memorialul durerii – 3 septembrie 2016
"Memorialul Durerii"- binefacere sau blestem ?
--------------------------------------------------------------
Începând cu 1990 - dacă nu mă înșel eu foarte tare am fost bombardați aproape săptămânal cu respectivul documentar. Care, deși putem bănui că a avut la început niște intenții relativ bune- a început să sară peste cal inoculând ideea că am trăit într-un fel de regim concentraționar de mâna întâi și ceea ce e și mai grav- inoculând ideea că populația majoritară- care n-a fost nici în munți și care n-a stat prin diversele lagăre- ba dimpotrivă a avut de beneficiat de pe urma schimbării regimului- ar avea vreo vină - și ar trebui să-și ispășească această vină (evident rămânând fără cam tot ce a primit- de la condiții decente de locuit și până la educație).
Eu personal nu-mi asum nici un fel de vină. Pentru că n-am de ce. N-am vânat partizani prin munți, n-am condus vreun lagăr de exterminare.Și da, am fost complice la un sistem care foartă multă vreme a asigurat un relativ progres în România, la fel de complice ca și restul cetățenilor ăia proști care au construit ceva- ca să aibă generațiile de azi ce să distrugă. N-am simțit niciodată nevoia să fiu un dizident- pentru că pur și simplu n-am simțit-o. N-am fost obligat niciodată "să-mi țin gura", am râs împreună cu alții de aiurelile regimului- și cam atât.
Problema comunismului și a efectelor sale în România e extrem de complicată- și nu poate fi rezolvată nici de un președinte care chipurile l-a condamnat, nici de o comisie condusă de cine știe cine și nici măcar de un istoric partizan sau nu. Atunci când ne uităm la familia Arnăuțoiu și la dna. Rizea- comunismul a fost un regim criminal, atunci când ne uităm la milioanele care au ieșit din bordeie ca să vină să trăiască în niște locuințe confortabile și să aibă parte de o viață mai bună- ne punem ??? trei semne de întrebare.
Cum poți să judeci un astfel de regim în care unii dintre noi au și trăit ? "Memorialul Durerii"- cu o atitudine tezistă și partizană- trimite către un anumit tip de judecată care a devenit și linia oficială în educația tineretului- din 1990 încoace.
Ce referențiale poți să ai ? Normal ar fi- să compari viața din România sub regimul comunist- cu viața din Grecia războiului civil și a represiunii care a urmat acestuia- sau cu viața din Spania franchistă în anii 40. Asta în momentul în care dorești să folosești un referențial care să exprime ceva.
Are vreun rost să speli creierul tineretului care n-a apucat aceste timpuri- în schimb apucă mizeria de azi- că totul a fost rău ? Câștigăm ceva cu apariția acestor generații spontanee de "anti-comuniști" care își închipuie că re-inventează roata ?
Comunismul este un drum terminat din 1989. Întrebarea este dacă vom distruge tot- și vom minți că n-a fost nimic- sau dacă vom avea înțelepciunea să folosim și să integrăm lucrurile bune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu