on what is good for Russia and the Russians. As such, I have the same respect
for Putin that I do for Ms. Merkel.

Le Pen:
The Americans are trying to expand their influence in the world, particularly
in Ee. They are defending their own interests, not ours. I am in favor of a
multi-polar world in which France once again takes its position as the leader
of non-aligned states, not with the US, not with Russia and not with Germany.
One should strive to be neither slave nor master."
Posibil sa-si fi schimbat parerile si simpatiile!?
A.B  Putin este intruchiparea fortei utilizata in guvernare si in relatiile internationale. Toti ceilalti au avut numeroase esecuri in aceste esentiale directii. Extremismul declama ca forta este singura care poate produce schimbare, deci admiratia pentru Putin este nesurprinzatoare.Diferenta intre elefant si soricel este insa categorica....
P.M  Dobrescu @ Excelenta observatia cu privire la modificarea centrului de greutate al celor ce se numesc dreapta si stanga. As adauga: internationalistii cominternisti din Romania au putut de aceea mai usor sa se spoiasca cu ceva neoliberalism, caci macar jumatate din exercitiu, cel mai dificil, uciderea viului - il cunosteau. In rest, inlocuiesti partidul cu bursa, mare lucru.
P.M  Cu privire la Le Pen, un citat induiosator "Acest om care a redat demnitatea unui popor umilit timp de 70 de ani" (Putin). Isi mai aducea amintea de la taticu ca a fost ceva in neregula, timp de 70 de ani. Dar a uitat ca prietenul ei tocmai rehabiliteaza pe marele artizan al acelei nereguli si se inspira dupa el. Mi se pare un exemplu graitor, caci ne spune cat de mult putem noi discuta principiile unor politicieni care nu le au ...
S.D  Nu mai stiu care sunt principiile Doamnei Le Pen dupa alegerile europarlamentare. Inainte cu cateva luni declara: “UE este precum Uniunea Sovietică acum: imposibil de îmbunătăţit”.As putea crede ca principiile liderilor politici se adapteaza vocii strazii? Nu ar fi normal ca un lider forte sa asculte vocea strazii, si sa-i satisfaca cererile in cadrul unor principii enuntate doctrinar?-
P.M  Greu de pronuntat despre Marine Le Pen - greu sa te abtii de la remarca "Aschia nu sare departe de trunchi". Acuitate pentru temele sensibile, dar miopie totala, lipsa de viziune.
O.L  << Elle n’a que deux siècles, elle est de prime jeunesse, le cours des choses ne cesse de lui donner raison, le scandale du temps présent l’appelle impérieusement. L’avenir lui appartient.>> http://www.monde-diplomatique.fr/2014/09/LORDON/50752
monde-diplomatique.fr

Niciun comentariu: