vineri, 19 decembrie 2014

Ce facem cu redeventele?



Ce facem cu redeventele? – 4 decembrie 2014

Smaranda Dobrescu
Exprimarea din studiul BM referitoare la pastrarea actualelor redevente suna cam asa: " Prin pastrarea actualelor prevederi privind redeventele, Romania va deveni mai atractiva pentru investitorii straini din energie". Avantaj, investitorii straini.
Prin introducerea liberalizarii totale a gazului metan incepand cu 1 ianuarie pentru consumatorii industriali, pretul produselor romanesti va creste iar industria chimica va fi pusa la grea incercare. Somajul, va spori si el. Dezavantaj: economia romaneasca.
Se discuta inca daca liberalizarea pretului la gaz metan pentru consumatorii casnici se va face esalonat pana in 2021, cum ii place premierului sa promita, sau Bruxelles va impune si in acest domeniu anul 2015. Dezavantaj major: toti romanii. Sa se stie ca ne-a vizitat troika!
Gheorghe Gradinaru Problema legata de redeventa sta asa cum a explicat-o Basescu: este foarte greu de realizat consensul tuturor concesioanrilor pt modificarea acestora.
Alexandru Botu .............................................
Doamne, nu-mi mai plang de mila!
Doamne, nu mai rabd la sila!
Doamne, nu-i lasa-n padure
Caci nici ea n-o sa-i indure
Cu draceasca lor secure
Si cu gandul cum s-o fure.
Doamne, lasa-ma sa-i tai
Si sa-i vantur c-un vatrai.

Smaranda Dobrescu Redeventele actuale sunt stipulate in intelegerile initiale si sunt valabile pentru cel putin 10 ani de la incheierea contractului. DIn aceasta categorie iese Petrom care a implinit 10 ani si pentru a carui redevente minuscule a fost hulit Adrian Nastase de toti basistii. Masura delicata a greutatii cresterii redeventelor este explicata acum de actualii guvernanti prin ridicarea pretului exploatarii, argument infailibil. De ce nu ar fi posibil insa sa scada nivelul profitului si asa reinvestit integral?
A.B  Basescu "a explicat" ca cei care "au negociat" redeventele au acceptat sa nu le modifice practic niciodata, astfel ca daca vine unul si zice ca le va modifica/creste, pentru ca sa-i mai creasca cota, lumea sa stie ca este o minciuna. Daca ar fi fost Boc cel care ar fi vrut sa creasca redeventele, atunci ar fi zis ca ala este un erou national, care a incercat si s-a batut sa faca tot ceea ce altii n-au putut....
A.B  Doamna Smaranda Dobrescu prin profit reinvestit integral trebuie inteles importul de tehnologie de la firme prietene, din tarile de origine sau din retea, la preturi care sa permita scoaterea "legala" din tara a unor valori mult mai mari decat cea reala a investitiilor si capitalizarilor raportate.De aceea, nimeni nu o sa permita "sa scada nivelul profitului si asa reinvestit integral".
S.D  Sandule, imi cer scuze! Sigur ca e vorba de profitul repatriat, nu reinvestit.
A.B  Pe vremuri, dar si acum DEX-ul intelege repatrierea legat de oamenii deosebiti (in viata sau dupa, ramasite si de operele lor .v. REPATRIÁ, repatriez, vb. I. Refl. şi tranz. A se înapoia sau a aduce pe cineva în patrie după o absenţă îndelungată (voită sau silită)..Pentru ca Patria nu putea fi decat a oamenilor, nu a lucrurilor. Acum vorbim de profit repatriat, pentru ca cea mai mare valoare din societate nu mai este omul ci profitul.
S.D  Franta refuza sa-si refaca bugetul pe anul viitor care are prevazut un deficit peste 3%. Credeti ca va fi penalizata, admonestata, amenintata, exclusa? Iata ca delegatia FMI & comp ne impune pentru anul viitor un deficit bugetar de 0,9% se pare inferior celui din pactul fiscal, desi ne cere investitii mai mari si cheltuieli mult mai importante pentru armata. Evident ca in aceste conditii se vor mari taxele si se vor diminua cheltuielile bugetare. Valcov, ministrul bugetului este dispus sa nu renunte, luand in calcul, evident impreuna cu Parlamentul intreruperea afacerii cu FMI. Noroc ca a iesit Basescu si le-a atras atentia sa nu se intample asa ceva!!!. Desigur, daca la anualizarea pactului fiscal ar fi fost prezent in Consiliul European un reprezentant al altei natiuni, nu s-ar fi ales cu cel mai mic deficit in conditii de a doua tara cea mai saraca din UE. Romania nu negociaza, Romania aproba!
Octavian Lupu Pentru ca Romania sa fie atractiva trbuie sa procedeze ca SUA. Ori suntem pro-americani ori nu mai suntem. http://truth-out.org/.../27845-fueling-corporate-welfare...
Giving oil and gas companies royalty-free fuel is a huge waste of taxpayer money.
truth-out.org|De Ryan Alexander

Niciun comentariu: