miercuri, 26 octombrie 2016

Cum stam cu suprafata forestiera?

Cum stam cu suprafata forestiera? - 5 octombrie 2016


Smaranda Dobrescu
 

PwC se pare ca are date mai corecte decat impresia noastra "subiectiva" conform careia din avion se vede ca sute de hectare sunt despadurite. Cineva a comandat acest studiu, ca doar PwC lucreaza pe bani. Ar fi o buna ocazie sa nu se schimbe nimic din legea care permite evaluarea anuala a volumului de masa lemnoasa posibil a fi taiat anual..!!

 

 

Surpriză: Suprafaţa forestieră a României a crescut din 1990 până acum, exporturile de buşteni sunt minuscule, încălzirea ocupă o treime din consum

ADEVARUL.RO|BY DANIEL IONASCU

 

Smaranda Dobrescu Sa fiu mai clara :-)
Legea permite ca in fiecare an prin HG sa poata fi modificat in sus sau in jos volumul de masa lemnoasa taiat . Din 2004 niciun guvern nu a umblat la aceasta cifra in jos. Fiind acum opinia publica scandalizata de taierile si furtisagurile autohtone sau straine din padurile noastre ar fi fost obligatoriu sa se dea o dispozitie legala. Daca o agentie de rating face insa un studiu din care reiese ca situatia e mai buna chiar decat in 1990, atunci nimeni nu trebuie sa modifice nimic.!!

 

Mihai Ion Turcu N-am auzit vorbind un forestier. Este un domeniu in care avem specialisti si aveam sau avem facultate de profil.Copacii sunt fiinte vii care au un parcurs de viata. La un moment dat mor. Padurea ca intreg ezte un ecosistem care in conditii climatice stabile se regenereaza. Exista conditii care permit sau nu regenerarea. Un parchet exploatat trebuie sa fie taiat dupa reguli in asa fel incit la sfarsitul taierii spre capatul sau in celalat capat sa fie arbori buni de taiere, nu desfiintat prin radere.Impadurirea de suprafete agricole degradate este posibila si benefica.Relieful nostru este trei sferturi munte si deal.Inclusiv Baraganul a fost candva padure.In principiu este mai bine sa ai mai multa padure decat mai putina cu atat mai mult cu cat lemnul devine materie prima de lux. Guvernul are in portofoliu niste contracte proaste pe care se teme sa le anuleze ( urmari in justitie si plata de despagubiri). Avem neboie de o lege vare sa protejeze ferm padurile virgine, in care nu se intervine, padurile in exploatare de exploatarea nimicitoare, neecologica, si sa extinda padurile acolo unde lipsesc si altceva nu poate fi cultivat (desertificarie, eroziuni etc). Conex trebuie protejate apele(tocmai distruse de microcentrale, niste prostii care au consumat fonduri europene, acela a fost scopul, distrus habitatul si perturbat sistemul natural hidrologic).


Smaranda Dobrescu Eu cred ca o incercare posibila de readus in stare normala habitatul ar fi plantarea de puieti imediat, in exces intr-o proportie oarecum calculata functie de tipul copacului in asa fel incat sa compenseze cat mai rapid perioada actuala si neajunsurile create.

Niciun comentariu: