Despre munca – 1 octombrie 2016
Despre muncă
--------------------
Oricât ar fi de ciudat- munca nu este pentru roboți. Omul este obișnuit să muncească. O activitate care-i ocupă timpul și îl face să se simtă folositor- adică exact ce n-a înțeles conducerea acestei țări după 1990 și se pare că nu pricep nici distinșii noștri co-europeni.
Am mai spus-o pe-aici- 95% din oameni sunt muncitori, 5% antreprenori mai mult sau mai puțin realizați. A încerca să transformi un muncitor în antreprenor e o chestiune care s-ar putea să reușească- dar e împotriva naturii. Nu trebuie să te aștepți la cine știe ce mari descoperiri- muncitorii fac descoperirile mici- alea care asigură progresul constant al omenirii.
Finalmente- a-l ține pe om inactiv- înseamnă să-l condamni la un sfârșit tragic și crud.
Și-atunci- îmi vine în minte modul în care toți acești oameni pentru care viitorul s-a terminat atunci când fabrica lor s-a închis- ar putea să fie sprijiniți să re-devină oameni- printr-un sistem de întreprinderi de stat. S-a mai făcut asta- au făcut-o atât democrațiile- Roosevelt cu acel sistem de "mari companii" care executau diverse lucrări edilitare- dar și dictaturile.
Acuma sunt pline ziarele de diverse articole cum nu știu ce companie nu și-a găsit angajați că oamenii nu vroiau să muncească 18 ore pe zi pentru trei boabe de grâu. Fără nici un fel de respect- asta nu e muncă ci sclavie. O comanie de stat- sau a primăriei (cum vrea să facă dna. Firea) ar putea să ofere un salariu pentru 8 ore de muncă/zi plus să zicem o masă caldă. Hai să fim răi și să spunem că ar putea exista creșe și grădinițe pentru copiii muncitorilor. Ne reîntoarcem la comunism ? Nici pe departe- statele nordice au avut astfel de sisteme care le-au ajutat să iasă din sărăcie.
Să dăm omului dreptul la muncă înapoi....
Dinica Roman http://intelart.blogspot.com/2013/09/bullshit-jobs.html
Bullshit Jobs<br>Why, despite our technological capacities, are we not all…
Îmi pun și eu o problemă. Mare. Dacă chiar ne doare de cât de coruptă e România- normală ar fi fost o abordare sistemică- care să ne spună ce ?
1. Care sunt legile permisive- pe care se bazează corupții- și cum ar trebui ele să fie modificate;
2. Care sunt mecanismele specifice- și care din aceste mecanisme sunt în realitate bine implementate în UE și SUA- vezi lobby-ul și legea lobby-ului- și care mecanisme ar trebui demantelate (de exemplu prostia cu prețul minim la licitație);
3. Cum ar putea fi folosită corupția ca să progresăm ? De exemplu- dacă la o licitație făcută inițial pentru computere- licitatorul obține în aceeași bani de la furnizor și niște cursuri de specializare la care participă și el- e corupt ?
După ce s-ar fi analizat toate astea, am fi implementat și noi măcar legea lobby-ului și o lege decentă a sponsorizării- ar fi fost de discutat necesitatea DNA...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu