luni, 13 aprilie 2015

Un Charlie american, 22 ianuarie 2015


"Dacă "marșul solidarității" de la Paris (un marș european sau măcar de concepție europeană, de la care SUA practic au absentat și acum înțelegem de ce) a urmărit ieșirea Europei din războiul cu Rusia prin intrarea în războiul cu "fundamentalismul islamic", "aria calomniei" susurată de școala de gândire a Stratforului în urechile Europei, urmărește ca, obiectivând divorțul între Occidentul european și Orientul musulman, să scoată America din războiul geo-politic cu islamul prin împingerea UE într-o nouă cruciadă cu acesta (adică într-un război ideologic total cu ansamblul lumii islamice iar nu doar cu fundamentalismul)."
Iata concluziile lui Adrian Severin fata de ultima pronuntare a lui Friedman urmare a evenimentului "Charlie"
Un material de opinie interesant referitor la lupta dintre Occident şi Orient, plecând de la analiza specialistului Stratfor, George Friedman.
IR-REPORT.RO|BY MIHAELA

  • Draghi Puterity Se pare ca (plutocratia din) SUA tine cu tot dinadinsul sa distruga Europa. Sau macar sa o slabeasca intr-atata incat sa o poata devora. Treaba a inceput cu asediul financiar de dupa 2008 (cu detonarea bombei ascunse de Goldman Sachs in Grecia, si apoi din ce in ce mai sus, Portugalia, Spania, Italia si Franta), apoi a continuat cu impingerea UE intr-un conflict cu Rusia, care loveste si Germania, acum cu islamul, lucru care in Germania si Franta pot duce pana la razboi civil si pierderea pietelor lucrative din zona petrodolarilor. E ingrozitor ce se intampla, cu atat mai mult cu cat conducera de la varful UE, majoritatea marionete americane, idioti sau santajabili, nu prea par sa priceapa ce se intampla sau lucreaza deliberat la aceasta distrugere.

  • Smaranda Dobrescu Asadar, cine a inventat povestea cu "eu sunt Charlie"?

  • Draghi Puterity "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity." 

    Totusi, poate e si altceva...

  • Fogarassy Paul Eu cred ca plutocratia vrea acordul de liber schimb. Tot ceea ce vedem sunt "argumente" in actiune. Pe de alta parte, daca dolarul pateste ceva urat de tot, atunci multe din datele problemei se vor schimba; sau poate ca si pe acel front vorbim tot despre "argumente" in negocierea TTIP (?)

  • Draghi Puterity Exact. TTIP-ul e doar un mecanism prin care va avea loc devorarea.

  • Smaranda Dobrescu Ce mai spun germanii cu TTIP?

  • Draghi Puterity Populatia si patronatele nu il vor, dar "mamica" si verisori transatlantici insista si anume sa fie cat mai repede. Acum incearca sa il impuna via CE/PE, ca sa poata zica nu avem ce face asa s-a hotarat "de sus".

  • Smaranda Dobrescu Nu merge cu referendumuri interne?

  • Smaranda Dobrescu Adica populatia germana si cea din Romania sunt verisoarele de grad enshpe ale "mamicii"?

  • Prospectiv A-z .
    Ma bucur sa vad un text al d-lui Severin pe aceasta tema. Aria sub observatie e mai larga decat cam tot ce am vazut in spatiul romanesc si asta nu-i putin lucru.


    Sunt 2 aspecte unde nu mi-e clara insiruirea argumentelor: 

    1) "Cu alte cuvinte, geografia a pus Orientul și Occidentul într-o relație adversă obiectivă. Consecința este că, întrucât geografia nu poate fi schimbată, confruntarea nu poate fi evitată iar aceasta trebuie purtată sub unica deviză logică posibilă și anume „care pe care!”; căci războiul este totdeauna un joc de sumă nulă." 

    De ce ia autorul conflictul trans-mediteranean ca unul legic si peren dintre Orient-Occident? Ca doar acestea doua nu sunt singurele civilizatii fundamental diferite care sunt despartite de apa. Sigur, ni se spune de chestia cu forta de munca furnizata de Orient si tensiunile acumulate acolo, vezi si recentul text al lui Badiou, dar a ridica geografia aceasta ca sursa a tensiunii mi se pare incomplet specificat. Probabil ca e vorba de nevoia atavica a fiecarui model, la timpuri diferite, de a-si subordona pe celalalt; caz in care trebuie observat ca de cateva sute bune de ani, Occidentul este acela care vrea sa-i subordoneze pe ceilalti.. 

    2) "Ceea ce nu observă acest Charlie american care este distinsul domn Friedman, este că singura „lovitură preventivă” eficientă împotriva Islamului ca sursă globală de terorism constă în stoparea transferului forțat al modelului de organizare socială occidental în lumea musulmană, cumulativ cu susținerea dezvoltării economice a acesteia în cadrul unei ordini mondiale mai echitabile."

    Prima recomandare a d-lui Severin pentru Charlie de Austin este *right on the money*, daca aplanarea conflictului se doreste. Cea de a doua prescriptie ("susținerea dezvoltării economice a acesteia în cadrul unei ordini mondiale mai echitabile") este de domeniul optimismului discursiv care nu mai caracterizeaza lumea dela Bush I incoace. 

    Intrebare: Ce ne facem daca plutocratii neoconi din toata lumea mai degraba ar arunca buzduganul lumii peste 9 vai si 9 dealuri decat sa incerce sa-si reformeze catusi de putin modus operandi? Se pare ca asta are in vedere si autorul cand scrie: "În același timp, nu laicitatea și proiectul construirii unei națiuni cosmopolite europene se cer abandonate, ci actuala politică europeană în domeniul emigrației și discriminarea economico-socială pe criterii etno-culturale." Asta din cauza ca-i un om patzit, ceea ce nu-i cazul cu cei imbatati de altitudinea perspectivelor de unde ne/se conduc.

  • Draghi Puterity In treacat fie spus, nu doar SUA ar avea de castigat dintr-un conflict intre Europa si Lumea Musulmana. Ar mai fi si Israelul, iar daca domnul Friedman are oaresce sensibilitati (sau misiuni) care sa-i explice dorintele, cred ca mai degraba in directia aceea ar trebui cautate.

  • Adrian Severin La prima întrebare răspunsul este simplu. Părerea nu este a mea ci a lui Friedman. El crede că divorțul dintre Orient și Occient este legic și impus de geografie. Eu cred, într-adevăr, că geografia poate impune conflicte dar nu și în acest caz.

    A doua
     întrebare este prea complicată ca să o înțeleg în starea mea de spirit actuală. Dacă a sprijini în mod real emanciparea economică a lumii musulmane, nu oferindu-i pește ci undițe, este optimism discursiv, foarte bine. Fără aceasta vom ajunge într-un pesimism depresiv de nu va mai prididi industria funiei și săpunului să lucreze pentru satisfacerea cererii. Iar dacă neoconii nu își schimbă modul de operare rezultatul va fi același. Adevărata întrebare este ce facem noi pentru ca așa ceva să nu se întâmple.

  • Octavian Lupu Acest comentariu l-am facut pe aceeasi postare de pe wall-ul lui Draghi Puterity. Nu l-as fi reluat dar prea e toata lumea de acord la comentarii  : Foarte interesanta analiza d-lui Adrian Severin doar ca, cel putin pentru moment, eu nu am regasit acele elemente care sa ma faca sa cred ca SUA se retrag sau isi atribuie un rol minimalist in relatia cu lumea islamica pana la noi ordine sau oportunitati. Obama lasa sa se inteleaga ca va fi un conflict de lunga durata in care SUA vor fi implicate pana in gat. Ceea ce se cere este o implicare neta clara a UE de partea SUA. Atentate ca cel de la Charlie Hebdo vor fi de natura sa produca acel shift necesar de sustinere atat din partea puterii politice cat si a populatiei. Sa speram ca nu vor necesare unele noi sau, si mai rau, mai multe. Oricum, din ce am mai citit si vazut cred ca in acest secol se va intampla o confruntare majora cu lumea araba si cea asiatica. De aceea este preferabil ca tinand porumbelul cu mana stanga sa avem pregatita piatra in mana dreapta. Ma indoiesc ca porumbelul singur,. pe care il vad si ca simbol al pacii dar si al rationalitatii, va putea inspira solutiile iesirii din criza.

  • Adrian Severin Nimeni nu spune că SUA se retrag - în sens strategic - dar îi scot pe alții la înaintare - în sens tactic.

  • Fogarassy Paul Problema pentru americani este ca si China, Rusia si tot BRIC-ul castiga dintr-un eventual conflict care ar slabi EU si Nordul Africii.

  • Draghi Puterity  "Nu merge cu referendumuri interne?"

    Nemtzii au mai facut unele experientze neplacute cu democratia directa... 


    Exista tot felul de initiative, Campat e una care pare eficienta si autentica, insa, dupa mine, sunt mult prea slabe pentru a putea misca lucrurile.

  • Prospectiv A-z .
    "Adevărata întrebare este ce facem noi pentru ca așa ceva să nu se întâmple."

    Pai sa scriem astfel de texte in loc sa ne afirmam identitatea cu charile ar fi un bun inceput. 

    Domnule Severin, atatia lideri care stau bine mersi la statii oficiale inalte actioneaza si vorbesc cu mult sub statia lor si mai ales fatza de cum s-ar cere la astfel de momente. Dupa felul cum (NE) vorbesc, ei ne considera pe toti niste cretinasi care nu intelegem sau chiar ei insisi pot fi jumatati de cretinasi impinsi sa ne ia fatza. In sensul asta, Ponta nu-i doar produsul sistemului romanesc, ci al acestuia intr-un cadru mai larg. Genul acesta de comportament exista si inaintea celor 2 razboaie si ar trebui sa ne amintim ca mai toate socotelile de acasa nu s-au potrivit cu cele din targ.

    Ce pot face romanii? Cam putin, dat fiind ce tarziu e, insa as merge 1000% pe intarirea capacitatilor defensive si de aparare.
  • Draghi Puterity Poate pana facem noi rost de bani repara si americanii mitraliera de la F35 

  • Prospectiv A-z .
    Draghi, nu cred ca Israelul are ceva de castigat--acel loc e deja pe pierderi de ani buni, lucru mascat cu chiu cu vai de interventii si absenta informatiilor. Cand cei ca noi de acolo isi vor fi dat seama cum au fost bagati la inaintare...

  • Prospectiv A-z .
    Elitele germane adevarate ar trebui sa-o decupleze pe Mme Merkel dela butoane--avand toata acea expunere celulara, e clar *a liability*.

  • Prospectiv A-z .
    Draghi, efurile astea nu-s mare scofala strict pentru apararea Romaniei, desi admit ca s-ar putea sa-mi scape ceva. As revedea acel clip postat de dl.Alexandru cu interventia lui Florin Georgescu. A se face ce spunea Georgescu acolo este de siguranta nationala, europeana si transatlantica.

Niciun comentariu: